Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Koliko sam video, razlika između bambino i bambino plus nije samo u automatskom frotheru, ima ih više: 3-way valve, steam wand sa 3 rupe (naspram jedne - dakle i za ručno mućenje je bolji). Običan bambino i ne razmatram jer je mala razlika u ceni polovnih. Ono što je problematično sa njim je što svuda piše da je jednostavno lošije izrađen od konkurenata (morali su negde da uštede, jer su stvarno ubacili dosta korisnih stvari), pa je pitanje u kakvom ću stanju kupiti taj polovan. Da kupujem nov, možda ni ne bih imao ovakvih problema.

S druge strane, Silvija nema PID, moguće je (valjda) ugraditi ga, i mašina je zver koliko sam mogao da vidim online, 14kg teška, masivna... Stvarno ih ima jako jeftinih. Anna (sa PID-om, tj PL41TEM) je malo skuplja od toga, oko 300e budu (možda naleti i niže), i čini mi se da ima skoro sve prednosti od ostalih navedenih aparata (masivan aparat, trebalo bi da je trajan, PID, 3-way valve, dobar za mleko...).

Jedina stvar zbog koje se lomim je taj auto milk frother na B+, jer će žena nekada sama spremati sebi kapućino, pa mi je to zicer da sipa mleko i pritisne dugme. Ovako, mora da se uči da radi sa steam wand ili da pije espresso. Trenutno sam u glavi na 60% Anna, 30% bambino+, 10% nešto deseto.

Mlin bih Mignon Zero najverovatnije, ili Specialita ako bude nešto jeftinija, svakako ću da modujem sa grind dial setting modom (za finije podešavanje) i single dose hopper ako bude specialita (ili čak silenzio). Za oko 500e bi trebalo da može sve da se uklopi.

Kupi ženi aparat za mućenje mleka (ala Aeroccino - ima gomila dobrih a jeftinijh drugih marki) i onda možeš da uzmeš makinu za espreso kakvu hoćeš.
Pozdrav

Pozdrav, imam Gagia Vivu, zapusilo mi se sito za portafilter i ne znam kako da ga ocistim. Pre sam probao malom iglicom da cistim rupu po rupu ali je mnogo zahtevno.
Da li mozda postoji neko sredstvo za ciscenje sita?

Pozdrav, imam Gagia Vivu, zapusilo mi se sito za portafilter i ne znam kako da ga ocistim. Pre sam probao malom iglicom da cistim rupu po rupu ali je mnogo zahtevno.
Da li mozda postoji neko sredstvo za ciscenje sita?

Tom iglicom si i fizički raširio rupe. To više nije to. Ne zznam samo da li smeta ako je "pressurised" korpa.
Sve bolje korpe (npr IMS) se lakše čiste jer su rupe oble i glatke. Originalna korpa sa Gaggie Classic se isto lako zapuši.

Isto sredstvo se koristi i za back flush. Ne reaguje najbolje sa aluminijumom po mom iskustvu pa proveri šta potapas u njega..

Koliko sam video, razlika između bambino i bambino plus nije samo u automatskom frotheru, ima ih više: 3-way valve, steam wand sa 3 rupe (naspram jedne - dakle i za ručno mućenje je bolji). Običan bambino i ne razmatram jer je mala razlika u ceni polovnih. Ono što je problematično sa njim je što svuda piše da je jednostavno lošije izrađen od konkurenata (morali su negde da uštede, jer su stvarno ubacili dosta korisnih stvari), pa je pitanje u kakvom ću stanju kupiti taj polovan. Da kupujem nov, možda ni ne bih imao ovakvih problema.

S druge strane, Silvija nema PID, moguće je (valjda) ugraditi ga, i mašina je zver koliko sam mogao da vidim online, 14kg teška, masivna... Stvarno ih ima jako jeftinih. Anna (sa PID-om, tj PL41TEM) je malo skuplja od toga, oko 300e budu (možda naleti i niže), i čini mi se da ima skoro sve prednosti od ostalih navedenih aparata (masivan aparat, trebalo bi da je trajan, PID, 3-way valve, dobar za mleko...).

Jedina stvar zbog koje se lomim je taj auto milk frother na B+, jer će žena nekada sama spremati sebi kapućino, pa mi je to zicer da sipa mleko i pritisne dugme. Ovako, mora da se uči da radi sa steam wand ili da pije espresso. Trenutno sam u glavi na 60% Anna, 30% bambino+, 10% nešto deseto.

Mlin bih Mignon Zero najverovatnije, ili Specialita ako bude nešto jeftinija, svakako ću da modujem sa grind dial setting modom (za finije podešavanje) i single dose hopper ako bude specialita (ili čak silenzio). Za oko 500e bi trebalo da može sve da se uklopi.
Pa sve zavisi onda sta su ti prioriteti. Silvia je vrhunski izradjen aparat (u toj klasi) i temperaturno stabilan upravo zahvaljujuci toj masivnosti (treba mu vremena da se zagreje lepo pre upotrebe, kao i svakoj bojler masini). Bambino je stvarno lagan za svakodnevnu upotrebu. Ukoliko ne trazis i ne ocekujes rezultate kao sa profi masinom, nece te razocarati (osim sto je dugotrajnost upitna). Breville (Sage) je super kompanija, sto se tice lagerovanja rezervnih delova, koji im najcesce stradaju (steta sto ih nema kod nas pa mora uvoz). Do skoro je bambino plus mogao da se uzme za nekih 330-350e nov, sto je, po meni, bio super izbor za nov aparat (bolji nego GCP za vecinu korisnika, osim entuzijasta). Ukoliko ga pronadjes osetno jeftinije od druga dva, zasto da ne. U svakom slucaju, srecno sa kupovinom. Koji god da odaberes, od navedenih, sigurno neces pogresiti.

Stvarno ih ima jako jeftinih. Anna (sa PID-om, tj PL41TEM) je malo skuplja od toga, oko 300e budu (možda naleti i niže), i čini mi se da ima skoro sve prednosti od ostalih navedenih aparata (masivan aparat, trebalo bi da je trajan, PID, 3-way valve, dobar za mleko...).
Pored onog što sam napisao u postu broj 10716, samo bi dodao da Anna nije masivna, svega par cm viša od Dolce Gusto aparata.
Sa svojih 7.5kg, moram je pridržavati kada stavljam odnosno skidam portafilter.

Ako ti izleti Silvija sa PIDom, mislim da je bi bila pravi pogodak. Teža, jak steamwand i 58mm portafilter.

Nikad mi se nije zapušila korpa, ni na Vivi, ni na Bambinu.

Hajde poslednji put da smaram: Silvia sa PID-om (aftermarket, mecoffee) ili Anna 2 (fabrički PID)? Silvija oko 100e skuplja.

Prednosti Silvije: 58mm portafilter, verovatno bolji steam wand, teža (u mojoj glavi kvalitetnija).
Prednosti Anne: Jeftinija (ima li još nešto)?

Za 100e neću da cepidlačim, ali ako krenem dalje da podižem budžet ode u beskonačnost.

Za mlin sam na 99% da bude Mignon Specialita.

Hajde poslednji put da smaram: Silvia sa PID-om (aftermarket, mecoffee) ili Anna 2 (fabrički PID)? Silvija oko 100e skuplja.

Prednosti Silvije: 58mm portafilter, verovatno bolji steam wand, teža (u mojoj glavi kvalitetnija).

Za 100e neću da cepidlačim, ali ako krenem dalje da podižem budžet ode u beskonačnost.

Moj izbor bi bio svakako Silvija, nedvosmisleno.

što ti je taj pid bitan toliko? kod tih mašina, to je najmanja bitna funkcionalnost.

Koja je najbolja kafa od ovih iz prodavnice (grand itd)? Ako nijedna ne valja, koja je onda najmanje zlo..

pa sve kafe su iz prodavnice... ne verujem da neko ovde gaji domacu kafu...

Nase "domace/obicne" kafe brate, znas na sta mislim..

Imaš ovu u Lidlu:

kafa-sunga-200g-656674a268543.jpeg

Ona je 85% Arabika i 15% Robusta

A imaju i Bellarom mlevena 100% Arabika u kartonskim pakovanju...

lidl-katalog-26-01-2023-04-2.jpg

Poslednja izmena:

Ako nije izakana (obzirom da je sigurno stariji aparat od Anne), onda Silvia.

Mislim da cu konačno da opišem svoju magnificu. 10 godina ima, dosta korišćena, doduše sa pauzama. Bila je na servisu pre manje od 2 kg kafe i opet se zaglavila. Kad radi, lepo radi, ali sad opet bas ne radi.
Elem gledam 3 opcije, nov automatik, kucna upotreba, oko 50k rsd tehnomanija ili tehnomedia:
1. Opet magnifica (mislim da se start zove).
2. Gaggia naviglio, ne znam bas nista o njoj
3. Philips

Savet tipa uzmi mlin i dedica, znam i sam, ali neće proći:) vec dva dana pijem aeropress, ali je crno zrno za automatika.

Ideje, sugestije, predlozi?

kafe koje se prodaju kao domaca/turska kafa su kod nas ili minas (u sustini, ja izbegavam minas kafu, najlosija i najjeftnija) i kombinacije robuste i arabice...
najbitnije ti je da vidis na ukus sta ti se svidja... kvalitet samog zrna ti nije mnogo bitan u smislu koja je arabica, koliko arabice ima (jer se taj kvalitet/razlika tek oseti u espresu), meni licno se neke kafe losijeg kvaliteta vise svidjaju od nekih kvalitetnijih...

Ako nije izakana (obzirom da je sigurno stariji aparat od Anne), onda Silvia.
Ovo što trenutno gledam je V5, stara bar 7 godina ali po opisu deluje da je čovek generalno čuvao.

što ti je taj pid bitan toliko? kod tih mašina, to je najmanja bitna funkcionalnost.
Ja ne znam šta je onda bitnije od toga, a da imaju aparati u rangu 300-400e (polovni)? Gde god gledam i čitam, kažu temperaturna stabilnost popravlja ukus. Još ovaj PID ima i flow profiling (koji nemam pojma ni kako bih koristio, ali ajde, mogu i to nekada da vidim), bonus je što može da se koristi da se uključi sama u neko doba ujutru (opet znači ako mu treba 15 min da se zagreje).

A imaju i Bellarom mlevena 100% Arabika u kartonskim pakovanju...

lidl-katalog-26-01-2023-04-2.jpg
To je kafa za espresso?
Juče počeo da punim istrošene kapsule sa Drive Espresso kafom. Ona je 80% Arabica i 20% Robusta.
250g 680 dinara.
IMG-20241028-WA0014.jpg

Ne, ono gore sa slike iz Lidla je klasična mlevena kafa (domaća/turska) koja se kod nas najviše pije

Ovo što trenutno gledam je V5, stara bar 7 godina ali po opisu deluje da je čovek generalno čuvao.

Ja ne znam šta je onda bitnije od toga, a da imaju aparati u rangu 300-400e (polovni)? Gde god gledam i čitam, kažu temperaturna stabilnost popravlja ukus. Još ovaj PID ima i flow profiling (koji nemam pojma ni kako bih koristio, ali ajde, mogu i to nekada da vidim), bonus je što može da se koristi da se uključi sama u neko doba ujutru (opet znači ako mu treba 15 min da se zagreje).

Matoro je to, uzmi Annu (to je Anna 2 i ne moze da bude starija od 3-4 godine), imas PID fabricki i plus manometar, noviji i moderniji uredjaj a imas i delova iz Segedina ako zatreba.

@Stock

Bacanje para.
Bolje kupi pravu kafu, sa 10ak dana od dana pečenja ako želiš da popiješ kafu.
Ovu ćeš u kantu, kao što sam i ja, prvi put nakon kupovine mlina uradio.

ja sam tu kafu iz lidla bacio posle jedne skuvane kafe... na budj imala ukus/miris

Jel moze neko da mi kaze koja je razlika izmedju Gaggia Viva Deluxe, Style i Chic modela..? Ne uspevam da pronadjem a svi su slicni cenovno, ovaj Chic cak i reklamiraju kao Style??

Malo se opametili :D
Lepa vest, opet se može preporučiti GC za kupovinu.
Samo još da su dodali jedno 200w zbog brzine, ali da ne cepidlačimo.

Dodatno je da će izgleda moći da se direktno zameni postojeći alu bojler, kada se pojave mesingani kao delovi na tržištu (trenutno valjda nisu dostupni).
Ako iko nađe potvrdu ovoga neka javi.

Taman sam prelomio da se otarasim GC-a, a sada se možda i zezam sa DIY, PID, dimer...

Čekamo review i cenu kod nas kad se pojavi...nadam se :D

EDIT: lol :D

Nazad
Vrh Dno