Druze ti si ranije pisao da kada kotao pustim da radi bez daljinske kontrole iz kuce da ce da radi po njegovom fabrickom podesavanju. Molim te ako moze malo da mi objasnis taj sistem, od 2017 kotao radi preko daljinskog, mozda bi radio bolje na fabrickom.Radijatori mogu biti mlaki ukoliko kotao radi u modulaciji i odrzava temperaturu u najnizoj snazi, a to se postize iskljucivanjem standby moda. Kolika je to temperatura i koja od ponudjenih snaga, prvenstveno zavisi od tipa radijatora i ukupne kolicine vode u sistemu, kao i od podesavanja parametara. Svakako ne bih isao ispod 45 c zbog stvaranja kondenza, jer ipak ovi kotlovi nisu predvidjeni za niskotemperaturno grejanje. U prelaznom periodu nema potrebe da maksimalna temperatura polaza bude veca od 50 c.
Kotao na pelet mora imati zaštitu od kondenzacije, kao i bilo koji drugi kotao na čvrsto gorivo. Gas je nešto drugo. To što se kotlovi na pelet masovno ugrađuju po "bosanskom" sistemu nije pravilno. Svaki bi trebalo da ima trokraki termostatski ventilMislio sam da se mesni vetili koriste kod kotlova na cvrst ogrev jer su tu velike temeprature ne i kod peleta i gasa
Slab protok kroz radijator. Skini balansni ventil pa vidi radi liKako resiti problem predimenziranog radijatora koji greje do pola, gore je topao sve do donje polovine. Probao sam da ozracim, jedino nisam probao da ga raskacim sa povratnog voda, da u tom vodu nije neko zagusenje ili vazduh. Da napomenem da imam takva dva kom na istom vodu sa tim problemom, svi ostali radijatori rade normalno. Ako neko ima resenje bez smanjivanja rebara, neka napise.
Mislis na ventil koji stoji na radijatoru, ne znam sta je balansni ventil, ako je taj, koje su sanse da su na oba radijatora pokvareni.Kotao na pelet mora imati zaštitu od kondenzacije, kao i bilo koji drugi kotao na čvrsto gorivo. Gas je nešto drugo. To što se kotlovi na pelet masovno ugrađuju po "bosanskom" sistemu nije pravilno. Svaki bi trebalo da ima trokraki termostatski ventil
Slab protok kroz radijator. Skini balansni ventil pa vidi radi li
Nisam najbolje razumeo deo teksta u kome pominjes da ti ''od 2017 kotao radi preko daljinskog, mozda bi bolje radio na fabrickom''. Pretpostavljam da pod daljinskim mislis na termostat. Vecina kotlova ima mogucnost da se pored termostata, ''vodi'' i temperaturom vode i/ili ambijentalnom temperaturom. Kod Centrometala, Alfa plama, Kepo, i svih ostalih kotlova koja imaju elektroniku Mikronova, opcija prebacivanja na jednu od 3 navedene opcije nalazi se u serviserskom meniju-modo standby (1-amb.T, 2-T vode, 3-Termostat).Kako resiti problem predimenziranog radijatora koji greje do pola, gore je topao sve do donje polovine. Probao sam da ozracim, jedino nisam probao da ga raskacim sa povratnog voda, da u tom vodu nije neko zagusenje ili vazduh. Da napomenem da imam takva dva kom na istom vodu sa tim problemom, svi ostali radijatori rade normalno. Ako neko ima resenje bez smanjivanja rebara, neka napise.
Druze ti si ranije pisao da kada kotao pustim da radi bez daljinske kontrole iz kuce da ce da radi po njegovom fabrickom podesavanju. Molim te ako moze malo da mi objasnis taj sistem, od 2017 kotao radi preko daljinskog, mozda bi radio bolje na fabrickom.
Da bas tako, kontrolisem temp iz kuce, kotao je toby17b, nisam vest oko tog stelovanja, znam da udjem u meni pa da smanjim pelet i ventilator, drugo ne diram. Kotao kada je nesto bilo pokvareno uglavnom je dolazio majstor iz Termomonta, ja sam menjao grejace i cistio sondu izduvnih gasova. Elektronika na kotlu je fumis.Ako je moguce da kotao radi na najnizoj potrosnji i da mi budu radijatori topli, to bi mi bilo prijatnije, kada se ohlade nije bas prijatan osecaj.Nisam najbolje razumeo deo teksta u kome pominjes da ti ''od 2017 kotao radi preko daljinskog, mozda bi bolje radio na fabrickom''. Pretpostavljam da pod daljinskim mislis na termostat. Vecina kotlova ima mogucnost da se pored termostata, ''vodi'' i temperaturom vode i/ili ambijentalnom temperaturom. Kod Centrometala, Alfa plama, Kepo, i svih ostalih kotlova koja imaju elektroniku Mikronova, opcija prebacivanja na jednu od 3 navedene opcije nalazi se u serviserskom meniju-modo standby (1-amb.T, 2-T vode, 3-Termostat).
Bila je na preporučenih 75 po uputstvu, ali povećaću na 80. Room temperature sam ostavio na 40, jer ako stavim nižu, onda su tek presečeni radijatori, čak ni mlaki i tako je odvajkada. Mada ni to ništa specijalno ne menja i ostajem pri prethodnom pitanju.Povećajte temperaturu kotla
Nisam ovo razumeo da duva ventilator u toku rada, kod mene na kotlu uvek duva ventilator, a sto se tice peleta ja sam resavao na sledeci nacin. Ako pelet nece da sagori i ostaje pored i u piksli , pojacas temp kotla i ventilator, smanjis dozu peleta, ako to nepomaze, onda uzmes drugi pelet pa mesas sa tim koji slabo sagoreva, naravno probaj drugi pelet dva dzaka da se uveris da je do peleta, to probaj mozda kao prvu variantu.Ocisti spremnik i ubaci dzak ili dva drugog peleta i probaj, ako si vec to probao onda stelovanje kotla, nema druge.Imam Alfa Plam Commo 21 2017 i godinama radi kako radi, ali prošle, a pogotovo ove godine katastrofa pelet. Prošlogodišnji se sušio letos na terasi pa nije previše prelivao u piksli, ali ovogodišnji se guši i neće da sagori. Prilikom paljenja dok uključuje ventilaciju, sagoreva. Čim krene sa radom i prestane da duva, sve se crni. Šta da radim od ovoga da bi mi češće išao u Cleaning fire pot ili duvao ventilator u toku rada? A9 je kod za servisni meni, to mi je jasno. Bank data mi je nepoznanica šta je.
Ako smatrate da je pelet vlažan, veća temperatura će pomoći. Probajte sa manjim količinom peleta u dozeruBila je na preporučenih 75 po uputstvu, ali povećaću na 80. Room temperature sam ostavio na 40, jer ako stavim nižu, onda su tek presečeni radijatori, čak ni mlaki i tako je odvajkada. Mada ni to ništa specijalno ne menja i ostajem pri prethodnom pitanju.
Čim nakon potpale uđe u Work, radi samo gorionik i plamen, a kada se prebaci u Cleaning fire pot, tek tada duva. Kupiću par džakova skupljeg uvoznog peleta u uskim i duguljastim kesama, pošto jedino je on bio propisno proizveden i sa njim je jedva bilo ostataka u velikoj fioci, dok domaći muljaju i muku mučim sa peskom od njih. Javio mi se drugi član u pp oko štelovanja kotla pa ću preneti njegove parametre kod sebe.Nisam ovo razumeo da duva ventilator u toku rada, kod mene na kotlu uvek duva ventilator, a sto se tice peleta ja sam resavao na sledeci nacin. Ako pelet nece da sagori i ostaje pored i u piksli , pojacas temp kotla i ventilator, smanjis dozu peleta, ako to nepomaze, onda uzmes drugi pelet pa mesas sa tim koji slabo sagoreva, naravno probaj drugi pelet dva dzaka da se uveris da je do peleta, to probaj mozda kao prvu variantu.Ocisti spremnik i ubaci dzak ili dva drugog peleta i probaj, ako si vec to probao onda stelovanje kotla, nema druge.
Jeste, definitivno. Izlazi beli dim prilikom potpale i česte su greške gorionika, iako se piksla užari, tako da ću morati veći deo po deo da držim u hodniku gde je kotao da se dosuši.Ako smatrate da je pelet vlažan, veća temperatura će pomoći. Probajte sa manjim količinom peleta u dozeru
Ja imam Toby 12b i prve godine kad je dosao serviser da ga pusti u rad. Posto mu se zurilo kuci, kaze on onako na brzinu, tu imas ovu rucku snjom malo prodrmas svaki dan ( za te spirale ), pa onda dole ocisits pepeo svakih par dana i to je to. Uopste mi nije rekao da dole gde je tepsija za pepeo postoje jos jedna vratanca, koja su zasrofljena, i da to treba da otvorim i da usisam pepeo odatle. I tako grejem se ja, kad negde u Februaru, nece da radi kotao, upali, ali se brzo ugasi, .... i tako pozovem ja ovog sto mi je radio instalaciju radijatora ( jer on ima isto Toby ), i pita on mene da li sam cistio pepeo iza tih vratanca? kazem ja da ne znam iza koji vrataca , ne znam da ima. I dodje on sa jos jednim prijateljem, pokaze mi ta druga vrataca. Kad ono puno pepela iza. Te spirale zapekle u tom turbulatoru, jedva su njih dvojica uspeli da ih odvoje. Ventilator nazad za izvlacenje dima isto zapeko, zalepio se smolom od chadji. I tako, jedva nekako sve ocistili. i sad evo radi odlicno vec par sezona.Razlog je sto se spirale odvale od tresaca pa se zaglave u turbulatoru pa nema protoka vazduha.Od 8 spirala koliko mislim da ima, pola je bilo zaglavljeno, trazili su pre tri sezone 6k da ugrade nove, napravio sam bez njih i tako guram, nisam primetio razliku u radu.
Ovo sto sam opisao u prethodnom postu se desilo zbog tog sto nisam cistio pepeo iz te zadnje komore, a i zbog toga sto je serviser namestio da temperatura vode u kotlu bude 60stepeni, pa se pravio kondenz. Onda sam nasao parametre na nekom forumu, a i ova dvojica sto su bila da pomognu su rekli da stavim 75 stepeni za vodu u kotlu, i da uz pomoc mesnog ventila regulisem temperaturu vode u sistemu. Tako da mi je u sistemu voda oko 45 stepeni a u kotlu 75.Nama je namešteno da t u kotlu bude 60°C. Unutrašnji termostat je namešten na 23°C, a od 23 - 07h na 19°C. Serviser koji je bio da pusti kotao u pogon nam je tako namestio.
Kada sam ovde na forumu pitala za mogućnost grejanja na pelet kuće ovakve kakva je (neizolovana, sa lošom stolarijom, velike kvadrature) neko mi je napisao da obavezno kupimo unutrašnji termostat, da je to bolji način regulisanja t. I poslušali smo. Ali smo sada skroz zbunjeni time što radijatori budu potpuno hladni. I onda nekih 20 - ak minuta u prostorijama bude hladnjikavo (subjektivni osećaj).
Tako rade kad nemaju vremena, ili dodje lik kojeg mrzi da ti objasni, nije mi jasno sta rade stariji ljudi koji nisu vesti sa elektronikom,verovatno size dok cekaju servis, i podosta placuju.Ja imam Toby 12b i prve godine kad je dosao serviser da ga pusti u rad. Posto mu se zurilo kuci, kaze on onako na brzinu, tu imas ovu rucku snjom malo prodrmas svaki dan ( za te spirale ), pa onda dole ocisits pepeo svakih par dana i to je to. Uopste mi nije rekao da dole gde je tepsija za pepeo postoje jos jedna vratanca, koja su zasrofljena, i da to treba da otvorim i da usisam pepeo odatle. I tako grejem se ja, kad negde u Februaru, nece da radi kotao, upali, ali se brzo ugasi, .... i tako pozovem ja ovog sto mi je radio instalaciju radijatora ( jer on ima isto Toby ), i pita on mene da li sam cistio pepeo iza tih vratanca? kazem ja da ne znam iza koji vrataca , ne znam da ima. I dodje on sa jos jednim prijateljem, pokaze mi ta druga vrataca. Kad ono puno pepela iza. Te spirale zapekle u tom turbulatoru, jedva su njih dvojica uspeli da ih odvoje. Ventilator nazad za izvlacenje dima isto zapeko, zalepio se smolom od chadji. I tako, jedva nekako sve ocistili. i sad evo radi odlicno vec par sezona.
Ovo sto sam opisao u prethodnom postu se desilo zbog tog sto nisam cistio pepeo iz te zadnje komore, a i zbog toga sto je serviser namestio da temperatura vode u kotlu bude 60stepeni, pa se pravio kondenz. Onda sam nasao parametre na nekom forumu, a i ova dvojica sto su bila da pomognu su rekli da stavim 75 stepeni za vodu u kotlu, i da uz pomoc mesnog ventila regulisem temperaturu vode u sistemu. Tako da mi je u sistemu voda oko 45 stepeni a u kotlu 75.
Tako rade kad nemaju vremena, ili dodje lik kojeg mrzi da ti objasni, nije mi jasno sta rade stariji ljudi koji nisu vesti sa elektronikom,verovatno size dok cekaju servis, i podosta placaju.
Coclea power, odnosno vreme ubacivanja peleta, hteo sam da bude identično kao što je fabrički na 1 (1.2). Temperatura kotla je 49/50, a vode od 24 do 28 što mi zapravo i odgovara. Radijatori su nam dovoljno topli, a pelet preliva tek na kraju, ali neizbežno je punjenje pepeljare.Nisu ti valjda vrednosti za snage 4 i 5, 1.1'' i 1.3''?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari