Šta je novo?

Sistemski SSD na PCIe?!

Srle22

Slavan
Učlanjen(a)
24.11.2012
Poena
225
Evo, ovako stoje stvari.
Na racunaru Lenovo Thinkcentre m83 sff imam Samsung 850 Evo 256GB, koji radi preko SATA III prikljucka i na njemu od skoro WIN 11.
Imam u kuci viska jedan Toschiba NVMe SSD od 256GB koji sam u pomenuti racunar ubacio preko adaptera u PCIe x16 slot, posto je ploca starije generacije pa nema M.2 slot.
Sve radi, disk se vidi u My computer, vidi se u Device Manageru, bez problema startujem programe koji su na njemu, ali ga u BIOS-u nigde nema. BIOS vidi Samsung na SATA I prikljucku i opticki uredjaj na SATA II, ali Toschibu na PCIe ne vidi.....
E sad ja sam hteo da na tom disku bude OS a SATA disk da bude za programe i podatke, ali mi nije jasno kako da podesim da se sistem podize sa diska koji BIOS ne prepoznaje.
Da li je to uopste moguce?
Ako jeste, bio bih zahvalan na svakom korisnom savetu kako to da podesim.

Da mi je jasno bas i nije, ali probacu ovih dana kad uhvatim vremena, korak po korak... Mozda nesto i napravim...

Prvo vidi da li ima noviji bios za M83, mozda ovde.

Provericu danas, mada mislim da je na njemu najnoviji BIOS...

Po meni nepotrebna zezancija kada uz pomoć BDU ima isti efekat za 5 minuta.Ali opet svako kako mu odgovara...

Da mi je jasno bas i nije, ali probacu ovih dana kad uhvatim vremena, korak po korak... Mozda nesto i napravim...
-Skineš Bootdisk utility(BDU)
-Bocneš fleš,što manji jer mu treba otprilike 50mb
-Pokreneš BDU i ideš na Format Disk
-Sačekaš da završi,pisaće all done
-Skineš NvmExpressDxe.efi i kopiraš ga u:BDU-EFI-CLOVER-drivers-UEFI(ili BIOS)
Restartuješ komp u butuješ ga sa fleša.
Sačekaće te ovaj screen,na slici se vidi šta treba da pritisneš...

Prilozi

• IMG_20241004_202529.jpg
    IMG_20241004_202529.jpg
    269.6 KB · Pregleda: 59
-Skineš Bootdisk utility(BDU)
-Bocneš fleš,što manji jer mu treba otprilike 50mb
-Pokreneš BDU i ideš na Format Disk
-Sačekaš da završi,pisaće all done
-Skineš NvmExpressDxe.efi i kopiraš ga u:BDU-EFI-CLOVER-drivers-UEFI(ili BIOS)
Restartuješ komp u butuješ ga sa fleša.
Sačekaće te ovaj screen,na slici se vidi šta treba da pritisneš...
Sutra popodne cu imati vremena i probati ovo sto si mi preporucio, nadam se da cu uspeti. Ako ne, bicu slobodan da pitam sta mi nije jasno...

Slika je sa ženinog kompa,neka FM2 ploča nvme sa Alija adapter u x16 slot,čisto da ne bude klasičan boot :)

Uradio sam sve kako si gore napisao ali kada restartujem racunar izbacuje mi ovu sliku
I dalje ne nalazim nikakvu opciju da nastavi boot sa PCIe.....

Prilozi

• IMG_20241005_151500.jpg
    IMG_20241005_151500.jpg
    143.4 KB · Pregleda: 44
Malo sam zaboravio ali ako se dobro sećam ovaj screen je kada se izađe iz Clover-a.Probaj continue ili boot manager.

Snasao sam se.....
U BIOSu mi je bio BOOT mod podesen na AUTO. Prebacio sam ga na UEFI ONLY i sad je otisao na pravo mesto.....
Sad cu da vidim kako se ostale stvari ponasaju....

Nema šta da se ne ponaša kako treba :) pošto je ovo samo bootloader.

U pravu si sasvim logicno.... Interesuje me samo da li ce biti uocljive razlike u brzini kada startujem sistem sa ovog diska u odnosu na brzinu sa SATA SSD-a pa da vidim koji cu sistem koristiti....

Брзина "дизања" система ће највероватније бити спорија због кловер бајпаса,
али ће пропусна моћ системске партиције бити вишеструко бржа од сериал ата3 стандарда.

Zavisi i od pcie adaptera u koji je slot uboden,ne mogu da se setim ali mi se čini da je x1 ista brzina kao i ssd.Clover može da se namesti da nema čekanja tj da se namesti broj sekundi,tako da on neće značajno da uspori,tipa 5 sec kako je po defalt-u.Šta znam,da sam nešto testirao nisam,ali je življi komp da se tako izrazim.

Evo ovako, uradio sam na oba diska clean install Win 11 i oba rade odlicno. Sto se tice brzine podizanja sistema i otvaranja aplikacija, ja licno sam prezadovoljan i jednom i drugom varijantom, a razlika nije uocljiva golim okom..... Uradicu sutra test sa CrystalDiskMark bas da vidim sta kazu brojke.....

Jos jedno pitanje pre spavanja....
Ako bih sad uzeo prazan Nvme SSD i stavio ga u adapter pa hteo da na njega instaliram WIN 11 ili WIN 10 (ako je jednostavnije zbog Rufusa) kako bi se (i da li bi se) to moglo izvesti? Kako da napravim butabilni USB disk koji ce zaobici hardveske zahteve Win 11 i istovremeno zaobici cinjenicu da disk nije u M.2 slotu? Da li postoji neki trik za taj poduhvat?
Izvinjavam se ako previse fantaziram.....

Poslednja izmena:
Rufus zaobilazi kompatibilnost za win 11,prvi boot sa fleša gde je instalacija Win-a,videće nvme disk normalno,drugi boot sa fleša gde je Clover.

Prvi i drugi boot... Sata ti to tacno znaci?
Rufus zaobilazi kompatibilnost za win 11,prvi boot sa fleša gde je instalacija Win-a,videće nvme disk normalno,drugi boot sa fleša gde je Clover.
Ako dobro razumem, tako treba da podesim redosled bootovanja u BIOs-u?
Aj mi malo to pojasni, ako nije problem.

Poslednja izmena:
Sve reseno, cak i ja shvatio.....
Prvo pokrenuo instalaciju sa USB na kom je ISO Win11 i Rufus, pa kod restarta izvadio taj USB a ostavio USB sa BDU, bootovao se odatle, nastavio instalaciju i sve zavrsio bez greske.
Puno, puno hvala. Ja mislio da je to neresiv problem.
Sad cu malo da se igram sa dva sistema na razlicitim diskovima, pa cu za OS da ostavim onaj koji mi se ucini brzim, pre svega zivljim, a drugi ce biti storage.
Ostaje mi i da ih testiram sa CrystalDiskMarkom da vidimo sta kazu i egzaktni podaci...... Ali za moje potrebe oba rade savrseno :)

Vidiš kad sam ujutru pisao :)
To što si uradio na to sam i mislio.Aj napiši testove brzine i mene interesuje.

Evo mene opet sa problemom.....
Podignem danas sistem sa SATA diska i vidim da je stigao 24H2 update.... Odradim update, komp se restartuje podigne sistem, sve radi..... Nakon nekog vremena resim da se prebacim na PCIe disk da i tamo uradim update, ubodem BDU flesku, pojavi se ona slika CLOVER om i sistem se opet podigne sa SATA diska. Kad izvadim flesku ne vidi disk sa operativnim sistemom. Kad vratim BDU opet ode na SATA disk. Windows vidi onaj drugi disk i na njemu je operativni sistem, mogu pisati i citati po njemu, ali u svim varijantama sistem se podize sa SATA diska.....U BIOS u je nepromenjen redosled bootovanja, tako da mi nista nije jasno......Ima li neko ideju sta se dogodilo i kako se problem prevazilazi?

Nazad
Vrh Dno