Šta je novo?

Potrebna pomoc pri odabiru inverter klime za stan

Ne znam da li se preko 20 godina grejanja na invertere racuna kao dugorocno, ali rekao bih da imam dovoljno iskustva sa grejanjem na klime da bih zakljucio da se 18ica ne stavlja u bilo kakve male prostorije, sto 19-20m2 jeste, pa cak i sa hodnikom koji ce da spaja 2 klime.
Pa, super... na sličnom smo terenu onda. Ja se jedno 15-ak godina primarno grejem na klime, a u 4 različita stana za to vreme - u većini sa ne idealnim rasporedom prostorija.
I pored toga, ne bih se u potpunosti složio sa tobom. Svaki stan je specifičan. Ja prenosim svoje lično iskustvo, pa s tim na umu nikako ne bih išao na 12-icu, iako je možda dovoljna.

Jedino sto bih zakljucio po ovoj skici da si malo precenio velicinu soba ako ti je stan 61m2.
Pravih površina i proporcija ne mogu biti svestan, jer su na skici korišćene nedefinisane jedinične mere (@petrolucio, možda inči?), tako da sam se ja oslonio na ono što je inicijalno napisano za kvadraturu.

Spomenuti Hisense ima i senzor prisutnosti, da usmerava zrak ka ljudima ili od njih, kao i gore spomenuti Haier, dok recimo Fujitsu to nema ni na jednoj klimi, a Daikin na 12icama od preko 200k dinara.
Za ovo nisam ni znao, iskreno. Jesi imao prilike da vidiš/osetiš kako to funkcioniše u praksi? Šta se dešava kada je više ljudi u prostoriji? Kako onda usmerava vazduh?

Što se Haier-a tiče, ako bih se vodio iskustvima sa njihovom belom tehnikom, u Srbiji nikada više ne bih kupio bilo koji proizvod te firme, koliko god bili kvalitetni na globalnom nivou. Možda je sa klimama drugačije stanje situacije, ali po pitanju njihovih drugih aparata postoji problematika sa rezervnim delovima pri servisiranju, jer ni one osnovne ne drže na lageru. Lično sam se "opekao" sa ugradnom rernom (ironija), pa mesec dana čekao krucijalan deo za funkcionisanje iste (glavni "taster" za upravljanje), a tek kasnije po stranim forumima pročitao da i u DE, UK, US itd. postoji generalna problematika sa rezervnim delovima. Imam malu decu, pa se bez kuvanja ne može - nakon 5 dana sam kupio Bosch (jer mi je servis iskreno nagovestio šta me čeka), a godinu dana staru Haier rernu sam prodao ubrzo posle popravke - deo je stigao 28 dana kasnije, a popravka okončana još nekoliko dana kasnije. Ponavljam, možda je sa klimama drugačije (kvarovi se događaju svim proizvođačima, poenta je kako se rešavaju).

Nadam se da nece smetati ako upadnem u temu posto imam veoma slican stan (58m2 bez terase) ali unutrasnje jedinice moram da orijentisem ovako zbog velicine prozora iako na skici nije tako iscrtano. Ove zime cu morati da se grejem na klime, sledece ce biti centralno grejanje pa ce sluziti samo za hladjenje.
Taman sam mislio da se doslo do zakljucka da hisense energy pro x ide u dnevnu, a midea extreme u spavacu kad su iskocile neke sumnje.
Tu sam, pratim i dalje, al eto, samo da se javim da ima jos neodlucnih :)

Prilozi

• Screenshot_2024-10-04-07-58-55-661_cn.wps.xiaomi.abroad.lite-edit.jpg
    Screenshot_2024-10-04-07-58-55-661_cn.wps.xiaomi.abroad.lite-edit.jpg
    56.9 KB · Pregleda: 20
Pravih površina i proporcija ne mogu biti svestan, jer su na skici korišćene nedefinisane jedinične mere (@petrolucio, možda inči?), tako da sam se ja oslonio na ono što je inicijalno napisano za kvadraturu.
Skica je cisto okvirna na netu je napravio na brzaka nisam koristio prave mere, da ne vadim sada dokumenta. Neka bude dnevna 20, hodnik i kuhinja 10, dve sobe po 8 i kupatilo 5. +-1 2 kvadrata po sobi.

Da li midea extreme ima grejac tacne neki kazu da neki ne, i jel ima wi fi ili mora dongle da se ubaci usb?

Takodje me zanima postoje neke firme koje daju 7 god garancije ako se kod njih kupi i odrzava, slobodno mi mozete poslati u dm preporuke za te firme ili je bolja opcija ananas da cekam popust neki pa da uzmem u tom slucaju za cukaricu mi treba preporuka kvalitetnih servisera koji ugradjuju, posto ne znam jel sme da se reklamira u porukama.

Mogao bi jedan hisense pro x 12icu u dnevnu, midea extreme 12 ili 9 u spavacu i vidim sada ovaj TCL sto dosta ljudi ima na forumu i kazu da je ok ima nisku cenu njega bi mogao kasnije u radnu sobu on nisko modulira jedino sto nema grejac tacne ali s obzirom da je to treca jedinica koja bi bila u stanu verovatno nema ni potrebe.

Ja po netu vidjam i fujitsu 7ice po nekim ok cenama od 50k sada ne znam jel su to neki najgori modeli japanaca i za te pare bolje uzeti ove iznad navedene.

I nisam siguran jos uvek da li mi je bolja opcija extreme 12 ili 9 posto je slicna cena tako da ako mislite da je bolje 12 onda cu nju jer ne vidim neku prednost na papiru 9etke ne modulira nize.

1728370231515.png

Da, samo na kompresor. On se jedini i ne kvari pa zato, a na ostalo samo 2 god. Hisense je proizvodjac jos u povoju sto se tice klimatizacije, najmladja je firma pa ne cudi sve to. Mada imaju modele koji su stvarno dobri. Mene cude drugi kad imaju banalne probleme, kao Gree na prime, mada i on samnd sa Muse koliko znam
Da, garancija je produžena samo na kompresor i ona je besplatna. Hisense ne želi da uslovljava produženu garanciju na ceo uređaj time da ovlašćeni servis svake godine mora da radi čišćenje klima uređaja da bi korisnik ostvario pravo na istu. Nema favorizovanja vlastite servisne mreže i pravljenja dodatnog prihoda/profita.

Hisense nije proizvodjač u povoju kao što misliš 🙂, oni su prva kompanija u Kini koja je proizvela Inverter klima uređaj 1997. godine. Zbog toga na spoljašnjoj jedinici stoji logo Inverter expert. Od 2002. godine imaju zajedničku fabriku i R&D centar sa Hitachijem, čiji su i vlasnik i zajedno rade više od 20 godina na razvoju tehnologije.

Uvek je lepo videti kako se korisnički servisi trude da privole nove kupce svom taboru.

Hvala svima na informacijama i pomoci, narucio sam 2 komada hisene pro x sluzice i za grejanje i hladjenje. Javljam utiske i potrosnju.

Vrh Dno