Šta je novo?

AMD B650 B650E ploče

Što ne bi bila dobra ? Ima dobar VRM i hlađenje i lepo je opremnjena, dovoljno dobra za sve izuzev 7950x/9950x.
7600x ima ugrađenu grafičku, možda i bolju nego ta pred-potopna grafička.
8600G je praktično isto što i 7600x samo sa daleko boljom grafikom. Neznam na kakve kasnije "probleme" misliš, jedino što je 8500G nešto slabiji kao processor.

Što ne bi bila dobra ? Ima dobar VRM i hlađenje i lepo je opremnjena, dovoljno dobra za sve izuzev 7950x/9950x.
7600x ima ugrađenu grafičku, možda i bolju nego ta pred-potopna grafička.
8600G je praktično isto što i 7600x samo sa daleko boljom grafikom. Neznam na kakve kasnije "probleme" misliš, jedino što je 8500G nešto slabiji kao processor.
Čitao ovu diskusiju

Nije to neka osetna razlika u procesoru ali je velika u grafici. Imaš i 8700G sa 780 grafikom.

nije tema koji procesor kupiti

Ima dosta prituzbi na Gigabyte ploce po internetu, zamalo da narucim sa Gigabyte B650M GAMING X AX, ima heatsink-ove, wifi, blootooth i 2x DisplayPort, u poredjenju sa Asrock B650M Pro RS, ovaj Asrock ima nizu cenu, bez wifi i bloototh, ima podrsku za Gen5 M.2 (mada nema diskova takvih). Znam da nije tema sta kupiti, ali.... zbog prituzbi na Gigabyte razmatram Asrock...

Jel ima neko ovde Gigabyte B650M GAMING X AX plocu kakva su iskustva?

Imam ja tu Asrock B650 pro RS, ima istih i sa WIFI/BT ali i ona bez toga ima isti M.2 socket samo za to. Jedina je zamerka što ima smušen i preistrijski BIOS, mora da se kopa da se dođe do sitnica.

Ja uskoro sa Alija naručujem m.2 wifi/bt na istu ploču, oko 15ak evra sa poštarinom...

Imaš na Iponu jeftino Intelove AX201/AX210 M.2 WiFi 6 module za 13-17e, bez antenica doduše...

Ja uskoro sa Alija naručujem m.2 wifi/bt na istu ploču, oko 15ak evra sa poštarinom...
Ima i na KP više njih ali nemaju kabliće i fitinge za antene a bez toga je beskorisno. Antene se lako nađu.
Kada budeš poručivao, javi mi pa da naručiš i jedan za mene, samo pazi da imaju bar bar kabliće sa fitingom za antenu.

Odlično, to ima poslednje WiFi i BT verzije. Šteta što nemem mačin da kupim mada već imam odvojene USB.

Za sad sam zadovoljan sa Asrock B650M Pro RS, nema problema, ponovo bi je izabrao. Sto se Wifi tice, trenutno mi ne treba, a kad bude trebalo valjda cu se snaci.

Zašto je tako jadan izbor B650 ploca po domacim prodavnicama??...........narocito mi cudno za MSI ploce,nekada mozda najpopluranije....."legenardnih" B450 Tomahavk,Carbon,Gaming itd ploca je bilo na sve strane pre 4-5 godina,a sada takvih ploca ali u B650 izvedbi nema skoro nigde (?)

Da li je mozda pocelo neko rudarenje sa maticnim plocama pa se sve rasprodale??

Moze misljenje za ovu ploču B650M DS3H. Trebao sam sutra da uzmem AsRock ali nema je vise u monitoru i nece nabavljati ....

Bazična mikro ploča, ima svega po malo. Ima i Q-flash dugme tako da je kompatibilnost zagarantovana. Jedino što fali je još jedan PCIe x16 port.

Moze misljenje za ovu ploču B650M DS3H. Trebao sam sutra da uzmem AsRock ali nema je vise u monitoru i nece nabavljati ....
Bas je i ja gledam,pa trazim neka iskustva sa njom.Ovu sam trazio ASRock B650M-HDV/M.2 ali nema je vise u radnjama ,a ne kupuje mi se na KP.

To ne može da se poredi u radu, eto čemu.

Kako da ne može? Ima boljih na USB nego tih ugrađenih. I ti "ugrađeni" su mahom na M.2 ili micro PCIe ane ugrađeni na sam uploču. I njima mora da strče antene iz kućišta. Jedina prednost je što ne moraš da nalaziš odvojeno.

Već naručio https://www.aliexpress.com/item/100...o.order_list.order_list_main.5.7b2d1802bLdZL8 ovaj treći modul, sa antenicama, videću kad stigne da li radi ili sam bacio pare ;) Kod nas na KP nema ispod 20e polovni i bez antena....
Evo da citiram samog sebe, stigao ovaj kinez, i WiFi i BT rade bez problema, morao sam drajver za BT da instaliram samo. Antenice ekstra imaju domet, hvata i neki komšijin WiFi koji nisam video sa USB wifi stikom... Za male pare kompletirana AsRock B650 pro RS, kome je to bitno. Meni iskreno i nije toliko trebalo ali mi je bio trn u oku da ne iskoristim potencijal...

Dali je došlo sa antenama ili bar kablićima ?

Kako da ne može? Ima boljih na USB nego tih ugrađenih. I ti "ugrađeni" su mahom na M.2 ili micro PCIe ane ugrađeni na sam uploču. I njima mora da strče antene iz kućišta. Jedina prednost je što ne moraš da nalaziš odvojeno.
Kojih tih? Pričamo o konkretnom modelu.
I treba da bude M2, a ne zalemljen na ploču.

Sastavio komp sinovcu sa ovom plocom,procesor r5 7500f,ploca odlicna,nikakve zamerke
MSI pro B650-M wifi

Pozdrav
Hteo bih za sebe da sastavim gejmerski pc sa skromnim budzetom .
Da li je ova ploča dobra?
Procesor bih uzeo Ryzen 5 7600X...mislio sam prvobitno 5 8500G jer necu uzimati grafiku sad ,ali sam negde procitao da 8500G nije bas najbolje resenje ako se kasnije doda grafika,tako da bih se šlepao sa mojom amd radeon 6900 serije 1GB ddr3.

Primetio sam jednu cudnu stvar na GigaByte B650M Aorus Elite AX, jedan dan od paljenja kompa do Aorus logoa na ekranu prodje desetak sekundi, jedan dan cetrdesetak. A u medjuvremenu nista nije dirano. Zna li neko zasto se menja ovo da kazemo na dnevnom nivou?

Pozdrav,

Apdejtovao sam UEFI na mojoj Asus E650 E-E i sada ne mogu da ucitam stari profil a nemam nigde u ekselu sta sam setovao. Postoji li neka mogućnost da otvorim .CMO fajl u tekstualnom obliku pa da mogu da pročitam šta sam radio?

Vrh Dno