Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Pogledajte prilog 465568
Ovde je za cs2 razlika izmedju 9800x3d i 7800x3d ista kao izmedju i9 14900k i 7800x3d, jos ako se doda u obzir to da je moguce overclock-ovati 9800x3d u odnosu na 7800x3d razlika je vise nego primetna.
Trebao si da napises da mislis na CS2 u HD i da ti je to bitno... Samo budi obazriv pregledaj razne testove, ne bi ja mnogo verovao jednom testu... 9800x3d ima potencijal fino da se klokne ko ume, a CS2 voli sto veci klok.
CS 2 mislim da boduje i brzu memoriji nisam siguran...

Mislim da se svi slažemo da svako ko cepa single player u 2k/4k (verovatno na nekom TV sa kontrolerom) svaki Zen4 i od 5600 Zen3 na dalje može da se strpi bar još malo za upgrade, osim ako ima para i želi po svaku cenu najbolje što postoji (mada na Zen 4 izbor je jasan idi na 5700x3D, na Zen 5 koji god je tekući CPU nema razloga za upgrade još uvek po meni, ko je racionalan).

Poslednja izmena:
^ a koja je razlika između 7800X3D i 9800X3D sa 4090 u cs2?

Mislim da se svi slažemo da svako ko cepa single player u 2k/4k (verovatno na nekom TV sa kontroleror) svaki Zen4 i od 5600 Zen3 na dalje može da se strpi bar još malo za upgrade, osim ako ima para i želi po svaku cenu najbolje što postoji (mada na Zen 4 izbor je jasan idi na 5700x3D, na Zen 5 koji god je tekući CPU nema razloga za upgrade još uvek po meni, ko je racionalan).
Da da to je prilicno razumno razmisljanje... CS 2 je druga prica, koliko je relno da ce tih konstantnih 500fps nesto da donese to je vec pod znakom pitanja.

@Lemaja
Razlika je 13%, medjutim 9800X3D cini da se uvek ima 500fps, a to je valjda bitan momenat, jos kada se klokne to je full prica pa makar bila i besmislena... Placibo efekat, imam 500fps vidi kako sad surim kao da mi je samo to trebalo :ROFLMAO:

Trebao si da napises da mislis na CS2 u HD i da ti je to bitno... Samo budi obazriv pregledaj razne testove, ne bi ja mnogo verovao jednom testu... 9800x3d ima potencijal fino da se klokne ko ume, a CS2 voli sto veci klok.
CS 2 mislim da boduje i brzu memoriji nisam siguran...
Nije samo cs, tu je i valorant, rust, pubg... sve igre koje su cpu heavy ce imati primetnu razliku, zato nisam napisao da mislim na cs2, ovde je jedino testiran od igara tog tipa cs2 pa sam iz tog razloga stavio tu sliku.

Znači uzmu asus sa 540hz i imaju stalno 540fps i odmah su duplo bolji igrači 🤣
Kunu se da je tako, ko zna mozda i jeste nisam to iskusio... Nekada sam igrao, znam da od kad postoji CS da se juri sto veci FPS.
Iz nekog razloga i taj 540hz postoji, verovatno za tu namenu... Nisi valjda svi koji igraju u zabludi :p

Nije tako prosto, ljude više brinu padovi koje čak i 0.1% low ne ume lepo da pokaže, kad imaš neku žešću akciju i sve pršti + skinovi znaju dodatno da opterete CPU, mislim da bi svi pristali na konstantnih 240 fps, ali pošto je to nemoguće onda se juri što veći prosek da bi i najgore situacije bile OK.

Nije tako prosto, ljude više brinu padovi koje čak i 0.1% low ne ume lepo da pokaže, kad imaš neku žešću akciju i sve pršti + skinovi znaju dodatno da opterete CPU, mislim da bi svi pristali na konstantnih 240 fps, ali pošto je to nemoguće onda se juri što veći prosek da bi i najgore situacije bile OK.
Gledao sam neki video gde lik pokazuje situacije u CS2 gde fps drasticno opada sa 3D procesorom tipa sa preko 300 na 150~160, na praznoj mapi i isto to sa 14900k gde nama tako velik max fps ali zato u tom delu gde pada ispod 160fp na intel masini se nista posebno ne desava... Isto je probao i sa AMD pocesorom koji nije 3D. Zato ne znam sta da mislim o svem u tome.

Gledao sam neki video gde lik pokazuje situacije u CS2 gde fps drasticno opada sa 3D procesorom tipa sa preko 300 na 150~160, na praznoj mapi i isto to sa 14900k gde nama tako velik max fps ali zato u tom delu gde pada ispod 160fp na intel masini se nista posebno ne desava... Isto je probao i sa AMD pocesorom koji nije 3D. Zato ne znam sta da mislim o svem u tome.
jedini pravi test je tvoj kuci :D

Pojavio se kod komšija, 540e, što i nije tako strašno. Mislio sam da će da bude preko 600 za početak.

Interesantan je ovaj video... Uspeo je sa +200mhz da dobije +6% vise fps-a u odnosu na default... Ima nade da neko izvuce vise iz ovog procesora. Ostali testovi ne pokazuju neki skok u FPS overklokom. Ovo bio trebalo za nekih 6 meseci ponovo detaljnio da se pretestira, ali i intel jer tek tu nesto ne stima sto mislim da ce se popraviti vremenom.

Za 9950X3D već procureli neki podaci, navodno 18% brži od 9800X3D, najava početkom naredne godine.

Za sad je ovako +8% u proseku u korist 9800x3D, CS2 ima koristi 13% od novog procesora ostali naslovi tog tipa jos manje od toga... Pa sad svako neka vidi za sebe da li je ovih +8% u HD rezoluciji dovoljan razlog za zamenu 7800x3D, ili da li opravdava razliku u ceni izmedju ta dva procesora.
Licno kada bi sklapa masinu kupio bi 9800x3D bez obzira sto je ovako mala razlika... Verujem da ce vremenom novi procesor odskociti jos nekih 3~10% uz to ima odredjeni OC potencijal, cela nova platfoma bolje radi sa memorijom i ako za sad nema neke koristi od toga... Moze u gore pomenutom testu da se vidi +200mhz kloka donelo je +6% fps-a, ptanje je koliko je to tacno. Sve ovo treba uzeti u obzir, a meni je sve to dovoljno da ne razmisljam o 7800x3D pored 9800x3D. Default je hladniji i manje trosi mada ti nije mnogo bitno za gejming, vise je bitno kao pokazatelj da moze malo i da se klokne.

1731157308931.png

Evo vezano za memoriji... Sistem max utegnut 6000mhz vs 8000mhz razlika +2% znaci na nivou statisticke greske, +6% 1%low, a to ne bi trebalo da bude bas tako. Ispratio sam ovo i kod sebe testirao... bukvalno kada se predje 6400mhz vise nije bitno da li je 6400mhz ili 8000mhz razlike gotovo da nema. Kada se testira u vecoj rezluciji od HD bukvalno nema nikakve razlike.

1731158957310.png

voleo bih da vidim neki clock za clock test, da se vidi da li uopste ima ipc napretka ili je ovo samo zbog tih 500 ili koliko mhz razlike

To je jasna stvar dokle god UCLK ne moze vise od 3200 3300 6400 je sweet spot to ce svaki krsteni ram da radi a 8000 negde mozes i da imas gubitak zbog da kazemo niskog UCLK za 24\7 samo 6400 i nema sta da gledas.

amd3d311780ti.jpg
Evo i nekad cudno ponasanje AMD a. Graphics score ne mrda i na intelu dosta veci score.

Prilozi

• 3d11780ti.jpg
    3d11780ti.jpg
    364.5 KB · Pregleda: 74

zanimljivo koliko neke igre imaju povecan 0.1% low, napr. sa ~140 na blizu ~200, znači ima nade i za ljude sa entry level 165 Hz monitorima da vide neko poboljšanje :D

Isteklo vreme za edit

Vrhunski video poseno bih preporučio deo od oko 60 og minuta gde su odlično objasnili metodoligiju testirnja ali i zašto se ne kupuje najsporiji CPU koji u trenutnoj rezoluciji/igri vrši posao, već se gleda malo drugačije na taj izbor. Za par ljudi sa prethodnih strana koji su bili zbunjeni oko toga svega must watch, čovek da je profesorski objasnio sve.

naravno da testiranje cpu u gamingu se radi u 720ili 1080p ali isto tako i u uHD da bi imao prestavu sta ti treba sad ili sutra, ako planiras da pojacas grafiku
isto tako nazalost to je sad vazno jer je AMD underdog, dok je intel 10 godina prakticno klao AMD tu to je tada bilo marginilizovano... isto sto je sad hype da je x3d bas toliko jaci iako to bas nije realan prikaz, realno je samo da intel kasni sa dodavanjem memorije na CPU sto se moze jako brzo promeniti i verovatno hoce

Ja sam jedan od tih koga 1080p rezolucija ne zanima, ali potpuno razumem zasto se testira u toj rezoluciji, ali me to takodje ne zanima jer se ja igram u 4K. Kada bi mi imali graficku kartu recimo 8090 i ovaj procesor i testirali u 4K videli bi iste rezultate kao u 1080p ali tu dolazimo do problematike zato sto dok izadje 8090 izaci ce drugi i jaci procesori. Nemamo dovoljno jaku graficku kartu koja moze prikazati snagu tog procesora u 4K. Ja sistem menjam na svake 2-3 godine ili da kazemo na svake 2 generacije procesora i zanimaju me samo procesori koji su "best of the both worlds" u datom trenutku i to ce najverovatnije biti 9950X3D ako je suditi po svemu vidjenom na osnovu 9800X3D. U 4K ce biti isti ali produktivnost bi trebalo da bude mnogo bolja. Jedino me nerviraju maticne ploce kod AMD-a jer mi nekako uvek Intel bude bogatija platforma sa svim i svacim. Intel je najavio neko peglanje preko BIOS-a za 285k i slabije rezultate u gaming-u pa cu ispratiti i to jer je dobar u produktivnosti ali je zakazao sto se tice gaming-a i u 4K. Svakako dok izadje 5090 ispeglace svi procesore i biose i sta u tom trenutku bude bolje u 4K ( gaming first, productivity second ) to uzimam. 9950X3D trenutno vodi iako se nije pojavio.

Testiranje se radi uglavnom u 1080 rezoluciji,tacno.Sto je zapravo za mnoge irelevantno,ako krenem od sebe primera radi, zadnji put igrao 1080p pre 4+ godine...

4k:

Razlika u performansi na ovoj rezoluciji vs 7800x3d...ne postoji prakticno za sada,iako ce dignuti za koji % za koji mesec kroz odredjenje update-e

naravno da testiranje cpu u gamingu se radi u 720ili 1080p ali isto tako i u uHD da bi imao prestavu sta ti treba sad ili sutra, ako planiras da pojacas grafiku
isto tako nazalost to je sad vazno jer je AMD underdog, dok je intel 10 godina prakticno klao AMD tu to je tada bilo marginilizovano... isto sto je sad hype da je x3d bas toliko jaci iako to bas nije realan prikaz, realno je samo da intel kasni sa dodavanjem memorije na CPU sto se moze jako brzo promeniti i verovatno hoce
Da je tako lako napraviti cpu sa 3d cache-om i da to radi kako treba, Intel bi odavno to uradio, a ne bi mazao oci sa E-cores, samo kako bi multi bio jaci od AMD-a. Treba tu R&D podosta, a Intel se lepo ulezao, samo dizao klokove i ponesto menjao u poslednje 3-4 generacije, sto im se obilo o glavu. Ova ultra serija sto su izbacili je nista drugo do 14-a serija, uz minimalni skok, a verujem da je to kamuflaza za degradiranje koje postoji ili je postojalo. Doslo vreme da AMD ubacis i vozis, a Intel moras da stelujes.

aKmvWpc.jpeg

Testiranje u HD ima smisla igračima koji koriste isključivo HD rezoluciju i kao pokazatelj koliko CPU ima dodatne snage da podrži neke nove grafičke karte, koji bi bio bolji za tako nešto... Međutim ove razlike 5~15% ne pokazuju ništa, to mora da bude znatno veća razlika da bi moglo da se kaže da je neki CPU bolji za nešto više od HD rezolucije ili bolja kupovina na duži period.

Vrh Dno