Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Salzem se tim i ti si u pravu. Nismo svi sa istih podrucija. Ali nakon svih ovih postova, puno komentara, dojmova ipak treba naci sredinu. Do -15c da klima netrese i vanjska bude besumna, unutrasnja nefula bas puno i da se spusta bar do 200w... Ima li ta neka zlatna sredina? Samo da napomenem kad kazem da ne trese i bez onih gumica itd. Ima li tako nesto, mislim kada bi se masa na forumu slozila da tako neki model ima onda bi i dobra preporuka bila.
Fujitsu ASYG 12 LTCA, na grejanju ide do 200W, na hlađenju i niže. Spoljašnja 40kg, dvostruki rotacioni kompresor Matsushita. 2.5 redni izmenjivač u spoljašnjoj, temperaturu održava u decimalu. Eto...

.
Fujitsu ASYG 12 LTCA, na grejanju ide do 200W, na hlađenju i niže. Spoljašnja 40kg, dvostruki rotacioni kompresor Matsushita. 2.5 redni izmenjivač u spoljašnjoj, temperaturu održava u decimalu. Eto...
To je stari model sa R410 i nema ga vise za kupiti. U svakom slucaju ni danas mnogima cjenom nebi pasala. Nemoze nikako dobro u jeftino, togaa nema.

Ima je u par cenovnika, 1000-1200eur. Ja sam moju 2012-te platio 1.000eur, i ni jednom se nisam pokajao. Vredi svaki dinar. Imam i tri komada 12LMCE, plaćene 2018-te po 600eur, pa mogu iz prve ruke da uporedim. Uskoro mi za novu kuću stižu 18 KMTE i par komada 09 KMCC. Taman i one dve Vox IHD12 (plaćene po 35.000) da instaliram, pa ću imati i više modela za poređenje.

Poslednja izmena:
Ima je u par cenovnika, 1000-1200eur. Ja sam moju 2012-te platio 1.000eur, i ni jednim se nisam pokajao. Vredi svaki dinar. Imam i tri komada 12LMCE, plaćene 2018-te po 600eur, pa mogu iz prve ruke da uporedim. Uskoro mi za novu kuću stižu 18 KMTE i par 09 KMCC. Taman i one dve Vox IHD12 (plaćene po 35.000) da instaliram, pa ću imati i više modela za poređenje.
Uskoro mi za novu kuću stižu 18 KMTE i par 09 KMCC. Taman i one dve Vox IHD12..
Zar nije logicnije toplotna pumpa i sigurno ce ljepse grijati, potrosnja dosta manja nego 5-6 klima montirati?

Uskoro mi za novu kuću stižu 18 KMTE i par 09 KMCC. Taman i one dve Vox IHD12..
Zar nije logicnije toplotna pumpa i sigurno ce ljepse grijati, potrosnja dosta manja nego 5-6 klima montirati?
Ima i to, Fujitsu High Power 11kW, stiže kad i klime. Al' kontam neću paliti pumpu u prelaznom periodu palila bi se i gasila non-stop, klima je tu ipak zgodnija. Inače klime će primarno hladiti. Odustao sam od fancoila, kad se preračuna investicija izađe na isto a sa druge strane nisu sva jaja u istoj korpi, tj nisam oslonjen samo na TP i za grejanje i za hlađenje. A što se potrošnje tiče, odlična klima troši i manje od odlične TP (vazduh-voda). TP, sem ako nije pod-dimenzionisana, se češće pali-gasi nego li više klima iste nominalne snage u zbiru kao i TP. E sad, poenta TP je komfor, topla kupatila, hodnici, kuhinje... Sva mesta gde klima nema šta da traži. A komfor košta, efikasnost je tek u drugom planu. Nema jeftinijeg grejanje nego li na klime.

Poslednja izmena:
Pozdrav svima. Uzimam klime za grejanje konkretno pa mi treba savet za dole navedene modele. Takodje moze i neka druga preporuka. Situacija je kuca 80kvm ukupno nova gradnja sa izolacijom 10cm. Sve ja na fazonu duplexa kao stan - povezan donji i gornji sprat stepenicama i otvoren prostor. Dole je oko 45kvm i imam Hisense Pro smart 12, prethodnik energy X pro koliko kontam. E sada treba mi za gornji sprat gde su 2 sobe od po 13kvm otprilike hodnik i kupatilo ukupno oko 10kvm. U svaku sobu stavljam klimu, stim sto jedna duva prema hodniku. Napominjem da mi je bitna efikasnost grejanja. Ovo sam gledao u nekom rangu 500-600e

Hisense Energy Pro X
midea ag-12nxd1.wik
Venting VSEPBU - 12HRFN8 PRO - Midea isto
Gree Amber comfort

Mislim da će 12-ica u 13 kvadrata da pregreva, možda bolje 9-ka neka dobra.

Problem sto ne moze tek tako da se nadje neka normalna varijanta od 9ke. Ako pregreva jedna od varijanti je da je ugasim potpuno a da toplotu dobijam preko hodnika od te druge 12ice.

Onda bi ti odgovarala neka koja sigurno može da spusti modulaciju relativno nisko, midea xtreme ili taj amber comfort.

Amber Comfort ide ispod 200w na grejanju, kolege sa foruma su izmerile 160w.
Midea extreme je 240-250w.
Ako ti je modulacija bitna gledaj jednu od ove dve kao sto rece @dexter87

Hvala na odgovorima. Da vidimo sta ima da se kupi jer klima nema vec mesec dana. Hisense ima. Nesto sto stize navodno je MDV Aurora nesto sto dolazi u obzir od Midea, ali ne znam iskreno kako radi i na koliko spusta

Hvala na odgovorima. Da vidimo sta ima da se kupi jer klima nema vec mesec dana. Hisense ima. Nesto sto stize navodno je MDV Aurora nesto sto dolazi u obzir od Midea, ali ne znam iskreno kako radi i na koliko spusta
Vivax Aeri+ i MDV aurora su iste klime a cesto je Aeri+ dosta jeftinija.
Modulira najnize na ~250w tako da ti je i ona okej izbor skroz.
Mozes na forumu naci dosta o njoj.

Kod moje sestre u sobi (10m², bez izolacije, u kući) je Hisense Energy Se 9k, nije bilo pregrevanja, održavala je zadatu temperaturu bez problema. Pod zadatu mislim onu koju joj zadaš + ~2°C. Dakle namestiš na 21°C, dobiješ ~23°C i nju održava.

Amber Comfort nema vise(negde ima sigurno) sad je novi model Amber Pro sto je jaci od Comfort i spoljna(mislim) je oko 3-4kg teza...

Poslednja izmena:
Vivax Aeri+ i MDV aurora su iste klime a cesto je Aeri+ dosta jeftinija.
Modulira najnize na ~250w tako da ti je i ona okej izbor skroz.
Mozes na forumu naci dosta o njoj.To je, samo sto ih nema nigde. Svakako nabavljam te neke klime ispod cene 10ak%, sve mi je jedno. Vise i ne znas sta je tacno to sto pisu tamo. I ona bree
Cirkus vise sa tim klimam sta se sve pakuje, ne znas vise sta je sta i pitanje i to sto pise u karakteristikama da li je tako
Amber Comfort nema vise(negde ima sigurno) sad je novi model Amber Pro sto je jaci od Comfort i spoljna(mislim) je oko 3-4kg teza...
Nju sam ostavio za kraj da cackam posto comfort je 20h skuplja po klimi a pro ako se ne varam je vec nesto drugo u ceni x2..:)

Sta kažete za ovu TCL klimu, isključivo će se koristiti najviše za hlađenje i malo za grejanje u prelaznom periodu dok ne počne centralno.

TCL Inverter klima TAC-12CHSD/XA73IFS​

Sada je na akciji od 41.000 dinara pa me zanima da li se isplati ona i koliko troši na hladjenju(ako je neko već koristi). Hvala unapred....

Iskljucivo najvise za hladjenje a malo i za grejanje? :ROFLMAO:
Nije bitno koliko klima trosi struje nego koliki su ti toplotni gubici. Sto vise gubitaka imas klima ce trositi vise a tada ti je bitno da klima ima dovoljno snage da moze da ti ohladi/zagreje.

Sta kažete za ovu TCL klimu, isključivo će se koristiti najviše za hlađenje i malo za grejanje u prelaznom periodu dok ne počne centralno.

TCL Inverter klima TAC-12CHSD/XA73IFS​

Sada je na akciji od 41.000 dinara pa me zanima da li se isplati ona i koliko troši na hladjenju(ako je neko već koristi). Hvala unapred....
Skroz okej, ne ocekuj da ce grejati ne znam ni ja kako ali za prelazni period dok je napolju >5c ce posluziti. Hladjenje je super i prilicno je tiha.

Stan je u pitanju, spoljni zidovi izolovani 5cm iznutra, zamenjena stolarija u celom stanu tako da gubitaka nema, terasa zatvorena sa 2 prozora. Ovo dogrevanje mozda zatreba dok ne krene sezona grejanja, on/off koju im sada greje odlicno pa verujem da će i ova odraditi taj prelazni period, najbitnije je da hladi dobro leti i da potrošnja nije kao na ovoj Midei on/off što imam trenutno.

Ako ti je spoljna na terasi pokusaj da je izmjestis, jedino ako ti prozori nijesu konstantno otvoreni

Prozori jesu otvoreni non stop leti, zimi kipovano. Skoro je nemoguće izmestiti spoljnu jedinicu van terase, možda je i moguce ali bi bilo potrebno dosta metara cevi.

To ti je obavezno. Da bi klima radila mora da moze da cirkulise vazduh. Ako ti terasa bude zatvorena leti npr. unutra ce ti klima hladiti a na terasi ce ti biti 60 stepeni, klima ce vrteti isti vreo vazduh i zagrevace ga jos vise i nece ti hladiti kako treba i efikasnost ce ti otici dodjavola. To ide zajedno u kompletu.
Isto i zimi, na terasi ce ti biti 10c manje nego napolju.
To je jedna od vecih gresaka koje ljudi prave, misle da ce biti ususkana klima a ne kapiraju po kom principu radi.

Како се показала та Мидеа Икстрим?Генерално у односу на рецимо Енерџи про х или Кливију?Делује ми као ок избор посебно због ниже модулације.

Amber Comfort ide ispod 200w na grejanju, kolege sa foruma su izmerile 160w.
Midea extreme je 240-250w.
Ako ti je modulacija bitna gledaj jednu od ove dve kao sto rece @dexter87
@style53 Da li je bolje onda uzeti amber comfort (amber pro) i dotati 100e umesto Hisense pro x (nordic, pro plus...) Obzirom da sam video da Hisense ne ide ispod 400w. Da li je ekonomicnija i vredili tih 100e vise, pricam samo o grejanju, ne o hladjenju.

Nesto slicno sam video negde vec, ali za 2 male sobe 1 unutrasnja. Namontirano da "ozbiljno" to tako radi, sa sobama knaufom podeljenim, pa to lepo ukrojeno i sve... :)
Da, ovde je improvizacijom dobio dole i krilce za usmeravanje ( moze nekim kanapom da regulise ) a i eko frendli, ne baca kutiju.

Prilozi

• 461543446_528820163068349_2597893031151297447_n.jpg
    461543446_528820163068349_2597893031151297447_n.jpg
    77.5 KB · Pregleda: 83
Poslednja izmena:
@style53 Da li je bolje onda uzeti amber comfort (amber pro) i dotati 100e umesto Hisense pro x (nordic, pro plus...) Obzirom da sam video da Hisense ne ide ispod 400w. Da li je ekonomicnija i vredili tih 100e vise, pricam samo o grejanju, ne o hladjenju.
To što radi na nižoj modulaciji ne znači da je ekonomičnija, nego će manje da se pali-gasi, što znači naročito za prelazni period a takođe i za manje prostorije. Sad dal vredi 100e razlike to teško neko može sigurno da ti kaže jer niko nema sve te klime na gomili da ih koristi 😁, nego su to uglavnom komentari i iskustva različitih korisnika na ovom forumu.

Zasto bih ja davao za klimu 2000e koja grije na -20, tamo gdje je -5 pojam?
Al iphone nije skup, kad treba za grijanje onda skupo 🤣

Vecina ljudi tu na ove forume se ne razume a i se uopste i ne trudi da razume razlike.... sad cu da probam na maalo popristupacni nacin da poentiram :)
Zasto platiti 2000e kad mozes da projdes samo sa 600e?
Evo dva grafikona iz poznati VTT testova gde su Shvedi testirali par vrvnih modela, pa evo da vam tet-a-tet uporedem Gree Amber (GWH09YD-S6DBA2A) i Mitsubishi LN (MSZ/MUZ-LN25VGHZ)..... obe su 9000btu modele.
Shvedi su ga nazvali toplinski KOEFICIENT i radi bash isto kao i taj u kladionici... sa ulozeno 1kw dobije se x koeficient toplote

VTT GWH09YD.png VTT LN25VGHZ.png

E sad uzmi te pare koje placas za racun i preracunaj sa ove koeficiente i za jedan i za drugi uredjaj, mjesec za mjesec od oktobar do maj :)

Нису Шведи, већ Финци али то није битно. Битно је напомеменути да су та мерења прављења за оптерећење од 6 киловата на -26, прилагођена скандинавском концепту где једна клима греје велики простор у суровим усковима и нису упоредива са овим стандардним форумским ситуацијама где климе греју појединачне мале просторије у балканским временским условима. Значи рачуница није тако једноставна као - скини СОР са графикона 1:1 и види где си.

Nazad
Vrh Dno