Šta je novo?

Koje je dobro napajanje?

audiofreak

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
21.07.2003
Poena
410
Zbog ucestalih pitanja na benchu tipa "koje napajanje da kupim", resio sam da postavim ovde jedan thread da se ljudi informisu.

Evo prve korisne informacije:
UL Online Certifications Directory
Na ovoj adresi mozete da unesete broj koji cete pronaci na nalepnici na svakom krstenom napajanju, format broja je E123456.

Druga je review site i to jedan od mojih omiljenih -- Silent PC Review. Tu mozete naci prilicno kompetentne testove napajanja i coolera, a sve u cilju smanjenja buke vaseg racunara.

Za sada toliko od mene.

Koje napajanje za 4070 super i amd 7800x3d
Seasonic gm750 ,coolermaster v750 gold v2 ili fsp vita gm 750, za trece bash ne nalazim mnogo informacija. Ali je atx 3.1 pa me privuklo a cena je tu negde 5e gore dole?
prvo srbija, drugo i trece madjarska....cene ~90e....trece samo zbog atx3.1 me privuklo, prva dva deluju "provereno
Svaki savet dobroeoshao. Hvala.
FSP VIta GM 750 definitivno

A fan? Hu je garancija.

Nije nesto sto se tice dugovecnosti, nije mi jasno kako FSP ocekuje 10 godina da izdrzi xD, mozda znaju nesto sto niko ne zna

Sad jedino sto su svi srozali ventilatore, cak ni Hong Hua ni Corsair ni be quiet! nisu sigurni, jer u okviru istog serijskog broja stavljaju 3,4 kompletno razlicita ventilatora

samo coolermaster v750 gold v2 ima proveren ventilator

Ili be quiet! pure power 12m 750w

@JoKa da li ima neke naznake za FSP Vita GM kad bi stizala u Srbiju ?

To sa 10 godin garancije je markentišk trik, izgleda odlično na papiru ali u stvarnosti malo ko će držati napajanje toliko dugo i još to je fabrička garancija a uvoznici i dileri na traju ni upola toliko pa mora da se šalje u fabriku a to odavde traje mesecima.

Preporuka za 5700x3d i 6800xt.... Bitno je da bude full modularno i tiho, poželjno da je ATX 3.0 ali i ne mora... Bužet oko 100-130 evra, može i malo preko ako vredi.

ASUS ROG Strix 750G 750W Gold Aura Edition - 120e cirka na kp​

samo pazi naopako je vent na napajanju makar iz mog ugla gledanja

@Lost GhOsT Prema preporukama sa ove teme već skoro godinu dana koristim FPS hydro g pro 750 za istu konfiguraciju. Veoma sam zadovoljan kako radi i koliko je bučno/tiho. Kod Joke je 103 e.

Nije nesto sto se tice dugovecnosti, nije mi jasno kako FSP ocekuje 10 godina da izdrzi xD, mozda znaju nesto sto niko ne zna

Sad jedino sto su svi srozali ventilatore, cak ni Hong Hua ni Corsair ni be quiet! nisu sigurni, jer u okviru istog serijskog broja stavljaju 3,4 kompletno razlicita ventilatora

samo coolermaster v750 gold v2 ima proveren ventilator

Ili be quiet! pure power 12m 750w

@JoKa da li ima neke naznake za FSP Vita GM kad bi stizala u Srbiju ?

FSP Vita u Srbiji za oko 10-15 dana...

Imam FSP Hyper K Pro 700W. Da li bi napajanje bilo dovoljno za RTX 3080, R7 5700X3D, 2x8GB DDR4, 2xm.2 SSD, 2-3 12cm fana?
Ako nije, da li 850W ili 100W?

koje napajanje bi bilo dobro za konfiguraciju:
Ryzne 5 1600AF sa prelaskom uskoro na Ryzen 5 3600
PLoca MSI B450 Gaming plus MAX
16GB Ram i verovatno dodavanje jos 16GB ram-a
SSD
2x3TB HDD
Saphire RX 550 4GB

Uzimam za kolegu, a uslov je sto jeftinije moze da prodje, i da naravno bude iole pouzdano. Kupuje se u nasim prodavnicama.

Recimo FSP Hydro K Pro 600W ~ oko 6500din.

ASUS ROG Strix 750G 750W Gold Aura Edition - 120e cirka na kp​

samo pazi naopako je vent na napajanju makar iz mog ugla gledanja

Jeste naopako.... ne odgovara mi zbog kućišta, filter je sa donje strane... Nije mi jasno kako nisu ostavili mogućnost da se okrene kao na fsp vita...

Prilozi

• PIC24300000000012303.jpg
    PIC24300000000012303.jpg
    114.4 KB · Pregleda: 15
BIce dovoljno to postojece, RTX 3080 zna da povuce dosta, posebno ako igras u 4k svakako odradi undervolt, ali zavisi i od igre
Hvala! Planiram Corsair RM850X (2024), ali čekam da ulovim neki popust za BF.

Sta je fascinantno u toj Viti, pa ga zeljno iscekujete?
Atx 3.1, pcie 5.1(6+6), gold, full modular, 10 godina garancije, po cybernetics je platinum, a 850w je 100e cirka

Nema nista slicno kod nas da ja znam.

^ izvinjavam se sto upadam u diskusiju, samo jedno pitanje:
Da li Corsair RM850x spada u tu kategoriju (ATX 3.1, PCI-E 5.1) ?
Koliko vidim 'trebalo' bi da spada, mada je neko napomenuo da gleda verziju iz 2024 godine. Zbog cega bas tu verziju, ne znam. Vvidim da neki navode pri sklapanju masine da gledaju i verziju iz 2021. Nisam upucen, mada sam na reddit-u (cini mi se) nasao informaciju da je verzija iz 2024 isto sto i ona iz 2023, samo je, sada ta iz 2023 zavedena kao verzjia 2024.
Neki drugi (negde) posto vise ne znam gde sam sve pokupio informacije, su spominjali nesto u vezi razlicitih proizvodjaca 'fan-ova' koji se ugradjuju u napajanja pa se ne zna kog proizvodjaca 'fan-a' ces dobiti ugradjenog u napajanje. Ne znam sta se to desavalo prethodnih godina (ocigledno dosta stvari) koje nisam ispratio, pa ako nekoga ne mrzi moze ukratko da mi razjasni ovo oko 'fan-ova' i verzija (godina) iz koje je napajanje, kad je ovaj model Corsaira u pitanju (RM850X).

Pretpostavljam da se slazete da je RM850X ok napajanje? (imam starog Corsair-a TX750W, vec sigurno 14-ak godina i radi bez problema, pa verujem da ne bih pogresio ni sa RM850X).

Hvala!

Jeste cak je i bolje, ali je 50e vise sto je 50% vise para. Ja imam verziju 2021 i sjajna je. Nisam imao u rukama novu, a zbog cene nisan zagledao. Mozes pogledati i seasonic gx novi.

Nazad
Vrh Dno