Šta je novo?

Grejanje na gas

Naravno da koristi, ja sigurno, a kako mi se čini i ovaj član PJ, ako nisam pobrko...
Pardon - moderator...

Imam mogućnost da ga (lako) prebacim i koristim, ali to retko radim. Za tuširanje nije problem, ali za umivanje i pranje ruku, smara tih 13-14s čekanja.

Generalno su mi računi za struju veoma razumni, a dva bojlera ne gasimo 24/7, bez obzira što samo jedan koristimo, pa nisam ni pokušavao da izračunam da li ima uštede grejanjem vode na gas.

Bojlere uglavnom isključimo kada smo na putu, pa vodu zagrejanu gasnim kotlom koristimo taj dan, kad se vratimo

Ili kada nam je riknuo električni grejač u bojler u glavnom kupatilu, nisam ga zamenio mesec ili dva dana, jer možemo da grejemo vodu na gas.

Znaci gas dobro greje sanitarnu vodu?

Druga opcija mi je gasni bojler, ali ne razumem se koliki kapacitet tj snagu imaju ti bojleri u odnosu na kombinovani kotao?

posto covek napisa da kotao moze da opsluzi samo jedno tocece mesto, sto mi nekako nelogicno malo.

Takodje pise da za bojler treba dimnjak, a to nemam :oops:

Gas može dobro da greje sanitarnu vodu. Kada preko radijatora može da zagreje objekat, zašto ne bi mogao vodu za tuširanje?

Broj točionih mesta je ograničen zbog protoka vode. Većina kotlova sada podržava najmanje dva točiona mesta.

Dimnjak je svakako fasadni i realizacija uglavnom nije problem.

Mislim zbog brzine protoka grejane vode....
Da verovatno je zato ograničeno na dva mesta, ima logike, verovatno bi na trećem mestu već bila hladnija. Mada kolike su šanse da se otvore tri slavine odjednom, verovatno minimalne.

Dimnjak je zapravo "dimovodna cev"?

@bakara

Upravo odradih testa radi, tri točiona mesta (tuš,umivaonik,sudopera). Kombinovani Baxi kotao iz praistorije, temperatura sanitarne vode nameštena na nekih cirka 70-ak stepeni, otvorene sve tri slavine na max... Nema šanse da držiš ruku pod mlazom vode (vrela na sve tri slavine). Primeti se da pritisak malko opadne nakon otvaranja treće slavine, ali realno niko normalan se ne pere/kupa vodom te temperature i pod punim pritiskom samo vrele vode na svim slavinama, pa tako ni nemaš osećaj da pritisak opada.
Iz svakodnevne prakse, dok se tuširaš, a neko odvrne drugu slavinu, voda za tuširanje na trenutak postane maaalko hladnija, ali ništa drastično da "kupač" vriska iz kabine kao u filmovima... :D

Da, "dimnjak" je dimovodna cev.

Koliko gasa trosi kotao na zagrevanje tople vode u toku letnjih meseci?
Da li se moze napraviti neka usteda ukoliko izbacim 2 bojlera na struju i grejem toplu vodu samo na gas?

за 2 кухиње и 5 члана за санитарну воду потроши се 30 кубика гаса за месец дана. разлика на рачуну за струју за јул месец 2024 и 2023 је да је овогодишњи мањи за 23.3%. могу да мислим колика ће тек разлика бити кад дође ледара јануара кад се бојлер на струју фактички није гасио и грејао ледену воду.

Znači u praksi niko od vas ni ne koristi kombinovani gasni kotao za grejanu vodu u kupatilu?

Ja sam prvo hteo solarni kolektor da stavim pa sam došao do saznanja da postoje ovi kombinovani kotlovi ali vidim niko ne koristi.

Struja mi je zadnja opcija, a kombinovani bojler ne bi ni razmatrao.
Ja imam Baxi 3 Luna Comfort, greje sanitarnu vodu nezavisno od grejanja. Stoji u kupatilu i ne zauzima mnogo mesta. Obavezno otvaram prozore nakon kupanja, zbog vlage.

To je i moja neka pocetna ideja bila da stavim gasni kotao u kupatilo umesto elektricnog bojlera i koristim ga za sanitarnu vodu,
mislio sam da i drugi tako koriste.

Mislim da kapacitet kotla ipak nema veze sa grejanjem sanitarne vode, to je zasebno reseno.

Imam kombinovani gasni kotao u kupatilu, ali sam ostavio i običan na struju što bi rekli za svaki slučaj, a "slučaj" se desio u dva navrata. Jednom crkao neki relej na m.ploči gasnog kotla, ništa strašno, a drugi put propala membrana na ne znam čemu. Da nisam ostavio stari bojler bilo bi strašno jer se na majstora i popravku u oba slučaja čekalo desetak dana... nema vruće vode ?

@bakara

... temperatura sanitarne vode nameštena na nekih cirka 70-ak stepeni,...

Prvo pitanje je zašto?
Drugo, kako uopšte možeš da staviš ruku da proveriš 70C?

Grejanje tople vode na gas je predvidjen da se koristi tako što je temperatura vode na izlazu malo toplija od najtoplije željene. Ideja je da iz kotla dobijaš temperaturu koju želiš, a ne mnogo veću, pa je rashladjuješ hladnom.
Pa jedan elektricni bojler ne bi loše bilo imati.

Kao i u svakom sistemu. Uvek je dobro imati backup opciju.

Meni nameštena na 40C, isto me zanima zašto na 70C?

otkud kamenac
Zar to nije protocni tip?
ne verujem da se greje sanitarna voda u kotlu

@salevs
Šurim piliće, a u slobodno vreme pravim kamenac u protočnom da se nađe za nedajbože. Za preko 20-ak godina znaš koliko se nakupilo, ihaaaj, a otkud ti znaš da mi nije potrebna ta temperatura?
Sve stručnjak do stručnjaka.
Šalim se naravno... :ROFLMAO:

Ljudi čitajte šta sam napisao - Upravo odradih testa radi - radi bakare. Uneli ste čoveku konfuziju onakvom pisanijom, a vrhunac je izjava - od tri otvorene slavine na trećoj curi hladna voda jer kotao ne može da zagreje vodu i za treću slavinu (o kamencu ne bih...) I ne, ne držim svakodnevnu temperaturu sanitarne vode na 70 stepeni C, ali ako ima potrebe i na trećoj slavini curi vrela kao i na prvoj...

Je l' ima neko preporuku za wi-fi termostat? Vidim da su oko 100e. Verujem da nije potrebno ništa dodatno kupovati da mi poveže wi-fi termostat.

Je l' ima neko preporuku za wi-fi termostat? Vidim da su oko 100e. Verujem da nije potrebno ništa dodatno kupovati da mi poveže wi-fi termostat.
Obavezno modulacioni od istog proizvođača za tip kotla koji imaš.

To je dosta skuplje, npr. Vaillant ebus (modulacioni) wifi termostat je oko 250evra, a klasican (univerzalni) wifi on/off termostat 30evra.

Poslednja izmena:
To je dosta skuplje, npr. Vaillant ebus (modulacioni) wifi termostat je oko 250evra, a klasican (univerzalni) wifi on/off termostat 30evra.
Slažem se, a ima i razloga zašto je to tako.
Modulacioni govori kotlu da smanjuje ili pojačava brzinu pumpe i gorionik, te definiše snagu kotla, kako bi što je moguće više smanjio potrošnju. Dok on/off govori samo uključi ili isključi kotao sa maksimalnom snagom. Ukoliko se ide na kotao koji ima modulaciju, smatram da je potrebno obavezno uzeti modulacioni termostat. U protivnom, ukoliko je kotao jeftiniji i nije toliko sofisticiran, i on/off termostat završiće posao.

Većina novih kotlova radi modulaciju i bez modulacionog termostata.

Svakako da je modulacioni termostat bolji, ali nije must have.

Kada poredimo modulacioni i on/off termostat, trebalo bi da poredimo istu kategoriju kvaliteta uređaja, a ne Bosch od 300eur i Presto od 6.000 dinara.

I na kraju, svako ulaganje u sistem koji radi modulaciju, će se pre ili kasnije vratiti kroz uštedu energenta.

Modulacioni termostat koji sam ja naveo kao primer se odnosi na modulaciju temperature polaza, na osnovu vremenskih uslova i zeljene temperature prostora, ili prosto receno automatika za promenu temperature polaza.

A za modulaciju snage kotla (ogranicenje), to jeste obicno moguce i bez dodatnih sprava. (I treba da bude jer je 300evra dodatak skupo samo za tu funkciju).

Poslednja izmena:
On verovatno opisuje modulaciju snage kotla gde se npr. snaga sa 24kW ogranicava na 4kW, ali temperatura polaza ostaje zadata.

Na osnovu ugradjene elektronike koja ogranici snagu pa modulira kad ne moze da postigne zadat polaz. Podrazumeva se da kotao ima modulacioni gorionik.

Poslednja izmena:
De mi sad objasni, kotao je Bosch, ja stavim temp polaza recimo 45 stepeni ili 50 nebitno i temp prostora 23, on kad dostigne temp prostora automatski ce modulirati na minimalnoj snazi?

Zapravo je korisniji momenat gde on smanjuje intenzitet, jer se temperatura povratnog voda približava polaznom.

Prošle zime sam u toku sezone nekoliko puta ručno promenio temperaturu polaznog voda. Nijednog trenutka mi nije bilo potrebno preko 51C, a veći deo godine je radio na 45, jer niže od toga ne može da spusti. Mogu da podesim niže, ali 45 je minimum koji može da održava.

Nazad
Vrh Dno