Šta je novo?

Kurirske službe i paketomati

Ja sam im juce poslao 2 mejla i zvao 2 puta sa raznim "legitimnim pretnjama". Evo jutros paket iznenada stigao u paketomat.
Znači samo oštro sa DExpressom, drugačije ne može.
Dno dna kurirskih službi.

Ja se sve ustručavam, jer kad se ustremim, stradače neki jadni operateri.

Све су се ус**али, редом, од претњи. Тако је дошло по неком њиховом редоследу.

Ne bih rekao da im je pre 6 godina po redosledu došlo da mi isporuče paket u subotu popodne. Oni jednostavno zaborave te pakete ko zna gde i kad im sedneš na glavu oni ga pronađu. Jednom su mi čak reli i da dođem u magacin ako mi je hitno...

Па и то је по неком њиховом редоследу.

ja imam vrlo pozitivno iskustvo sa Dexpressom i to godinama. Na Novom Beogradu sam i cesto ih vidjam u saobracaju. Ne znam kako je u drugim mestima, ali mene su najbolje usluzili od svih ostalih sluzbi. Postexpress je takodje korektan. Najgore iskustvo imam sa Cityexpress, meni je paketic putovao 7 dana sa Cukarice, mogao je brze stici sa Novog Zelanda. I sedmog dana se javio kurir da je pred mojom zgradom, bez prethodne najave da ce mi biti isporucena posiljka u toku dana. Slicno lose iskustvo i sa Bexom, nema obavestenja, roba "putuje" danima i na kraju izgovor - bila nam slava !? Pa ok slava, ali imam ja i druga posla osim da sedim kod kuce da cekam da se smilujete, bar da puste sms koje ce godine doci, da ih ne cekam svakodnevno.

Све су се ус**али, редом, од претњи. Тако је дошло по неком њиховом редоследу.

Naravno da ne, ali je svakako ubrzalo proces. Prvo mi je operaterka rekla da očekujem paket za nekoliko dana kada se mesto u paketomatu oslobodi. Nakon tih mejlova i poziva, slali su neke urgencije kuririma i paket se odmah ujutru pojavio u paketomatu.
Nažalost, izgleda da tako mora.

Ponovo nisam gledao kojom kurirskom sluzbom mi je poslato i naravno ponovo City express... Poslato i preuzeto od kurirske sluzbe u cetvrtak, u petak mi stize viber poruka da ocekujem isporuku izmedju 8-11... niko se ne pojavljuje, na telefone se ne javljaju posle pogledam status posiljkeposta1.jpg

Lokalni centar je u selu pored Kragujevca a put je katastrofa, vikendom ne rade a ja nisam tu u ponedeljak. Probacu da prebacim na parcel ili paketomat i da gledam u pasulj kada cu videti paket...

Ja samo da pohvalim AKS kako vec drugi put pokusava da mi naplati vise nego sto treba. Salju poruke sa cenom otkupa, a cenu usluge nigde ne pisu, pa je kuriri sami formiraju. Elem, kad im trazis fiskalni za njihovu uslugu uvek je oko 300 din manji nego sto ti oni kazu da treba da platis ukupno. Tako da pamet u glavu, trazite fiskalni za njihovu deracku uslugu, pa tek inda placajte, da vas ne zenu kao meni ko zna koliko puta…

I sam sam juce imao iskustvo s aks-om. Nisam se raspitivao kojom kurirskom sluzbom salje delove neki auto otpad iz Rume, (a i da jesam, isto bi bilo, salju kako oni hoce) i oni posalju AKS-om...2000 dinara otkup, masa 1.4 kg, cena postarine 770 dinara. Jezivi deraci koze.

Isto, ali mi je fascinantno da kurir Aks-a, 3 puta u roku od 10 dana pokusava da me zakine za 200-300din. Uvek ostavim baksis, ali kad su alavi necu izinata. Narucujem od iste firme, gde je fiksna postarina 480din bez obizira na kilazu, i u roku od 10 dana on svaki put pokusva da ukrade neki iznos. Ajd prvi put pokusa, provalim ga i on opet pokusava a zna da ga nisam zaboravio i da necu da mu dam taj iznos koji trazi, a on se jos pravi kao lud, pa kao ima postarina, otkup to je to. Kad mu trazis slip, totalno drugi iznos...Nevidjeni lopovi...

Isto AKS juče 1000 dinara dostava na paket 2300, 2 kg.

Sad ću da im pišem da proverim koliko me je odrao, bio sam u nekoj brzini i nisam ni tražio slip itd...

Ja sam trazio fiskalni, i stvarno je bila ta postarina, nije izmislio. O tome i pricam, da su jezivo skupi.

Svi su skupi, ali u nečemu je aks recimo povoljniji od postexpresa. Primer, ako primaoc dobija 3 kutije, ceo otkup se sabira i stavlja u jednu kesu koja se vraća pošiljaocu i to mu se naplati 180 din. Ako ti tri kutije dostavi postexpres oni svaku kutiju računaju kao odvojenu dostavu i za svaku kutiju posebno naplate za povrat novca.
Meni u proleće kada postexpres dostavi kutije sa cvećem, ni jedna nije teža od 1,5kg. sa poštarinom me oderu, naplate po 900 din. za svaku kutiju.

Postexpres sada ide oko 750 do 900 din , poskupelo.

Kuriri i njihovo dostavljanje svaka druga dostava je neisporučena, a nije ni pokušana.

Kuriri i njihovo dostavljanje svaka druga dostava je neisporučena, a nije ni pokušana.
Nije baš tako, imaju oni tamo šefove koji ih proveravaju i traže objašnjenje zašto pošiljka nije isporučena. Nemogu baš da rade kako hoće.

I onda "veoma strogo opomenu" kurira, jer nemaju drugi mehanizam da ih dovedu u red. Plate su im male, naći novog kurira je baš muka, a naći dobrog kurira i uhodati ga za neki reon je baš teško i može dugo da traje.

Pisao sam nedavno o AKS magacionerima. Ako se dobro sećam brojeva, ima negde u porukama od letos, plate 45.000 dinara, oni tražili 50.000, šef rekao ne može i dva magacionera odu u danu. Trebalo im je nekoliko dana da stabilizuju isporuke. Kuriri bar nakupe neki bakšiš, a magacioner radi po smenama i to mu je što mu je od plate. Bruka.

PE kurir juče došao po paket i ništa ne ostavi kao trag da je isti pokupio 🙂
Pošiljka kroz App dobila ID broj, ali se kroz sistem i dalje ne vidi njeno stanje. Izgleda je i dalje potrebno ručno uneti PE broj. Propast...

Poslednja izmena:
Screenshot_20241004_090930_Gmail.jpg

2 kg posiljka, 80 km putovala...

Nije baš tako, imaju oni tamo šefove koji ih proveravaju i traže objašnjenje zašto pošiljka nije isporučena. Nemogu baš da rade kako hoće.
Šta kupac ima s tim što kurir nije pozvao broj da isporuči onda nek smišlja izgovore. Naravno to je da kupac nije pronađen na adresi. Dešava se ljudima da ne dobiju paket samo zato što prezime na interfonu nije isto kao naručilacu. Onda on dobije poruku da paket nije isporučen, a sedi kući i čeka.

AKS Indjija 04.10.2024

Magacin prljav , neuredan ... Krov prokisnjava , pod mokar 🙁

Vise od pola sata su trazili paket u opstem neredu

AKS Indjija.jpg

Kad god neki paket ne isporuče na vreme, već smo navikli da u prvu reklamaciju napišemo i opis paketa. Kutija dimenzije te i te, umotano u crnu streč foliju. I slično.

Srećom nismo imali puno gubljenja (za sve ove godine, samo jedan ili dva paketa nepovratno), ali interesantno mi je što najčešće zature one najveće stvari. Recimo 100x100x25cm (lagano, kao neki tvrd sunđer) su nam već nekoliko puta gubili na po 2-3-4 dana.

Meni jednom aks izgubio paket i to rešili vrlo brzo, poslali mi novac po kurira.

Nama je AKS izgubio jedan paket bez navedene vrednosti, ali smo imali račun koji glasi na primaoca, na dan slanja, pa su iz AKS pitali, citiram:"Da li možemo da dobijemo VP rabat?". Ne. Bio custom proizvod za jedan klub.
AKS nam platio ceo iznos.

Od tada uvek osiguravamo pakete. Preko call centra neće da prime osiguranje, a kroz aplikaciju uredno prime i naplate. Nismo imali potrebe da aktiviramo, pa ne znam da li išta vredi što to plaćamo.

Ako kupujete nesto preko KP, to sa ludovanjem cene postarine i nije nista cudno. Lik koji prodaje ti kaze tipa 300-400 dindzi postarina a ne kaze ti da je uzeo jos dodatne usluge, osiguranje paketa, povrat paketa i otkupa, itd... i nakrcka ti na 800din lagano. A posle kad ga pitas, pravi se lud, kaze hoce tako kuriri da zeznu.. Ja tad nisam bio lenj pa trazio od kurirske sluzbe objasnjenje i dobio listu dodatnih usluga koje je nakrcao posiljalac... Sabanerija gde god se okrenes.

Za AKS Novi Sad, da li neko zna gdje vracaju posiljke kad ne isporuce, tj. u koji magacin?
Vidim da imaju magacine u Slobodana Jovanovica i na Klisi, ali ne znam gdje da idem (sutra rade samo ovi prvi)?
Zovem kurira koji je duzio posiljku, nedostupan veci dio dana.

Taj prvi je valjda mesto gde sakupe sve pakete koji nisu isporučeni.
Pokušaj u jutarnjim satima da ih dobiješ telefonom, ako ništa drugo, a ono da ti nađu paket pre nego što odeš da ga preuzmeš.

PJ je bio u pravu, za Novi Sad vraćeni paketi se preuzimaju u Slobodana Jovanovića. Call centar im ne radi subotom, tako da nikog tada nisam uspio dobiti, ali koliko vidim paketi se subotom mogu preuzeti od 8 do 12h (ja sam ipak preuzeo danas, jer sam kasno skontao).

Nazad
Vrh Dno