Šta je novo?

Toplotna pumpa

Mislim da ti greješ i ostatak kuće, na neku nižu temperaturu. Zidovi su ti zajednički sa delom koji ne greješ pa preko njih gubiš energiju. Rekao si čini mi se da si uključio neko vreme klime da zagreju deo kuće, ali deo je bio hladan. Tako da mislim da ne možeš da porediš potrošnju sa nekim ko ima kuću (stan) od 60m2. Možda za početak da dodaš još vune na ploču, to ćeš najlakše uraditi i najveći ćeš efekat videti.

Ok to je svakako ok da jos izolujem. Ali mene interesuje ovo:
Da li neko zna da li ove pumpe imaju nesto gde se gleda neka potrošnja i da li može da se limitira obzirom da je velika pumpa?
Ovlašćeni serviser je rekao bolje veca pumpa da radi lagano, a ovde citam da je prevelika..
Koliki radijator panelni je potreban za sobu od 14m2?
Dimenzije spavacih soba su 410x360 3 sobe iste
Dnevni 560x410
Hodnik 560x200
Kupatilo 230x200
To za potrošnju cu svakako kupiti, ali treba mi trofazno

Jeste. Ukupna povrsina. Prizemlje je lokal i garaza u koje sam stavio radijatore ako mi nekad treba a sada su na zvezdici. Cevi idu po plafonu lokala garaze i izolirane su da se ne hlade, a u sobe izlaze samo po malo do radijatora da ne bi svud po sobi imale cevi. Lokal i garaza nekih 50m2 zavijeni radijatori. Gornji deo 90m2 od kojih sam zavio u 2 sobe koje mi sada ne trebaju nekih 30m2 obe. Znaci sada greje 60m2 i trosi kao strugara.. evo cekam danas 17 i 40 jer sam slikao sinoc u toliko i bice nekih 44-45kw od sinoc. Izolacija cele kuce je 10cm, zidano nekada termoblokom neki sa sitnim rupicama i okretano na 25 sto mu uz unutrasnji malter i spolja fasadom prelazi 40cm debljinu zida. Prozori vrata super. Pod 2cm stirodur.. preko betonske ploce 10cm vuna.. e sad ja ne nalazim nista vezano za podesavanje potrosnje te pumpe. Gledam ogromne kvadrature i manju potrosnju.. ili ne govore istinu ili kod mene nesto ne umemo da podesimo.
ja bi isao ovako

probaj da preko AI detaljno opises svoj objekat da ti izracuna tolotne gubitke sve ukupno. Nije los sto se toga tice.

Primer https://chatgpt.com/share/67322169-3b74-8002-9eee-3ebfd9d8d369
Moyes tokom racunannja da mu menjas i zadajes vise detalja.

Saznaj koliko proizvedes toplote u KW za jedan dan. Vidi u uputstvu za TP ili trazi na netu za tvoj model.

Ne mogu da nadjem ama nigde u uputstvu.. ima meni na srpskom. Ima funkcije parametre itd.. ali nema nigde nista oko kw ili ampera volti.. probah na chat gpt.. kaze 11kw za sat izgubi.. ako sam ja to lepo skontao

Poslednja izmena:
Ako si ti to dobro izmerio potrosnju na glavnom brojilu, ispada da ti pumpa trosi 2kW/h, sto su toplotni gubici od barem 8kW.

I evo neki brojevi za 64m2 izolovanih, kod mene, vaillant split 4.5kW. Sada, potrosnja 0.7kW/h, greje na krivu spoljasnju, 24-25C sobna, samo alu radijatori i to je prosek od pocetka novembra. Kad je 24h ispod nule, prebacim na gas.

Poslednja izmena:
Da, automatika za promenu temperatura polaza na osnovu spoljasnje temperature. Ima u ovoj temi dosta o tome, prelistaj postove od @frrka, on je najvise pominjao.

I evo neki brojevi za 64m2 izolovanih, kod mene, vaillant split 4.5kW. Sada, potrosnja 0.7kW/h, greje na krivu spoljasnju, 24-25C sobna, samo alu radijatori i to je prosek od pocetka novembra. Kad je 24h ispod nule, prebacim na gas.
To je ok potrosnja za ovo vlazno i maglovito vreme (bar je u BG zadnjih par dana tako) na radijatorksom grejanju. Slicne cifre su juce i kod mene bile 16kw za 24h, (24C u 84m2) stim da mi je Altherma sa 7.5kw kapaciteta limitirana na otprilike pola trenutno (po mom proracunu barem). Inace limitiranje preko amperaze mi je popravilo i COP za oko 15% ali manje vise to, nego duzina ciklusa (sada i ne znam kada ga prekine) i jednostavno nema onih sitnih oscilacija u kuci kada se ciklus zavrsi pa dok pocne drugi. Spas za sve nas sa vecim pumpama nego sto nam treba.

Ne mogu da nadjem ama nigde u uputstvu.. ima meni na srpskom. Ima funkcije parametre itd.. ali nema nigde nista oko kw ili ampera volti.. probah na chat gpt.. kaze 11kw za sat izgubi.. ako sam ja to lepo skontao
imas DHW ppreko TP, na koliko ti je bojler stepeni namesten?
To je ok potrosnja za ovo vlazno i maglovito vreme (bar je u BG zadnjih par dana tako) na radijatorksom grejanju. Slicne cifre su juce i kod mene bile 16kw za 24h, (24C u 84m2) stim da mi je Altherma sa 7.5kw kapaciteta limitirana na otprilike pola trenutno (po mom proracunu barem). Inace limitiranje preko amperaze mi je popravilo i COP za oko 15% ali manje vise to, nego duzina ciklusa (sada i ne znam kada ga prekine) i jednostavno nema onih sitnih oscilacija u kuci kada se ciklus zavrsi pa dok pocne drugi. Spas za sve nas sa vecim pumpama nego sto nam treba.
Da da.. bolji cop nego inace i kod mene ili je kao sto pise u brosuri od kada sam aktivirao power limit.

juce 37kw
isporucila 146kw
COP 3.95
prosecna temp 2c gde je TP

1731396836778.png

1731396881216.png

meni je izlaz vode 38c na 2c spoljne

16kw

Poslednja izmena:
Ovo je naša potrošnja u ovom mesecu sa izmerenim temperaturama sa gradske merne stanice (mada mi moj merač kaže da kod nas u dvorištu nije bilo ispod nule):
1731399195427.png
09.11. nam je došlo da sedimo pored vatre, pa smo založili kamin i zato je tog dana manja potrošnja. U principu 15kWh po danu je očekivano za ovo vreme.
Svake godine u novembru imamo oko 400-500 kWh potrošnje za TP. Verovatno će i ove godine biti tako.

Koliki radijator panelni je potreban za sobu od 14m2?
Sto veci radijator to je niza temperatura vode potrebna (sto nize pumpa mora da zagreje vodu to ce stedljivija biti)
Koji su panelni radijatori u pitanju ,standardni t22? To sto ti je dovoljno 40c da se ugrejes je sasvim ok za sad ali sta ce biti kad zahladi i stegne ispod nule? Trebace ti toplija voda u radijatorima , predimenzionisana pumpa bi trebalo da uspe to da obezbedi ali se to definitivno nece svideti tvom dzepu...
Sto se tice trenutne potrosnje mislim da je donekle opravdana, neko je vec gore napisao "ti grejes celu kucu" samo nisi ni svestan toga... Nemozes se voditi pricom "grejem 60 kvadrata i pumpa puno potrosi" ... Ti mozda aktivno grejes samo tih 60 kvadrata ili koliko vec ali pasivno kroz sve zidove i patos gubis toplotu i sa tom toplotom dogrevas zapravo celu kucu. Ok spoljasna izolacija koju ti imas ce doprineti tome da ti toplota ne pobegne napolje van kuce , ali nemozes nista uraditi po tom pitanju da toplota prirodnim putem predje iz grejane sobe u negrejanu itd... Hteo nehteo taj radijator u sobi koju grejes ce indirektno dogrevati sobu pored u kojoj ti je radijator zavrnut. Slikovito objasnjeno...
Ja bih na tvom mestu pustio da grejanje ide tako nedelju dana minimum.. da cela kuca i svi zidovi aakumuliraju malo toplote i da se svi zidovi smlace , pa tek onda probati meriti potrosnju i izvlaciti zakljucke...

Poslednja izmena:
I ja sam posumnjao na isto, ali rekao je da ima 2cm izolacije u podu na spratu, pa je i to koliko-tolika izollacija prema prizemlju, za koje sam shvatio da trenutno ne greje. Naslućujem da je prizemlje u stvari garaža i lokal, a da ni garaža ni lokal nemaju nikakvu izolaciju u podu, već je beton koji baš lepo prenosi toplotu sa ulice. Naša garaža je takva. Veliki toplotni most celom površinom poda (ali mi nemamo ništa iznad da grejemo). Ako je lokal sa velikim staklenim izlozima, ili ne daj bože nekim harmonika vratima, to je recept za gubljenje toplote.
Ako je takva situacija, kao što sumnjam, pa je tamo čak 15C, to znači da se nekako greje, a greje se verovatno pasivno od sprata. Ali i pored toga 40-45kWh dnevne potrošnje mi se čini puno.

ringeee, da li su ti računali toplotne gubitke kada su ti prodavali baš tu toplotnu pumpu? Kako ste došli do 16kW?
Ako te ne mrzi napiši u m2, koliko imaš povšina spoljnih zidova, koliko staklanih površina, koja je površina poda, plafona, krova, gde je izolacija a gde nije i koji su materijali korišćeni. Probaću da ti izračunam okvirno koliki su toplotni gubici tvoj objekta pa da znaš šta možeš da očekuješ u vezi potrošnje.
Mislim da nisi napisao gde se nalazi objekat? Da li je u ravnici, na planini? Da znamo koje su temperature za tvoje mesto?

Ljudi.. nasao sam nekog coveka na fb stranici koji se u komentaru javio da pomogne i za sad izgleda ok, ali propraticu.. problem je glavni u sobnom termostatu ili senzoru. Taj senzor ima doznu i ugradni je. Nema nikakva podesavanja, samo ocitava temperaturu. Ali ugradni je u zid. Rekao mi je da ga izvadim iz zida i ostavim da visi jer brljavi i meri temperaturu zida umesto sobe.
Sinoc od 21h jutros do 9h, potroseno 13kw.. izgleda da ide u dobrom pravcu

Jedino što mi je čudno, što bi tako bilo jako toplo u kući. Imaš li neki drugi merač temperature da znaš kolike su zaista temperature u sobama?
Ako taj u zidu kaže 23°C i pali i gasi TP za 23°C, stvarna temperatura van zida bi bila možda i 26-27°C... ko zna? A valjda bi to primetio, zar ne?
Po onome što si pisao TP je radila po 10 sati dnevno, trošeći oko 4kW struje na sat i time potrošila 40kWh i napravila oko 160kWh toplote. To je jakoooo puno toplote za 60m2 (čak i za 140m2). Ja bih odmah primetio da u sobi nije 23°C nego dosta više.
Desio nam se nešto slično, ali ne za grejanje, nego za hlađenje. TP nam obično u sred leta troši oko 10kWh devno da održi temperaturu od 25°C. Jedan dan smo imali problem sa senzorom i TP je taj dan potrošila preko 22kWh. Kad smo ustali, smrzi smo se. U sobama je bilo oko 20°C, a pod je bio leden. Isključio sam odmah TP i namestio senzor, ali smo morali smo celo pre podne da nosimo papuče po kući dok se nije unormalilo.
Tako da me čudi da ne primetite da TP ne radi dobro zbog termostata.

Ovo je naša potrošnja u ovom mesecu sa izmerenim temperaturama sa gradske merne stanice (mada mi moj merač kaže da kod nas u dvorištu nije bilo ispod nule):
Pogledajte prilog 466142
09.11. nam je došlo da sedimo pored vatre, pa smo založili kamin i zato je tog dana manja potrošnja. U principu 15kWh po danu je očekivano za ovo vreme.
Svake godine u novembru imamo oko 400-500 kWh potrošnje za TP. Verovatno će i ove godine biti tako.
Koja je kvadratura kod tebe, moja cela kuca je na 50kW dnevno, a nesto mi se ne cini da kuca jede 20kW dnevno, bez TP. Tako da je potrosnja najmanje 30kW za nekih 180 kvadrata i toplu sanitarnu vodu..

Poslednja izmena:
140m2. Ali to nema toliko veze. Važno je koliki su ti toplotni gubici i toplotni dobici. Inače, nije isto 50kW i 50kWh, ali svejedno...

Ako potrošiš 50kWh dnevno za struju, to znači da za mesec dana imaš 1500kWh na računu. To je za nas baš puno. Naša potrošnja struje po mesecima izgleda ovako:
1731406443661.png

E a odakle vama ove potrosnje tabele itd.. da li to ima u mojoj pumpi..

Iz Home Assistant i pametnih osigurača, prekidača i sličnih stvarčica koji u sebi imaju merenje potrošnje. Nema veze sa TP. Možeš da meriš potrošnju čega poželiš, a ja sam poželeo da znam koliko mi TP troši. Imam od skoro posebno i za cirkulacionu pumpu, ali u ovim brojevima to je u "ukupna potrošnja" (a logičnije bi bilo da bude na "TP potošnja").
Tako znam kada se pali TP i koliko troši (novembar 2024):
1731407472710.png
Ovako izgeda grafikon mesečne potrošnje po uređaju (samo TP prikazana ovde - novembar 2024):
1731407608878.png
Imaš temu o pametnoj kući ili Home Assistant, da ne opterećujemo temu o toplotnim pumpama sa ovim detaljima.

E a odakle vama ove potrosnje tabele itd.. da li to ima u mojoj pumpi..
Pratim ovu temu vec 3 godine odkad sam i ugradio istu pupmu kao tvoja.Juce sam se konacno i registrovao na forum :)
Termometar je ****** a nema drugi da se kupi , probao sam preko enerdzineta da ga nabavim . Tamo sam i pumpu kupio po preporuci majstora.
Za pocetak okaci taj termometar negde i smanji polaznu vodu na max 38c.Termometar je krajnje neprecizan a najmanja razlika mu je 2c .Kod mene je 23-21c.
U meniju kad je ugasena pumpa nasteluj sobnu temperaturu(t room) i stavi da prati spoljne uslove (weatahependend) tako nesto pise u meniju :cool:
Imam uputstvo na srpskom za gree versati II , iste su pumpe

Poslednja izmena:
Ova moja je trojka i imam u aplikaciji na tel gree+ temperaturu. Moze razlika da bude 1 stepen. Pali se na 23 i gasi se na 24. Tj na 22.9 se pali, a ugasi se na 24, ali tako ugasena dotera do 24.4 jer ima jos tople vode. Stavio sam sada maks na 50 izlaznu vodu ali ne prelazi izlaznu vodu 42. E za sad sam otkačio taj termometar da visi. I smanjilo je potrosnju od sinoc do veceras za 24h je potrosilo 27kw cela kuca, ali ne znam koliko od toga pumpa. Ne znam da li postoji neki drugi termometar za ovu pumpu.. I ova je isto iz enerdzineta..

Ova moja je trojka i imam u aplikaciji na tel gree+ temperaturu. Moze razlika da bude 1 stepen. Pali se na 23 i gasi se na 24. Tj na 22.9 se pali, a ugasi se na 24, ali tako ugasena dotera do 24.4 jer ima jos tople vode. Stavio sam sada maks na 50 izlaznu vodu ali ne prelazi izlaznu vodu 42. E za sad sam otkačio taj termometar da visi. I smanjilo je potrosnju od sinoc do veceras za 24h je potrosilo 27kw cela kuca, ali ne znam koliko od toga pumpa. Ne znam da li postoji neki drugi termometar za ovu pumpu.. I ova je isto iz enerdzineta..
Prvo procitaj ovih 90 strana pa pocni sa stelovanjem :)
Smanji tu polaznu vodu na manje,kreni sa 35 - 36c i ostavije da radi na manjem rezimu radapotrosnja zavisi najvise od rezima rada kompresora a ne onih ventilatora sto ih cujes na spoljnoj jedinici.Potrosnju stuje u kuci proveri na osnovu racuna od prole godine.Moja kuca trosi struje oko 800 kw a sa toplotnom pumpom sam na ispod famozne crvene grupe.Kad se priblizim crvenoj tarifi onda zalozim drva u staroj peci. :cool:Racuni su mi daleko manji nego dok sam koristio ugalj i drva a mogu i da pomalo ohladim kuci na letnjoj zegi.Jul i avhust sam trosio oko 5000 din za hladjenje kuce od 180kvm na panelnim radijatorima sa temperaturom vode oko 16-17 c. ispod te temperature su se znojili radijatori i cevi.

Kako hladis? Bez onih radijatora sto izduvavaju? Zar nece onda duze da radi pumpa da postigne temperaturu ako je niska temperatura vode..

Kako hladis? Bez onih radijatora sto izduvavaju? Zar nece onda duze da radi pumpa da postigne temperaturu ako je niska temperatura vode..
Prebacim sistem na cool i namestim zeljenu temp. vode , nisam mogao ispod 16c jer su se kondezovali radijatori.Osetna je bila razlika u kuci kad radi hladjenje iako su samo panelni radijatori.

Nisam znao da to može.. imam klimu. Ali probacu na leto kako funkcioniše to..
E sad ne znam kako radi taj mod "zavisno od vremena" meni tako piše u aplikaciji za modove. Ukljucivao sam ga jednom, ali nesto nisam lepo podesio sigurno pa je nacisto slabo grejalo, tj nije moglo da postigne zadatu temperaturu

Nisam znao da to može.. imam klimu. Ali probacu na leto kako funkcioniše to..
E sad ne znam kako radi taj mod "zavisno od vremena" meni tako piše u aplikaciji za modove. Ukljucivao sam ga jednom, ali nesto nisam lepo podesio sigurno pa je nacisto slabo grejalo, tj nije moglo da postigne zadatu temperaturu
Stavi u t-room zadatu temperaturu a izlaznu vodu spusti na 38c.

Trebam da proverim i testiram rad i ispravnost toplotne pumpe i faincoilova. Midea je u pitanju vazduh-voda.

Imacu svega sat-dva da to uradim. Nemam nikakvih ranijih iskustva. Moze neki savet? Standardno bih pustio na grejanje i hladjenje, ali na sta jos obratiti paznju?

probaj da preko AI detaljno opises svoj objekat da ti izracuna tolotne gubitke sve ukupno. Nije los sto se toga tice.
Navuko si me... Sad cemo da se zaglupljujemo jos vise jer nas mrzi da koristimo formule nego cemo da pitamo masinu da to sve izracuna umesto nas :ROFLMAO:
Salu na stranu , kako se izracunavaju toplotni gubici poda-patosa? Koja se spoljna temp. uzima u racunicu?

Što pitaš ovde? Pitaš lepo AI :ROFLMAO:
Ja sam uzimao računicu da je spoljna temperatura zemlje konstantna, oko 10°C. Tako da otprilike imaš ΔT oko 13°C. Možeš da se igraš i da povećaš ili smanjiš nekoliko stepeni, ali neće to puno uticati na krajnje gubitke.
Površine zidova, plafona i prozora su mnogo veće, a tu se uzima prava spoljna temperatura, gde ΔT može da bude i 25-30°C (zavisi da li računaš prosek/medijanu ili uzimaš preciznu temperaturu za određen dan). Tako da to mnogo više utiče od poda.

To je i meni jasno ali nesto se ne poklapa..Vidjao sam i ranije na drugim kalkulatorima da se uzima 10c kao neka spoljna temp.. ali onda ispadne da na patos soba od 20 kvadrata gubi preko 1200w plus zidovi , prozori , plafon....a ja se grejem sa klimom koja modulira na 200w , tako da se tu nesto ne poklapa...

Nazad
Vrh Dno