Šta je novo?

Grejanje na gas

Proveri jos jednom da li su ovo kompletni troskovi, jer vidim da fali poprilicno toga (povezivanje na sistem CG, tehnicki prijem, CEOP taksa, projekat unutrasnje gasne instalacije itd). Mene su svi ti radovi izasli oko 1000 EUR, doduse ja sam i kotao uzeo kod firme koja radi ugradnju i koja je takodje ovlascena za Vaillant.
Ekspanzionu posudu kotao ima u sebi.
Sto se Boscha tice, komsija ima kondenzacioni (ne znam koji model) i kaze da je zadovoljan. Najbolje se raspitaj kod nekog ko ga koristi.

A sta je problem oko tople vode?

Posto ja planiram kombinovani da uzmem?
Jel ste imali problema sa time?

Pazite sta radite, meni je komšija radio, sto se radova tiče zadovoljan sam bukvalno kao da je sebi radio. Sto se proračuna materijala tice 0.na fiting i cevi, kolena, vodu morao sam u radnji da doplatim jos oko 80k ni ne secam se sad. Ja mu kažem što mi nisi odmah rekao ruke toliko materijal toliko molim lepo. Jao pa ja sam ti rekao da ce morati da se doplati ja računao max 200e kad ne slog nije udario. Jos nisam ja finansirao bego matori. Posle u tu radnju odem i kazem situaciju kaze mi decko pa njegov propust sto nije odradio tacan popis materijala. Na kraju se sve dobro zavrsilo. Posto je bio u haosu s poslom ostaje mu da mi poveže wifi termostat prosto sam uzeo isto u BCG za nekih 5k plus podrzava tuyu preko telefona.

A sta je problem oko tople vode?

Posto ja planiram kombinovani da uzmem?
Jel ste imali problema sa time?
Ja jedino što sam čitao, a i ovde na forumu. Pisali su ljudi da im ne meša najbolje vodu, tj da imaju čekanje tople vode da dođe po 15 sekundi i da na kraju zapravo više koriste električni bojler. Ne znam ni šta da očekujem al me ne bi iznenadilo da me iznervira to ne bas sjajno mešanje. Deluje mi da je bolje za sanitarnu vodu ako je kotao blize. Ali eto treba pitati, ja to malo laički i na osnovu čitanja.
Kakav je ovaj kotao, da li ga neko ima?

U tom rangu meni je par njih preporucilo proterm, on je oko 70k, i kao često se ugrađuje, lako nači i delove i servisera

Logicno sto je kotao blize pre ce doci topla voda. Kod mene na spratu je udaljen nekih 4-5m od slavine i treba nekih 15s da dođe topla voda. Nije to nikakav problem naviknes se na to. Mešanje vode bosch radi savršeno nema oscilacija u temperaturi. Ja prezadovoljan

Onda je kotao najbolje da stoji u kupatilu na mestu klasicnog bojlera ili tu negde...
jel neko postavio tako?

Onda je kotao najbolje da stoji u kupatilu na mestu klasicnog bojlera ili tu negde...
jel neko postavio tako?
Nisam siguran da je to dozvoljeno propisima. Obično ide u zasebnu prostoriju, dovoljno veliku da stanu kotao i cevi. E još kad je takva "kotlarnica" tik uz kupatilo "leđa uz leđa", eto tople vode za tren. Svakako nek svako provrri sa svojim projektantom/majstorom o lokaciji za ugradnju

Stsvljaju ljudi i u kupatilu samo pazi da para ne ide direktno na njega, mislim da nije bas pametno zbog elektronike.

jel neko postavio tako?

Ako i zanemarimo pravila, nije dobro zbog vlage.
Kod mene je kotao u prostoriji direktno ispod bojlera, otprilike 2m cevi, dok električni bojler do tog ventila gde prebacujem ima 70-80cm.

Od gasnog kotla je opet potrebno 13-14 sekundi, jer sam ga stavio u Eko mod. Nisam merio vreme kada je uključeno da uvek drži malu količinu vide zagrejanu.
Od električno je potrebno maks 2 sekunde.

Ovo čekanje, za tuširanje, nije problem, ni ne primetim, ali za pranje ruku, ko koristi mlaku vodu, jeste smor, jer realno, dok voda stigne, pranje je već završeno.

Što se mešanja vode tiče, to sam imao sa starim kotlom (ista pozicija, isto vreme mu je bilo potrebno da topla voda stigne), a sa novim Bosch radi bez greške. Nema oscilacija u temperaturi kada menjam pritisak vode.

Kod mene je električni bojler udaljen nekoliko metara tako da sam navikao da čekam dok stigne topla voda.

Ja razmišljam da kotao upotrebom za 3 kupatila za topli vodu, i baš me briga sa li će se čekati 20-30sek jer ako ne moze u kupatilo mora biti nekoliko metara udaljen a to mi je bolje od 3 zasebna bojlera

@bakara
U tom slucaju (ja bih u svakom slucaju)bolje uzmi kotao koji nije protocan i bojler sa izmenivacem kad vec imas prostora.

Pa nemam prostora...sve je knap

Nisam baš najbolje razumeo, možeš li da mi objasnite u čemu je razlika i kakav je to kotao koji nije protocan?

Kakav je kotao što sam postavio?

Misliš na klasičan plinski bojler?

Takva je verzija.Kotao greje vodu u bojleru preko izmenjivaca i nema dodir sa vodom samim tim ne zavisi od pritiska vode u sistemu zapusenja od kamenca i td...

Ako sam dobro skapirao:

Imas dve stvari u ovom slucaju, sanitarni bojler (najmanje 200l) kroz koji idu cevi iz kotla za grejanje - izmenjivac, i klasican kotao.
Kad ti zimi radi grejanje bojler se greje toplotom iz kotla.

Unutar tog bojlera svakako imas i grejac na struju pa leti grejes vodu na struju kad ne radi grejanje.

Mana ovog je sto nisam nasao manji bojler od 200l.

Skupa igračka za rad čega? Kombinovan bojler resava svu potrebu za sanitarnom vodom u kuci.

Ako sam dobro skapirao:

Imas dve stvari u ovom slucaju, sanitarni bojler (najmanje 200l) kroz koji idu cevi iz kotla za grejanje - izmenjivac, i klasican kotao.

Unutar tog bojlera svakako imas i grejac na struju pa leti grejes vodu na struju kad ne radi grejanje.

Vidjao sam varijante da u običan bojler, na mesto gde ide grejač, ubace izmenjivač. Ne znam da li je improvizacije ili ima da se kupi. Vidjao sam ih u kupatilima, ne u prodaji.

Klasičan, električan bojler. Oba koja sam video su bile neke stare šklopocije, recimo 80 litara.
Meni to ne bi radilo, jer mi je voda u radijatorima jedva preko 40C.

Evo kako to izgleda kod mene, nisam skidao izmenjivac niti bojler, ostavio sam za ne daj bože. Jedan izmenjivac mi je visak pa prodajem. Moze samo na elipsastu flanšnu.
I da nam greje vodu na 40 stepeni opet je trošak jer se ta voda greje i hladi, trosi se energija - gas. Dobra stvar za drva ali tu mora da se pazi s loženjem ako se Pretera moze lako da nagura vodu i preko 100 stepeni u cevima. Zato pored Izmenjivača mora bar jos jedan radijator da bude otvoren

Ja vas ništa ne razumem, šta će vam struja za bojler kada već imate gas?
Zar nije poenta da ne koristite struju za grejanje vode?

Čemu je praktična svrha tog izmenjivača kada bi imao grejanju vodu samo u grejnoj sezoni?

Kazem da sam ostavio za ne daj bože, sutra nema gasa i šta ću? Sa bojlera je skinut dovod hladne vode jer u kupatilu ne radi ventil za hladnu vodu pa je majstor skinuo dovod hladne u bojler. Taj izmenjivac koristim samo kad se grejem na drva da "visak" toplote ode u bojler.

Ja vas ništa ne razumem, šta će vam struja za bojler kada već imate gas?
Zar nije poenta da ne koristite struju za grejanje vode?

Čemu je praktična svrha tog izmenjivača kada bi imao grejanju vodu samo u grejnoj sezoni?
Za ljude sa solarnim panelima?
Zimi grejes vodu preko kotla, leti ti se greje iz sistema solarne energije.
Ili treca tarifa, leti se greje jeftinom strujom a zimi iz kotla. Neko ko ima veliku porodicu na vise spratova, ili tipa ko izdaje apartmane pa uzme veliki bojler od 300, 400 litara centralno svi povezani na taj jedan bojler.

Iskreno 200l je mnogo i potrosi dosta struje da se zagreje a ne moze da se potrosi sva ta voda, govorim o fabrickom sanitarnom bojleru od 200l najmanji, i mojim potrebama. Mozda je najbolje da se greje covek na gas a da ima bojler na struju pored.

Kod mene je to rešeno sa dva kuglasta ventila, ispod električnog bojlera u kupatilu. Zatvorim dovod tople vode iz električnog, otvorim iz gasnog bojlera.

Sad, u toku leta, je zapravo bilo smisleno da koristim gas za toplu vodu, jer su mi računi za struju 2-3x veći nego zimi, zbog klima uređaja. A ja se tuširam gotovo hladnom vodom. Posebno posle treninga, poslednji minuti idu skroz hladnom vodom.

Ako sam dobro skapirao:

Gasni kotao zagreva bojler nezavisno od grejanja pisao sam ranije mnogo bolja stvar uvek spremna kolicina vode nema stucanja toplo hladno... Ima bojler od 80l sa izmenjivacem sasvim dovoljno za porodicu od 4 clana.

Znači u praksi niko od vas ni ne koristi kombinovani gasni kotao za grejanu vodu u kupatilu?

Ja sam prvo hteo solarni kolektor da stavim pa sam došao do saznanja da postoje ovi kombinovani kotlovi ali vidim niko ne koristi.

Struja mi je zadnja opcija, a kombinovani bojler ne bi ni razmatrao.

...za 3 kupatila za topli vodu...
Imaj u vidu da kombinovani kotao (to je onaj namenjen grejanju i pripremi sanitarne vode) ima kapacitet za jedno točeće mesto, eventualno dva, tri skoro nikako.
Govorim, naravno, o istovremenoj upotrebi.

Još će ti, možda, biti bitno da znaš da kada želiš da koristiš sanitarnu vodi, kotao prestaje da šalje toplu vodu u grejna tela i greje samo vodu za točeće mesto.
U praksi to je zanemarivo, ali čisto da imaš u vidu.

Za ove druge solucije, koje se ovde pominju, tipa izmenjivač i tako to - nije mi baš jasno, neću komentarisati.

Inače, na tržištu su postojali, možebiti da su i dalje prisutni, kotlovi namenjeni baš za zagrevanje sanitarne vode...štaviše, čini mi se da je taj fondital baš taj tip.
Znači u praksi niko od vas ni ne koristi kombinovani gasni kotao za grejanu vodu u kupatilu?
Naravno da koristi, ja sigurno, a kako mi se čini i ovaj član PJ, ako nisam pobrko...
Pardon - moderator...

Poslednja izmena:
Isto napisao da koristim za sanitarnu vodu i grejanje, plus zimi koristim kombinovani bojler za toplu vodu umesto kotla na gas.

Nazad
Vrh Dno