Šta je novo?

Za ljubitelje analognih satova

Ima li neko neki Vostok? Kakvi su utisci?
Bas ima dobrih modela...

kakvo misljenje imate o ovom satu? koliko je kvalitetan, dugotrajan, koja mu je uopste cena kod nas..?

Prilozi

• Screenshot_20241013_131928_Chrome.jpg
    Screenshot_20241013_131928_Chrome.jpg
    67.4 KB · Pregleda: 444
@DjoleMC

Имам ја руски Восток командирски, качио сам слике овде. Сат је леп али генерално метална наруквица је очај и њу сам заменио, такође аутоматик механизам је декларисан на 30 сати али мислим да не издржи ни 24 сата. Искрено мислим да Steeldive нуди више за исте новце али опет кажем сат ми је леп и драг а Восток је опет бранд са одређеном традицијом.

kakvo misljenje imate o ovom satu? koliko je kvalitetan, dugotrajan, koja mu je uopste cena kod nas..?
Tisot su ozbiljni satovi. Svaki sat može da bude dugotrajan ako ga adekvatno čuvaš i održavaš.
A da li uopšte ovog modela ima kod nas i koliko košta, možeš i sam da proguglaaš

Mislim da će ovaj pasti prvi, a Rolex i Patek homage neki drugi put (inače IWC po kojem je ovaj rađen je čak i skuplji od većine Rolexa i Pateka, limitirana serija od 10 kom).

Pa zar nije bolje kupiti pravi IWC sa turbijonom i uživati u svim čarima visokog časovničarstva nego li ovo? :) Ili ako već nemaš para za pravu stvar zar nije onda bolje uzeti nešto originalnije nekog drugog proizvođača nego li jeftinu kopiju koja pokušava da imitira jedan IWC? :)

Ne vidim problem u tome. Zna se tacno sta su kopije, klonovi i slicno, a zna se i sta je omaz sat. Uostalom, svako svakoga kopira, nebitna je industrija. Ali konkretno sto se satova tice, i veliki brendovi izbacuju satove koji su maltene 1/1 izgledom kao neki nebrojeno puta skuplji modeli svajcarskih proizvodjaca. Ne vidim tu nista lose i cudno. Sve je to normalno.

Da da
Verujem da bi svako voleo da poseduje originalnu inspiraciju kao i mnoge druge. Cijena je prava sitnica. Samo što velika većina i u bogatim društvima ne može sebi tako nešto da priušti
Osim toga. činjenice su da mnogi od tih satova realno ne vrede ni deseti deo sume koju koštaju, ali to je neka druga priča

I najbitnije, ovo nije ni kopija ni replika, izgleda vrlo gotvno, a nije ni jeftin

Taj sat sa turbinom su kinezi poslali gratis na adrese dosta youtubera da ga hvale, obicno je isti obrazac opisa.
Meni se licno ne svidja.

na primer:

De gustibus ... :)

Pa zar nije bolje kupiti pravi IWC sa turbijonom i uživati u svim čarima visokog časovničarstva nego li ovo? :) Ili ako već nemaš para za pravu stvar zar nije onda bolje uzeti nešto originalnije nekog drugog proizvođača nego li jeftinu kopiju koja pokušava da imitira jedan IWC? :)
Za taj IWC od 160K $ niti znam da postoji, a i ima ih samo 12 komada napravljenih.

Svi ti high end brendovi, morali bi da plate % AE, od 90% čistog profita koji prave imenom, za reklamu.

Draži mi je Vostok ili neki sličan jeftin sat sa imenom i istorijom nego neki nikadčuo "omaži" i kopije sa AE. Ko voli takve satove samo napred, ništa protiv. Ali gde je tu onda draž časovničarstva?

Svako za svoj novac bira. Kopija, klon, replika su jedna stvar, omaz je nesto drugo. Ja bih recimo do 300-400€ pre uzeo neki San Martin ili Spinnaker, nego bilo koji drugi "brend sa istorijom" u tom cenovnom rangu. Lepo je Strahinja sa kanala Sat na ruci jednom prilikom rekao, sta se kod Kineza dobije za 100€, to je kod Japanaca 500-600€, dok kod Svajcaraca ide i do par hiljada. Ali opet kazem, svako za svoj novac bira. Kinezi nemaju samo omaz brendove, ali nekako sticem utisak da oni ulaze u prvi plan kada se pomene kineska industrija satova, i to obicno u nekom negativnom kontekstu. Takvo misljenje bi trebalo promeniti pod hitno.

A gde drugde :D

P.S. Nisam napisao da se meni dopada :) Ali mi je OK, nekako mi se slaže sa satom.

Treći smo pominjali? Ili bar isto izgleda., jeste jako lep. Gledao sam par njegovih revjua
Edit to je 118-ca, a 119-ca je gmt i osetno skuplji
~2€ šiping nije strašno, valjda imaš novčiće da ti malo umanje cenu narukvice

Poslednja izmena:
ide sa dobrom narukvicom, koju bih možda i platio, ukoliko ovaj ne smanji cenu šipinga.
San martin ima dosta dobre narukvice, verovatno i najbolji deo sata. Vidjao sam da ljudi kupe sat, skinu narukvicu i flipuju sat :)
sigurno je duplo bolje izrade i bolje lezu uz sat od te sto se kupuje posebno.
Obicno je sm narukivca sa srafovima - sto je next level u odnosu na colar and pin sistem. Samo srafove bi bilo dobro zalepiti plavim lepkom posto znaju da se odsrafe i otputuju vremenom.
SM clasp stisnu se dugmici sa strane, umesto ta sa linka koja ima i sigurnostni preklop i dugmice sto je meni smaranje.
Ako se dobro secam sm clasp je imala 3 iteracije: 1. je bila sa 2 rupe (vise se ne proizvodi), 2. je sa 4 rupe (OK), 3. je on the fly adjustable i kad se kupuje posbno samo clasp kosta (nisam probao ali deluje OK).

Meni je ovaj baš dobar, ozbiljno se mislim da li da ga poručim

Prilozi

• Screenshot_20241014_190359_AliExpress.jpg
    Screenshot_20241014_190359_AliExpress.jpg
    110.6 KB · Pregleda: 209
Treći smo pominjali? Ili bar isto izgleda., jeste jako lep. Gledao sam par njegovih revjua
Edit to je 118-ca, a 119-ca je gmt i osetno skuplji
~2€ šiping nije strašno, valjda imaš novčiće da ti malo umanje cenu narukvice
Bio je 7000+ DHL, pisao sam mu noćas, pa je smanjio.
Da, GMT je dosta skuplji, a isti mehanizam, NH35 sa gmt komplikacijom. Sa mash narukvicom, preko 30000.

Bezi od DHL kao djavo od krsta. Tamo se za pojedince sve detaljno carini + moras platiti uslugu speditera.
Jedino ako ima opcija prepaid, ali to kinezi ne rade.

Trenutno ova dva komada najvise nosim. Omikron navijac, Sekonda ruski model za zapadno trziste.

Prilozi

• 347628706_2909365399198505_7253225265505742375_n.jpg
    347628706_2909365399198505_7253225265505742375_n.jpg
    161.2 KB · Pregleda: 149
  • FhOT951X0AE4AhR.jpg
    FhOT951X0AE4AhR.jpg
    19.3 KB · Pregleda: 228
Kolekcija je lepo narasla za ovih godinu dana, neki satovi su cak ispali iz glavne postave. Uskoro stize i Tissot Seastar 2000 sa metalnom narukvicom, a Cadisen ide na oglase :)

20241013_023821.jpg

Nazad
Vrh Dno