Šta je novo?

Laptop Laptop do 500€

Koji laptop kupiti?

petar.ostoja

Cenjen
Učlanjen(a)
08.08.2012
Poena
170
Ljudi, nisam nikada kupio nov lap top, pa bi mi dobro dosla preporuka. Bitno je da je nov i do max 500€
Preferiran brend: HP ili Lenovo. Ako imate bolju preporuku, dodajte.
Namena: MS office (word, powerpoint, outlook) da uvek rade fluidno. Klasican office LT da sto fluidnije radi. Potreban je za office, administracija, sales, law itd.

Da li je dovoljna integrisana GPU ne bih znao, ali gaming ne dolazi u obzir na ovome.

U budzetu sam video HP 250 G9, i5, 16GB DDR4, pa me zanima ako neko ima iskustva.

I vazno je da ima legacy BIOS, pored UEFIja

Hvala na odgovoru cekipa.
Moj izbor je bio,
Citajuci o ovoj firmi i razni saveti drugih je da je treba izbegavati.

Bio sam u T-man. kod mene i nemaju ga na stanju, mogu da ga poruce iz druge radnje - navodno moze da se poruci neotvoren primerak - ne izlozbeni. Uslov je da se plati odmah da bi ga oni povukli iz druge radnje jer drugacije ne moze.
Kada sam rekao da je to na neki nacin kupovina na daljinu, jer placam unapred nesto sto ne vidim, podizem ga kod njih u radnji rekli su mi da to nije tako.
Neki savet?

Jeste,
stim sto je najmanje bitno sto ima 1tb ssd,
dok ovaj u tehnomaniji ima:
2x ram slota,
svetleca tastatura,
jedan usb vise,
lan konektor i
dodatni m.2 slot za ssd,
tako da nije zanemarljivo, ***.

Kakvi su ovi Asus vivoboook oled?
Slucajno videh, preko ramena, neko sdeo ispred mene Mislio sam da je zbog ekrana mac, kad ono vivobook. Uopste mi do pre par dana nije bio u opticaju.
Jedino po spec je minus nema usbc DP out.
Ovo recimo: https://www.bcgroup-online.com/laptopovi/asus-vivobook-15-oled-x1505va_ma447-(oled-2.8k.-i5_13500h.-16gb.-ssd-512gb)-220741
ima i amd jeftinije sa 8GB, treba da ima slot za dodavanje rama.

Po specu jedia mana je sto nema DP preko usbc. Kad vec imam takav monitor, jedan kabl samo, ali ajd moze se preziveti bas.

Kakvi su ovi Asus vivoboook oled?
Slucajno videh, preko ramena, neko sdeo ispred mene Mislio sam da je zbog ekrana mac, kad ono vivobook. Uopste mi do pre par dana nije bio u opticaju.
Jedino po spec je minus nema usbc DP out.
Ovo recimo: https://www.bcgroup-online.com/laptopovi/asus-vivobook-15-oled-x1505va_ma447-(oled-2.8k.-i5_13500h.-16gb.-ssd-512gb)-220741
ima i amd jeftinije sa 8GB, treba da ima slot za dodavanje rama.

Po specu jedia mana je sto nema DP preko usbc. Kad vec imam takav monitor, jedan kabl samo, ali ajd moze se preziveti bas.
Превише је то јефтино за Oled ја то не бих узимао у разматрање.

Pozdrav. Ova tema mi deluje kao najedekvatnija za moju nedoumicu. Zaista lutamo ko guske u magli mi koji se preterano ne razumemo u materiju ili nas je pregazilo vreme sa bezbroj novih modela.
Uvek treba poslusati nekog sa iskustvom I znanjem pa sam tako uvek na Vasem forumu kad imam nedoumicu u vezi tehnickih stvari.

Moje potrebe su laptop, razumna cena, manje vise u okviru naslova teme, prevashodno nov, polovan samo u izuzetnom slucaju, a potrebe su za video editovanje. Znaci neki aktuelni programi za tu namenu, obrada videa, fotoshop I slicno.

Nemojte sad ,molim vas, lekcije kako za nesto takvo mi treba masina od 2000 eura. Znam I ja da je najskuplje najbolje, pocev od srafilice I alata pa do automobila. Ako neko ima predlog za nesto razumniju cenu, ok da idemo 100 -200 e gore od naslovne teme, ili pak ako ima nesto da radi posao I za manje, polovno, sta god, samo da cujem kompetentne ljude cije misljenje cenim, jer u protivnom Vam se ne bi ni obracao...

Zavisi koje programe koristis, ako koristis neke odredjene bilo bi dobro da napises koje kako bi ti neko preciznije rekao sta trebas da gledas ili da ti da link od nekih odredjenih modela koji su trenutno povoljni...

Hvala Sunshine4747..

Forumas X, U planu imam dugorocno neke poslice obavljati u toj oblasti. Radio sam nesto ranije. Sada su aktuelni cap cut, filmora, davinci... Mozda cak I adobe premier videoeditor...i usput ponekad photoshop..
Dakle, period vracanja u formu, adaptiranje, isprobavanje, videti koji ce mi najvise "leci" , potom se odluciti za jedan I kupiti licencu....

Ne znam koliko je od pomoci ovako sirok spektar, ali tako stoje stvari :)

Meni se čini da bi tebi trebao laptop sa neintegrisanom grafičkom ako ćeš se baviti grafikom? Neka me isprave ako grešim.
Ako ne grešim, mislim da je ovako nešto solidan izbor (i trenutno upada do 700 evra, ako se ne promeni cena):
Acer Laptop Nitro AN515-57 15.6" IPS/i7-11600H/16GB/512GB SSD/NVD GF 1650-4GB/backlit/DOS
Sa malo boljom grafičkom (ako dobro razumem) i malo jačim procesorom imaš za tek nešto malo više od 700 evra:
ACER Aspire 5 A515-57G-50CS (Steel Gray) FHD IPS, i5-1240P, 16GB, 512GB SSD, RTX 2050 4GB, FP, Backlit

Poslednja izmena:
Moze li neko reci koje su razlike izmedju serija kod Lenovo laptopova, ima li razlike i u kvalitetu izrade?
Ideapad 3
Ideapad 5
V15
Ovde su neke razlike

Hvala,
pitao sam iz razloga uporedjujuci ova dva,

koja su slicna konfiguracijski, ima li razlike u kvalitetu kicista, hladjenja i ekrana.
Razlika oko 100e?

Uporedio sam na tom sajtu ta dva - razlika je (osim boje) da ovaj prvi ima malo veći ekran, malo veću rezoluciju ekrana, dodatni usb port i osvetljenu tastaturu i malo jaču bateriju - pa ne znam da li je to ono što podiže cenu ili kvalitet izrade :(

Edit: ovi tvrde da to pripada Thinkbook verzijama:

Poslednja izmena:
slavoljubf, ovaj drugi malo jaci,bih uzeo od ta dva. Danas otvorim link I nije ih bilo na stanju, sad opet ima na bcgroup.
U medjuvremenu ja gledao na drugim sajtovima I svuda je skuplji, a na ananasu naletim na ovaj:

Na tom je procesor i7-1255u,
na tvom sto si mi predlozio i5-1240P

Ono sto me privuklo je 32 rama, ali o grafickoj pojma nemam, a bitno je...
Voleo bih tvoje misljenje, a cena kako to vec ide kad se kupuje, malo po malo uvek das vise od planiranog.

Hvala ti i za prethodni post i smernice.

Poređenje ta tri procesora:
ispada taj najlošiji poslednji što si ostavio, a pritom ima i integrisanu grafiku. Ali plus mu je svakako 32gb
Nisam stručan za rad sa video-grafičkim editovanjem, ali proveri kod nekih koji se bave time da li ti je neophodna neintegrisana (posebna) grafička kartica ili može i sa integrisanom.
A to za stanje - dešava se da dođe/nestane u međuvremenu.

I još nešto, tamo u poređenju, TDP što je veći to je veća mogućnost da će laptop da se više greje (ako ne grešim, ispraviće me neko već)

Da, proveravao. To je otprilike to, kao sto I rekao. Znas kako vec to ide, ja krenuo od 500, ti mi nasao bolji za 700, onda jos bolji za 800it'd...

E sad, zanima me sta mislis o ova dva. Da li je to bolja opcija od onog sto smo gledali, uzimajuci sve u obzir. Oba su 32 rama, graficka je neintegrisana I to bas za tu namenu.

Ako ti nije problem, neko tvoje misljenje o njima ako si imao dodira, ili jos neko ako naleti. Mislim da razlike nisu vredne tolike razlike izmedju njih?

Hvala

Prvo, ne sviđa mi se što su ovo reparirani laptopovi, nisu novi, iako imaju garanciju.
Opet, Thinkpad važi da ima bolju izradu i kvalitetnije komponente od drugih Lenovo (to naučih ovde na forumu), možda je to bitno.
Ali...
Ako pogledaš te procesore na onom sajtu cpubenchmark videćeš da su dosta slabiji od onih prethodnih laptopova.

Nisam ti ja toliki stručnjak, ne dolazim ja u dodir sa tim laptopovima, sve je rezultat googlanja :)

Dakle,sve to možeš i sam da pogledaš, npr google NVIDIA Quadro P2000 vs rtx 2060:
jasno se vidi da je 2060 dosta superiornija. Ili izmeđutih dve sa tog k'o novo sajta, npr:

32Gb rama je svakako super, samo je pitanje koliko je to u takvoj konfiguraciji bolje od one novije sa 16gb.

Svakako se nadam da će ti se javiti neko stručniji, koji je dolazio u dodir sa laptopovima za obradu grafike/videa.

Pozdrav,

nova sam na forumu, registrovala sam se jer sam naletela na problem koji i mene muci. Ako moze @slavoljubf da mi kaze za koji bi se od laptopova koje je predlozio korisniku @Gor4n on licno odlucio (ne uzimajuci u obzir cenu kao faktor)?
I jos nesto, oko procesora oduvek imam neki otklon prema amd, da li to vazi i kod novih generacija? Da napomenem laptop bi mi trebao za istu namenu kao korisniku @Gor4n

Hvala :)

Pozdrav,

nova sam na forumu, registrovala sam se jer sam naletela na problem koji i mene muci. Ako moze @slavoljubf da mi kaze za koji bi se od laptopova koje je predlozio korisniku @Gor4n on licno odlucio (ne uzimajuci u obzir cenu kao faktor)?
I jos nesto, oko procesora oduvek imam neki otklon prema amd, da li to vazi i kod novih generacija? Da napomenem laptop bi mi trebao za istu namenu kao korisniku @Gor4n

Hvala :)
Cao @MarijanaV ,
kao što rekoh nisam stručan, ali da ja moram da se odlučim verovatno bi bio
zbog 144Hz ekrana, 5600 Mhz memorije, 1 slota memorije zauzetog i 3050 grafike koja bi trebalo da je malo bolja od 2050, a ni 1TB ssd nije za baciti.
Ali i ostali su veoma slični i siguran sam da oni imaju neku svoju prednost u odnosu na ostale.

Vrh Dno