Šta je novo?

Mali vodič vodenih hladjenja (CLC)

VRM fan i pumpa uvek rade istom, punom brzinom kako god da pocežeš.
Ako je tako i ok mi je da rade na max., a brzinu ventova na radijatoru moze da reguliste sam PWM. Sve u svemu ok ga je povezati i all-in-one kablom, jel tako, ne bi bilo nekih velikih razlika u performansama hladjenja u odnosu kad bih rucno regulisao brzinu?

3x 120mm ventilatora + motor od pumpe/fena ispadne oko 1A a to je limit za header na ploči ali bi trebalo da bude OK. Ja sam povezao odvojeno jer imam customv entilatore a AIO_PUMP header je vrlo blizu na ploči.

Hvala na odgovoru, u medjuvremenu sam se ipak opredelio da idem na odvojenu kontrolu brzina. Uzgred, na koliko % drzis VRM fan i pumpu?

Uvek su 100%. jer i nema nameštanja brzine, čak i ne pokazuje broj obrtaja. Osim toga AIO_PUMP header nema nameštanja brzine.

Aha, ovo mi je prvi AIO pa reko' da prikupim malo infoa pre nego što ga sutra montiram. ;)

VRM fan i pumpa uvek rade istom, punom brzinom kako god da pocežeš.
Not true.
Mozes sve da podesis, zavisno od ploce/biosa. Zato i postoje razliciti konektori.

Ja sam lf3 420 stavio na 14900 na single konektor, i setovao curve da bude sto tisi tipa do 50-60 C, nakon toga eksponencijalno. Meni je tisina najbitnija.

Meni nigde ne prepoznaje obrtaje pumpe i tog ventilatora baš kao na LF2 i na drugoj ploči. Svejedno, 100% je bolje naročito za idle temperature.

Ja ne znam kako se cuje pumpa na LF2 na 100%, ali na LF3 se cuje solidno, a mene to opasno nervira, ta neka frekvencija zujanja. Tacno bih u ludnici zavrsio za nedelju dana :)

Meni se nije cula prve dve nedelje posle jeste par dana malo i od tad je opet skroz tiha.
Radi na 100% mada ima kablic da ubodem u plocu i kontrolisem.

Ne
Meni se nije cula prve dve nedelje posle jeste par dana malo i od tad je opet skroz tiha.
Radi na 100% mada ima kablic da ubodem u plocu i kontrolisem.
Pa taj zvuk ima veze sa vazduhom koji je "zaglavljen u pumpi", ako je verovati ljudima koji su to iskusili. Mozda neko ima bolje info..

QQ

Dakle, nagledao sam se na YT silnih pohvala u vezi Arctic Liquid Freezer III, te je i mene zaintrigiralo. Još kad sam video da je cena za AIO 360 svega 100€ i da ima 6 godina garancije, nisam mogao da odolim da ga ne pazarim. Naravno, u glavi sam imao potpuno drugačiji sistem držanja ventilatora od onoga što je njima po difoltu i pitao sam se da li to može da se izvede. Naravno, nemci su smislili da se to radi sa dva tipa šrafova, koji su, naravno, u pakovanju, što je fantastična stvar, ali jedna stvar mi i dalje nikako ne ide u glavu i meni je poprilično bizarna za onoga ko je ovo smislio. Evo šta je u pitanju.
Postoje dve vrsta kablova koji se kače na pumpu i, srećom, koristi se samo jedan, koji se izabere. Postoji kabl sa jednim PWM konektorom koji upravlja ventilatorima, VRM kulerom i pumpom ili sa tri konektora koji zasebno kontrolišu svaku od ove tri stvari. Plus ugrađeni tropinski 5V kabl za upravljanje ARGB osvetljenjem. Ventilatori na radijatoru imaju veoma kratke kablove i povezuju se sa produženim kablovima koji kroz jednu od tuba vodi do vrha radijatora. Dakle, sa ventilatorima na radijatoru se upravlja putem kablova koji se kače na pumpu. I tu dolazim do onoga što mi je potpuno nejasno i što je moglo ovo da učini skoro savršenim CPU hladnjakom - ZAŠTO nisu uradili to u suprotnom pravcu ( kao HYTE THICC )?? Zašto svi kablovi od glave pumpe nisu provučeni kroz tubu do radijatora i da od radijetora ( lakše sakriti ) se sve kači tamo gde treba. Zaista ne mogu da verujem kako to nikome nije palo na pamet osim HYTE-u?? Ko god pravi AIO trebao bi da razmisli o tome. Čak i Lian Li Hydroshift koji ima jako debele i kratke tube ima dodatne kablove koji se sprovode tamo gde treba od pumpe. Zašto je to tako teško izvesti, zna li ko??

Prilozi

• 001.jpg
    001.jpg
    226.3 KB · Pregleda: 45
  • 002.jpg
    002.jpg
    252.5 KB · Pregleda: 57
  • 003.jpg
    003.jpg
    186.7 KB · Pregleda: 66
Nije teško ali onda bi morali da budu specijalni ventilatori tj. sa drugačijim kablovima a ovako upotrebljavaju normalne P 120/140 ventilatore. Ja sam odvojio pumpu od ventilatora jer mi je na ploči AI_PUMP tik uz pumpu. Mogao bi i mnogo kraći kablić.

Nije teško ali onda bi morali da budu specijalni ventilatori tj. sa drugačijim kablovima a ovako upotrebljavaju normalne P 120/140 ventilatore. Ja sam odvojio pumpu od ventilatora jer mi je na ploči AI_PUMP tik uz pumpu. Mogao bi i mnogo kraći kablić.
Zašto bi morali specijalni ventilatori?? Mogu da budu isti ovakvi kao na LF 360, samo što im kabl koji vodi do napajanja ne ide preko glave pumpe, nego nekako sa jedne strane. Da kabl za napajanje glave i RGB ne ide iz glave pumpe, nego da se sprovede uz tubu do radijatora, u suprotnom smeru u odnosu na postojeći sistem. Ne bi tu trebala neka velika mudrost, Da budu kratki kablovi koji se, u 99% slučajeva kače na vrh matične ploče, a i radijator je uobičajeno gore. Ukoliko se radijator postavlja na neku drugu poziciju doda se par žičanih ekstenzija koje sve zajedno ne koštaju ni dva dolara. Kad i ovako to rade.
Ne znam, nijedna glava AIO kulera ne odvaja se od cevi pumpe, pa ne kapiram zašto i kablovi ne bi bili skriveni uz tubu i preko radijatora se kačili na matičnu ili gde već. Baš kao što je HYTE to izveo na genijalno jednostavan način...

Prilozi

• bris.jpg
    bris.jpg
    181.5 KB · Pregleda: 52
Pa jedan četvorožilni kabl za ventilatore i ide kroz jedno crevo od pumpe i ima po jednu granu za svaki ventilator pa se onda sa drugim kablom poveže pumpa sa konektorom na ploči. Nisu potrebni nikakvi produžetci. Uslov je da header na na ploči može da se setuje da reaguje na temperaturu procesora. LF3 ima i ventilator za VRM ali on se povezuje direktno na pumpu, nema kabl u tom slučaju.
Znači samo ovaj jednostavni kabl na ploču a radiatorovi ventilatori na onaj koji izlazi iz creva kod radiatora.
1722028252206.png
To je jedan način. Drugi je ako hoćeš da odvojeno kontrolišeš pumpu, VRM ventilator i ventilatore na radiatoru, onda naravno da treba kabl koji povezuje svaki deo odvojeno na odgovarajuči header na ploči, tome služi ovaj kabl koji takođe ide na pumpu. (Veliki konektor).
1722028077364.png

Sve to razumem, jer imam i ja Liquid Freezer III, samo kažem zašto bilo koji od tih kablova ne ide kroz cevi/tube pa do radijatora i da ga sa radijatora uključuješ u matičnu, a ne iz glave, baš kao što je to kod Hyte. Ne verujem da je to neka skupocena tehnika. Koliko sam video, svi na YouTube koriste ovaj "trostruki" kabl, pa sam i ja to iskoristio, jer na vrhu matične imam tri četvoropinska konektora za napajanje jedan do drugog - CPU, OPT i PUMP. Samo kažem da bi mnogo elegantnije i jednostavnije bilo da se ti kablovi uključuju sa radijatora, a ne iz glave pumpe.

Pas ide jedan kabl kroz jedno crevo samo što nema priključak na radiatoru što bi bilo dobro nego ostane da visi ako se ne upotrebljava što je kod mene slučaj. To je jedina razlika. Ako sa kao što je u većini slučajeva ventilatori šrafe na radiator i povežu tim kablom onda nema nepotrebnih kablova.
Ja sam nešto drugačije uradio. sva 3 ventilatora sam ušrafio na aluminijumski l profil nezavisno od radiatora in sve se drži samo jednim šrafom na kućištu tako da za par minuta mogu da ih izvadim i izduvam (puno prašine kod mene) i isto tako lako vratim. Sa starne jednog profila je mala kanalica i svi kablovi su tu strpani, samo na vrhu vire kablovi za motor ventilatora i ARGB da idu na ploču ali to je već za Cable Mangemnent temu. Staviću slike uskoro.

Slažem se da je Liquid Freezer III zaista "best buy" u odnosu na cenu i performanse, ali ovo je zanimljivo pogledati, jer je Džej testirao ovaj model u sve četiri varijante - 240, 280, 360 i 420. A da li je nešto dokazao možete i sami da prosudite...

A za Liquid Freezer svaka preporuka. Fenomenalni AIO koji nije preskup.

Poslednja izmena:
Konačno me je NZXT poslušao! :) :) Najzad još jedan AIO u kome nema kablova iz glave pumpe (estetski bitno) nego sve ide iz "radijatora" gde je mnogo lakše sve i povezati i sakriti da to sve izgleda uredno...

Zivo me zanima koliko je tih, kao i kako se bori sa 14900K.

Stigao novi TR AIO:)
Thermaright.jpg

Zivo me zanima koliko je tih, kao i kako se bori sa 14900K.
Ako zelis da izvuces max iz 14900ks, ovo je recimo sasvim pristojno resenje, ako naravno ne gledamo novac

Ovako nekako
Sa tim resenjem ces moci da bruteforcujes vece klokove sa dodatom voltazom u slucaju da dobijes jako los bin 14900ks. Ako npr dobijes bin koji ima dobar IMC, ali losija jezgra pa ti se ne isplati da se kockas sa novim kako bi dobio bolji balans ili oba bolja osim ako nisi sugi0lover koji je kupio njegov procesor od preko 200 komada binovanih, kao i binovan ram.

Samo AiO me zanima, custom resenja su mi previse zahtevna u pogledu odrzavanja... Liquid Freezer III 420 mi radi lep posao za sad, ali imaju malo problema sa adapterom na Intel socket tj nije najbolji kontakt.

Imam nzxt fan kontroler i svi fanovi su na njemu sem od pumpe i fanova od radijatora koje držim na ploči (CPU_FAN) i (CPU_OPT)

Nešto razmišljam da stavim i njih na fan kontroler, šta mislite? Sem centralizovane kontrole, dodatno bih sakrio i te kablove, nego da li je praksa ?

Vrh Dno