Potvrdjujem.victorinox nozic ima vec svaka kuca, bar 5 komada i to da nisi kolekcionar.
Lowa renegade gtx(koza/goretex) u njih se kunem. vibram djon.
Ako mozes feratu peti bez da hvatas sajlu mozes nozeve. Neki mogu da se obidju ako je frka. Stena je krsljivija od Gornjaka ali ceo Kablar je takav.Pitanje za Kablar, ako je neko išao na noževe, zanima me poređenje sa Gornjak feratom i usponom grebenom na Borački krš. Lakše, teže, kakva je stena?
Noževe obavezno sa nekim ko poznaje stazu,što se tiče stene ako paziš nema problema,oseti se pod rukom koja se lomi.Imaš 2 km uspona.Pitanje za Kablar, ako je neko išao na noževe, zanima me poređenje sa Gornjak feratom i usponom grebenom na Borački krš. Lakše, teže, kakva je stena?
Znam dosta ljudi iz GSS u kažu ubedljivo najviše intervencije imaju po Fruškoj jer se najviše ljudi zagubi, povredi jer većina potcenjuje planinu u fazonu to je brdo 500m, a kad se spustiš u neki potok dok izađeš mora čovek biti u vrhunskoj formi i imati dobru obuću i štapove jer je daleko lakše, bolja stabilnost.Ode u drugu krajnost...ne penje Lenin sledece nedelje
Koliko sam primetio ljudi koji se gube po trekovima u SRB uglavnom nisu normalni (ima tu psihijatrijskih slucajeva) ili neiskusni zeljni neke avanturice jer su videli to u nekom lepom filmu.
Proletos, momak i devojka sa psom su se "izgubili" na stazi kod Jezevca, da su nastavili da citaju markere za par km bi bukvalno uleteli u kafanu. No pozvase oni GSS koji su ih prebacili lokalnim vatrogascima, ovi dosli kolima da ih pokupe i vrate do njihoog auta.
Pričaj mi o tome...Ne troši pare na opremu nikako odmah, znam ih gomilu koji su potrošili ogromne pare za to a koristili jednom ili nijednom. 😄
Od obuće moj savet bilo sta sto ima Vibram gumenim đon, ne može grip da se uporedi ni sa čim drugimToeto, sve sto me je zanimalo. Hvala vam narode!
Za pocetak dakle nesto laganije da vidim jel mi odgovara, imam taman neke zimske patike a posle bi vec video da kupim nesto za tu namenu ako mi se dopadne.
Kanta, najviše zbog očajnog đona, nenormalno se kliza i kramponi su smešno plitki.Trebaju mi cizme za jesen zimu koja nisu preskupe tipa lowa 25k+ i da nisu presarene tj da mogu normalno na farmerke da se nose a naravno planiram neki lagani tracking po Tari ove godine.
Ove mi izgledaju optimalno pa ako moze neko misljenje/iskustvo
Hvala.
![]()
Salomon X Ultra 4 Mid Wide GTX cipele
Spremi se za uspon i silazak sa samopouzdanjem uz X ULTRA 4 MID WIDE GORE-TEX, srednje visoku verziju planinarske obuće koja kombinuje agilnost trkačkih modela sa stabilnošću i zaštitom neophodnom za tehnički zahtevne terene. Zahvaljujući unapređenom Advars.beosport.com
Moj predlog za ti je npr Lowa Renegade, ako su ti hladne noge imaš i onaj Warm model što ima dosta jaču izolaciju unutra.Trebaju mi cizme za jesen zimu koja nisu preskupe tipa lowa 25k+ i da nisu presarene tj da mogu normalno na farmerke da se nose a naravno planiram neki lagani tracking po Tari ove godine.
Ove mi izgledaju optimalno pa ako moze neko misljenje/iskustvo
Hvala.
![]()
Salomon X Ultra 4 Mid Wide GTX cipele
Spremi se za uspon i silazak sa samopouzdanjem uz X ULTRA 4 MID WIDE GORE-TEX, srednje visoku verziju planinarske obuće koja kombinuje agilnost trkačkih modela sa stabilnošću i zaštitom neophodnom za tehnički zahtevne terene. Zahvaljujući unapređenom Advars.beosport.com
Nije isto GoreTex na nekom smeće tipa Adidas, Nike, Salomon i na nekom ozbiljnom brendu tipa La Sportiva, Scarpa, Lowa, tu noge budu suve i mirišuBaci neke marke, modele, za obuću. Šetam psa redovno po košutnjaku, goretex patike odslužile svoje, jesu nepromočive(barem neko vreme bile) ali noga se skuva u njima pa opet dođe na isto. Plus se đon brzo potrošio na asfaltu, gledam nešto trajnije i kvalitetnije za kišu, jesen i ove blage BG zime.
Zato što na te ture kreće masa onih koji su prirodu videli samo na National geographic-u. Bolje da ne komentarišem njihovu spretnost, sposobnost, odrastanje na betonu i ostalo.Znam dosta ljudi iz GSS u kažu ubedljivo najviše intervencije imaju po Fruškoj jer se najviše ljudi zagubi, povredi jer većina potcenjuje planinu u fazonu to je brdo 500m, a kad se spustiš u neki potok dok izađeš mora čovek biti u vrhunskoj formi i imati dobru obuću i štapove jer je daleko lakše, bolja stabilnost.
Čovek je početnik a ne profesionalac,navodiš mu opremu koja je skupa i nepotrebna.Drugo goratex je goratex nebitno ko ga ugrađuje i či je brend..Sem ako ne ide na neku ozbiljnu zimsku ekspediciju ništa od ovoga mu neće trebatiNe bi ja nosio vojničke čizme na planinarenje para nema ako misliš na one kožne, u tome je večito noga mokra od znoja i čim staneš zimi noge se zalede.
Nosio dam i predugo radne kožne cipele sa kapom, pa ono je pakao zimi.
Ove za primer baš dobro dišu, min se znoji noga, svaki drugi planinar na ozbiljnim turama ih nosi, sad su izbacili još modela iz te serije.
Naravno ovo je za ozbiljnu akcije, peta je za poluautomatske dereze, peta za kočenje na siparu, prednji i deo đona za penjanje po steni, tako da je ovo za većinu ljudi preozbiljan cipela. Ali La Sportiva ima gomilu modela, od patike za trail do onih čizmi za 6000m+.
Nisam išla na feratu, išla sam grebenom do Malog Vukana. Isto grebenom na Borački krš, krst i sve po redu bez ikakvih problema.Ako mozes feratu peti bez da hvatas sajlu mozes nozeve. Neki mogu da se obidju ako je frka. Stena je krsljivija od Gornjaka ali ceo Kablar je takav.
Hvala na info, koliko sam videla staza je obeležena, ili nije? Zašto sa vodičem tj poznavaocem staze? Šta bi bio eventualni problem ako krenemo sami?Noževe obavezno sa nekim ko poznaje stazu,što se tiče stene ako paziš nema problema,oseti se pod rukom koja se lomi.Imaš 2 km uspona.
Staza jeste obeležena ali je sa mnogo vertikala bez ikakvog osiguranja na stazi.Ako negde omašiš stazu teško je se vratiti nazad a na pojedinim mestima i nemogućeNisam išla na feratu, išla sam grebenom do Malog Vukana. Isto grebenom na Borački krš, krst i sve po redu bez ikakvih problema.
Hvala na info, koliko sam videla staza je obeležena, ili nije? Zašto sa vodičem tj poznavaocem staze? Šta bi bio eventualni problem ako krenemo sami?
Neki nosimo i pivo da ohladimo na nekom izvoru ili jezeru.. 😂Je*eš planinara koji nije malo alkos, pljoska se podrazumeva, zimi bogami nose termose umesto čaja rakija, ali to je uglavnom za put ili što kaže kolega livadarenje, tu možeš i polupijan da se teturaš s babama, gradskim manekenima koji se plaše buba 😂
Na ozbiljnim akcijama ne postoji alkohol do posle akcije, svaki kamenjar tipa Durmitor, Prokletije, i slično zahteva koncentraciju 300%, sekund nepažnje ćao 1000m provalije nema tu spašavanja. Visokogorstvo je koliko je meni poznato najopasniji sport na svetu, mislim na ove akcije 6000m+ to je opasna i skupa *******cija.
Imam želju popeti Mont Blanc od tih viših vrhova dalje u one death zone ne bi baš išao.
Hvala bogu da i bench dobi planinarenje temu, ne postoji bukvalno nikakav domaći forum za to.
Dajte neki predlog za hardshell jaknu s normalnom kapuljačom, vent ispod miške obavezno, GoreTex poželjno Paclite ili C knit taj je kažu prijatniji uz kožu više je kao guma valjda nego kao kesa. Nešto na fazon Norrona Falketind, Rab Kangri.
Imam sad neku Millet 2.5l ne valja ništa za kišu, srećom platio sam je tipa 60 evra preko, kod nas je 20k, ne vredi osim za vetar bukvalno ništa, krene da pušta za 1h.
Kod nas je izbor tako da očajan, a kiša je ozbiljna zezancija kad te uhvati u planini, većina nosi neke kesa kabanice od 1000 din, meni je to za ne daj bože u rancu neka Dekintlon
Meni je npr od Outdoor Research fenomenalna ona Foray II sto se otvara kao poncho, za nekog ko se znoji kao ja deluje fantastično rešenje. Ako budem naručivao preko ljudi iz USA nju bi uzeo, samo nikako da ubodem M veličinu neku normalnu boju, mnogo su počeli da šarene te LGBT bojice, razumem ja jarke boje za planinu da te drugi vide ali brate neću crno roze jaknu da nosim para nema.OR Helium AscentShell
Patagonia Storm Racer
A pa to da budes marker ako ostanes vecno gore negde.🤣🤣Meni je npr od Outdoor Research fenomenalna ona Foray II sto se otvara kao poncho, za nekog ko se znoji kao ja deluje fantastično rešenje. Ako budem naručivao preko ljudi iz USA nju bi uzeo, samo nikako da ubodem M veličinu neku normalnu boju, mnogo su počeli da šarene te LGBT bojice, razumem ja jarke boje za planinu da te drugi vide ali brate neću crno roze jaknu da nosim para nema.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari