Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

@bojo.cobe Ja bih tu isao na 2 devetke, ali jedna da je jaca ili 12+9. Jedna u dnevni boravak druga u sobu, posto je zgrada ne znam da li su ti sa strana spoljni zidovi. U dnevni bih je stavio da bije ka vratima od kuhinje, jer sadasnja pozicija klime ce ti vise grijati hodnik i sobu nego nju, ovo sve pod uslovom da ti odgovara, to jest da ti ne bije u glavu. Ako se nema mogucnosti sad za obje sada kupiti za dnevni, a sobu grijati preko centralnog.
Na cenu klime utiče vrsta i kvalitet kompresora, stepen korisnosti i spoljašnjeg i unutrašnješ izmenjivača (isparivači), ventilator (turbina) i na kraju elektronika (nije ista cena za sve čipove) a sve to ima uticaj na krajnji rezultat.
Za ovaj dio se u potpunosti slazem
To da je izolacija ključni faktor je zabluda, ona samo pomače da se manje rasipa energija.
A sto se tice ovog dijela... Izolacija nije kljucni faktor, vec veoma bitan faktor. Klima je niskotemperaturno grijanje, bez izolacije ona moze da grije, ali ce da grije i da trosi, onda se gubi efikasnost i poenta klime kao grejnog tijela, jer vise ne stedimo

A sto se tice ovog dijela... Izolacija nije kljucni faktor, vec veoma bitan faktor. Klima je niskotemperaturno grijanje, bez izolacije ona moze da grije, ali ce da grije i da trosi, onda se gubi efikasnost i poenta klime kao grejnog tijela, jer vise ne stedimo
Na prvom mestu je kvalitet klime odnosno pravilno odabrane komponente sa automatikom upravljanja pa zatim ide način korišćenja klime i na kraju je izolacija. Neko je napisao post gde je navedeno da je izolacija ključni faktor a najveće uštede se prave sa prve dve stvari.
Verujem da više od 80% korisnika je ili samo pogledalo uputstvo za upotrebu uredjaja ili ga uopšte nije ni pogledalo a o čitanju da ne pišem, a to što se gledalo je uglavnom koje dugme na daljincu čemu služi. Da dodam za kraj da je uz klima uredjaj možda je dobro u prostoriji postaviti i ventilator sa malim brojem obrtaja radi ravnomerne cirkulacije vazduha u celoj prostoriji jer postoji mali milion džepova.

Uzimo pravougaonu prostoriju i ubacimo kvalitetnu klimu, sa dobrim komponentama. I sada u prostoriji koja nema izolacije je puno prijatnije boraviti na fanu 5 i temperaturi 24, nego u izolovanoj prostoriji na fanu 2,3 na istoj temperaturi?
@Mali Perica Zamolio bih te da podijelis tvoje iskustvo, sta grijes, sa kojom klimom, koliko kvadrata grijes, sa kolike klime grijes i kakva je izolacija.

Naravno da je izolacija najbitnija kod grejanja klimom, cak i po cenu duplo losije klime.
Prosto, klima vise trosi, hladni zidovi i vazduh kod zidova je dosta hladniji, ne stize da se ugreje, a na defrostu, cela prostorija pada za par stepeni na minusima.

@tablet_fan
Mozes li klimu da stavis u spavacu sobu, ipak je 50% veca od dnevne?
Tesko da ces samo sa klimom moci da grejes zbog rasporeda i lose izolacije.
Ako imas mogucnost da koristis centralno + klimu za dogrevanje mozda bi bilo bolje resenje tako nesto?
Ili da krenes sa jednom klimom pa posle da ubacis jos jednu u dnevnu/spavacu pa bi vec mogao komforno da grejes.
Pa mogla bi da se stavi u spavacu, ali tu se ne boravi toliko, a i nije mnogo veca soba jer je preko celog zida ormar koji zauzima 3 m2 sigurno xD. Tako sam i mislio, da stavim ove godine jednu klimu pa da grejem spavacu sa centralnim ako nema snage da greje ceo stan kao sto mi je predlozio @master97.
@master97 Nemam mogucnost da je postavim tako da bije ka kuhinji, a sto se spoljnih zidova, crvenom su obelezeni na slici.

Imate li neki predlog koju konkretno klimu uzeti. I kakvo vam je misljenje o navedenoj Hisense Energy Pro X?
b653e86d-83e6-4725-9740-f9f70dba1b20.jpg

Moze biti prijatno i u 'neizolovanom' prostoru, ali klima se ne treba/ne smije gasiti, neka radi cijelu sezonu.

Ne poznajem mnogo ljudi koji ne gase klimu cijelu grijnu sezonu.

Kod mene je neizolovan stan, puna cigla. Nova stolarija.

I kod mene je, nije da ne moze, ali klima mi radi na fan 4 umesto 2 ili 3 gde bi bila necujna, jer u sobi imam 2 spoljasnja zida na otvorenom prostoru na 3. spratu gde siba vetar.
U kuci gde imam izolaciju, svuda ista temp, nema hladnoce od zidova, nema potrebw za jakim duvanjem.

Svuda radi grejanje 24/7.

Poslednja izmena:
Danas sam pozvao energynet(JA) da cisto pitam za Amber Pro 12 model... Cena 77k
Kad sam coveka pitao da li ona spusta potrosnju kao sto pise na papiru(180w) on bukvalno nije znao sta da mi kaze... Ja mu lepo kazem pa da li ide ispod 500w a ne kao ona Premium Koza zvana Muse :)
A on: pise da ide do 180w!
Ja: svaka cast hvala i prijatno haha

Cena ja bi rekao da je ok... ali da li stvarno tako radi kao sto pise na papiru hmm...

Podaci:

Prilozi

• Screenshot_20240927-213128.png
    Screenshot_20240927-213128.png
    167.2 KB · Pregleda: 39
Nemam mogucnost da je postavim tako da bije ka kuhinji, a sto se spoljnih zidova, crvenom su obelezeni na slici.
Neka onda ostane tamo gdje je stara.
Imate li neki predlog koju konkretno klimu uzeti. I kakvo vam je misljenje o navedenoj Hisense Energy Pro X?
Imas 3 teme o toj klimi Pro/Nordic/X pa mozes iscitati iskustva.
Moze biti prijatno i u 'neizolovanom' prostoru, ali klima se ne treba/ne smije gasiti, neka radi cijelu sezonu.

Ne poznajem mnogo ljudi koji ne gase klimu cijelu grijnu sezonu.

Kod mene je neizolovan stan, puna cigla. Nova stolarija.
Ista je situacija i kod mene, ne gasim klimu. Osjecaj prijatnosti kada se klima ne gasi je neuporediv, jer se zidovi ugriju, koliko toliko, pogotovo kod mene gdje se kuca luftira konstantno, posto skoro svi u kuci duvanimo😄

Amber ili poznatiji kao Amber Comfort ide do 160W na grejanju, Amber Pro ako je iole slicna, takodje nema razloga da ne ide tako nisko.

Amber ili poznatiji kao Amber Comfort ide do 160W na grejanju, Amber Pro ako je iole slicna, takodje nema razloga da ne ide tako nisko.
Da za Amber comfort znamo da ide nisko ali ovde nema niko ovog modela Amber Pro...
Ipak ova je jaca od Amber Comfort?
Sta ti kazes druze o podaci ovog modela?

Na cenu klime utiče vrsta i kvalitet kompresora, stepen korisnosti i spoljašnjeg i unutrašnješ izmenjivača (isparivači), ventilator (turbina) i na kraju elektronika (nije ista cena za sve čipove) a sve to ima uticaj na krajnji rezultat. To da je izolacija ključni faktor je zabluda, ona samo pomače da se manje rasipa energija.
Upravo tako ali džaba pričaš neki ljudi veruju da plaćaš samo ime. Ima i toga ali iza toga stoje godine razvoja, patenata....e za to se plaća marka koja na kraju radi tako što uključiš na početku sezone i na kraju sezone isključiš.

Upravo tako ali džaba pričaš neki ljudi veruju da plaćaš samo ime. Ima i toga ali iza toga stoje godine razvoja, patenata....e za to se plaća marka koja na kraju radi tako što uključiš na početku sezone i na kraju sezone isključiš.
Nema tu patenata, to su sve poznate stvari samo je razlika u ceni komponenti. Klima da bi max modulirala mora da radi konstantno jer je poenta da je minimalno ΔT izmedju zadate temperature i temperature vazduha koji se zagreva jer nije ista potrošnja kad vrti 1°C razlike i 5°C.
Što se tiče nekog strujanja vazduha u dve prostorije meni je i leti i zimi razlika oko 2°C u temperaturi zbog orjentacije objekta i samo što predjem iz hladnije prostorije u topliju pojavljuje se razlika od 0,1-0,2°C.

Stoji to da treba da radi neko vreme da bi spustila modulaciju i radila na nižoj snazi, ali mnoge klime su ograničene i ne mogu da spuste ispod npr 500W i to u manjim prostorijama radi skoro uvek kao on off klima i generalno više ima oscilacija u temperaturi prostorije u odnosu na one koje spuštaju niže i manje se gase.

Pozdrav. Da li moze savet?
Hteo sam TA peci da zamenim sa klimom, kako bi posluzile i za hladjenje leti (tj ideja mi je da preko zime jednom nedeljno napunim TA pec, a klime da dogrevaju).
Stan je u potkrovlju, od cigle, dobro izolovan, stolarija starija.
Mislio sam da stavim jednu klimu u kuhinju (gde je znak pitanja), nadajuci se da moze da dobaci do spavace sobe (a drugu spavacu sobu bih zatvorio), a da sledece godine stavim jos jednu malu u ovu izdvojenu spavacu sobu. Pa me zanima da li moze jedna klima da dobaci kroz hodnik do spavace sobe? Da li bi 12ica bila dovoljna ili bi bila potrebna 18ica?
Znam da bi tri male klime bile idealne, ali naravno budzet bas ne dozvoljava. Mislio sam da kupim Mideu extreme, ona je nekih 650e sa ugradnjom, a dogodine breezeles u ovu izdvojenu sobu.
1000031700.jpg

Pitanje vezano za ugradnju klime, pošto vidim da većina ugradnji košta oko 100 evra za ugradnju 12-ice, plus 2000 din po metru instalacije, da li je možda bolje kupiti set za ugradnju kao npr: LINK i izbeći plaćanje majstoru 6000 din za 3m instalacije koja košta u prodavnici 2-3 puta manje?

Pitanje vezano za ugradnju klime, pošto vidim da većina ugradnji košta oko 100 evra za ugradnju 12-ice, plus 2000 din po metru instalacije, da li je možda bolje kupiti set za ugradnju kao npr: LINK i izbeći plaćanje majstoru 6000 din za 3m instalacije koja košta u prodavnici 2-3 puta manje?
Ne stitim "majstore", ali taj set je ocaj.

Prvo pitaj majstore da li hoće da odrade na tu foru i da li imaš garanciju na montažu.
To što bi uštedeo dodaš još toliko i kupiš vakum pumpu i ne treba ti niko.

Dok vozite\šetate bacite pogled na fasade zgrada i kuća...za klime od 1000e u Srbiji se može reći da su "hyper-high-prime".

Velika većina ljudi ima osnovne modele midea/vox/vivax, tu i tamo se pojavi neka Hisense (sveže ugrađena), lg...japanca kada vidiš iznenadiš se, itd.

Dok vozite\šetate bacite pogled na fasade zgrada i kuća...za klime od 1000e u Srbiji se može reći da su "hyper-high-prime".

Velika većina ljudi ima osnovne modele midea/vox/vivax, tu i tamo se pojavi neka Hisense (sveže ugrađena), lg...japanca kada vidiš iznenadiš se, itd.
Al iphone nije skup, kad treba za grijanje onda skupo 🤣

Ima li ko iskustva sa Samsung Windfree klimama, kakve su za grijanje ? Modulacija itd...

Nazad
Vrh Dno