Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ne mozes da ocenis potrosnju nakon 3 sata rada klime, bar ne onu prosecnu.
Ostavi je ukljucenu na 25 stepeni dan/dva pa treci dan vidi prosek.
iFeel ti samo ocitava tacnije nego klima pa zato imas utisak da greje jace, namesti na klimi 2 stepena vise ako neces da koristis iFeel.

Kada udjes u energy monitor imaš tamo da stisnes na electricity i dole možeš da birss između heat capacity I cool capacity.

Pa ne mogu tačno da vidim jer nemam pametnu utičnicu ali za sada po aplikaciji pokazuje da je za 2 sata potrošila 1.2kw
Nema te opcije kod mene, izgleda da je samo za Pro X.

Pozdrav, u potrazi sam za klimom. Potrebna je, kako za dogrevanje zimi (postoji grejanje vec na električni kotao), tako i za hladjenje u letnjem periodu. Klima je potrebna za prostoriju od 30 m^2.
U ponudi imam sledece opcije:
LG klima uređaj S12ET (link)
VIVAX COOL ACP-12CH35AEHI+ (link)
VIVAX COOL ACP-12CH35AERI+ (link)
GREE GWH12AWCXB COSMO REGULAR (link)
VIVAX COOL ACP-12CH35AEQI (link)

Ili ako imate nesto drugo u ovom cenovnom rangu da preporucite :) Pozdrav

Vezano za iFeel treba da je daljinski, ako je moguce na stolu, tamo gdje sjedis. Tacno je da je na iFeel topliji vazduh i da klima vise vuce kod nekih kineza. To sam bas primijetio kada su moji kupili klimu, posto do tada nijesam imao gdje uporediti. Npr. Aux kada kliknem iFeel iako je ista temperatura podize potrosnju, dok na Azuri sasvim suprotno, nosta se ne desava, samo preciznije odrzava. Takodje sam primijetio da je kod Aux-a brze citanje temperature, ako dostigne zadatu, signal se odmah salje, dok na Azuri ima kasnjenje od nekolika minuta. Doduse kod njih klima odrzava tacno u stepen, pa nema potrebe za njim, kao i sa Auxom, ali zanimljivo😄. Podesi temperaturu koja ti odgovara i ostavi je da radi, ako smanjuje za 2 stepena ti pojacaj za 2 bez iFeel-a pa vidi kako se onda ponasa.

Da li je neko mjerio nekim preciznijim termometrima temperaturu na visini gdje je klima, i dole na stolu? Koja je razlika na tih nekih 1.5 metara visine?

Vi kao naučne radove da pišete. Podesite klimu koja vam temperatura po osećaju odgovara i to je to. Šta ima veze koja je temp gore I dole. Jači fan dovodi do ravnomernije temp. u sobi. Neće na auto kod svake klime. I šta je bitno koliko troši, troši onoliko koliko zahteva prostor i koliko je efikasna klima. Valjda znate kad kupujete jeftinije modele da ona precizno u stepen ne može da održava, to je jedna od razlika između jeftinijih i skupljih klima. Bitno je da klima može da zagreje prostor. Ako ne može opet to vam je,to ste kupili.

A do koje su cifre jeftine klime?
S obzirom da one skuplje idu i do 2k eura
U realnom radu ove od 2k nisu 3x bolje od recimo onih od 600-700e,jer ipak ti placas i brend koji kupujes,sto zvucnije ime to skuplje
Koliko sam mogao da zakljucim iz citanja foruma,najvece razlike su u modulaciji i pogadjanju temperature
Inace slazem se sa gore navedenim da one najeftinije klime ne mogu odraditi bas kvalitetan posao ,
Po meni recimo 600e bez ugradnje je neki minimum za neku iole normalnu klimu

Jedino me bas cudi da je tolika velika razlika u ceni izmedju Mitsubishi i Fujitsu
Kad vidim neka Fujitsu od 70k lmcb ili kako vec... 9btu (nordic) radi do -30c i spoljna preko 40kg software sigurno isto ok
A kod Mitsu HI srkZSX 12btu do -20c spoljna isto preko 40kg ali cena 185k
Zs-wf modeli(-15c) kod Mitsu HI 9-12btu je oko 100-140k
E sad da je samo zbog ime Mitsubishi ili nesto drugo...

Kad vidim neka Fujitsu od 70k lmcb ili kako vec... 9btu (nordic) radi do -30c i spoljna preko 40kg software sigurno isto ok
Вероватно неко од скандинавских дистрибутера чистио лагер јер се ти Р410 модели одавно не продају овде. Супер клима за те паре.

Poslednja izmena:
I koje su po tebi iole normalne klime za 600e?
Imas dosta brendova ,kineskih pogotovo,koji u tom nekom cenovnom rangu imaju svoje adute,Gree,Hisense i majka Midea
Ako uzmes u obzir da za iste novce dobijes ogoljenu klimu od velike cetvorke bez mnogo dodatnih funkcija,filtera ,wi fi itd ,onda ovi gore navedeni brendovi za iste novce daju i te kako mnogo
Sta je bolje ,neka ljudi sami procene

Pa Daikin 9ka Emura 3 je 1800e kod nas, bila je 1900e, LN 9ka 1500e...sve je do brenda i klase klime.
Po mom misljenju, sve ispod 1000e su samo ok klime, sve imaju nesto u cemu su dobre za te pare, a preko toga krecu dobre klime.

Opet, vecini apsolutno nista nece znaciti te skupe klime, ima razlike u zainteresovanosti ljudi za iste i koliko obracaju paznju na sitnice.
Kada pitam ljude oko mene koji su uzeli klime za grejanje, kao i moju familiju koju sam svu navukao na iste, kako im radi, kazu ok, greje ili greje kao luda...i to je to.
Rus u stanu mi kaze da se pokvarila klima, da je jos zimus slabo radila, ja otisao do stana, on ne zna da postoje filteri na klimi, 2 godine je u stanu, grejanje i hladjenje ide preko klima...ljudi koji su ovde aktivni cesto zaboravljaju da ljudi pojma nemaju kako klime rade, misle da je modulacija isto sto i potrosnja i mrzi ih i logicki da razmisle kako klima ne moze da zagreje sobu na prvoj brzini izduva.
Prosto, vecina ljudi je nezainteresovano i nerazmazeno "radom" klime.

Poslednja izmena:
Covjek moze samo da cjeni dobru klimu ako je imao prije toga losu pod uslovom da zivi u hladnijem podruciju. Ako je primarno grijanje na klimu i zime budu hladne kako bi trebalo onda nema sna bez dobre klime. Stepen/dva nije bitno toliko ali buka je vec nesto drugo.

Ja sam u mojoj spavacoj/radnoj sobi imao Fujitsu Luca 12, sada imam Mitsubishi LN 9ku, jedna je 92k, druga 180k dinara, a ni u ludilu nije tolika razlika ni u cemu kada je rad klime u pitanju.

Ja sam u mojoj spavacoj/radnoj sobi imao Fujitsu Luca 12, sada imam Mitsubishi LN 9ku, jedna je 92k, druga 180k dinara, a ni u ludilu nije tolika razlika ni u cemu kada je rad klime u pitanju.
Sobzirom na tvoje iskustvo bilo bi super da imas jednu hz. Ali, ali, da je testiras u hadnijem podruciju pa kazes iskustva.

Pa meni je ova obicna LN ogroman overkill za mojih 19m2, a ne jos i HZ :D
Tako sam ranije neiskusno kupio 4 Amber Premium 12ice od kojih 3 rade u ~30m2...
Doduse, tada sam uzimao 8 klima odjednom, uvoznik za Mitsubishi nije davao nikakav popust, Energy net dao 10% na vec smesne cene(tada je Amber premium 12ica bila 105k dinara, Gree Viola 50k), pa jos odbio porez preko drugara iz ambasade, izasli me Amber Premiumi ispod 650e :)

Pa meni je ova obicna LN ogroman overkill za mojih 19m2, a ne jos i HZ :D
Tako sam ranije neiskusno kupio 4 Amber Premium 12ice od kojih 3 rade u ~30m2...
Doduse, tada sam uzimao 8 klima odjednom, uvoznik za Mitsubishi nije davao nikakav popust, Energy net dao 10% na vec smesne cene(tada je Amber premium 12ica bila 105k dinara, Gree Viola 50k), pa jos odbio porez preko drugara iz ambasade, izasli me Amber Premiumi ispod 650e :)
Spusta se 100w na haldjenju kao i na grijanju, mislim da je tako i kod tebe ali kad se temp spustaju blize -20c ona i dalje radi i grije i grije. Necujes vanjsku taman da je stavis pod krevet. Opet se vracamo, kima nije klima vec ulaganje u grijanje ( kome treba da se grije na taj nacin ) tako da se isplati i koju ratu otplatiti.

Da, ali potrebe za tako skupim klimama u Beogradu gde temperature od -20 i niže budu u proseku jednom u deset godina su upitne.

Sve ima svoje...
Ja sam iskreno prezadovoljan sa Amber 9 Premium u 60m2 vec 7 godine i znam ako zima zategne mogu mirno da spavam... I ne moram da brinem oko tacne itd.
Kad hladi ide i ispod 100w... Na grejanju ne ide ispod 500w ali greje kao zmaj
Na gornji sprat imam Musu Comfort 12(stara 15meseci) solidno odradila posao prosle zime u 48m2
Dugo bas dugo sam se cimao da je zamenim za nekog japanca(M.HI) a na kraju sam ipak odlucio neka prdi i ovu zimu pa sledece godine videcemo nesto drugo :)
Mozda roknem i tu jednu Amber i zavrsen posao...
Steta sto nema niko iskustvo sa ovi novi modeli Amber Pro? kako one radu, koliko nisko idu(provereno) itd.
Da li zna neko koja je cena za novi Amber Pro model 12btu?

Poslednja izmena:
Da, ali potrebe za tako skupim klimama u Beogradu gde temperature od -20 i niže budu u proseku jednom u deset godina su upitne.
Salzem se tim i ti si u pravu. Nismo svi sa istih podrucija. Ali nakon svih ovih postova, puno komentara, dojmova ipak treba naci sredinu. Do -15c da klima netrese i vanjska bude besumna, unutrasnja nefula bas puno i da se spusta bar do 200w... Ima li ta neka zlatna sredina? Samo da napomenem kad kazem da ne trese i bez onih gumica itd. Ima li tako nesto, mislim kada bi se masa na forumu slozila da tako neki model ima onda bi i dobra preporuka bila.

To ne postoji,problema ima svuda pa i na temama velike cetvorke
Manje,jer vecina ljudi,nema,ne zeli da daje tolike novce za klimu,pa su i teme sa dosta manje strana (kod nas)
Ali ko zeli moze da procunja netom ima svasta da se procita i kod jednih i kod drugih

Zasto bih ja davao za klimu 2000e koja grije na -20, tamo gdje je -5 pojam? Citajuci forume godinama, ja mogu reci da sam prezadovoljan sa Aux-om zime kao zime gledao nije, ali odrzavanje temperature, plastika nista nije bolja, a ni gora nego na LMCE. Kao neko ko se grijao na obje klime ne vidim nikakvu razliku. I ovo sto se kao zna da na aplikaciji je uvijek visa temperatura jer je senzor pri plafonu i da zbog toga pokazuju vecu temperaturu, ja jos toga imao nijesam, nego ako zadam 24, odrzava 24 na Azuri je 24, a na Auxu stoji 24,5, a sobni termometar pokazuje 24.To sto je tebi zapao felerican model ne znaci da su kinezi krs😂 Sto se tice tandrkanja to ne zavisi samo od klime nego i od ugradnje, njegovog mjesta i cime je zid zidan(ako je spoljna jedinica na zidu).

A do koje su cifre jeftine klime?
S obzirom da one skuplje idu i do 2k eura
U realnom radu ove od 2k nisu 3x bolje od recimo onih od 600-700e,jer ipak ti placas i brend koji kupujes,sto zvucnije ime to skuplje
Koliko sam mogao da zakljucim iz citanja foruma,najvece razlike su u modulaciji i pogadjanju temperature
Inace slazem se sa gore navedenim da one najeftinije klime ne mogu odraditi bas kvalitetan posao ,
Po meni recimo 600e bez ugradnje je neki minimum za neku iole normalnu klimu
1000 e je minimum. Da plaćaš samo brend ne bih rekao. Evo npr ja imam SRK35ZS-WF prošle godine sam s njom grejao više od 80m2, doduše do soba nije mogla da dobaci ali za spavanje je bilo ok (sledeće nedelje nameštam još jednu). Doduše ni zima nije nesto bila hladna ali bilo je dana kada je držao minus i tada serijskih defrostova ja nisam video i to samo ujutru u zoru. U modulaciji sve vreme. Da li bi to mogao neki vivax vox ... nisam pametan.

Pa da, meni se spoljna ne cuje nimalo na Mitsubishiju LN, a probijale mi vibracije preko nosaca na sraf u zidu koji je krljav verovatno, sto je do samog zida i sam sraf u zidu mi pravio buku.

1000 e je minimum. Da plaćaš samo brend ne bih rekao. Evo npr ja imam SRK35ZS-WF prošle godine sam s njom grejao više od 80m2, doduše do soba nije mogla da dobaci ali za spavanje je bilo ok (sledeće nedelje nameštam još jednu). Doduše ni zima nije nesto bila hladna ali bilo je dana kada je držao minus i tada serijskih defrostova ja nisam video i to samo ujutru u zoru. U modulaciji sve vreme. Da li bi to mogao neki vivax vox ... nisam pametan.
Moze i vox i druge klime, ako je izolacija dobra, to je kljucna stvar.Ako objekat nema izolaciju, tesko ce to klima zagrejati.

Pozdrav ljudi, hteo bih da ugradim inverter klimu prvenstveno za grejanje, hladjenje mi je nebitno. Zivim u zgradi gde je centralno grejanje (ali imam kalolimetre i mogu da zatvorim) i presao bih da se grejem samo na klimu jer sam centralnim skroz nezadovoljn. Zgrada je stara i ima losu
izolaciju. Preporucili su mi klimu Hisense Energy Pro X. Kao sto vidite na slici raspored soba i nije bas najbolji za klimu. Interesuje me vase misljenje da li moze ceo stan da se greje sa jednom klimom i ovakvim rasporedom. Na ovom mestu se trenutno nalazi stara klima 9ka koja nije inverter. Vidim da ima dosta grupa na ovu temu, i kazu da je ova klima prevelika za male prostorije, kao sto vidite meni je dnevni boravak 10.5 m2 i drzao bih naravno sva vrata otvorena da bi grejao ceo stan. Ukoliko imate neki predlog za neku bolju klimu u ovom cenovnom rangu ili +- 10 000 preporucite. Hvala svima unapred

download.jpeg

Mozes li klimu da stavis u spavacu sobu, ipak je 50% veca od dnevne?
Tesko da ces samo sa klimom moci da grejes zbog rasporeda i lose izolacije.
Ako imas mogucnost da koristis centralno + klimu za dogrevanje mozda bi bilo bolje resenje tako nesto?
Ili da krenes sa jednom klimom pa posle da ubacis jos jednu u dnevnu/spavacu pa bi vec mogao komforno da grejes.

Na cenu klime utiče vrsta i kvalitet kompresora, stepen korisnosti i spoljašnjeg i unutrašnješ izmenjivača (isparivači), ventilator (turbina) i na kraju elektronika (nije ista cena za sve čipove) a sve to ima uticaj na krajnji rezultat. To da je izolacija ključni faktor je zabluda, ona samo pomače da se manje rasipa energija.

Vrh Dno