Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Potreban mi je savet za kupovinu aparata za kafu..
Do sada sam koristio dolce gusto picolo na patrone (kupovao razne, cak i punio one prazne kapsule sa mlevenom kafom) i zadovoljan sam bio godinama.
Šta kupiti da bude next level što se tiče kafe aparata? Što jeftinije to bolje, neki budget model, može manuelni, može automatski... :)

@Stock

Bacanje para.
Bolje kupi pravu kafu, sa 10ak dana od dana pečenja ako želiš da popiješ kafu.
Ovu ćeš u kantu, kao što sam i ja, prvi put nakon kupovine mlina uradio.
Tu kafu iz Lidla piju moji, i bolja je od gomile "domaćih" koje se prodaju i na kojima čak i ne piše sastav...
Ja lično koristim samo Moccamaster Optio i filter kafu :)

Ananas proizvod Gaggia EG2111/64 EU Espresso De Luxe Aparat za espresso, 15 bara, 1.2L, Sivi https://ananas.rs/proizvod/gaggia-e...-aparat-za-espresso-15-bara-1-2l-sivi/1499222 ili Ananas proizvod De'Longhi Aparat za espresso kafu EC.685.M https://ananas.rs/proizvod/de-longhi-aparat-za-espresso-kafu-ec-685-m/523891 ili nešto treće tog tipa tog cenovnog ranga?
Imam svu dodatnu opremu za poboljšanje kvaliteta kafe, sad mi treba maksimum iz aparata tog cenovnog ranga da bi kafa bila još bolja 😁

Koju je vodu bolje koristiti za aparat za kafu, filtriranu cesmusu (na onom jeftinom akvaforu) ili neku flasiranu? I koju, ako flasiranu?

Koju je vodu bolje koristiti za aparat za kafu, filtriranu cesmusu (na onom jeftinom akvaforu) ili neku flasiranu? I koju, ako flasiranu?
Za sam aparat bolja je flaširana voda, sa sto nižim sadržajem suve materije (što "mekša" voda) kao što je Rosa ili Vlasina.
Akvafor neće ukloniti dovoljno kamenca iz vode.

Ja trenutno "pravim" svoju vodu od demineralizovane vode i česmovače. Gledam da mi TDS bude 80-90 i to je to. Ne mogu da se zezam baš da štelujem odnos minerala, nego šta dobijem to mi je...
Jurio sam ranije vlaširanu Rosu i slično, ali uvek mi nekako ponestane baš kad mi treba, a nisam toliko revnosan da pratim zalihe.

Ja trenutno "pravim" svoju vodu od demineralizovane vode i česmovače. Gledam da mi TDS bude 80-90 i to je to. Ne mogu da se zezam baš da štelujem odnos minerala, nego šta dobijem to mi je...
Jurio sam ranije vlaširanu Rosu i slično, ali uvek mi nekako ponestane baš kad mi treba, a nisam toliko revnosan da pratim zalihe.

Gde uzimaš demineralizovanu vodu? I zapravo, da li je ona sigurna za piće 🤔 Mislim da postoji distinkcija između demineralizovane i destilovane vode, gde je ova prva neispravna za piće jer još sadrži bakterije i slično, a iz destilovane je reverznom osmozom izvučeno sve, pa se onda može mineralizovati da bi se upristojila za konzumaciju. Demineralizovana je najčešće za korišćenje kod uređaja, pa nije bitno da se odstrane svi elementi poput bakterija i prljavština. Zato je i drastično jeftinija.

Ananas proizvod Gaggia EG2111/64 EU Espresso De Luxe Aparat za espresso, 15 bara, 1.2L, Sivi https://ananas.rs/proizvod/gaggia-e...-aparat-za-espresso-15-bara-1-2l-sivi/1499222 ili Ananas proizvod De'Longhi Aparat za espresso kafu EC.685.M https://ananas.rs/proizvod/de-longhi-aparat-za-espresso-kafu-ec-685-m/523891 ili nešto treće tog tipa tog cenovnog ranga?
Imam svu dodatnu opremu za poboljšanje kvaliteta kafe, sad mi treba maksimum iz aparata tog cenovnog ranga da bi kafa bila još bolja 😁

Javi koji si odabrao. Šta spada pod dodatnu opremu za poboljšanje kvaliteta kafe ? :)

• Like
Reagovanja: tcp
Gde uzimaš demineralizovanu vodu? I zapravo, da li je ona sigurna za piće 🤔 Mislim da postoji distinkcija između demineralizovane i destilovane vode, gde je ova prva neispravna za piće jer još sadrži bakterije i slično, a iz destilovane je reverznom osmozom izvučeno sve, pa se onda može mineralizovati da bi se upristojila za konzumaciju. Demineralizovana je najčešće za korišćenje kod uređaja, pa nije bitno da se odstrane svi elementi poput bakterija i prljavština. Zato je i drastično jeftinija.
Gde stignem. U svakom marketu ima. Da budem siguran proključam je. Na indukcionoj pooči pa dosta brzo to odradi. Ne savetujem nikoga da radi kao ja :) Ako mi bude nešto: "sam pao, sam se ubio".

Nisam siguran da to treba da radiš, ko zna čime je demineralizovana, i šta može da sadrži od kontaminacija opasnih po tvoje zdravlje.

Imaj u vidu da toksini algi ostaju i kad se prokuva, a u vodi vrlo često može da ih ima. Demi vode po radnjama su za uređaje i industrijsku primenu.

189din je 5l vlasine da ti spuste balon ispred vrata. Naručujem po 10 balona. Koliko plaćaš demi?

Imam prijatelje koji rade u laboratoriji u kojoj između ostalog rade i ispitivanje vode. Danas popodne ću im dati nekoliko uzoraka da provere sve što mogu. Javljam rezultate.
Mislim da neće pre ponedeljka. U međuvremenu koristim Rosu ;)

Premia destilovana 5l 174din.

Vlasina izvorska 5l 189din.

Vlasina je poskupela ali i dalje je najbolja na tržištu. Rosa i Vlasina su sa istog izvora. Kad se uporedi odnos minerala i tu su vrlo slične.

drustvo,

potrebna mi je mala pomoc oko kupovine automatskog espresso aparata koji ima integrisan mlin. Budzet je 800 eur. Dvoumim se izmedju Delonghi-ja i Philips-a.
Svaki dobronamerni savet je dobrodosao.

tnx

Mi na poslu imamo 4 automatika Philips, meni ta kafa generalno ne odgovara ali pijem, šta ću. Mogu da uporedim jedino sa Miele automatikom da sam skoro pio, i taj miele je solidno bolji (ali baš previše skuplji). Ono što me je prijatno iznenadilo je da se kafa baš ozbiljno popravila kad smo kupili krštenu svežu kafu, pre toga se furale razne komercijalne kafe i sada je baš totalno drugačija kafa (bolja, ali ne može da se poredi sa manuelnim aparatom).

tnx...manuelac ispada. Ima previse varijabli da bi kafa ispala dobra, a necu napraviti bolju kafu od automatika :)

Ma gde nećeš, svi prave sebi kod mene u kancu na Vivi, a realno je zeznutija od bilo kog boljeg aparata za to. Niko više ne ide na automatik, radije se zezaju i prljaju. Još melju ručno sa C3.

Pozdrav društvo,
Posle dužeg premišljanja, uzeh Delonghi automatik aparat ( najviše zbog žene radi lakšeg rukovanja ) a i cena mu je bila na nekom popustu, tako da se sve uklopilo.
I evo posle nekoliko dana ( igranja) , doterivanja, programiranja, štelovanja mlina, temperature kafe itd. i potrošnih 500 gr. kafe i nekoliko litara vode u tu svrhu, na kraju dobih espresso kakav sam želeo, dobrog ukusa i bogate guste kreme, takodje i penu od mleka za kapućino pravi izuzetno dobro što me je i iznenadilo jer nisam očekivao tako dobar rezultat.
Za početak sam koristio vodu Vlasinska Rosa ali s obzirom da mi je traka pokazala da je moja česmovača sa 2 crte odnosno srednje tvrdoće, ubacio sam filter i programirao aparat na tu tvrdoću.

Prilozi

• IMG_20241101_140309.jpg
    IMG_20241101_140309.jpg
    90.3 KB · Pregleda: 62
  • IMG_20241101_140226.jpg
    IMG_20241101_140226.jpg
    89.4 KB · Pregleda: 61
Ja sam prvi put napravio cold brew, pošto sam bez mašinerije. Ugrejao u mikrotalasnoj i moram priznati da sam pozitivno iznenađen. Kafa bajata koju bih inače bacio.

Koliko staje u C3 sam samleo, 20-22gr verovatno, i stajalo celu noć u frižideru u malom frenč pres.

Koji mlin uz ovaj avx?
Vodi racuna da je taj aparat cistokrvni Kinez, proizvodjaca Gemilai. Prodaje se pod vise imena, zavisno od trzista i firmi koje ih kupuju kao OEM. Na preko 40 komada, mozes da trazis da stave naziv koji ti zelis. Kao Turin/ Micoffee brending, Madjari su uzeli i rade taj AVX. Sto se tice samih aparata, jedino upitno je dugotrajnost istih, sve ostalo, u respektivnom cenovnom rangu, uglavnom, nude vise od konkurencije, po pitanju opcija i mogucnosti.

Vodi racuna da je taj aparat cistokrvni Kinez, proizvodjaca Gemilai. Prodaje se pod vise imena, zavisno od trzista i firmi koje ih kupuju kao OEM. Na preko 40 komada, mozes da trazis da stave naziv koji ti zelis. Kao Turin/ Micoffee brending, Madjari su uzeli i rade taj AVX. Sto se tice samih aparata, jedino upitno je dugotrajnost istih, sve ostalo, u respektivnom cenovnom rangu, uglavnom, nude vise od konkurencije, po pitanju opcija i mogucnosti.
Da li možeš da mi daš neki kvalitetniji predlog?

Da li možeš da mi daš neki kvalitetniji predlog?
Jako je nezgodno pricati o kvalitetu, u tom cenovnom rangu. Uglavnom svaki od uredjaja vrsi samo najosnovnije, a to je da moze da izbaci kafu i da frotira mleko. Ukoliko nisi prezahtevan korisnik, verujem da bi ti i DeLonghi Dedica (sada moze da se nadje u legalnim radnjama za nekih 20ak hiljada) odgovarala. Proveren aparat, godinama na trzistu, ozbiljan broj prodatih primeraka, sirom sveta... Ima nedostataka, naravno, ali u tom rangu, sasvim solidna. Opet, ne tvrdim da je prethodno pomenuti AVX model los, naprotiv, samo nemam relevantnih informacija o kvalitetu (iz mog ugla gledanja, kupovina takvih aparata je rizik).

Jako je nezgodno pricati o kvalitetu, u tom cenovnom rangu. Uglavnom svaki od uredjaja vrsi samo najosnovnije, a to je da moze da izbaci kafu i da frotira mleko. Ukoliko nisi prezahtevan korisnik, verujem da bi ti i DeLonghi Dedica (sada moze da se nadje u legalnim radnjama za nekih 20ak hiljada) odgovarala. Proveren aparat, godinama na trzistu, ozbiljan broj prodatih primeraka, sirom sveta... Ima nedostataka, naravno, ali u tom rangu, sasvim solidna. Opet, ne tvrdim da je prethodno pomenuti AVX model los, naprotiv, samo nemam relevantnih informacija o kvalitetu (iz mog ugla gledanja, kupovina takvih aparata je rizik).

Za koliko novca može da se nađe nešto iole kvalitetno? Nisam prezahtevan korisnik.

@nidza možeš li mi reći na kojoj krupnoći melješ kafu za aeropress na C3? I koje ti je podešavanje za espresso sa istom kafom? Danas mi stiže aeropress pa da se pripremim :)

Naravno, ako neko drugi ima C3 svakako prenesite svoje iskustvo.

Sad ovo nađoh.

Ja sam odokativno ukrupnio u odnosu kako inače meljem espreso sa C3. Osetiš kad ide preteško, ne treba tako. I ne ekstrakuj odmah, pusti je malo da stoji u vrućoj vodi, 2-3 minuta. Nisam puno imao prostora da eksperimentišem, ali danas ću verovatno da prošetam do pržionice ovde i uzmem nešto za aeropres, pa ćemo da se dopisujemo kako nam ide.

Okreni obrni, svodi se na lepu svežu kafu, koji god način pripreme da odabereš.

Pozdrav,
je li imao neko možda iskustva sa ovim aparatom? Svjestam sam da za ove pare (75 evra) ne mogu da očekujem neke senzacionalne rezultate, ali nadam se da mogu da kafa bude prstojna i ništa lošija od one iz Dolce Gusto kapsula:

Nazad
Vrh Dno