Šta je novo?

Zimske gume

Je li situacija ista bez obzira da li je pogon na prednjoj ili zadnjoj osovini?
Kod pogona na zadnjoj osovini nema kompromisa, sve četiti nove. Na BMWu sam pri maloj brzini u krivini uzbrdo pod snegom skoro nastavio pravo zbog loših guma. Zadnje su gurale a prednje su imale lošu trakciju i auto je nastavio pravo. Zadnji pogon kontroliše elektroninika koliko toliko al ako je loša guma, džaba sva elektronika, ili beži dupe ili ostane u mestu.
Mali hint za zadnju vuču a kretanje iz mesta u snegu, npr sa parkinga, isključiti kontrolu proklizavanja i pomagati se ručnom kočnicom po malo.
Opterećenje prednjih točkova daleko je veće prilikom kočenja nego onih na zadnjoj osovini.
Ali, zadnje zimske gume sa šarom skoro na graničniku su me okrenule , opet u blagoj krivini sa bljuzgavicom, dupe se samo otkačilo i nagla kontra uz dodavanje gasa me spasilo jarka. U pitanju je auto sa prednjom vučom. Prednje su bile nove AS, zadnje stare zimske, al me mrzelo da zamenim, sve sutra ću.

Bolje gume kod automobila sa prednjom vučom se stavljaju napred zato što se brže troše, i da se izjednače sa zadnjim.

Iz tog razloga se svima preporučuje redovno rotiranje točkova/guma.

Kako mislite (i zašto) da se izvrši rotiranje ako se lošije gume stave pozadi.

Gume se uvek rotiraju na početku sezone. Razlika u potrošnji pneumatika po osovinama pri normalnoj upotrebi i prosečnoj kilometraži je relativno mala.
Toliko je mala da ja na svojim pneumaticima ne mogu da uočim razliku u dubini šare po završetku sezone.

Takođe, ovde pričamo o situaciji kada se sneg nalazi na putu, a ne kada je zima, a put suv.
Takođe, sama dubina šare, tj. potrošenost pneumatika nije jedini faktor koji utiče na performanse gume.

Bolje gume kod automobila sa prednjom vučom se stavljaju napred zato što se brže troše, i da se izjednače sa zadnjim.
To je drugaciji slučaj, podrazumeva ga redovna rotacija. Tada je razlika između guma minimalna.

Slučaj kada su neke gume znatno lošije minimizira opasnost kad su na osovini na kojoj je upravljač, nema veze sa pogonom.

Šta uzeti u budžet ili srednjoj klasi 205/60 R16, Reno Laguna 3, prelazim 15-ak hiljada godišnje?

Dobar je RS3 kao nova guma, nažalost kao i recimo moj letnji Hankook loše trpi godine, kod kolege posle 9000km i 3 sezone stanje kao na slici.
Verujem da može biti i do trapa, ali i pukotine su vidljive.
Reklo bi se da je sa razlogom Hankook jeftiniji a na testovima parira premium brendovima.

Prilozi

• 20241103-190223~2.jpg
    20241103-190223~2.jpg
    88 KB · Pregleda: 78
Ako je tako mala razlika u ceni ne bih razmišljao malo lošija na snegu i ledu, bolja u svemu ostalom.

Mesaju sa vestackom gumom. Zato dobiju te pukotine.

Uzeo pre neko veče Hankook W462 WINTER I*CEPT RS3, 4 komada po 7324 dinara.
Utisci: Udobno i relativno tiho, realno, svaka nova guma je udobnija od stare .
Osećaj u krivinama mi je jako neugodan, stalno imam osećaj da mi prednji trap mnogo ranije skrene, kao da same gume malo žvaću, pojma nemam. Ne usuđujem se da nagazim gas.
Da li sam toliko navikao na staru Winteru, možda je nizak pritisak u gumama, nešto sa trapom?
Neprijatan osećaj, na kraju ću zažaliti što nisam uzeo Laufen ili nešto slično, bar bi bilo jeftinije, pa i da nisam zadovoljan, lakše bih sebi opravdao.

Sumanuta situacija, lik pored mene montira Ling long na Audi A6 a ja na Astru g montiram Hankook, ko je tu blesav...

Proveri pritisak svakako, mada Hankook ima malo mekši zid pa stvara taj "balon" osećaj u vožnji.

Slobodno koriguj pritiske ako osećaš nešto da ti se ne sviđa. U osnovi gledaš preporuku kako je označeno na nalepnici negde na autu (vratanca za gorivo, na karoseriji kad otvoriš vrata), ili u uputstvu. Ne preteruj da ne narušiš funkciju i potrošiš ih pre vremena kako ne treba.

Dodaj +0.3bar u odnosu na preporuku pa vidi da li se nešto menja.

Imaj u vidu da će ona da se ugreje brže izduvanija i podićiće pritisak. Naduvanija će sporije da se greje tokom vožnje.

Onda neka naduva azotom i rešena stvar :)

Može, i ne mora. Nema nikakve koristi, a ni štete, sem što plaćaš ništa.

Pa ima koristi. Pritisak ostaje manje više konstantan.

Не бих знао.

Valjda je najbolje da se uduva zimi zimski a leti letnji vazduh.

Pa sto nisi citirao i prethodnu recenicu:

So, now we come to the big question: is nitrogen right for your tires? The fact of the matter is that inflating tires with nitrogen is not necessary for typical everyday use on a passenger car. It might even be considered a frivolous waste of money.

Sustina je da sem toga sto malo sporije gube pritisak ( koliko, to je vec pitanje, iz iskustva korisnika potpuno zanemarljivo za regularnu upotrebu) a da se svakako preporucuje provera pritiska barem dva puta nedeljno, sto generalno ne radi ni promil vozaca ako cemo realno...

Nekoliko godina sam gume zimske punio azotom, nikakve razlike nisam primetio kada sam nastavio da ih punim vazduhom.

Све је почело од "Imaj u vidu da će ona da se ugreje brže izduvanija i podićiće pritisak. Naduvanija će sporije da se greje tokom vožnje". Дакел, ако температурне флуктуације (ваздух, гума, асфалт, трење) утичу на притисак у гумама, гас отпоран на температурне флуктуације ће учинити да притисак остане константан.

Ако некада будеш возио читаву годину само на једном сету гума, па тако неколико година, вероватно никада нећеш ни имати прилике да допумпаш пнеуматик.

Običan vazduh koji se nalazi svuda oko nas sastoji se od 78% azota, 20% kiseonika, nešto malo argona i svega ostalog (pa i vlage, u zavisnosti od vremenskih uslova - temperature, pritiska, nadmorske visine, itd...)
Očekivati da će zamena azotom jedne petine zapremine dovesti do nekih čuda u ponašanju gume je malo (ili mnogo) optimistično.
Uostalom, savesni vozač će redovno proveravati ne samo pritisak u gumama nego i njihovo opšte stanje, i neće doći u situaciju da mu ispravna guma ne nude optimalno naduvana.
Pozdrav

Nazad
Vrh Dno