Šta je novo?

Grejanje na gas

De mi sad objasni, kotao je Bosch, ja stavim temp polaza recimo 45 stepeni ili 50 nebitno i temp prostora 23, on kad dostigne temp prostora automatski ce modulirati na minimalnoj snazi?

Koliko si u ovoj temi, koliko si birao kotao, analizirao šta ti se od majstora i servisera isplati/ne isplati i zapravo ne znaš kako funkcioniše stvar koja na tvom kotlu donosi najveću uštedu?!

A najmanje 2 puta smo pisali u tome.
Konkretan model može da spusti
Bez termostata koji radi modulaciju, neće da modulira na temperaturu prostora, već na temperaturu polaznog/povrstnog voda.

Ne znam jer ga nisam koristio za grejanje, ovo ce biti prva zima logicno je da pitam.

A brat ima stari kotao drzi vodu na 60-70 stepeni, ima neki rucni termostat koji pali po osecaju, alu radijatore valjda projektovani na visokotemperatirni rezim i kaze on meni ti da se grejes u januaru na 45 nema šanse 😅 ne moze covek da shvati razliku nisko i visokotemperaturni rezim...

Taman nađem majstora, deluje bolji od drugih kad ono reče čovek za 160m2 morao bih kotao 28kw. Kaze moze i 24kw al ce da se muči. Koliko je teško nači poštenog majstora, nerealno.

Je l' termostat povezuje serviser koji pušta kotao u rad na kraju?

Da mi je ova pamet bila pre koji mesec rokali bi inverteri samo tako, taman i na ove vrućine da vrše posao. :) ili da imam šumu, radila bi sekirica. :D ovako...projekat kuće, majstori, projektanti, serviseri, srbija gas, uzemljenja što čuda...

Da mi je ova pamet bila pre koji mesec rokali bi inverteri samo tako, taman i na ove vrućine da vrše posao. :) ili da imam šumu, radila bi sekirica. :D ovako...projekat kuće, majstori, projektanti, serviseri, srbija gas, uzemljenja što čuda...

Opasna igranka je uvodjenje gasa i svake godine izmisle da dodaju neku novu caku samo da uzmu lovu kod uvodjenja.
Pomisliš da je lakše napraviti nuklearnu centralu nego u Srbiji uvesti gas.

Opasna igranka je uvodjenje gasa i svake godine izmisle da dodaju neku novu caku samo da uzmu lovu kod uvodjenja.
Pomisliš da je lakše napraviti nuklearnu centralu nego u Srbiji uvesti gas.
Ma uzas. Pitanje i kakvog kvaliteta je gas, više me ništa ne bi iznenadilo. Jeste komfor sigurno, al brate ima peripetija i troškova. Još plus neki matorci kad pričaju kako malo potroše, ko da se džabe greju na gas, sve džabalesku. Jes' džabalesku kad grejes 1-2 sobe, al neće da bude da je džabe za 70-80 kvadrata. Realno očekujem komfor ali ne i nesto niske račune. :)

Ma uzas. Pitanje i kakvog kvaliteta je gas, više me ništa ne bi iznenadilo. Jeste komfor sigurno, al brate ima peripetija i troškova. Još plus neki matorci kad pričaju kako malo potroše, ko da se džabe greju na gas, sve džabalesku. Jes' džabalesku kad grejes 1-2 sobe, al neće da bude da je džabe za 70-80 kvadrata. Realno očekujem komfor ali ne i nesto niske račune. :)

Zadnje dve zime se najviše isplatilo grejanje na gas i struju, za razliku od ostalih vrsta grejanja. U isplativost računam i cimanje za nabavku energenata i plus što se "greješ na kredit".

To toliko varijabli ima ne mozes verovati.

Zavisi samo od toga cime je zidana, da li je cigla ili termo blok, ili siporex. Koliko je debeo zid.
Na to dodaj izolaciju, nije isto dal je 5cm ili 20cm, da li je stiropor ili vuna. Da li na plafonu ili tavanu postoji izolacija.
Stolarija, iako pvc moze da varira od proizvodjaca do proizvodjaca.
Koliko su pametni provucene cevi kod podnog grejanja, ili na kojim mestima je postavljen radijator, da li je zavesa preko njega ili nije, koliko je namestaj blizu njega itd. Na kom se mestu nalazi kuca, da li je podneblje sklono vetrovima jakim, sta imas u okolini da li si u zbivenom naselju ili si na sred livade a oko tebe nista.
Koji je kotao, sigurno da potrosnja zavisi i od modela do modela, i koliko se pametno uklopi u sistem koji imas.
I jos mnogo toga.

Kad tako uzmes sve u obzir, i svemu posvetis maksimalno paznje na sta mozes da utices, a jos se pogodi i lokacija kuce, verujem da dobijes itekako energetski efikasnu kucu koju stvarno mozes da grejes na svecu sto se kaze.

Pisala sam na drugoj temi, ali niko ne odgovara pa da probam ovde. Zaista mi je hitno.
treba mi pomoc oko izbora kotla, najbolji polozaj nazalost za postavljanje kotla je u sobi do ulice, naslanja se na kutiju. Soba se ne koristi cesto vec kad dodju gosti. Ipak mi treba savet koji je kotao dobar izbor, treba da bude sto tisi..nikako ne mogu da pronadjem ove informacije. Obzirom da nas svi ubedjuju da je kondezacioni bolji imamo dilemu gde usmeriti kondenz, ne zelimo da to bude unutra u sobi..
Hvala!

Pisala sam na drugoj temi, ali niko ne odgovara pa da probam ovde. Zaista mi je hitno.
treba mi pomoc oko izbora kotla, najbolji polozaj nazalost za postavljanje kotla je u sobi do ulice, naslanja se na kutiju. Soba se ne koristi cesto vec kad dodju gosti. Ipak mi treba savet koji je kotao dobar izbor, treba da bude sto tisi..nikako ne mogu da pronadjem ove informacije. Obzirom da nas svi ubedjuju da je kondezacioni bolji imamo dilemu gde usmeriti kondenz, ne zelimo da to bude unutra u sobi..
Hvala!
Sto se tice izbora kotla, moj savet ti je da uzmeš neki od Nemačke trojke, pogledaj na sajtovima proizvođača buku koju proizvode. Čini mi se za Vaillant ant da sam video da je oko 50 db. Za druge proizvođace ne znam, ali verujem da možeš doći do tih informacija u uputstvu za kotao koji odabereš.
Ukoliko je moguće, najbolje bi bilo da se sprovede kondenz u kanalizacionu cev, a ukoliko ti nije u mogućnosti onda je najlakše u posudu koju bi praznio svakog dana. Za jedan dan se skupi oko 2.5l vode. Nikako nemoj kondenz provoditi napolju, jer hoće da zamrzne pa da vraća vodu nazad u kotao.

Sto se tice izbora kotla, moj savet ti je da uzmeš neki od Nemačke trojke, pogledaj na sajtovima proizvođača buku koju proizvode. Čini mi se za Vaillant ant da sam video da je oko 50 db. Za druge proizvođace ne znam, ali verujem da možeš doći do tih informacija u uputstvu za kotao koji odabereš.
Ukoliko je moguće, najbolje bi bilo da se sprovede kondenz u kanalizacionu cev, a ukoliko ti nije u mogućnosti onda je najlakše u posudu koju bi praznio svakog dana. Za jedan dan se skupi oko 2.5l vode. Nikako nemoj kondenz provoditi napolju, jer hoće da zamrzne pa da vraća vodu nazad u kotao.
Hvala na odgovoru!
Nazalost, nastao bi samo dodatni problem sa izbacivanjem vode..i obavezom koju svi zelimo da izbegnemo.
obzirom da je kuca stara svapska sa visinom 2.8m a deo novija nadogradnja da li zaista ima smisla uzimati kondez kotao?

Hvala na odgovoru!
Nazalost, nastao bi samo dodatni problem sa izbacivanjem vode..i obavezom koju svi zelimo da izbegnemo.
obzirom da je kuca stara svapska sa visinom 2.8m a deo novija nadogradnja da li zaista ima smisla uzimati kondez kotao?
Uvek ima smisla uzeti noviju tehnologiju, jer ti se to vrati kroz uštedu u energentu. Ali, ukoliko je toliki problem kondenz, onda bi možda bilo bolje ići na konvencionalni kotao.

Javi kako je prošlo nakon prve zime sa -10C.

И за то има решење, извуче се црево које иде напоље, стави се у балонче од 5л и вози.

Vidim, na sve ste mislili prilikom ugradnje! Bravo!
Samo vodi računa da balonče ne prelije ;)

...treba da bude sto tisi..nikako ne mogu da pronadjem ove informacije. Obzirom da nas svi ubedjuju da je kondezacioni bolji...
Gle, ja ću se, i pored većinskog verovanja, usuditi da ti predložim da uzmeš običan fasadni kotao, novije serije, i to talijanske proizvodnje, sa dobrom servisnom podrškom.
Bereta je dugo prisutna i imaju predstavništvo koje se bavi samo time, to znam pouzdano.
Feroli, verovatno, isto tako.
Baxi je isto prisutan, ali podrška je đeneđene, tj ima raznolikih iskustava...

Što se tiče tišine, rekao bih da nema velike razlike između uređaja - na svakome će se čuti šum ventilatora, sagorevanje, i eventualno pumpa. Male su tu razlike - ako ih uopšte i možeš primetiti.

Hvala puno svima ! Definitivno sad imam jos vecu dilemu🙂
Koju kolicinu kondenzata dnevno kotao izbacuje? Komsiji za Habitat serviser kaze tri litre nedeljno ako se greje bas. Kakva su vasa iskustva?

ok.. posto je otpao kondenzacioni kotao, molim za savet koji od ova tri kotla je bolji izbor? ili dajte neki svoj predlog :)

Viessman Vitopend 100-w 24kw
Bosch GAZ 6000W
Vaillant Turbotec Pro vuW 242/5-3
hvala!

Ovaj vailant nije fasadni, za njega je potreban dimnjak.
Možda bolje jedan od ova prva 2, onaj sa dužom garancijom, ako je garancija ista, onda jeftiniji.

Isteče vreme za edit...

Ipak se ovaj vailant pravi u obe verzije - i fasadni i dimnjački.

Svejedno, biraj onaj sa najdužom garancijom, ili onaj najpovoljniji.

Pa jedan elektricni bojler ne bi loše bilo imati.
Zagrejati do ključanja 1.5L vode, i u većem loncu pomešati sa vodom iz neispravnog bojlera (nije baš ledena). Staviti lonac u kadu/tuš kabinu i zalivati se džezvom. Ovo je "snađi se" recept koji sam primenio kad god nije bilo tople vode u električnom bojleru ujutru
Slažem se, a ima i razloga zašto je to tako.
Modulacioni govori kotlu da smanjuje ili pojačava brzinu pumpe i gorionik, te definiše snagu kotla, kako bi što je moguće više smanjio potrošnju. Dok on/off govori samo uključi ili isključi kotao sa maksimalnom snagom. Ukoliko se ide na kotao koji ima modulaciju, smatram da je potrebno obavezno uzeti modulacioni termostat. U protivnom, ukoliko je kotao jeftiniji i nije toliko sofisticiran, i on/off termostat završiće posao.
Kotao sa modulacionim gorionikom i temperaturom vode vođenom u funkciji spoljne temperature ne traži modulacioni termostat. Ono što modulacioni termostat u tom slučaju radi je da unosi blagi ofset u temperaturu polazne vode prilagođavajuċi je unutrašnjoj temperaturi. Dakle ako je po spoljnoj temp, polazna voda temperature 40°C, a razlika između zadate i stvarne unutrašnje temperature velika (recimo ujutru, na prelazu sa noćne na dnevnu temperaturu) kotao će podići temeraturu polaza preko onih 40°C kako bi što pre postigao zadatu sobnu temp. Bez modulacionig termostata će gurati tih proračunatih 40°C i trebaće malo više vremena da se prostor ugreje sa recimo noćnih 19°C na dnevnih 24°C. Dakle pitanje je komfora, a ne potrošnje! Ovo naravno važi samo za modulacione (kondenzacione) kotlove

Poslednja izmena:
Pozdrav narode,

Situacija je sledeca imam ariston gasni kontao star 15 godina pali radi ali prebrzo dostize temperaturu i onda konstantno klacka (pali gasi), a sobe hladne... sistem mi je jednocevni, kao da pumpa ne moze da izgura... sta mi je ciniti?

Pozdrav narode,

Situacija je sledeca imam ariston gasni kontao star 15 godina pali radi ali prebrzo dostize temperaturu i onda konstantno klacka (pali gasi), a sobe hladne... sistem mi je jednocevni, kao da pumpa ne moze da izgura... sta mi je ciniti?
Možda je glupo reći, ali obavezno pozovi majstora tu nešto opasno ne radi!

Moze pumpa da zaglavi od stajanja, moze da ima vazduh, slab pritisak, nema dovoljno vode i tako dalje, ako ne valja protok.

Da li se neko od vas greje preko gradske toplane na gas? Kakva su iskustva, cene?

Potrošnja na lupam 200 metara kvadratnih korisne površine.

Kod mene gradska toplana koristi gas i nešto malo biomasu. Cena katastrofa, 122 dinara po m2 stana , cele godine. To je bez kalorimetra. Čujem da ni ovi sa kalorimetrom ne prolaze nešto bolje, ukupno.

Vrh Dno