Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nova tesla iz mideine fabrike… dvoredni izmenjivac… rekao bih u klasi hisense energy nordic/pro plus/pro x modela… ali posto je midea, moguce je da nize modulira…

Evo i pod imenom mdv:

protok vazduha samo 520m3,koliko je u stvari protok vazduha bitan faktor kod klime ima li da se neko razume u to ? Hvala unapred na odgovoru

Nova tesla iz mideine fabrike… dvoredni izmenjivac… rekao bih u klasi hisense energy nordic/pro plus/pro x modela… ali posto je midea, moguce je da nize modulira…

Evo i pod imenom mdv:

Ovaj model Tesla klima uređaja je u rangu sa Hisense Energy SE 12K modelom, pošto ima energetski razred A+++/A++ i SCOP 4.6
Energy Pro Plus, Nordic i X su klima uređaji u energetskom razredu A+++/A+++ i SCOP 5.1

iako ovima ne verujem toliko... ali bice svakako interesantno na forum :LOL:

Prilozi

• 123.jpg
    123.jpg
    92.2 KB · Pregleda: 121
Par pitanja ako neko moze da objasni..
Hisense energy X pro
Kada koristim grejanje podesim na 25c,klima krene da greje i onako duva dosta mlak vazduh i kad dostigne temperaturu oko 23.5 (termometar u sobi) počne da diže krilca gore i duva lagano ili se ponekad skroz ugasi i prestane da duva i to se onako dosta često dešava.I zbog toga ne može da zagreje na zadatih 25.
E sad,igrao sam se malo danas i probao ovaj I feel(daljinski kod termometra) kada on radi klima izbacuje mnogo ali mnogo topliji vazduh i zagreje prostoriju na 25-25.5 i celo vreme održava tako.
Jel još neko imao sličan problem?
Zbog čega klima tako loše radi bez I feel da li neko zna?
Sta bi mogao da bude problem?
Po aplikaciji mogu da vidim ( heat capacity) da dosta više toplote izbacuje na I feel.Kada je radila bez njega nikada nije prešlo 2500W a sada ide preko 3500w.

Vjerovatno su se ljudi zalili da im na Pro plusu pregrijava za 2 stepena, pa su sad na novom modelu tu gresku "ispravili"😂
Kolika je temperatura u prostoriji kad upalis klimu, kad ti povuce 3,5kW?

Vjerovatno su se ljudi zalili da im na Pro plusu pregrijava za 2 stepena, pa su sad na novom modelu tu gresku "ispravili"😂
Kolika je temperatura u prostoriji kad upalis klimu, kad ti povuce 3,5kW?
Temperatura je oko 21 stepen.Ne povuče 3.5kw nego je to kapacitet grejanja radi na negde oko 650w bar tako pokazuje aplikacija.Ne može ta klima toliko da povuče bar ja mislim..

Gde se nalazi taj podatak "Heat capacity"? Kod mene na Energy Pro+ toga nema, možda je samo za Pro X.

Par pitanja ako neko moze da objasni..
Hisense energy X pro
Kada koristim grejanje podesim na 25c,klima krene da greje i onako duva dosta mlak vazduh i kad dostigne temperaturu oko 23.5 (termometar u sobi) počne da diže krilca gore i duva lagano ili se ponekad skroz ugasi i prestane da duva i to se onako dosta često dešava.I zbog toga ne može da zagreje na zadatih 25.
E sad,igrao sam se malo danas i probao ovaj I feel(daljinski kod termometra) kada on radi klima izbacuje mnogo ali mnogo topliji vazduh i zagreje prostoriju na 25-25.5 i celo vreme održava tako.
Jel još neko imao sličan problem?
Zbog čega klima tako loše radi bez I feel da li neko zna?
Sta bi mogao da bude problem?
Po aplikaciji mogu da vidim ( heat capacity) da dosta više toplote izbacuje na I feel.Kada je radila bez njega nikada nije prešlo 2500W a sada ide preko 3500w.

Bez Ifeel:
Termometar ti pokazuje npr. na visini od 1m 23.5c a kod klime gore je 25-27c i zato ugasi...

Koliko vuce na ifeel kad ti odrzava kao sto kazes?

Gde se nalazi taj podatak "Heat capacity"? Kod mene na Energy Pro+ toga nema, možda je samo za Pro X.
Kada udjes u energy monitor imaš tamo da stisnes na electricity i dole možeš da birss između heat capacity I cool capacity.
Bez Ifeel:
Termometar ti pokazuje npr. na visini od 1m 23.5c a kod klime gore je 25-27c i zato ugasi...

Koliko vuce na ifeel kad ti odrzava kao sto kazes?
Pa ne mogu tačno da vidim jer nemam pametnu utičnicu ali za sada po aplikaciji pokazuje da je za 2 sata potrošila 1.2kw

Ta klima sigurno ne može da povuče 3.5 KW iz utičnice.
To je verovatno neki njen proračun kroz aplikaciju koliko daje toplote.

24.09 je radila bez I feel I onako duva celo vreme nekako mlako,a ovo je od danas sa i feel sada radi već 3 sata i duva baš toplo celo vreme.

Prilozi

• Screenshot_2024_0926_220316.jpg
    Screenshot_2024_0926_220316.jpg
    45.1 KB · Pregleda: 70
  • Screenshot_2024_0926_220256.jpg
    Screenshot_2024_0926_220256.jpg
    46 KB · Pregleda: 50
Drži onda na i feel ako tako tačnije održava zadatu temperaturu.

Pa za sada držim da probam i mnogo bolje greje samo me nervira što troši dosta više..

Pa za sada držim da probam i mnogo bolje greje samo me nervira što troši dosta više..
Koju beše kvadraturu greješ? Pa sad ne može da greje i da održava zadatu od 25 stepeni i da troši isto kada ne održava zadatu nego se gasi na 23 stepena. Ako hoćeš nešto između stavi 24 stepena i i feel i biće malo manja potrošnja, kompromis 😁

Pa greje i vuce a kad mlako duva onda modulira i sigurno ne trosi 600-650w
Pa zato onako po aplikaciji troši 400w po satu ali ne može da dostigne zadatu temperaturu gasi se stalno na 1.5 stepen manje.Verovatno je toplo napolju pa zato a i palim je samo uveče kad sam kuci na par sati.Videcemo kad stegne kako će se ponašati bez i feel.
Inače grejem celu kuću 70 kvadrata,tj sve je otvoreno.
Temperatura u kući je bila 21 stepen svuda a sada je dnevna soba 25.5,spavaća 24,kuhinja 24 i soba 22.5.
Za sada radi oko 3 sata.

Prilozi

• IMG_20240809_210925.jpg
    IMG_20240809_210925.jpg
    370.1 KB · Pregleda: 81
Kad padne u minus spoljna temperatura trošiće i više, a verovatno neće moći baš sve prostorije da zagreje adekvatno.

Pa zato onako po aplikaciji troši 400w po satu ali ne može da dostigne zadatu temperaturu gasi se stalno na 1.5 stepen manje.Verovatno je toplo napolju pa zato a i palim je samo uveče kad sam kuci na par sati.Videcemo kad stegne kako će se ponašati bez i feel.
Inače grejem celu kuću 70 kvadrata,tj sve je otvoreno.
Temperatura u kući je bila 21 stepen svuda a sada je dnevna soba 25.5,spavaća 24,kuhinja 24 i soba 22.5.
Za sada radi oko 3 sata.
Druze grijes 70m2 sa 400w... Zar to nije super, ima li jos koja grijalica da sa tom potrosnjom ugrije tu kvadraturu. Uz to palis/gasis klimu pa nemoze fino da zagrije i modulira...

Druze grijes 70m2 sa 400w... Zar to nije super, ima li jos koja grijalica da sa tom potrosnjom ugrije tu kvadraturu. Uz to palis/gasis klimu pa nemoze fino da zagrije i modulira...
Nisam ja rekao da nisam zadovoljan,samo mi nije jasno kako to da na i feel greje toliko jače.
I sad radi na oko 600-650 po aplikaciji,ne smeta mi,nego mi nije jasno zašto tako ne radi bez i feel.

Nisam ja rekao da nisam zadovoljan,samo mi nije jasno kako to da na i feel greje toliko jače.
Zato sto ti toplina ide prema gore i bez i feel senzor mjeri na klimi pa je prije ( gore na plafonu ) toplije i brze modulira. Kad je na i feel temp ide preko daljinskog pa vise snage treba da zagrije, zato se klima negasi vec drzi upaljena kako bi se ujednacila temp u prostoru i modulirala sto vise. Koliko ja vidim klime sa i feel samo prave problem i zbunjuju ljude na pocetku. Na kraju krajeva negledaj kolika temp pise na klimi vec ostavi kako tebi pase po osjecaju i neka tako radi. Stepen dva nikad nemozes da ugodis, na kraju nije ni bitno.

Zato što njen senzor u unutrašnjoj jedinici meri tu temperaturu oko klime koja na toj visini bude par stepeni toplija od temp u ostatku prostorije, a softver nije očigledno toliko napredan da ispegla te razlike i pogodi tačno realnu zadatu temperaturu u prostoriji i zbog toga gasi klimu zato što misli da je prebacio zadatu temperaturu.

U prevodu: koristi i feel ako ti tako tačnije održava temperaturu, tome i služi ta funkcija.

Realno zime jos nisu ni krenule, radice to bolje kad malo smrzne, malo ko ce se zaliti da se gasi🤣🤣
Onda ce biti, nesto mi se cudno cuje 🤣🤣🙈

Hvala svima na objašnjenju sad mi je dosta jasnije kako to funkcioniše.Probacu još i jedno i drugo kad stegne napolju pa ću kaciti utiske u temu ove klime.
Za 3 sata je potrošila 1.8kw (600w po satu),imam još jedno pitanje.Da li će ona spustiti potrošnju i kada na onih 400w na koliko radi bez i feel. Cini mi se da neće nikada prestati duvati ovako vrelo i da nikada neće spustiti

Nazad
Vrh Dno