Šta je novo?

Xiaomi Redmi Note 13/13 Pro/13 Pro+

Ovaj problem se desava i kod Samsunga A15 kada se ukljuci adaptivno osvetljenje.
Kada si u noci spane na 10% i moras rucno podesavati.Kod RN 12 bude na 50% stabilno bez obzira na zamracenost prostorije ili kada je napolju noc.

I kod me je takva situacija, mislim da je to jedna od mana na seriji 13. Ja sam to riješio tako što sam isključio automatsko osvjetljenje i ručno ga podesio otprilike na pola, a uključio sunčani mod tako da mi baš na jakom suncu sam poveća na maksimum i kasnije opet vrato na podešeno.

U jakoj zamracenoj prostoriji nikako ne valja drzati osvetljenje na pola jer je to prejako za oci. I moja zena uvek drzi prejako osvetljenje i to uvek na manual i kad nocu uzmem njen telefon i upalim ekran toliko bljesne ekran da je to neugodno, prosto mi nije jasno kako moze da greda u tako svetao ekran u gotovo mracnoj sobi.

Kod automatike, kad vam telefon postavi neku vrednost osvetljenja a vama ne odgovara, ispravite telefon, tj korigujte osvetljenje i telefon ce posle nekog vremena da nauci da vi na odredjenom stepenu osvetljenja u prostoru zelite bas toliko osvetljenje telefona a ne koliko on misli.

Razmisljam kupitit telefon (majci, uglavnom slika) i dvoumim se izmedju Samsung A23, A34 i Xiaomi Redmi Note13 5g Pro. Kako se pokazao Xiaomi 13 5g Pro? Ono sto je meni bitno je da ima fluidnost u radu, bez seckanja, zamrzavanja? Imam Samsung A54, upoznat sam njegovim radom, manama. Kako se pokazao ovaj Xiaomi?

Poslednja izmena:
Poz svima na temi

13 pro Plus apdejtovan na HyperOS

Sta je koji djavo ovo plavo sto izbija iz zakljucanog ekrana, zamena za nekada LED svetlance pretpostavljam ?

Jos nisam pohvatao kada mi prikaze plave talase, i zbog kog razloga.

Poz svima na temi

13 pro Plus apdejtovan na HyperOS

Sta je koji djavo ovo plavo sto izbija iz zakljucanog ekrana, zamena za nekada LED svetlance pretpostavljam ?

Jos nisam pohvatao kada mi prikaze plave talase, i zbog kog razloga.
U notifikacijama imas izbor

Prilozi

• Screenshot_2024-11-11-20-35-04-066_com.miui.aod-edit.jpg
    Screenshot_2024-11-11-20-35-04-066_com.miui.aod-edit.jpg
    133.1 KB · Pregleda: 23
Da, stim sto nekad zasvetli bez notifikacije, a i kad svetli to se desi po zakljucavanju telefona, i nece da mi svetli u mirovanju. Uopste ne radi kao sto bi funkcionisala LED dioda na starijim telefonima

Secam se imao sam Huawei P8 Full verziju (ne onaj Lite sto je imao ceo beograd) i LED je bio genijalan, bukvalno podesis boje za notifikacije, pa ako je Viber onda je ljubicasta, ako je Whatsapp onda je zelena, i tako dalje

Sto su proizvodjaci odustali od tako fenomenalne funkcije ? FFS to je imala Froyo serija HTC-a pre 10+ godina ...

Odustali su verovatno zbog Always on display funkcije, mada su nju Xiaomi genijalci ograničili na 10 sekindi.🤦

Da, stim sto nekad zasvetli bez notifikacije, a i kad svetli to se desi po zakljucavanju telefona, i nece da mi svetli u mirovanju. Uopste ne radi kao sto bi funkcionisala LED dioda na starijim telefonima

Secam se imao sam Huawei P8 Full verziju (ne onaj Lite sto je imao ceo beograd) i LED je bio genijalan, bukvalno podesis boje za notifikacije, pa ako je Viber onda je ljubicasta, ako je Whatsapp onda je zelena, i tako dalje

Sto su proizvodjaci odustali od tako fenomenalne funkcije ? FFS to je imala Froyo serija HTC-a pre 10+ godina ...
Ja sam imao Sony Xperiu SP gde je donja ivica telefona bila led. Fenomenalno je bilo, svaka aplikacija je imala svoju boju obavestenja, i tacno sam znao gde sam dobio poruku/obavestenje

Meni je telefon uvek u dzepu dok sam na poslu, pa mi za obavestenja i pozive sluzi smart sat, ali vikendom bih nekad hteo aod da aktiviram, i na kraju sam skontao da mi nista ne znaci tih 10 minuta od zakljucavanja, bas su lose to odradili, jedino ako promene to sa nekim azuriranjem koje najavljuju u prvom kvartalu 2025.
Takodje i po meni velika mana sistema je sto ne mogu gadgeti da se stave jedan preko drugog, kao na velikoj vecini android modela.

Meni je telefon uvek u dzepu dok sam na poslu, pa mi za obavestenja i pozive sluzi smart sat, ali vikendom bih nekad hteo aod da aktiviram, i na kraju sam skontao da mi nista ne znaci tih 10 minuta od zakljucavanja, bas su lose to odradili, jedino ako promene to sa nekim azuriranjem koje najavljuju u prvom kvartalu 2025.
Takodje i po meni velika mana sistema je sto ne mogu gadgeti da se stave jedan preko drugog, kao na velikoj vecini android modela.
Očekivanja da će 'demokratizacijom amoleda' biti omogućen aod izgleda da su se izjalovila..
U stvari amoled '60-120' izgleda da loče struju kao i ips...
Dobismo samo nešto bolju sliku i dublju crnu..
Tu ušljivu diodu mogli su (da su hteli) montirati i u okvir..

Ne vuče nešto puno struju, radi non stop na xeu romu. A to su namerno ograničili na jeftinijim modelima, dok je na skupljim omogućeno da radi stalno.

Tako je, AOD te troši puno bateriju. Xiaomi je to namerno izbacio sa jeftinijih telefona što do pre neku godinu nije bio slučaj. Mi a3 koji sam imao pre 5 godina koštao oko 200 e. i imao je AOD ekran. Xiaomi to računa kao flegšip funkciju, i računa daće kupci više para da bi to imali, ali pucali su sami sebi u nogu. Telefon bez AOD ekrana nikad ne bih kupio. Ne znam da li jeftini samsunzi imaju AOD ekran.

Tako je, AOD te troši puno bateriju. Xiaomi je to namerno izbacio sa jeftinijih telefona što do pre neku godinu nije bio slučaj. Mi a3 koji sam imao pre 5 godina koštao oko 200 e. i imao je AOD ekran. Telefon bez AOD ekrana nikad ne bih kupio.
Ja imam AOD na telefonu, bio mi zanimljiv pola dana i odmah iskljucio

Nisu to AOD ekrani, ne postoji tako nešto. To su amoled ekrani, a AOD je softverska funkcija.

Tako je, AOD te troši puno bateriju. Xiaomi je to namerno izbacio sa jeftinijih telefona što do pre neku godinu nije bio slučaj. Mi a3 koji sam imao pre 5 godina koštao oko 200 e. i imao je AOD ekran. Xiaomi to računa kao flegšip funkciju, i računa daće kupci više para da bi to imali, ali pucali su sami sebi u nogu. Telefon bez AOD ekrana nikad ne bih kupio. Ne znam da li jeftini samsunzi imaju AOD ekran.
Nije tacno da AOD ne trosi puno bateriju, objasnio sam i u drugoj temi, ukupna potrosnja je od 10% do preko 20% u zavisnosti da li postoji automatsko regulisanje osvetljenja, animirana pozadina, implementacija proizvodjaca... Potrosnja AOD feature-a je ono sto potrosi AOD aplikacija (sto se vidi u battery sekciji) i ono sto potrosi ekran koji je stalno upaljen i prikazuje podatke i koji je najveci potrosac ove fukcionalnosti.

Pogledaj samo kako AOD na satovima prepolovi trajanje baterije (a kod nekih je cak i gore). Na telefonima nije tako ekstremno zbog vece baterije ali daleko od toga da AOD potrosi malo tokom jednog ciklusa punjenja/praznjenja.

Meni je 10ak% mala ili normalna potrošnja uzevši u obzir šta pruža. Uključim sat i datum, i to neki gde će minimum ekrana biti osvetljen, bez ostalih zezancija i da se isključuje u mraku i u periodu kada spavam i to je to.

Moje mišljenje je da velika potrošnja baterije ide od brzine osvežavanja ekrana..

AOD neka troši koliko hoće, meni je to potrebno i biće uvek uključen pa i noću.

Možda proizvođačima ta mala led dioda deluje suviše anahrono..
Ne znam..
Znam da je noću mnogo lakše konstatovati da ništa ne trepće, nego bečiti oči na sam ekran..

Po nekim kineskim sajtovima sam video da bi trebali da dobijemo ovaj mesec update na hyperos 2.0, koliko sam primetio nece biti nesto vau, i takodje se nadam da nece da zabrljaju nesto sa baterijom.

Evo dva sajta, a totalno razlicite informacije o mesecu azuriranja.

Jedina dobra stvar sto sam video je da ce moci widget preko widgeta da se stavi, kao na vecini drugih brendova

Moze neko da mi kaze

Nasao sam na oglasima veoma povoljno sledeci model -

Redmi Note 13 Pro 4G

Od svih Pro modela ovaj je najslabiji (Helio G99 Ultra) ali i on je solidan jer ima dobar CPU skor na vise benchmark-a (Antutu, Geekbench)

E sad, momak koji prodaje ima verziju 12GB / 512 GB

Cekam da mi odgovori na poruku, ali se pitam odakle mu ?

Samo Yettel ima 4G verziju sa 8GB ram-a, i niko ziv u prodaji vise nema ovaj model, pogotovo ne sa 12GB ram-a

Pored mog Pro Plus-a, uzeo bih i ovaj zato sto ima sve nesto sto Mi nije stavio na ostale - 3.5mm jack, Infrared, FM, i ostale legacy zaebancije a kamera je identicna kao na Pro 5G modelu a pritom mi treba 2 telefona

Uz sve to imam jos jedno pitanje - kako je Helio G99 ultra jaci na ovom telefonu nego recimo na Galaxy A15, ili drugim modelima sa istim chipsetom ? Fabricki overclock ?

Nazad
Vrh Dno