Šta je novo?

Odvlaživači vazduha iskustva

Hvala svima na prethodnim komentarima.
Značila su nam vaša iskustva, pa se nadam da će nekome značiti i naše. Mi smo prema preporukama na ovoj temi tražili Midea odvlaživač početkom januara. Ali ga u tom trenutku nije bilo na tržištu i svaka informacija je bila da sačekamo po još nedelju dana dok ne stigne iz uvoza - tu je prošlo oko mesec dana.
Kako nam ne bi prošla cela zima, a mene je nerviralo da brišem buđ sirćem sa zidova na svake dve nedelje odlučili smo se za Hisense odvlaživač D20HW. Platili smo ga oko 25.000 na sajtu na kom je bio najjeftiniji u tom trenutku.
Na sajtu sa kog smo poručili se nisu videli točkići - ali ima, tako da ne brinite :)
Nismo bili spremni za nivo buke - poprilično je bučan - ne možete da spavate pored njega - kao aspirator kada ga okrenete na najjače (kada stavite da duva na low). Ali smo došli do toga da naslonimo nešto malo teže na njega i ne čuje se toliko bučno - naravno sa strane, da mu ne blokiramo protok vazduha :D

Znatno je smanjio nivo vlažnosti u stanu. Nema potrebe više da perem zidove, a ni po prozorima nema kondenzovane vode. Prema higroskopu iz Lidla - ranije nam je bila vlažnost preko 60-65% sve vreme, a sada padne ispod 45% i bude oko 50% kad ga ne uključujemo.
Ranije sam koristila tablete, ali da sam znala da ovako nešto postoji ne bih bacala pare na tablete. Reše one problem donekle, ali neuporedivo manje od odvlaživača.
Važno je da napomenem da uređaj ne radi stalno - u početku smo ga uključivali svaki dan na po 2h da izvuče vlagu iz spavaće sobe.
Osveži vazduh, ali ume i da podigne prašinu, tako da obratite pažnju i na to ako ste alergični. Nije strašno, ne možemo živeti u vakumu bez prašine.
Zimi širim veš u stanu - znam da ne valja, ali nemam gde, sa ovim se i brže osuši i od kada ga imamo nema više kondenzacije na prozorima, čak i kada ga ne uključim u toku noći.
Veš raširim u toku noći i odvlaživač radi do ujutru, kada veš bude skoro suv do skroz suv - zavisi koliko dugo je radio uređaj.

Naravno, i dalje provetravamo prostorije, ali zimi ne možemo sve vreme da držimo otvorene prozore.

Sve u svemu, mislim da je dobra investicija i nisam se pokajala što sam ga kupila. Nama je rešio problem.

Hvala svima na prethodnim komentarima.
Značila su nam vaša iskustva, pa se nadam da će nekome značiti i naše. Mi smo prema preporukama na ovoj temi tražili Midea odvlaživač početkom januara. Ali ga u tom trenutku nije bilo na tržištu i svaka informacija je bila da sačekamo po još nedelju dana dok ne stigne iz uvoza - tu je prošlo oko mesec dana.
Kako nam ne bi prošla cela zima, a mene je nerviralo da brišem buđ sirćem sa zidova na svake dve nedelje odlučili smo se za Hisense odvlaživač D20HW. Platili smo ga oko 25.000 na sajtu na kom je bio najjeftiniji u tom trenutku.
Na sajtu sa kog smo poručili se nisu videli točkići - ali ima, tako da ne brinite :)
Nismo bili spremni za nivo buke - poprilično je bučan - ne možete da spavate pored njega - kao aspirator kada ga okrenete na najjače (kada stavite da duva na low). Ali smo došli do toga da naslonimo nešto malo teže na njega i ne čuje se toliko bučno - naravno sa strane, da mu ne blokiramo protok vazduha :D

Znatno je smanjio nivo vlažnosti u stanu. Nema potrebe više da perem zidove, a ni po prozorima nema kondenzovane vode. Prema higroskopu iz Lidla - ranije nam je bila vlažnost preko 60-65% sve vreme, a sada padne ispod 45% i bude oko 50% kad ga ne uključujemo.
Ranije sam koristila tablete, ali da sam znala da ovako nešto postoji ne bih bacala pare na tablete. Reše one problem donekle, ali neuporedivo manje od odvlaživača.
Važno je da napomenem da uređaj ne radi stalno - u početku smo ga uključivali svaki dan na po 2h da izvuče vlagu iz spavaće sobe.
Osveži vazduh, ali ume i da podigne prašinu, tako da obratite pažnju i na to ako ste alergični. Nije strašno, ne možemo živeti u vakumu bez prašine.
Zimi širim veš u stanu - znam da ne valja, ali nemam gde, sa ovim se i brže osuši i od kada ga imamo nema više kondenzacije na prozorima, čak i kada ga ne uključim u toku noći.
Veš raširim u toku noći i odvlaživač radi do ujutru, kada veš bude skoro suv do skroz suv - zavisi koliko dugo je radio uređaj.

Naravno, i dalje provetravamo prostorije, ali zimi ne možemo sve vreme da držimo otvorene prozore.

Sve u svemu, mislim da je dobra investicija i nisam se pokajala što sam ga kupila. Nama je rešio problem.
Pa dobro niste pogresili. To je ustvari gorenje tj midea model za njih... Samo jedan od proizvoda na isti tj.slican dizajn. radiće posao.

Samo da prenesem utiske koriscenja Midea aparata posle nekih 6 meseci. Zivim u poprilicnom vlaznom stanu u novogradnji, aparat je i vise od ocekivanog! U danima kad je oko 15C je najgore, jer nema grejanja (ili je jako slabo) i napolju je poprilicno vlazno. Aparat tada u stanu napravi toliko prijatan, suv vazduh i dodatno dogreje prostorije. Pratim vlaznost na meracima i palim po potrebi, nije bilo kondeza na prozorima i budji po zidovima prvi put posle vise godina. One tablete su bacanje para, ovo je konkretan aparat. Nocu ves ubacim unutra i podesim preko app da se pali gasi i ujutru je suv ves i suv vazduh. Prezadovoljna! Secam se da je prvo koriscenje, radio 24h neprestano, dva puta sam praznila kutiju, znaci sakupio je preko 4L vode, verovatno i dodatno isusio zidove pa se posle toga manje koristio dok se nisu zaredjali vlazni dani. Sto se tice modela, u tom momentu je bio na dobroj akciji, ali verujem da trotec, gorenje, hisens sa istim karakteristikama rade isti posao. I sto se tice buke podnosljivo je… naravno ako je high rezimu, tu je glasnije, al to se retko koristi i u kratkom periodu. Jos jednom pohvala za forum, zao mi je sto nisam ranije procitala konkretne savete, ustedela bi i novac i zivce 😉

Ima li smisla dati skoro pa duplo vise novca za Hisense D20hw u odnosu na D12hw? Sumnjam da je veca razlika, ako vec rade po istom principu.

Razlika je u kapacitetu D20HW - 20l/dan, D12HW - 12l/dan. U zavisnosti od veličine prostorije i količine vlage u istoj bira se kapacitet. D20HW je 40% skuplji od D12HW, a ima i D16CW koji je po meni najoptimalniji.

Prilozi

• Screenshot_2024-09-28-01-58-57-107_com.microsoft.office.outlook-edit.jpg
    Screenshot_2024-09-28-01-58-57-107_com.microsoft.office.outlook-edit.jpg
    66.7 KB · Pregleda: 102
  • Screenshot_2024-09-28-01-58-57-107_com.microsoft.office.outlook-edit.jpg
    Screenshot_2024-09-28-01-58-57-107_com.microsoft.office.outlook-edit.jpg
    66.7 KB · Pregleda: 100
Da li uzeti Hisense D16CW ili Midea MDDF-20EN QA3 (nijedan drugi Midea model nisam ni nasao)? Cena je vrlo slicna.

Samo da prenesem utiske koriscenja Midea aparata posle nekih 6 meseci. Zivim u poprilicnom vlaznom stanu u novogradnji, aparat je i vise od ocekivanog! U danima kad je oko 15C je najgore, jer nema grejanja (ili je jako slabo) i napolju je poprilicno vlazno. Aparat tada u stanu napravi toliko prijatan, suv vazduh i dodatno dogreje prostorije. Pratim vlaznost na meracima i palim po potrebi, nije bilo kondeza na prozorima i budji po zidovima prvi put posle vise godina. One tablete su bacanje para, ovo je konkretan aparat. Nocu ves ubacim unutra i podesim preko app da se pali gasi i ujutru je suv ves i suv vazduh. Prezadovoljna! Secam se da je prvo koriscenje, radio 24h neprestano, dva puta sam praznila kutiju, znaci sakupio je preko 4L vode, verovatno i dodatno isusio zidove pa se posle toga manje koristio dok se nisu zaredjali vlazni dani. Sto se tice modela, u tom momentu je bio na dobroj akciji, ali verujem da trotec, gorenje, hisens sa istim karakteristikama rade isti posao. I sto se tice buke podnosljivo je… naravno ako je high rezimu, tu je glasnije, al to se retko koristi i u kratkom periodu. Jos jednom pohvala za forum, zao mi je sto nisam ranije procitala konkretne savete, ustedela bi i novac i zivce 😉
Zašto ne uzmeš mašinu za sušenje veša?

Zašto ne uzmeš mašinu za sušenje veša?
Sad je već ima 😁
PS: Ja sam sušio po dve mašine veša odjednom u sobi na onim stalcima za veš. U istoj sobi je bila "pingvin" klima 9-ka. Veš se osuši odlično, a sva vlaga se skupi u posudu od pokretne klime. Stavim je na hlađenje, i okrenem da duva suprotno od veša, a ono crevo gde duva vruć vazduh usmerim u stalke sa vešom. Suvo očas posla. Naravno, čim se ukazala povoljna prilika kupio sam i mašinu za sušenje veša.

Ne znam koliko je to zdravo, da ta vlaga isparava i da to dises dok on to ne skupi. Da bi skupio vlaga mora prvo da ode u vazduh koji dises.

Nekad nema drugog rešenje. Ono što ne može u mašinu, mi stavimo na sušač i u hodnik, a po nekada i u kupatilo zajedno sa odvlaživačem.
Sad na gornju etaže sušača okačim stvari, a odvlaživač podvučem ispod. Vrlo brzo sve bude suvo. Na sreću, nemamo mnogo stvari koje ne mogu u mašinu.

Pozdrav, svima.

Hvala za sve napisano do sada.

Samo kratka konsultacija.

Izbor je izmedju Midea 20, Hisense D16cw i ovog koji jeste skuplji, ali se ovo ne kupuje svake godine

Zvao sam radnju zbog Midee, za koju si mi rekli da nema program susenja vesa, a koji mi dosta znaci, da li je neko koristio za to i kakav je ucinak?

Hisense jedini ima smart odvlazivanje, za koje razumem da automatski podesava optimalnu vlagu u skladu sa temperaturom u prostoru, ali jeste manjeg kapaciteta.

Fral koliko vidim je italijanski brend koji se iskljucivo bavi odvlazivacima, ako je verovati marketingu...

Hvala puno unapred svima!

Program sušenja veša ima svaki…
Program se sastoji da uređaj staviš u istu prostoriju u kojoj je štrik sa mokrim vešom…i onda ga uključiš… jeste manuelni, ali radi istu stvar kao i uređaj koji ima taj program.

Zvuči smešno a? Međutim to je sušta istina. Ne bacajte pare na neke programe koji služe za šišanje ovaca.😉

Program se sastoji da uređaj staviš u istu prostoriju u kojoj je štrik sa mokrim vešom…i onda ga uključiš… jeste manuelni, ali radi istu stvar kao i uređaj koji ima taj program.

Zvuči smešno a? Međutim to je sušta istina. Ne bacajte pare na neke programe koji služe za šišanje ovaca.😉
Potpuno se slažem. Mi tako radimo sa vec starijim midea 12litra odvlazivačem. Ostavis ga i on radi svoj posao.

Hvala na odgovoru.

To sam hteo da proverim.

U samom uputstvu za Mideu pise da to mozda nije dostupna opcija na nekim trzistima.

Biće i u Lidlu od četvrtka neki. 10l, 13000din.
Ok je cena, kome treba za više prostorija, bolje dva manja u dve sobe, nego jedan šetati.

Imali smo velikih problema sa budji usled hladnih mostova na vezama plafon - zid. Na severnoj smo strani, a u pitanju je stara stambena zgrada gde je uradjena slaba termoizolacija iznutra tako da dok se ne uradi propisna spoljasnja nema nam spasa. Najveci problem je u prelaznom periodu (sada) kada centralno grejanje jos nije u funkciji.
Ono sto smo ucinili u borbi protiv budji je sledece:
  • uzeli smo Midea (smart) odvlazivac i aktiviramo ga uglavnom samo nocu i kad susimo ves u prostoriji. Smart funkcionalnosti bas i ne koristimo, samo ga podesim na 55%, otprilike na dan izvuce 3 litra vode u prelaznom periodu, a 1 litar kad radi grejanje.
  • prestali smo da koristimo funkciju susare na kombinovanoj ves/susara masini jer imam osecaj da je posteno dizala vlaznost i da je opasan potrosac (takodje je propisno unistavala ves)
  • uzeli smo jaci kuhinjski aspirator i povezali ga na odvod u odzak (ovo znaci bas dosta ako cesto kuvate)
  • zone hladnih mostova sam pregletovao termo gletom i presao farbom, a u kupatilu plafon presao anti-budj farbom
  • trudimo se da luftiramo preko dana
Zadovoljan sam Midea odvlazivacem, radi posao za stan od 60kvm, deluje kvalitetno (birao sam prema masi iz specifikacije). Koristim ga i za odvlazivanje obuce u zimskom periodu. Ima neki Fresh mod, ali to ne kapiram sta zapravo radi. Dobar je u kombinaciji sa preciscivacem vazduha zimi kad je uvece takva zagadjenost da ne smes da otvaras prozore i luftiras.

Slobodno spusti na 45% zato što je 55% neka granica na kojoj buđ počinje da se razvija.

Jel' ima neko iskustva sa FujiAir, uzeo bih ga kao za vešeraj, posebna prostorija gdje će se sušiti veš, a ne bih da dođe do pojave buđi, piše da je kapacitet 12l po danu, posuda je od 2 litra. U suštini koliko sma razumio svaki će raditi posao, uz logično razliku u brzini obavljanja istr količine posla.

Edit: mislio sam i za kupatilo uzeti neki manji, tipa 300 do 700ml po danu, ne znam jel zo samo obično bacanje novca, pošto najveći problem sa vlagom i imam tu, ili i tu uzeti nešto malo jače.

Pozdrav, svima.

Hvala za sve napisano do sada.

Samo kratka konsultacija.

Izbor je izmedju Midea 20, Hisense D16cw i ovog koji jeste skuplji, ali se ovo ne kupuje svake godine

Zvao sam radnju zbog Midee, za koju si mi rekli da nema program susenja vesa, a koji mi dosta znaci, da li je neko koristio za to i kakav je ucinak?

Hisense jedini ima smart odvlazivanje, za koje razumem da automatski podesava optimalnu vlagu u skladu sa temperaturom u prostoru, ali jeste manjeg kapaciteta.

Fral koliko vidim je italijanski brend koji se iskljucivo bavi odvlazivacima, ako je verovati marketingu...

Hvala puno unapred svima!
Hajsens, čudo od tehnike...

Mmmmmmmmmmm, smart odvlaživanje... Ja bih stavio Smart AI odvlaživanje. Zvuči fancy i trendy :D

Evo da te upoznam sa činjenicom i da Gorenje ima program za odvlaživanje veša. A pošto je Gorenje generički kinez i ostatak rebrend uređaja poseduje isti program.

Stadlerform theo da li neko ima iskustva sa ovim odvlaživačem? Da li je ok za dnevnu sobu od nekih tridesetak kvadrata, buđ je po ćoškovima.
Bučan, analogan.Mana što ima podešavanje samo na 40, 50 i 60% vlažnosti.Tipa kad bi imao podešavanje na 55%, jer mu je 50% nemoguća misija, a 60% je pak mnogo.
Jednu sezonu sam ga koristio, stan 80m2, ima razlike, ali mora da se šeta po stanu, morate da budete vredni.Možda bi idealno bila kombinacija tipa jedan kompresorski na nekom mestu gde neće smetati buka i par komada sa peltier tehnologijom recimo po sobama, preko noći kad su zatvorena vrata od soba, čisto da bi se izbeglo to šetanje.

Da li je neko koristio/rezervisao ovaj Lidlov što je sad u prodaji? Jeste nešto slabiji ali je 10ak hiljada jeftiniji od Midee…

Ma bolje je kupiti jači. Kad već drnda, onda neka to radi za sve pare. Uključiš ga par puta dnevno i kraj. Slabiji će da drnda ceo dan.

Imam jači još od velikog potopa 2014. Ovaj Lidlov je planiran za jednu manju sobu i kupatilo, da ne moram stalno da vozam veći levo-desno.

Ako je u pitanju veći stan (do 90 m2), ima li smisla kupiti jači odvlaživač i tako izbeći "šetanje"? Ili je šetanje po sobama svakako neminovno? Npr. ovaj: https://www.stadlerform.rs/prodavnica/odvlazivaci/lucas/ ide do 75 m2, za razliku od svih pomenutih modela, Hisense ili gorenje dosta je jači. Ali i bar duplo skuplji. Ima li smisla platiti toliko više?

Vrh Dno