Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Vecina ljudi tu na ove forume se ne razume a i se uopste i ne trudi da razume razlike.... sad cu da probam na maalo popristupacni nacin da poentiram :)
Zasto platiti 2000e kad mozes da projdes samo sa 600e?
Evo dva grafikona iz poznati VTT testova gde su Shvedi testirali par vrvnih modela, pa evo da vam tet-a-tet uporedem Gree Amber (GWH09YD-S6DBA2A) i Mitsubishi LN (MSZ/MUZ-LN25VGHZ)..... obe su 9000btu modele.
Shvedi su ga nazvali toplinski KOEFICIENT i radi bash isto kao i taj u kladionici... sa ulozeno 1kw dobije se x koeficient toplote

Pogledajte prilog 460417 Pogledajte prilog 460418

E sad uzmi te pare koje placas za racun i preracunaj sa ove koeficiente i za jedan i za drugi uredjaj, mjesec za mjesec od oktobar do maj :)
Realno ovo sto si ti okačio moze da rastumači promil ljudi. Ja prvi nemam predstavu o cemu govore.

Треба прегледати целе тестове уз преводиоц и са разумевањем. Реално и јесте тематика за промил залуђеника. Али су сјајни и вредни тестови јер приказују и криве потрошње у реалном времену и друге детаље које је немогуће наћи на другим местима.

Vecina ljudi tu na ove forume se ne razume a i se uopste i ne trudi da razume razlike.... sad cu da probam na maalo popristupacni nacin da poentiram :)
Zasto platiti 2000e kad mozes da projdes samo sa 600e?
Evo dva grafikona iz poznati VTT testova gde su Shvedi testirali par vrvnih modela, pa evo da vam tet-a-tet uporedem Gree Amber (GWH09YD-S6DBA2A) i Mitsubishi LN (MSZ/MUZ-LN25VGHZ)..... obe su 9000btu modele.
Shvedi su ga nazvali toplinski KOEFICIENT i radi bash isto kao i taj u kladionici... sa ulozeno 1kw dobije se x koeficient toplote

Pogledajte prilog 460417 Pogledajte prilog 460418

E sad uzmi te pare koje placas za racun i preracunaj sa ove koeficiente i za jedan i za drugi uredjaj, mjesec za mjesec od oktobar do maj :)
Bravo za grafikone! Da prevedem: Gree Amber ima visok minimum u grejanju. Ova velika razlika u temperaturi iznad nule, a najviše oko 7-10°C je u tome što se LN ne gasi a Amber radi kreni-stani, i tu sva priča o ultra visokoj efikasnosti pada u vodu. Onaj SCOP od 5.1 je iskazan za toplu zonu. Za srednju zonu kojoj mi pripadamo to je 4-4.6, a usled čestog paljenja i gašenja u uslovima gde je uređaj predimenzioniran i manje. Ciklični pali-gasi režim je smrt za efikasnost!

За потрошњу је од суштинске важности и број сати при одређеним температурама на којима клима ради. Ово су подаци из стандарда за прорачун SCOP. Мени нпр. крени стани у опсегу од 5-15 степени није битно јер клима у том режиму не потроши више од 15-ак процената енергије (на годишњем нивоу), значи да је и потенцијална уштеда у том опсегу маргинална.
1727764627939.png

Niste u pravu, ni zlatko, ni jozza.
Za Amber je SCOP 5.1 za srednju zonu, za toplu je 5.5 SCOP. Isti SCOP imaju i 9ka i 12ica, identicne su im i spoljasnje.
Identican SCOP ima Mitsubishi LN35(12ica) i obican VG i nordic VGHZ, 5.1, dok LN25-ica ima neznatno veci 5.2 SCOP.

Ja ne znam da li vi ne kapirate da cak i ove klime koje imaju 4.6 SCOP, potrose svega 5-10% vise struje, dakle neku hiljadu dinara vise godisnje.
A mi smo svakako izmedju tople i srednje zone, 2C nam prosecna za grejnu sezonu nije sigurno, pa se i te razlike jos smanjuju.

Pokretanje i zaustavljanje kompresora ne podize racun osetno, nemojte da se zanosite da klima nesto stedi time sto konstantno radi.
Tako bi sve Fujitsu ili recimo Gree Amber Comfort, bile iznad 5 SCOP jer nisko moduliraju, a nisu, dok neke koje ne moduliraju ispod 400W jesu i imaju 5.1 SCOP, jedan od primera je Hisense Pro/Nordic/Pro X.

LN25HZ je 220k dinara, Amber 9 je 92k dinara, LN HZ modela Mitsubishija zvanicno ni nema kod nas u prodaji.

Na grafikonima kako je mitar napomenuo je iskazana potrosnja pri zahtevima prostora od 6kW, sto je preko max kapaciteta svake od tih klima na bilo kojoj temperaturi, sto znaci da stalno rade na 100%.
To nisu realni prikazi rada tih klima, vec na maksimumu njihovih kapaciteta, a to mogu i ja posvedociti po mojim racunima, s obzirom da imam i Amber 12 Premium sa 5.1 SCOP i LN 9ku sa 5.2 SCOP, samo ne HZ nordic model i racuni mi se ne razlikuju drasticno, a ne razlikuje se ni potrosnja u istom prostoru nesto drasticno u odnosu na raniju Fujitsu Luca.
Dodatno, Amber je na testu stalno 10-20% jaci od LN-a, sto znaci da ce u realnim uslovima koriscenja, uvek raditi 10-20% rasterecenije.
Mitsubishi je morao za svoje AP HZ i LN HZ modele da stavi da rade do -20C i -25C da bi ostao u tom SCOP-u, dok je Amber kao i najjaci RW Mitsubishi, deklarisan na -30C.

A cak i da je nekom magijom jedna klima duplo stedljivija od ove druge, da nadoknadim 130k dinara razlike u ceni 3 klime, dakle 390k dinara, trebalo bi da mi te klime ne zucnu jedno 30 godina. A naravno da ne postoji nijedna klima koja je duplo stedljivija od neke druge u normalnim uslovima, ne gde im je maksimum kapaciteta ispod zahteva prostora, jer je logicno da neces staviti jednu 9ku u prostor koji zahteva 24ku ili barem 3 9ke...
Pa da bi bila dupla razlika, bukvalno bi morali on/off klimu da stavite i to neku slabasnu.

Poslednja izmena:
Radi se o "udobdnoati" rada... Ima i traktror snagu ali kako se vozis to je drugo. Da je to sve isto to je suludo pricati...

Na grafikonima kako je mitar napomenuo je iskazana potrosnja pri zahtevima prostora od 6kW, sto je preko max kapaciteta svake od tih klima na bilo kojoj temperaturi, sto znaci da stalno rade na 100%.
Не, не, 6 киловата је на -26, смањује се сразмерно и линеарно са порастом температуре. Грее због пали-гаси на високим температурама губи добар део ефикасности, али све то мора да се посматра и кроз број сати рада.

Svi su u pravu manje-vise, Xeroj kaze da nema vece potrosnje sto je tacno, ali ovde moramo da koristimo malo i logike.
Ja na primer imam 5 klima. Kada je toplije tipa 12-15C koristim samo dve da bi imao manje pali-gasi ciklusa jer klima kad krene da greje ona mora da pokrene kompresor, da napravi pritisak i to je obicno to 900W pa onda spusta na 600, 400 i 300W da odrzava i ugasi se (Fujitsu 12LGC).
Ako koristim svih 5 klima ja imam 5 tih ciklusa gde je zaletanje kompresora a to je energija koja sluzi za pokretanje grejanja i ne daje energiju to jest ne greje. Tu dolazimo do one logike, manje ce biti ciklusa pokretanja ako svih 5 rade jer se onda koriste 5 izmenjivaca umesto 2, energija dobijena je mnogo veca.
Takodje kada rade samo dve ja njih moram za stepen vise da pojacam da bi u drugim prostorijama bilo ok. Meni to cesto smeta jer tu gde su te dve radim pa mi bude nekad pretoplo.
Treba malo testiranja, merenja i dodjete do najekonomicnijeg resenja i komfora.
Sad je 15c, svih 5 rade ali ne greju stalno, setovane dve velike na 21C, 3 manje na 20c i sve je ujednaceno svuda a to mi je i najbitnije.

Najbolji pokazatelj je racun za struju uz naravno zagrejanost prostora ili rashladjenost
Sve ostalo je nebitno,pogotovo sto svako ima svoju racunicu
Generalno ne postoji velika razlika u racunima sem ako ne grejes objekat od cigle bez prozora,i to je jedino merodavno
Ne pricam o klimama od 30k dinara

Ma vidi se lepo na te grafike kada klima radi sa 10% i kakav je koeficient, a i kada rade sa 100% i kakav je tad koeficient.
Nemoj nama a i se sebi zalazujete da je taj SCOP skoro pa isti i nema neke razlike u potrosni i u racun...
Koeficien kaze koliki je dobitak toplote kad uredjaj radi... a ne kad odmara :)
To sto od +0C do +7C kinezi rade 20 minuta i odmaraju ostalih 100minute ne znaci da daju istu toplotu u 2h vremena za potroseni isti kw/h sa kvalitetni inverter ko radi celih 120minuta sa COP 5+
Mozemo vise grafike da uporedime tu na kratko, evo ocigledni on-off rad iznad +0C kod Gree, uporedjeno sa dobru nisku modulaciju kod Mitsubishi

Screenshot 2024-10-01 at 11.32.26.pngScreenshot 2024-10-01 at 11.32.34.png

Ja nisam pametan šta da radim sa mojom klimom.
Pominjao sam već, dakle Vivax AEHI 12-ica. Ovlašćeni servis ugradio klimu, stavio 1.5-2m instalacije, varili cevi, i najverovatnije nisu ni vakuumirali.

Prvi problem koji se javio vibracije prilikom rada i to ne uvek, nego samo na određenoj snazi rada. Hladila je dobro, bez problema, uglavnom držala temperaturu dobro.

E sad, prilikom grejanja kada uključim ifeel opciju radi kako treba nekoliko sati, onda pregreje za pola stepena samo i isključi, što je normalno jelte. Međutim nakon nekog vremena dok vrti samo ventilator ona ode u defrost (barem to piše na displeju), i nakon toga neće da se uključi ponovo bezmalo sat vremena. Duže nisam ni hteo da čekam.
U tom trenutku ako isključim iFeel ona ponovo pokreće kompresor i kreće da greje.

Bez iFeela radi prilično dobro, održava temperaturu, možda samo blago pregeje 0.3-0.4 stepena. I onda noćas, prva hladnija noć temperatura oko 0-1 stepen, ona išla 2 ili 3 puta u pravi defrost i nije mogla da održava zadatu temperaturu, već je grejala 0.7 stepeni ispod zadate.
Još jedan problem, desilo se da je nestala struja u jednom trenutku, do tada je klima radila normalno, kako je struja ponovo došla i uključila se opet kao da je zabagovala skroz, povukla je 1400w i radila tako duže vreme, pa bila na 1200-1000-900-700-500 i onda pregrejala naravno pa isključila, iako je pre toga normalno održavala zadatu temperaturu (struja nestala na 3 minuta bukvalno)

Možda je ovo normalno ponašanje jedne jeftinije klime, i sad kapiram šta znači kvalitetna klima i kultura rada, pošto mi je ovo prvi klima uređaj u životu.
A možda bi ovo trebalo i reklamirati.

Kraće cevi ne utiču na grejanje klime. Mogu se samo javiti vibracije. To 0.1, 0.2, 0.7 nije ništa. Oko 0 mozda odradi defrost.

Znam da ne utiču na grejanje kraće cevi, više sam naglasio zbog tih vibracija koje su iritantne kad se jave.
Pretpostavljao sam da je to rad jeftinijih klima, sad sam se opekao sa prvom kupovinom, ali za sledeću klimu ove poluproizvode ne gledam više.

Znam da ne utiču na grejanje kraće cevi, više sam naglasio zbog tih vibracija koje su iritantne kad se jave.
Pretpostavljao sam da je to rad jeftinijih klima, sad sam se opekao sa prvom kupovinom, ali za sledeću klimu ove poluproizvode ne gledam više.
Ne mora to da znaci da je zbog toga sto je jeftina klima, Mozda je defektna klima, mozda nije dobro ugradjeno, mozda nesto pogresno podesavas itd.
60% klima je jeftini kinez pa ih vecina lijepo radi, ja sam za djeciju sobu kupio jednu od najjeftinijih tcl i radi tako tiho, lijepo i precizno da je nejvjerovatno.
Ugl hocu ti reci ne treba generalizovati.
@Rax032 koliki prostor grijes, kakva je izolacija i stolarija, kako podesavas temperaturu i ventilator ?

Ne mora to da znaci da je zbog toga sto je jeftina klima, Mozda je defektna klima, mozda nije dobro ugradjeno, mozda nesto pogresno podesavas itd.
60% klima je jeftini kinez pa ih vecina lijepo radi, ja sam za djeciju sobu kupio jednu od najjeftinijih tcl i radi tako tiho, lijepo i precizno da je nejvjerovatno.
Ugl hocu ti reci ne treba generalizovati.
@Rax032 koliki prostor grijes, kakva je izolacija i stolarija, kako podesavas temperaturu i ventilator ?
Nisam decidno rekao ništa, nemam iskustva pa sam isto uračunao dosta stvari. Na momente mi izgleda kao defektna, na momente kao da je to to.
Grejem nekih 30-35 kvadrata, tu se nalazi sama klima, i usmerena je ka predsoblju. Temperaturu sad držim na 22-23 stepena, fan na 2-3 brzini, ponekad na auto mada i tad radi na 2-3. brzini.
Izolaciju trenutno nemam, stolarija drvena ali dihtuje dobro.
Bez obzira što nemam izolaciju, rekao bih da nema problema zbog toga jer lako dostigne temperaturu i održava je, pa čak i pregreva. Ali puno tih nekih detalja u radu, plus sama ugradnja koja je daleko od idealne, mi smetaju.

Dovoljno je da sraf pogodi nezgodno mesto i da se trese ceo zid, to generalno ne moze niko da zna dok se postavi. Jedino resenje je da se izmesti ali opet bez probe u radu ne znas da li je reseno.

Nisam decidno rekao ništa, nemam iskustva pa sam isto uračunao dosta stvari. Na momente mi izgleda kao defektna, na momente kao da je to to.
Grejem nekih 30-35 kvadrata, tu se nalazi sama klima, i usmerena je ka predsoblju. Temperaturu sad držim na 22-23 stepena, fan na 2-3 brzini, ponekad na auto mada i tad radi na 2-3. brzini.
Izolaciju trenutno nemam, stolarija drvena ali dihtuje dobro.
Bez obzira što nemam izolaciju, rekao bih da nema problema zbog toga jer lako dostigne temperaturu i održava je, pa čak i pregreva. Ali puno tih nekih detalja u radu, plus sama ugradnja koja je daleko od idealne, mi smetaju.
Kad ti radi DF na koliko vati ti radi klima prije toga, kakva je spoljna jedinica da li bijeli i koliko traje, kolika je bila temperatura u prostoriji kad si upalio klimu? Sve to utice na njega, to sto kinezi imaju felericnih modela ne znaci da je svaki takav, imaju ga i japanci. Za ifeel je nezgodno jer on sporije reaguje nego senzor klime.

Te defroste kad je uključen iFeel je radila na 15 stepeni u plusu. Pre toga klima modulirala na 300-ak vati. Kad uključim klimu u prostoriji oko 20-21 stepen.
Kod tih defrosta klima uopšte ne ledi,spoljna jedinica skroz normalna, samo se čuje šuštanje gasa, neko pretakanje, blago zujanje, onda ponovo prikaže zadatu temperaturu na displeju ali uopšte ne pokreće rad ponovo.
U uputstvu piše da kod uključenog iFeela na svakih 3 minuta šalje podatke jedinici o temperaturi.
Jutros rano baš je radila izgleda pravi defrost, prvi nisam uspeo da vidim, ovaj drugi jesam. Definitivno se čulo kao pravi defrost, trajalo par minuta i nakon toga klima nastavila da radi. Nisam stigao da izađem napolje da vidim koliko je zaledila jedinica, video sam samo kasnije veliku količinu kondenzata.

Ja nisam pametan šta da radim sa mojom klimom.
Pominjao sam već, dakle Vivax AEHI 12-ica. Ovlašćeni servis ugradio klimu, stavio 1.5-2m instalacije, varili cevi, i najverovatnije nisu ni vakuumirali.

Prvi problem koji se javio vibracije prilikom rada i to ne uvek, nego samo na određenoj snazi rada. Hladila je dobro, bez problema, uglavnom držala temperaturu dobro.

E sad, prilikom grejanja kada uključim ifeel opciju radi kako treba nekoliko sati, onda pregreje za pola stepena samo i isključi, što je normalno jelte. Međutim nakon nekog vremena dok vrti samo ventilator ona ode u defrost (barem to piše na displeju), i nakon toga neće da se uključi ponovo bezmalo sat vremena. Duže nisam ni hteo da čekam.
U tom trenutku ako isključim iFeel ona ponovo pokreće kompresor i kreće da greje.

Bez iFeela radi prilično dobro, održava temperaturu, možda samo blago pregeje 0.3-0.4 stepena. I onda noćas, prva hladnija noć temperatura oko 0-1 stepen, ona išla 2 ili 3 puta u pravi defrost i nije mogla da održava zadatu temperaturu, već je grejala 0.7 stepeni ispod zadate.
Još jedan problem, desilo se da je nestala struja u jednom trenutku, do tada je klima radila normalno, kako je struja ponovo došla i uključila se opet kao da je zabagovala skroz, povukla je 1400w i radila tako duže vreme, pa bila na 1200-1000-900-700-500 i onda pregrejala naravno pa isključila, iako je pre toga normalno održavala zadatu temperaturu (struja nestala na 3 minuta bukvalno)

Možda je ovo normalno ponašanje jedne jeftinije klime, i sad kapiram šta znači kvalitetna klima i kultura rada, pošto mi je ovo prvi klima uređaj u životu.
A možda bi ovo trebalo i reklamirati.
Ta klima ( iz licnog iskustva ) puno bolje radi nego sto si ti opisao. Definitivno nesto nije uredu, mozes da cackas koliko god hoces ili trazis savjet ali njen rad se nece poboljsati. Dali si gledao dali je vakumirana ili bar na ventil izbacen vazduh? Koliko ja znam to sistanje unutar cjevi se nebi smjelo cuti ako je dovoljno plina i dobro vakumirana. Takodje znam kada fali plina ili nije vakumirana pa ostao "cep" nemoze iz uticnice da povuce max struje koliko bi mogla, mozes i to da testiras. A to sam takodje primetio i kod sebe kad mi malo plin iscurio. Cesti defrosti su takodje znak da malo fali plina. Kako god okrenes zahtjevaj dok je u garanciji da se to rijesi. Svakako i da nije do toga bar si se nekud pokrenuo.

Pošto su bila dva radnika i ovaj jedan me zamajavao unutra, i koliko kratko je ovaj drugi proveo vremena napolju skoro sam ubeđen da nije vakuumirana klima.
Ono što sam ja video na utičnici maksimalno povlači 1400w.
Ma klima ugrađena sredinom avgusta, nego mislio prvo da se posavetujem da li je to normalan rad te klime ili da reklamiram.

Ma vidi se lepo na te grafike kada klima radi sa 10% i kakav je koeficient, a i kada rade sa 100% i kakav je tad koeficient.
Nemoj nama a i se sebi zalazujete da je taj SCOP skoro pa isti i nema neke razlike u potrosni i u racun...
Koeficien kaze koliki je dobitak toplote kad uredjaj radi... a ne kad odmara :)
To sto od +0C do +7C kinezi rade 20 minuta i odmaraju ostalih 100minute ne znaci da daju istu toplotu u 2h vremena za potroseni isti kw/h sa kvalitetni inverter ko radi celih 120minuta sa COP 5+
Mozemo vise grafike da uporedime tu na kratko, evo ocigledni on-off rad iznad +0C kod Gree, uporedjeno sa dobru nisku modulaciju kod Mitsubishi

Pogledajte prilog 460455Pogledajte prilog 460454
Znam, dao si pare za LN i sada to mora po svaku cenu ispasti 4x bolje, a ja kao i drugi ovde lazemo, jer eto, jako mi je bitno da mi klima koju sam platio 74k dinara ispadne bolja od one koju koristim 24h i koju sam platio 180k...ima smisla to negde u nekom paralelnom univerzumu.

Vec sam napisao, Viola sa 300W modulacijom u 10m2 odrzava u stepen temperaturu.
Amber u 20, 2x30 i ~60m2 odrzava sa do stepen razlike.
I ovo nije samo moja izjava, vec mnogih korisnika koji su zadovoljni radom Amber Premiuma koji ne ide ispod 500W.

Ljudi, kazete digne na 900W? Na koliko, na 10 sekundi dok ne krene grejanje? A to sto je trosio 0W prethodna 3 minuta ne ulazi u tu racunicu?

Kazem i odgovorno tvrdim, paljenje i gasenje klime ne utice na racun i zato cak i klime sa velikom minimalnom modulacijom imaju visok SCOP.
Mozes ti sada ovde pokusati da izmislis toplu vodu, ali SCOP ne laze.

Sto se komfora tice, temperatura kada se te klime gase su visoke, pa ni temperatura u prostoru ne opada.

Poslednja izmena:
Ljudi dok ne shvatite da je inverter nešta što pomaže u korišćenju energije spoljašnjeg uticaja o čemu pisati?
Cela tema se svodi na koliko modulira i kako da zagrejem tri postorije sa jednom klimom. Neka bilo ko napiše kretanje (strujanje) vazduha da li toplog ili hladnog cela planeta bi trebala da skine kapu i Anštajn je malo dete.

Jednostavno, los softver i zato tako los rad klime.
Nema softver veze sa tim, vec je takav kompresor.
Cela modulacija najvise zavisi od hardvera, softver je svima dobar i prilagodjen njihovom hardveru, jer u suprotnom ne bi dobro drzale temperaturu.

Ja sam prezadovoljan vec 7godine sa Amber 9 Premium radi kao sat... iako ne ide ispod 500w hladi/greje 60m2
Evo danas sam je tek oko 14h upalio brzo na gruva 25c i ne mrda i nije se do sad ugasila...
Zadata 25c Fan 3

Prilozi

• IMG_20241001_182530.jpg
    IMG_20241001_182530.jpg
    222.5 KB · Pregleda: 42
  • Screenshot_20241001-182646.png
    Screenshot_20241001-182646.png
    53.7 KB · Pregleda: 49
Resio sam problem sa midea extreme da ne gasi ventilator kada ugasi kompresor u rezimu grejanja, bio serviser i namestio. Drzi se ventilator i paljenje pa 0, pa 2 pa ok, pa nesto ch izadje na klimi pa 1 se pritisne i na ekranu izadje ch0 pa ch5, ugasiti klimu pa izvuci iz struje, sacekati minut upaliti pa testirati. Ako nece onda mora da se zove servis da izadje na teren da ukucaju lepo i podese. Ja sam slusao pa zapamtio. Tako je kinez namestio da duva, zato izbaci na aplikaciji fan stop gresku jer ne gasi ventilator. Sada nemam nikakvu zamerku na midea extreme ag-12nxd1.wik klimu. Ove zime grejem deo kuce od 30m2 bez problema. Mislim da ovo podesavanje radi i na mission klimama. Klima modulira na 240w i odrzava zadatu u stepen preko daljinskog, bez daljinskog zna da omane jedan stepen po nekad sto je smesno u odnosu na druge kineze.
I mene nervira što nastavlja da duva hladno kad se ugasi kompresor na grejanju. Nisam razumeo kako kucaš brojeve na daljinskom. Nisam još probao. Zvao si servis za ovu proceduru? Guglao sam neko uputstvo za ovo ali nisam ništa našao.

Resio sam problem sa midea extreme da ne gasi ventilator kada ugasi kompresor u rezimu grejanja, bio serviser i namestio. Drzi se ventilator i paljenje pa 0, pa 2 pa ok, pa nesto ch izadje na klimi pa 1 se pritisne i na ekranu izadje ch0 pa ch5, ugasiti klimu pa izvuci iz struje, sacekati minut upaliti pa testirati. Ako nece onda mora da se zove servis da izadje na teren da ukucaju lepo i podese. Ja sam slusao pa zapamtio. Tako je kinez namestio da duva, zato izbaci na aplikaciji fan stop gresku jer ne gasi ventilator. Sada nemam nikakvu zamerku na midea extreme ag-12nxd1.wik klimu. Ove zime grejem deo kuce od 30m2 bez problema. Mislim da ovo podesavanje radi i na mission klimama. Klima modulira na 240w i odrzava zadatu u stepen preko daljinskog, bez daljinskog zna da omane jedan stepen po nekad sto je smesno u odnosu na druge kineze.
Koliko ti klima trosi dnevno kwh?

Kada meni treba klima odem kod prijatelja i kažem evo raspored prostorija i kako ohladiti/zagrejati prostor pa računaj a šta da mu radim posao mu je termotehnika. Ne zaludjujte se sa modulacijom jer da bi došlo do toga treba prvo da se ostvare neki parametri. Za mnoge je to cena (meni je dž) ali zato postoje tehničke podrške i normalno ugradnja košta ne standardno od strane priučenih majstora. Nije tu poenta ni u ugradnji već u rasporedu strujanja vazduha, pored termotehnike postoji i termoenergetika.

Najbitnija je ugradnja!
Dzabe kupio si dobru klimu kad serviser nesto pobrka...i onda pocinje cirkus
Kod mene 4 klime u zadnje 12godine sve isti covek ugradio(ovlascen serviser, njegova firma 20+ godina)
Evo i jedan primer za kontroverznu Musu :) ja imam Muse Comfort 12 kod nekog ne ide ispod 800-900w ili se zakuca preko 1000w pa pregreva itd itd
Malo pre sam je upalio... na termometru bilo 21c
Zadata 23c Fan 3
Povuce fino pa spusti i odrzava na 550w u 48m2.
Naravno kad tad se ugasi kad je spoljna +15c pa prdi neko vreme pa krene ponovo

Prilozi

• Screenshot_20241001-201057.png
    Screenshot_20241001-201057.png
    46.1 KB · Pregleda: 161
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno