Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Koju biste vi opciju odabrali u ovoj situaciji? 1x 18.000btu ili 2x9.000btu?

Pogledajte prilog 459365
Nesto mi prelako savjetujete 12ku za ovaj prostor.

Ako je stan koji se grije odozdo i sa strana sa dobrom stolarijom onda moze dobra 12ka. Ako nije bas dobra izolacija onda ici sa 18kom pod uslovom da je veliki otvor izmedju prostorija ako su vrata onda 2x 12ke

Ja imam takve cetkice od pistolja, njime cistim turbinu, sjajno je resenje.

Ima neko Nocriu a da je rasturao? Razbucao bih je da je ocistim pred zimu ali ne bih da polomim nesto jer ima brdo zabica. Nisam nasao neki video :(
Eh, Nocria, kakav blast from the past.
Ko ne zna kakva je to klima odmah da se edukuje 😎

Koliko se secam ona ima Fujitsu kompresor koji je 15KG tezak, tako nesto. Znam da je Toshiba kompresor u 12LGC koje imam 9.5KG.

Koja je minimalna / optimalna udaljenost unutrašnje jedinice od plafona?

To bi trebalo da ti pise u service manual-u. Japanci obavezno pisu za svoje modele, za kineze ne znam. U svakom slucaju treba ostaviti mesta da klima ima mesta da uvlaci vazduh. Isto to vazi i za spoljnu jedinicu. Uglavnom po terasama vidjam klime nabijene u cosak sa tipa 5cm lufta, obavezno i kratki nosaci, priljepljene uz zid. Tu nema e od efikasnosti.

Trenutna klima je na ~10cm, videcemo kad stigne nova da li ce morati da se spusta ili ce biti rupa na ok mestu.

Pozdrav. Nova sam na forumu, nisam isčitala sve prethodne postove ali ako može ukratko pomoć.... Potrebna mi je klima 12000BTU , inverter, i za hlađenje i za dogrevanje.
Budžet je 850€. Izbor je sužen na Midea Xtreme, Midea Breezeless , Daikin Sensira i Gree Airy Premium .
Ima li neko iskustva sa ovim brendovima ili neki drugi predlog?

Hvala unapred.

I ja sam za japanca svakako, samo sto daikin kosta 800e plus ugradnja a verovatno nema potrebe za njim obzirom da ce samo dogrevati njome. Hladice svaka a i za dogrevanje ce da posluze bez problema (pretpostavljam da pricamo o prelaznom periodu za dogrevanje).

I ja sam za japanca svakako, samo sto daikin kosta 800e plus ugradnja a verovatno nema potrebe za njim obzirom da ce samo dogrevati njome. Hladice svaka a i za dogrevanje ce da posluze bez problema (pretpostavljam da pricamo o prelaznom periodu za dogrevanje).
A ima li iko da je uzeo klimu za dogrejavanje i cim bude malo hladnije iskljucio... Svi se griju sto je duze moguce, tako da uvjek bolje uzeti sto jacu klimu, naravno srazmjerno mogucnostima.

Pozdrav. Nova sam na forumu, nisam isčitala sve prethodne postove ali ako može ukratko pomoć.... Potrebna mi je klima 12000BTU , inverter, i za hlađenje i za dogrevanje.
Budžet je 850€. Izbor je sužen na Midea Xtreme, Midea Breezeless , Daikin Sensira i Gree Airy Premium .

Hvala unapred.
Koliki prostor planiras da hladis i dogrevas?
Kada kazes dogrevas, da li mislis da grejes dok ne krene grejanje ili da pojacava neko vec grejno telo cele sezone?

Daikin tu najfinije radi, Gree ima najbolju sterilizaciju, protiv bakterija i virusa, a i ima grejac tacne sto joj omogucava da radi do -25C, sto tebi mozda nije bitno, a Breezeless ima breezeless mod koji duva kroz rupice hladan vazduh i sprecava duvanje ka napred, sto nekome moze smetati u manjim prostorijama gde ne moze da pobegne od vazduha koji duva iz klime.

Pa pitanje je da li uzimaju za klasicno dogrevanje ako koriste tipa TA pec i sl. ili imaju centralno pa dogrevaju u prelaznom periodu i hlade leti.
To je presudno po meni.
Ja bih sebi uzeo japanca svakako ali drugima uvek preporucim razumnu varijantu.

Koliki prostor planiras da hladis i dogrevas?
Kada kazes dogrevas, da li mislis da grejes dok ne krene grejanje ili da pojacava neko vec grejno telo cele sezone?

Daikin tu najfinije radi, Gree ima najbolju sterilizaciju, protiv bakterija i virusa, a i ima grejac tacne sto joj omogucava da radi do -25C, sto tebi mozda nije bitno, a Breezeless ima breezeless mod koji duva kroz rupice hladan vazduh i sprecava duvanje ka napred, sto nekome moze smetati u manjim prostorijama gde ne moze da pobegne od vazduha koji duva iz klime.
Hvala na odgovorima. U pitanju je prizemlje kuće od 30ak kvm sa otvorenim stepeništem ka gornjem spratu. Na gornjem spratu postoji klima (stara Carrier), ona može relativno da rashladi celu kuću na swing modu. Kada je u pitanju grejanje, naravno ne moguće je zagrejati donji sprat. Zato sam se odlučila za kupovinu još jedne klime. Ne planiram stalno grejanje na nju jer imam etažno grejanje- peć na pelet, više u ovom prelaznom periodu.... Ili kada se , a već se jednom desilo, pokvari peć :( Svakako ću je više koristiti za hlađenje.
Pa pitanje je da li uzimaju za klasicno dogrevanje ako koriste tipa TA pec i sl. ili imaju centralno pa dogrevaju u prelaznom periodu i hlade leti.
To je presudno po meni.
Ja bih sebi uzeo japanca svakako ali drugima uvek preporucim razumnu varijantu.
Upravo je to situacija, dogrevanje u prelaznom peridu, hlađenje leti. Od par servisera i jednog poznatog klima servisa sam dobila preporuku za Midea Extreme 12. I ja sam više bila za Daikin, Mitsubishi (ali je van budžeta). Zato sam zbunjena...Da li je zaista dobra, pouzdana, kvalitetna ili hoće da se otarase lagera :)

30m2 mozes cele godine da grejes sa Gree ili Daikin i kostace te dosta manje od peleta :)
Ove 2 Midea su malo slabije na grejanju, ali i dosta jeftinije i ako ces koristiti kako si ti navela, nemas potrebe da das 20-25k dinara vise za Daikin ili Gree.
Xtreme bih zaobisao, jer nije dovoljno jeftinija od Breezeless, koja ipak ima vise upotrebljivosti.
Opet, zavisno od tvoje izolacije, mogu i one da odrade posao i za celu sezonu.

U sustini, izaberi sta je tebi bitnije od navedenih prednosti klima i da li bi mozda u nekom periodu i na spratu kupila inverter uredjaj i sve prebacila na grejanje na klime.
Bolji uredjaj svakako ne moze da skodi :)

Hvala unapred.
Ja bih uzeo gree airy… nekako mi deluje najbolje od svih navedenih… ima dvoredni izmenjivac u spoljnoj… dobra joj je energetska efikasnost i najnoviji model sa funkcijama podesavanjem vlaznosti, sterilizacijom vazduha, neka nova tehnologija defrosta sa redjim zaledjivanjem spoljne i sa boljim grejanjem i jos svasta nesto… mada i daikin je super kao i midee… sta god da uzmes neces pogresiti…

Da li je normalno da klima sada na nekih 10 stepeni napolju, dva puta u roku od dva sata ulazi u defrost?
Okej jeste dostigla temperaturu, pregrejala za 1 stepen unutra i isključila se, ali nije mi jasan defrost u ovim vremenskim uslovima...

Da li je normalno da klima sada na nekih 10 stepeni napolju, dva puta u roku od dva sata ulazi u defrost?
Okej jeste dostigla temperaturu, pregrejala za 1 stepen unutra i isključila se, ali nije mi jasan defrost u ovim vremenskim uslovima...

Defrost? zaledila spoljna? :rolleyes:

Gledao sam spoljnu, ne vidim nikakav led na izmenjivaču. Samo je na njoj pisala oznaka DF, čulo se neko šuštanje, pretakanje, stala da radi i unutrašnja i spoljna jedinica i poduže je to trajalo prvi put.

Gledao sam spoljnu, ne vidim nikakav led na izmenjivaču. Samo je na njoj pisala oznaka DF, čulo se neko šuštanje, pretakanje, stala da radi i unutrašnja i spoljna jedinica i poduže je to trajalo prvi put.
Da nemas slucajno ovakvih tragova na klimi?

Prilozi

• Screenshot_2024-09-26-05-56-44-425_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2024-09-26-05-56-44-425_com.google.android.apps.photos.jpg
    76 KB · Pregleda: 61
  • Screenshot_2024-09-26-05-56-36-073_com.google.android.apps.photos.jpg
    Screenshot_2024-09-26-05-56-36-073_com.google.android.apps.photos.jpg
    55.8 KB · Pregleda: 61
Moguće da je kontrolni defrost. Rade tako klime povremeno, ali israti ne bi trebalo to često da se dešava. Normalno defrost na ovim tempt +12 nije moguć.

Vivax aeri - radi kontrolni defrost cim se upali kompresor,ako nije radio neko vreme. Kratko traje,nekih 30 sec do minut.

Da nemas slucajno ovakvih tragova na klimi?
Nisam primetio sinoć ništa takvo, mada nisam zagledao sa zadnje strane ali videlo bi se kapiram.
Moguće da je kontrolni defrost. Rade tako klime povremeno, ali israti ne bi trebalo to često da se dešava. Normalno defrost na ovim tempt +12 nije moguć.
Pa jedino ako je to, ili da postoji neki problem sa klimom. Čudno mi je bilo da nakon tog "defrosta" dugo nije uključivala uopšte i onda relativno ubrzo još jednom se desio.

Nova tesla iz mideine fabrike… dvoredni izmenjivac… rekao bih u klasi hisense energy nordic/pro plus/pro x modela… ali posto je midea, moguce je da nize modulira…

Evo i pod imenom mdv:

Vrh Dno