Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Meni zvuk ne smeta, pogotovo što ga neću uključivati noću.
Ovde je korisnik napisao da Hisense izbacuje hladan vazduh. Takođe, mnogi su ga kudili jer je kinez. Nije mi ni rezervoar bitan, sedim unutra pa mogu da ga praznim kada treba (ima neka notifikacija kada je pun?).
Meni je bitno da je kvalitetniji malo, muka mi je od loših aparata, stalno sam ih kupovao pa proveo u servisu pola života.
Jedino ako taj Hisense ne pravi buku, ne hladi vazduh ni malo, ima mnogo više funkcija, i jeftiniji je. Dakle, mora da ima nekoliko prednosti ako mu je mana lošiji kvalitet (prema rečima korisnika ovde).

Da bi odvlazivao, mora da hladi. Ali sa druge strane imas kompresor koji greje (u istom uredjaju). Tako da je na kraju krajeva to negde na nuli, cini mi se da je pisano ranije da kod nekih modela posle hladjenja (odvlazivanja) vazduh ide preko "kompresora" (na zagrevanje) pa onda bude izduvan u prostoriju. Uglavnom, pocni od pocetka i iscitaj kako rade kompresorski odvlazivaci, da bi razumeo da svaki mora da hladi.

Mora se pravilno definisati sta je hladan vazduh. Hladan korisniku kad stavi ruku na izduv, ili hladniji u odnosu na temperaturu u prostoru.

Meni zvuk ne smeta, pogotovo što ga neću uključivati noću.
Ovde je korisnik napisao da Hisense izbacuje hladan vazduh. Takođe, mnogi su ga kudili jer je kinez. Nije mi ni rezervoar bitan, sedim unutra pa mogu da ga praznim kada treba (ima neka notifikacija kada je pun?).
Meni je bitno da je kvalitetniji malo, muka mi je od loših aparata, stalno sam ih kupovao pa proveo u servisu pola života.
Jedino ako taj Hisense ne pravi buku, ne hladi vazduh ni malo, ima mnogo više funkcija, i jeftiniji je. Dakle, mora da ima nekoliko prednosti ako mu je mana lošiji kvalitet (prema rečima korisnika ovde).

Ni jedan ne hladi vazduh u prostoriji.

Kompresorski odvlaživači funkcionišu tako što hlade vazduh koji prolazi preko isparivača (hladnih rebara), gde se vlaga iz vazduha kondenzuje u vodu. Taj vazduh zatim prolazi preko kondenzatora, koji je topao zbog rada kompresora, pa se taj vazduh malo zagreje pre nego što se vrati u prostoriju. Zato vazduh koji izlazi iz uređaja nije hladan, već je blago topao ili na sobnoj temperaturi. Dakle, uređaj hladi deo unutrašnjeg sistema, ali ne hladi prostoriju, već je naprotiv, u većini slučajeva vazduh koji izlazi blago zagrejan.

Vazduh na samom izlazu jeste mrvicu topliji od okolnog, ali vi nećete sedeti direktno iznad uređaja, već nekoliko metara dalje gde se samo oseća strujanje vazduha iste temperature što može dovesti do osećaja blagog hlađenja.

Potvrdjujem i ja da kompresor izbacuje mlackast vazduh, mislim da cak manji izolovan prostor mrvicu i zagrije

Hvala svima na pojašnjenju, to mi je skroz prihvatljivo onda :)
Sada ću da uporedim Hisense i Media, pročitam još jednom iskustva ovde, pa neki da uzmem.

Uzeo pre nedelju dana Hisense D16CW, i ne znam zašto se slabo spominje ovde. Mislim da je odličan kompromis za sve koji se razmišljaju da li model 12 ili 20.
Odlično, taman iskustvo više. Obično se pominju oni koji su najdostupniji/koji su ljudi već uzimali. Sada si uzeo ti, pa ćeš nekom da preporučiš, onda će on/ona da uzme i tako lančano i eto ih više na forumu.

Uzeo pre nedelju dana Hisense D16CW, i ne znam zašto se slabo spominje ovde. Mislim da je odličan kompromis za sve koji se razmišljaju da li model 12 ili 20.
Pratim taj uredjaj po meni jedina mana mu je mali tank od 2l sve ostalo ispada da je po funkcijama napredniji i od D20HW. Kolika je vlaznost kod tebe u prostoriji i za koliko napuni posudu vremenski? Potrosnja struje da li je 270w ili više?

Ne čekam da se napuni posuda pa ne znam da ti kažem, jer ispraznim je ujutru pre posla, i uveče. Verovatno je 2L knap za pražnjenje jednom u 24h.

Potrošnju sam proverio u par navrata (ali u realnom vremenu, nemam onaj smart da vidim na duži period ili prosek), bila je oko 215-230W.

Prebacujem ga između dve, nekad tri sobe, najčešće je u jednoj gde boravimo (20m²) i tu je kada je uključen vlaga bila oko ~65%, sada lagano održava na 40%.
Problem su dve spojene sobe, vrata između (ukupno ~32m²), tu je čak i veća vlažnost, a još se ni ne greje.. ovde nisam ostavljao konstantno duže da radi, a baš bi trebalo.. međutim, posle par sati spusti na ~55. Bez ovog odvlaživača bilo je buđi, i kondenzacije na prozorima..

Funkcija sušenja veša mislim da je kod svih u suštini samo spušten procenat vlažnosti na minimum i fan na max.

Ne čekam da se napuni posuda pa ne znam da ti kažem, jer ispraznim je ujutru pre posla, i uveče. Verovatno je 2L knap za pražnjenje jednom u 24h.

Potrošnju sam proverio u par navrata (ali u realnom vremenu, nemam onaj smart da vidim na duži period ili prosek), bila je oko 215-230W.

Prebacujem ga između dve, nekad tri sobe, najčešće je u jednoj gde boravimo (20m²) i tu je kada je uključen vlaga bila oko ~65%, sada lagano održava na 40%.
Problem su dve spojene sobe, vrata između (ukupno ~32m²), tu je čak i veća vlažnost, a još se ni ne greje.. ovde nisam ostavljao konstantno duže da radi, a baš bi trebalo.. međutim, posle par sati spusti na ~55. Bez ovog odvlaživača bilo je buđi, i kondenzacije na prozorima..

Funkcija sušenja veša mislim da je kod svih u suštini samo spušten procenat vlažnosti na minimum i fan na max.
Imamo slican raspored soba sve ukupno imam 70m2, ja sam misljenja da uzmem Hisense D20HW i da pretezno bude u hodniku koji je na sredinu sprata levo je dnevna soba sa kuhinjom a desno su decija soba i spavaca isto ih deli zid smatram da bi zavrsavao poso. Inace kod mene uredjaj pokazuje 62-70 posto vlaznosti i zato moram sto pre da rešavam . Cena mu je bas jaka 27.000 din. Nikako da padne 😁

Kod mene 2l taman bude preko noci, a svi oni imaju ostavljen nastavak za crijevo koje obično dodje, stavite na neki ormaric, stolicu a dole bocu od 5l i to je to

Šteta što ovde nema Midea Cube modela, po meni iako dizajnom malo odbojan, najbolje radi od tih malih uređaja, plus ogroman kapacitet kante za vodu.

Šteta što ovde nema Midea Cube modela, po meni iako dizajnom malo odbojan, najbolje radi od tih malih uređaja, plus ogroman kapacitet kante za vodu.
I ja potvrđujem da je Midea Cube najbolji model koji sam probao. Ogroman rezervoar zo vodu (16 litara), mislim da je dosta tih. Preko aplikacije je moguće da se programira vreme startovanja i zaustavljanja uređaja za svaki dan posebno. Ali je i skuplji, redovna cena mu je oko 300€. Ja sam bukvalno automatizovao da se pali ujutru i uveče po tri sata. Vodu ispraznim kada se setim ali do sada nisam video da je uspeo da napuni rezervoar iako je kod mene dosta vlažno.

Ja sam bas pre 10 dana kupio Trotec TTK 95. Kao dizajniran je za 90m2. Radom sam prezadovljan, a sto se tice potrošnje videću kada stigne merač, a proizvodjač kaže 450w. Jeste malo jači potrošač, ali dok se svi u stanu okupaju uredjaj za sat-dva izvuče više od litre. Nema neke smart funkcije, ali radi super. I da ako nekome znači izbacuje mlak vazduh.

• Like
Reagovanja: dzd
Mora se pravilno definisati sta je hladan vazduh. Hladan korisniku kad stavi ruku na izduv, ili hladniji u odnosu na temperaturu u prostoru.
Logicno je da odvlazivac radi u prostoriji u kojoj se boravi ( ne susimo ves u nekoj odvojenoj podrumskoj pa da je odvlazivac tamo! ) i greje i da je osecaj da je vazduh na izduvu hladniji/sveziji u odnosu temperaturu u grejanoj prostoriji. Cisto kad se malo promisli dodje se do tog zakljucka. Makar meni logika tako radi. :)

Vazduh je topliji, ali je subjektivni osećaj zbog strujanaj vazduha takav da daje utisak hladnijeg vazduha.
Ukoliko bi bilo suprotno, pronalazač takvog rešenja bi dobio Nobela za već neku novu fiziku i termodinamiku.

Logicno je da odvlazivac radi u prostoriji u kojoj se boravi ( ne susimo ves u nekoj odvojenoj podrumskoj pa da je odvlazivac tamo! ) i greje i da je osecaj da je vazduh na izduvu hladniji/sveziji u odnosu temperaturu u grejanoj prostoriji. Cisto kad se malo promisli dodje se do tog zakljucka. Makar meni logika tako radi. :)
Znam ja i kako radi u praksi, te nisam pitao jer mi je bio potreban odgovor.
Pitanje je bilo za onoga ko tvrdi da duva hladno.

Već smo ovo imali i na temi klima u režimu grejanja kada modulacije ide dovoljno nisko. Subjektivan osećaj je ipak ono što utiče na naš lični komfor...
Sličan problem sam ima zbog pritužbi gostiju da mi negde duva promaja i da je hladno. U stvari, radi se o prečišćivaču vazduha koji podiže vertikalno vazduh koji se zatim odbije od plafona i stvara utisak da negde ima neka promaja i da je hladno.

I ja potvrđujem da je Midea Cube najbolji model koji sam probao. Ogroman rezervoar zo vodu (16 litara), mislim da je dosta tih. Preko aplikacije je moguće da se programira vreme startovanja i zaustavljanja uređaja za svaki dan posebno. Ali je i skuplji, redovna cena mu je oko 300€. Ja sam bukvalno automatizovao da se pali ujutru i uveče po tri sata. Vodu ispraznim kada se setim ali do sada nisam video da je uspeo da napuni rezervoar iako je kod mene dosta vlažno.
Gde ima da se kupi kod nas Midea cube?

Nema ih, niko ih ne uvozi, u nemackoj su popularne.

I ja se razmisljam za taj model. Meni treba za spavacu sobu, pa me zanima da li je bucan na najmanjoj brzini?

To je subjektivna stvar, stvarno ne znam sta da ti kazem.. Meni ne smeta, ali cuje se, nije tih.

Ne znam kolika ti je soba, ali mozda i manji mozes za jednu sobu.. ako stalno drzis u jednoj, posle par dana se spusti procenat vlage, a to ce i slabiji lako da odrzava.

Soba je nekih 17-18 m2... Ne znam, videcu sta imaju na stanju u prodavnici.. Hvala

Tražio sam da kupim Midea i koliko vidim kod nas se prodaje samo ovaj model "MDDF-20DEN7-QA3". Međutim, kada sam malo Googlao, nailazio sam na taj isti uređaj ali piše da ga proizvodi neki "Comfee".

Specifikacije sa comfee sajta se ne poklapaju sa onim što piše u našim prodavnicama za "Midea". Primera radi, na Comfee sajtu piše za kontrolu vlažnosti 35-85%, a za ovaj "Midea" na sajtovima naših prodavaca piše "45-55%".
Da stvar bude još nejasnija, nedavno je jedan član ovde okačio slike iz smart aplikacije za njegov "Midea MDDF-20DEN7-QA3" i u app se vidi onaj opseg sa "Comfee" sajta 35-85%

Pa me zanima: šta tačno naši prodavci prodaju? Koju verziju? Da li te verzije imaju WFi, smart app, itd? Ako neko može da ode na eponuda i pogleda prodavce za taj model (ne znam smem li da kačim linkove) i kaže mi šta ću dobiti ako kupim to.

Ili ako neko može da okači link (ili u poruci) do tačno tog Midea uređaja i modela koji ovde većina preporučuju, da ne kupim pogrešno.

Hvala :)

Prilozi

• 1.png
    1.png
    56.9 KB · Pregleda: 4
Pozdrav svima.

Da i ja izložim problem u nadi da će neko uspeti da predloži rešenje kako smanjiti vlažnost vazduha i da li će odvlaživač uopšte uspeti da pomogne.

Naime, letos sam odlučio da zatvorim terasu u stanu kliznim alu profilima (terasa ima blizu 4 kvadrata površine) i zapravo preuredim je u dodatnu prostoriju koja ce služiti za odmor uglavnom tokom lepših dana, odnosno proleća i leta. Sve je bilo super tokom leta i o vlažnosti i kondenzaciji se nije ni razmišljalo, do pre par dana kada se temperatura spustila, kise krenule da padaju, a od nedavno i snegovi.
Igrom slučaja radio sam nešto u stanu i balkonska vrata su ostala otvorena neko vreme, a svi prozori na terasi zatvoreni i kad sam sam izašao na terasu nakon nekog vremena, naleteo sam naravno na veliku kondenzaciju na samoj stolariji i prozorima, gde se voda slivala u kapljicama sa same stolarije. Problem nije uočen jer se ovih hladnijih dana terasa prakticno nije otvarala, a i ako jeste, bilo je na kratko, pa topao vazduh iz stana nije izlazio napolje i prelazio na terasu, samim tim ni kondenza nije bilo.
Pošto žena ima ideju da sedi i tokom zime u toj prostoriji, da li bi odvlaživač vazduha rešio problem stvaranja kondenza i vlage ukoliko bi balkonska vrata bila otvorena, a prozori na terasi zatvoreni? Kondenz naravno nestane veoma brzo kad se prozor blago otvori, a i samim zatvaranjem balkonskih vrata i izolovanjem terase, ali to bi onemogućilo sedenje na njoj u toku zime.
Treba napomenuti da mi je stan dobro "ušuškan" i praktično se ne koristi grejanje tokom zime, ali je i dalje osetna temperaturalna razlika izmedju stana i terase, što je u suštini i uzročnik problema. Unutra nemam nikakvih problema sa vlagom, kondenzacijom i slično, a terasa je obložena stiroporom od 5cm i još sam ja dodatno lepio dekostir od 2 cm.

Uglavnom, ideja je da se uzme odvlaživač i stavi na terasu, a da onda u tom slučaju balkonska vrata budu otvorena, pretvarajući terasu u dodatnu prostoriju stana i da se sa time reši problem,
ili da se jednostavno ta prostorija greje nekom grejalicom ili malim radijatorom dok se boravi u njoj da bi se sprečila kondenzacija, a kad nismo na terasi da je jednostavno zatvorimo i eliminišemo problem?

Hvala i živi bili :)

Specifikacije sa comfee sajta se ne poklapaju sa onim što piše u našim prodavnicama za "Midea". Primera radi, na Comfee sajtu piše za kontrolu vlažnosti 35-85%, a za ovaj "Midea" na sajtovima naših prodavaca piše "45-55%".
Da stvar bude još nejasnija, nedavno je jedan član ovde okačio slike iz smart aplikacije za njegov "Midea MDDF-20DEN7-QA3" i u app se vidi onaj opseg sa "Comfee" sajta 35-85%

Pa me zanima: šta tačno naši prodavci prodaju? Koju verziju? Da li te verzije imaju WFi, smart app, itd? Ako neko može da ode na eponuda i pogleda prodavce za taj model (ne znam smem li da kačim linkove) i kaže mi šta ću dobiti ako kupim to.
Uređaj koji se kod nas prodaje (Midea MDDF-20DEN7-QA3) ima regulaciju vlažnosti 35-85%, povezuje se na WiFi i koristi se Mideina aplikacija SmartHome.

Pozdrav svima.

Da i ja izložim problem u nadi da će neko uspeti da predloži rešenje kako smanjiti vlažnost vazduha i da li će odvlaživač uopšte uspeti da pomogne.

Naime, letos sam odlučio da zatvorim terasu u stanu kliznim alu profilima (terasa ima blizu 4 kvadrata površine) i zapravo preuredim je u dodatnu prostoriju koja ce služiti za odmor uglavnom tokom lepših dana, odnosno proleća i leta. Sve je bilo super tokom leta i o vlažnosti i kondenzaciji se nije ni razmišljalo, do pre par dana kada se temperatura spustila, kise krenule da padaju, a od nedavno i snegovi.
Igrom slučaja radio sam nešto u stanu i balkonska vrata su ostala otvorena neko vreme, a svi prozori na terasi zatvoreni i kad sam sam izašao na terasu nakon nekog vremena, naleteo sam naravno na veliku kondenzaciju na samoj stolariji i prozorima, gde se voda slivala u kapljicama sa same stolarije. Problem nije uočen jer se ovih hladnijih dana terasa prakticno nije otvarala, a i ako jeste, bilo je na kratko, pa topao vazduh iz stana nije izlazio napolje i prelazio na terasu, samim tim ni kondenza nije bilo.
Pošto žena ima ideju da sedi i tokom zime u toj prostoriji, da li bi odvlaživač vazduha rešio problem stvaranja kondenza i vlage ukoliko bi balkonska vrata bila otvorena, a prozori na terasi zatvoreni? Kondenz naravno nestane veoma brzo kad se prozor blago otvori, a i samim zatvaranjem balkonskih vrata i izolovanjem terase, ali to bi onemogućilo sedenje na njoj u toku zime.
Treba napomenuti da mi je stan dobro "ušuškan" i praktično se ne koristi grejanje tokom zime, ali je i dalje osetna temperaturalna razlika izmedju stana i terase, što je u suštini i uzročnik problema. Unutra nemam nikakvih problema sa vlagom, kondenzacijom i slično, a terasa je obložena stiroporom od 5cm i još sam ja dodatno lepio dekostir od 2 cm.

Uglavnom, ideja je da se uzme odvlaživač i stavi na terasu, a da onda u tom slučaju balkonska vrata budu otvorena, pretvarajući terasu u dodatnu prostoriju stana i da se sa time reši problem,
ili da se jednostavno ta prostorija greje nekom grejalicom ili malim radijatorom dok se boravi u njoj da bi se sprečila kondenzacija, a kad nismo na terasi da je jednostavno zatvorimo i eliminišemo problem?

Hvala i živi bili :)
Jeftinija početna verzija bi bila da kupiš grejalicu i merač vlažnosti i pratiš stanje. Ali računi za struju bi bili veću. "Skuplja" varijanta bi bila da uzmeš odvlaživač , recimo HISENSE D12HW, ali zato su manji računi za struju (oko 200W troši) i svakako bi imao uređaj ukoliko sušiš veš u stanu, imaš veću vlažnost vazduha itd.

@Mie
Imam terasu nekih 8m2 zastakljenu Terasko kliznim prozorima, i isto se dešava kao i kod tebe magljenje. To je potpuno normalno. Moj predlog možda nije skup, ali je sigurno teže izvodljiv a glasi: objasni ženi da nema šta da traži na terasi zimi, a ako insistira da tamo provodi vreme kupi joj ćebe, može i ono električno😉

Nazad
Vrh Dno