Šta je novo?

Planinarenje?

Pitanje za Kablar, ako je neko išao na noževe, zanima me poređenje sa Gornjak feratom i usponom grebenom na Borački krš. Lakše, teže, kakva je stena?

victorinox nozic ima vec svaka kuca, bar 5 komada i to da nisi kolekcionar.
Lowa renegade gtx(koza/goretex) u njih se kunem. vibram djon.
Potvrdjujem.
Victorinox krecu od 15e.
Lowa nepokidive, trajale mi 7 god uglavnom na betornu, izbacio ih jer su postale ruzne koliko su nosene, inace im nista nije falilo.

Trebaju mi cizme za jesen zimu koja nisu preskupe tipa lowa 25k+ i da nisu presarene tj da mogu normalno na farmerke da se nose a naravno planiram neki lagani tracking po Tari ove godine.
Ove mi izgledaju optimalno pa ako moze neko misljenje/iskustvo
Hvala.

Skoro sam gledao video kako Victorinox nozice prave roboti, a ko hoce rucno napravljen on kosta bar duplo vise zbog cene radne snage u svajcarskoj. I kako se razmisljaju da potpuno izbace nozic iz alata posto ne moze da udje u avion sa nozem u dzepu, a imaju prodavnice na aerodromima :)

Toeto, sve sto me je zanimalo. Hvala vam narode!
Za pocetak dakle nesto laganije da vidim jel mi odgovara, imam taman neke zimske patike a posle bi vec video da kupim nesto za tu namenu ako mi se dopadne.

Pitanje za Kablar, ako je neko išao na noževe, zanima me poređenje sa Gornjak feratom i usponom grebenom na Borački krš. Lakše, teže, kakva je stena?
Ako mozes feratu peti bez da hvatas sajlu mozes nozeve. Neki mogu da se obidju ako je frka. Stena je krsljivija od Gornjaka ali ceo Kablar je takav.

Noževe obavezno sa nekim ko poznaje stazu,što se tiče stene ako paziš nema problema,oseti se pod rukom koja se lomi.Imaš 2 km uspona.

Ode u drugu krajnost...ne penje Lenin sledece nedelje :ROFLMAO:
Koliko sam primetio ljudi koji se gube po trekovima u SRB uglavnom nisu normalni (ima tu psihijatrijskih slucajeva) ili neiskusni zeljni neke avanturice jer su videli to u nekom lepom filmu.
Proletos, momak i devojka sa psom su se "izgubili" na stazi kod Jezevca, da su nastavili da citaju markere za par km bi bukvalno uleteli u kafanu. No pozvase oni GSS koji su ih prebacili lokalnim vatrogascima, ovi dosli kolima da ih pokupe i vrate do njihoog auta.
Znam dosta ljudi iz GSS u kažu ubedljivo najviše intervencije imaju po Fruškoj jer se najviše ljudi zagubi, povredi jer većina potcenjuje planinu u fazonu to je brdo 500m, a kad se spustiš u neki potok dok izađeš mora čovek biti u vrhunskoj formi i imati dobru obuću i štapove jer je daleko lakše, bolja stabilnost.
Najbolje za početnike je ići sa planianrskim društvima u lokalu i sa iskusnim vodičima od koji se svašta nešto nauči, upozna se gotiva ljudi pa posle padnu akcije u nekom manjem obimu ljudi.
Ne troši pare na opremu nikako odmah, znam ih gomilu koji su potrošili ogromne pare za to a koristili jednom ili nijednom. 😄
Pričaj mi o tome...
Kupio sam već jedno 5 hardshell jakni i dalje nisam ubo nešto što mi odgovara jer većina ima onu glupu ogromnu kapuljaču za šlem, a to meni ne treba u 99% situacija već samo za par sati kiše
Sad sa nešto bacio oko na Norrona Falketind, Rab Kangri, uglavnom nešto što je GoreTex Paclite i ne lako se održava DWR sa Nikwax direct
Toeto, sve sto me je zanimalo. Hvala vam narode!
Za pocetak dakle nesto laganije da vidim jel mi odgovara, imam taman neke zimske patike a posle bi vec video da kupim nesto za tu namenu ako mi se dopadne.
Od obuće moj savet bilo sta sto ima Vibram gumenim đon, ne može grip da se uporedi ni sa čim drugim
Obožavam ove trail patike sa Vibram tipa New Balance More Trail v2, Hoka Speedgoat 5, odlične su za bukvalno sve letnje ture sem silaska na jak kamenjar jer tu se nabija noga more cipela sa jakim đonom, mislim da nema dalje i greške sa La sportiva samo probati modele, juriti oglase ili preko jer ovde uglavnom deru

Poslednja izmena:
Trebaju mi cizme za jesen zimu koja nisu preskupe tipa lowa 25k+ i da nisu presarene tj da mogu normalno na farmerke da se nose a naravno planiram neki lagani tracking po Tari ove godine.
Hvala.
Kanta, najviše zbog očajnog đona, nenormalno se kliza i kramponi su smešno plitki.
Prodao sam skoro sve Salomon upravo zbog toga, par puta sam pao zimi na leđa, je*o ih đon mogao sam poginuti.
Uzeo sam za zimu Asolo Actic GV da probam Vibram Arctic đon i mogu reći da sam oduševljen, ne klizaju skoro uopšte čak ni na ledu. Sad izolacija je jako slaba za neki dubok sneg, tu neka ništa bez 2-4mm kože plus Primaloft ili nešto slično za toplotu.

Hvala.
Moj predlog za ti je npr Lowa Renegade, ako su ti hladne noge imaš i onaj Warm model što ima dosta jaču izolaciju unutra.
Baš lepak cipela čak i za svaki dan, a daleko su meni udobnije od bilo čega Salomon.
Preko ih možeš naći za 120-150 ovde su valjda oko 200 evra
Zimi ne postoje cipele koje vas štite od dubokog snega, moraju kamašne poželjno neki koje dišu (GoreTex 🤣) i nisu kao Mckinney kesa koju većina naših planinara nosi jer su 1000 din/kg.
Da moraju kamašne sam naučio na teži način na Musali zimus na 1m snega i -10°
Džabe LA Sportiva Aequilibrium cipele i Simond pantalone koje imaju onu gumenu kamašnu i kukicu za cipelu, čizmu, slično kao ski pantalone.
Uglavnom postoje Mammut, Ortovox softshell, hardshell pantalone koje imaju brutalne integrisane kamašne sa onom trakom ispod obuće, jedino tako ne ulazi sneg, ali to košta 250-500 evra, GTX kamašne imaš za 40 evra preko, npr Black Diamond Apex

Poslednja izmena:
Ni
Baci neke marke, modele, za obuću. Šetam psa redovno po košutnjaku, goretex patike odslužile svoje, jesu nepromočive(barem neko vreme bile) ali noga se skuva u njima pa opet dođe na isto. Plus se đon brzo potrošio na asfaltu, gledam nešto trajnije i kvalitetnije za kišu, jesen i ove blage BG zime.
Nije isto GoreTex na nekom smeće tipa Adidas, Nike, Salomon i na nekom ozbiljnom brendu tipa La Sportiva, Scarpa, Lowa, tu noge budu suve i mirišu
U Salomon zbog GoreTex membrane koja je odmah uz stopalo budu mokrenje noge od znoja, smeće i prevara.
Lowa Renegade su super jer spolja je nešto nalik koži, plus taj model prave 30g bukvalno ništa menjali nisu, meke, udobne, dobar Vibram đon, eno mi ih u kutiji nove čekaju zimu.
Hoka hiking gluposti idu na oglase, ista priča GoreTex membrana uz stopalo, mokre skroz čarape budu, dok u La Sportiva 10x manje jer zapravo diše cipela

Čizma glavu čuva a ne šubara, vojnička čizma je zakon, nisam ni video a ni čuo da je neko zeznuo zglob a gazio sa njom i po potocima pa do neke dubine i čarapa i noga suvi.

Kao neko ko je proveo godinu+ dana u vojnickoj cizmi na crnogorsko-kosovsko-albanskim planinama i kamenjarima (u kasarni ukupno bio nepune 4 nedelje, ostalo sve teren), vojnicka ne moze da se poredi sa savremenom obucom, cak ni lajt specijalne vojne cizme koje su mnogo udobnije i bolje od klasicnih vojnickih.

Poenta je da zategne zglob, da ima flexi djon i uz normalno održavanje da je vodonepropusna, muka je dok se ne ugazi a ja sam od nekih skoro 13 meseci imao sreće da prva 3 meseca nosim oficirsku čizmu, skoro do kolena ali muka dok je središ (obuješ, vežeš pertle, utegneš sare) ali zbog obaveza promenili mi na klasičnu. Sve savremeno je zakon :ROFLMAO:

Ne bi ja nosio vojničke čizme na planinarenje para nema ako misliš na one kožne, u tome je večito noga mokra od znoja i čim staneš zimi noge se zalede.
Nosio dam i predugo radne kožne cipele sa kapom, pa ono je pakao zimi.

Ove za primer baš dobro dišu, min se znoji noga, svaki drugi planinar na ozbiljnim turama ih nosi, sad su izbacili još modela iz te serije.
Naravno ovo je za ozbiljnu akcije, peta je za poluautomatske dereze, peta za kočenje na siparu, prednji i deo đona za penjanje po steni, tako da je ovo za većinu ljudi preozbiljan cipela. Ali La Sportiva ima gomilu modela, od patike za trail do onih čizmi za 6000m+.

Prilozi

• 31A_999100_1.jpg
    31A_999100_1.jpg
    56.7 KB · Pregleda: 37
Znam dosta ljudi iz GSS u kažu ubedljivo najviše intervencije imaju po Fruškoj jer se najviše ljudi zagubi, povredi jer većina potcenjuje planinu u fazonu to je brdo 500m, a kad se spustiš u neki potok dok izađeš mora čovek biti u vrhunskoj formi i imati dobru obuću i štapove jer je daleko lakše, bolja stabilnost.
Zato što na te ture kreće masa onih koji su prirodu videli samo na National geographic-u. Bolje da ne komentarišem njihovu spretnost, sposobnost, odrastanje na betonu i ostalo.
Štapove ne razumem, meni su uvek višak dok se moja supruga ne odvaja od njih.

Poslednja izmena:
Ponesi opijate obavezno :)

Ne bi ja nosio vojničke čizme na planinarenje para nema ako misliš na one kožne, u tome je večito noga mokra od znoja i čim staneš zimi noge se zalede.
Nosio dam i predugo radne kožne cipele sa kapom, pa ono je pakao zimi.

Ove za primer baš dobro dišu, min se znoji noga, svaki drugi planinar na ozbiljnim turama ih nosi, sad su izbacili još modela iz te serije.
Naravno ovo je za ozbiljnu akcije, peta je za poluautomatske dereze, peta za kočenje na siparu, prednji i deo đona za penjanje po steni, tako da je ovo za većinu ljudi preozbiljan cipela. Ali La Sportiva ima gomilu modela, od patike za trail do onih čizmi za 6000m+.
Čovek je početnik a ne profesionalac,navodiš mu opremu koja je skupa i nepotrebna.Drugo goratex je goratex nebitno ko ga ugrađuje i či je brend..Sem ako ne ide na neku ozbiljnu zimsku ekspediciju ništa od ovoga mu neće trebati

Mislim da Marko nije pisao pokretaču teme već odgovorio na pitanje OZZY83-ja i dao generalne preporuke. Mali Perica je upao u diskusiju sa predlogom vojničkih čizama :D

Ako mozes feratu peti bez da hvatas sajlu mozes nozeve. Neki mogu da se obidju ako je frka. Stena je krsljivija od Gornjaka ali ceo Kablar je takav.
Nisam išla na feratu, išla sam grebenom do Malog Vukana. Isto grebenom na Borački krš, krst i sve po redu bez ikakvih problema. :)
Noževe obavezno sa nekim ko poznaje stazu,što se tiče stene ako paziš nema problema,oseti se pod rukom koja se lomi.Imaš 2 km uspona.
Hvala na info, koliko sam videla staza je obeležena, ili nije? Zašto sa vodičem tj poznavaocem staze? Šta bi bio eventualni problem ako krenemo sami?

Ma na mnogo postova je odgovorio nisam ni ispratio :ROFLMAO:

Nisam išla na feratu, išla sam grebenom do Malog Vukana. Isto grebenom na Borački krš, krst i sve po redu bez ikakvih problema. :)

Hvala na info, koliko sam videla staza je obeležena, ili nije? Zašto sa vodičem tj poznavaocem staze? Šta bi bio eventualni problem ako krenemo sami?
Staza jeste obeležena ali je sa mnogo vertikala bez ikakvog osiguranja na stazi.Ako negde omašiš stazu teško je se vratiti nazad a na pojedinim mestima i nemoguće
Na kraju staze postoji i upozorenje da je zabranjeno spuštanje niz stazu. Ako hoćete nešto malo manje ekstremno idite Eleninu stazu ona je manje opasna

Poslednja izmena:
OR Helium AscentShell
Patagonia Storm Racer

Je*eš planinara koji nije malo alkos, pljoska se podrazumeva, zimi bogami nose termose umesto čaja rakija, ali to je uglavnom za put ili što kaže kolega livadarenje, tu možeš i polupijan da se teturaš s babama, gradskim manekenima koji se plaše buba 😂
Na ozbiljnim akcijama ne postoji alkohol do posle akcije, svaki kamenjar tipa Durmitor, Prokletije, i slično zahteva koncentraciju 300%, sekund nepažnje ćao 1000m provalije nema tu spašavanja. Visokogorstvo je koliko je meni poznato najopasniji sport na svetu, mislim na ove akcije 6000m+ to je opasna i skupa *******cija.
Imam želju popeti Mont Blanc od tih viših vrhova dalje u one death zone ne bi baš išao.
Hvala bogu da i bench dobi planinarenje temu, ne postoji bukvalno nikakav domaći forum za to.

Dajte neki predlog za hardshell jaknu s normalnom kapuljačom, vent ispod miške obavezno, GoreTex poželjno Paclite ili C knit taj je kažu prijatniji uz kožu više je kao guma valjda nego kao kesa. Nešto na fazon Norrona Falketind, Rab Kangri.
Imam sad neku Millet 2.5l ne valja ništa za kišu, srećom platio sam je tipa 60 evra preko, kod nas je 20k, ne vredi osim za vetar bukvalno ništa, krene da pušta za 1h.
Kod nas je izbor tako da očajan, a kiša je ozbiljna zezancija kad te uhvati u planini, većina nosi neke kesa kabanice od 1000 din, meni je to za ne daj bože u rancu neka Dekintlon
Neki nosimo i pivo da ohladimo na nekom izvoru ili jezeru.. 😂

Ko nema problem sa znojenjem nogu bolje obuća sa Sympatex membranom dosta je izdržljivija od Goratex-a.

Ja imam neku salomon outline isto 2.5l, cuva od kise i vetra stvarno odlicno..ali...nema ispod miske vent i isto je dzomba kapuljaca, tako da kapiram da otpada.

OR Helium AscentShell
Patagonia Storm Racer
Meni je npr od Outdoor Research fenomenalna ona Foray II sto se otvara kao poncho, za nekog ko se znoji kao ja deluje fantastično rešenje. Ako budem naručivao preko ljudi iz USA nju bi uzeo, samo nikako da ubodem M veličinu neku normalnu boju, mnogo su počeli da šarene te LGBT bojice, razumem ja jarke boje za planinu da te drugi vide ali brate neću crno roze jaknu da nosim para nema.

A da, odlične su. Meni je zapala za oko MicroGravity
Roze ni u ludilu, žuta mi je sasvim OK. Ima dvobojno plava kao vrlo prihvatljiva.

Meni je npr od Outdoor Research fenomenalna ona Foray II sto se otvara kao poncho, za nekog ko se znoji kao ja deluje fantastično rešenje. Ako budem naručivao preko ljudi iz USA nju bi uzeo, samo nikako da ubodem M veličinu neku normalnu boju, mnogo su počeli da šarene te LGBT bojice, razumem ja jarke boje za planinu da te drugi vide ali brate neću crno roze jaknu da nosim para nema.
A pa to da budes marker ako ostanes vecno gore negde.🤣🤣

Nazad
Vrh Dno