Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    96.8 KB · Pregleda: 184
Decimalne vrednosti naravno.

Mada se i ovako vidi da su glavne vrednosti 0, što je dobro..

Prilozi

• Screenshot 2024-05-12 160555.png
    Screenshot 2024-05-12 160555.png
    48.7 KB · Pregleda: 102
Nista ne razumem nbt,, eto to je to, Ne vidim sta drugo moze da zveci , uzece se na KP neki od 700 din + ptt :)

Izgubicu neke filmove mozda nista bitno nego taj zvuk smara malo..

HDD sa 1060508 Load/Unload Cycle Count, star 9 godina, još uvek se koristi.
Bio je podešen u Power Settings da se gasi na svakih 20 min. Pokušao sam da to promenim stavljajući vrednost i na 0 i na više od 20 min. ali bez ikakvog efekta.

Iščitavajući ovu temu našao sam ovaj post i pokušao sa rešenjem iz drugog linka ( Prevent Disk Sleep ):

Podesio sam juče da na svakih 10 min. ovaj program radi to za šta je namenjen i činilo se da je problem rešen.

Međutim, jutros sam primetio da se vrednost C1 (Load/Unload Cycle Count) menja tj. povećava otprilike na svaki minut. Tek kada sam u Prevent Disk Sleep smanjio vrednost na 30s to je prestalo. :unsure:

Prilozi

• CrystalDiskInfo_20240608081711.png
    CrystalDiskInfo_20240608081711.png
    74.6 KB · Pregleda: 63
Neki diskovi, posebno oni "zeleni" imaju power saving ugrađen u FW. Program može samo da if aktivira povremeno baš pre isteka roka.

@Gorannn
Koristim već par godina HDDScan, jer ništa drugo nije moglo da smiri Load/Unload Cycle Count na Samsung HD204UI hardu. APM off je kod mene rešio problem. Isključio sam i AAM, jer nema neke razlike u buci, a i ne usporava mi se već poprilično spora komponenta.
Pitanje je da li bi potrajao 12,5 godina (and counting🙃), da je ostao sa default podešavanjima.

Koliki je zivotni vek hdd? jedan mi radi 2555 dana a drugi 1300

1 Dan - 10 Godina.

Nema pravila; upotreba, paljenja, temperatura itd.
Samo SMART može dati neku procenu i to pre samo trenutno stanje...

Proizvođači daju za svaki model MTFB a i to je upravo samo procena i pretpostavka.

^ sta kaze smart ovde,,,? tnx

Prilozi

• 1111.jpg
    1111.jpg
    226.4 KB · Pregleda: 43
  • 2222222222222222222222.png
    2222222222222222222222.png
    76.5 KB · Pregleda: 48
Daj DEC vrednosti, HEX ne tumačim... ;)

Screenshot 2024-07-04 224457.png

Mada sve bitno je na 0, te su očito zdravi.

Nikakav problem za primetiti.

No kao što sam rekao, to je trenutno stanje.
Diskovi mogu odjednom početi zidati BB, klik smrti ili nešto treće.
A mogu ovako još deset godina...

P.S.
Gde ode post na koji odgovorih..? :ROFLMAO:

2222.jpg11111.jpg

A jedan nisam sig. koji se malo cuje da krci ponekad pa ono :)

Poslednja izmena:
Parametri su skroz ok, ali ne predstavljaju nikakvu sigurnost.
Imam par komada koji krljaju godinama, ali ne razmišljam mnogo, dok S.M.A.R.T. miruje i postoji bar jedan backup. 🤓 Prosto se ne oslanjaj 100% na jedan fizički medij u bilo kakvom obliku, ako su u pitanju bitni podaci.

Nisam izvalio da mi nije desible bio u services onaj defragment mozda je i to imalo uticaj.

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    115.9 KB · Pregleda: 46
Poslednja izmena:
Da li je bio na manual ili automatic? Ne radi ništa ni u manual režimu, ako nema podešen schedule u defragmenteru. Jedan od načina kako da se isključi schedule - link.

Mislim da je bio na manual. To uvek iskljucim i radim ga sam ponekad kad se setim i kad bude velikih brisanja/upisa.

Kad hocu da uradim stavim manual i uradim jel to ok?

Da ne muljam i u drugoj temi.. ovi paramteri kakvi su? hvala

Prilozi

• sssdddd.jpg
    sssdddd.jpg
    157.3 KB · Pregleda: 99
Manual je ok.
Total Bad Block Count nemam kao parametar, pa je moguće da je greška, jer je dosta visoka cifra. Jedino slično što imam je Total Bad Blocks i to mi je na najstarijem SSD-u oko 800, sa 14TB upisa i 2800 sati rada.
Možda neko zna šta to predstavlja i da li je validan parametar.

Windows 10 i 11 ne fragmentuju puno a i firmware na novijim diskovima bolje reguliše brisanje, Većim diskovima sa više platter-a još manje smeta fragmentacija jer glava ne mora da "juri" toliko. Za SSD naravno da fragenmtacija ne znači praktično ništa ali ne treba isključiti Optimize zbog Trim-a.

169 Total Bad Block Count
To je u osnovi broj dobrih blokova koji su dostupni za mapiranje loših blokova, ili drugim rečima zamenu lošeg bloka jednim od ovih blokova. Broj se smanjuje, a ne raste, dok se nailazi na loše blokove. Kada dostigne nulu, firmver može postaviti disk u stanje read-only.

Ako hard disk zvuči kao da neko lupa sa njim o sto, onda nije baš u najboljem stanju. 😅
Je l' se hard čuje samo u nekim delovima snimka ili se čuje svo vreme?

To ja gornji cosak kucista odskrinem tako da jos vise zakrci u tom momentu, radi prepoznavanja u snimku. Ne znam nekad zuji nekad ne, ali ne konstantno i ne zavisi od toga da li je igra startovana. Inace sam i u dilemi da li je neki vent. ali tipujem na hdd (y) realno trebalo bi ih otkacinjati 1 po 1 hdd za pocetak pa bocni vent. itd. 🙁

Uključi neki test, pretragu ili defrag na tom disku, tada prave naj više buke jer glava leti tami-amo. Ako se zvuk ne promeni ili pojača, ondak nije do njega.

Koliki je zivotni vek hdd? jedan mi radi 2555 dana a drugi 1300
Meni prekjuče, posle 16 godina 24/7 upotrebe, crkao WD6400AAKS. Prvih 6-7 godina služio kao sistemski disk, nakon toga njegovo mesto preuzeo SSD a on prekvalifikovan u storage za igre i slike.
Sad gledam sta da uzmem al uopšte nisam u toku.

Samo ne SMR disk, trazi CMR, placaj vise koliko treba.
Ja ne tako davno uzeo Toshiba P300 4TB SMR i radio je super dok se nije napunio, a onda pocinje pakao. Svako naredno upisivanje iole krupnijih podataka (nakon sto prethodno oslobodim prostor, naravno) traje vecno. Bukvalno se vuce po nekoliko MB po sekundi, igru od 30GB nemoguce kopirati za 15 sati. Postedi se muke, gledaj CMR prvo da je, posle je sve manje bitno.

Imam četiri komada SMR diskova (2x 4TB Toshiba P300 i 2x 4TB Seagate DM004) i nisam primetio veliko usporenje kod upisa novih podataka, nakon brisanja starih u odnosu na ostale CMR-ove. Bitno je samo sačekati da hard presloži podatke nakon bilo kakvih izmena i radi sve poprilično dobro. Svi su puni podataka (po par GB slobodno) i povremeno "pretumbavam" podatke na njima i meni odrađuju sve korektno.

CMR jeste brži, ali za backup i povremene izmene podataka je ok i SMR, ako je veća razlika u ceni. Za manju razliku (hiljadu-dve dinara), svakako je bolje ići na CMR.
Kad sam kupovao te hardove, P300 su bili oko 9000, a neki najjeftiniji Seagate CMR 13000. Pošto uvek uzimam dva komada za backup, razlika u ceni je bila skoro još jedan hard. 🤓

Svakako ne treba hardove, na kojima se često menjaju podaci, puniti do kraja, jer će fragmentacija da ubije brzinu skoro svakom modelu.

Imam četiri komada SMR diskova (2x 4TB Toshiba P300 i 2x 4TB Seagate DM004) i nisam primetio veliko usporenje kod upisa novih podataka, nakon brisanja starih u odnosu na ostale CMR-ove. Bitno je samo sačekati da hard presloži podatke nakon bilo kakvih izmena i radi sve poprilično dobro. Svi su puni podataka (po par GB slobodno) i povremeno "pretumbavam" podatke na njima i meni odrađuju sve korektno.

CMR jeste brži, ali za backup i povremene izmene podataka je ok i SMR, ako je veća razlika u ceni. Za manju razliku (hiljadu-dve dinara), svakako je bolje ići na CMR.
Kad sam kupovao te hardove, P300 su bili oko 9000, a neki najjeftiniji Seagate CMR 13000. Pošto uvek uzimam dva komada za backup, razlika u ceni je bila skoro još jedan hard. 🤓

Svakako ne treba hardove, na kojima se često menjaju podaci, puniti do kraja, jer će fragmentacija da ubije brzinu skoro svakom modelu.
Moje je iskustvo drugacije, cita kako treba, ali krupne fajlove davi do besvesti. Mozda je do mog komada, mozda ne radi kako treba, ali koliko znam, to im je inherentan problem, mozda je samo pitanje da li ce probleme praviti pre, ili malo posle.
U svakom slucaju, kad jednom uzmem drugi disk, prebacicu sve sa ovog SMR na njega i uraditi format. Ako posle toga bude primao podatke bez usporavanja, sve je jasno.

Verovatno je tako zbog veće količine brisanja i pisanja. Ja to radim ređe, pa nemam problema. Mada nismo imali problema ni u bivšoj firmi, ali i hardovi su bili uvek maksimalno 3/4 puni.
Bitno je da su stabilni sa podacima. Za sad mi nije ni jedan pravio probleme - P300 koristim 3-4 godine, a Seagate 6-7. Za backup uparujem SMR sa CMR diskom, za svaki slučaj. 😅

Vrh Dno