Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Bas tako, jedino sto daje energiju jeste sam trening. I trening snage i kardio. Kardio trening (i hiit, poput sprinta itd..) mozda i najvise utice na kolicinu energije u toku dana i na svakodnevne aktivnosti, a i na samo zdravlje.

Vise treninga = vise energije, naravno uz adekvatan odmor. Kasnije je jos ishrana bitna da bi se ok oporavilo od treninga (pogotovo ugljeni hidrati posle jaceg treninga, ali i sve ostalo balansirano proteini/masti, i sto vise raznovrsne hrane). Takodje nije lose kreatin piti redovno, nevezano za bodybuilding, dobar je za sve, mozak, koncentraciju, itd...

Ako bas nekada nemas volje/snage za trening, zveknes jacu kafu, ali ne redovno, jer organizam navikne.

Poslednja izmena:
1. Imas decu, neodgovorno je prema njima ako SEBICNO ne otmes 3-4 sata nedeljno da odradis treninge

2. Proveravaj krvnu sliku, holesterol trigliceridi itd, neodgovorno je prema deci ako to ne radis

3. Samo jutarnji treninzi, kako dan odmakne...pisi propalo, samo ces naci 101 razlog da ne odradis trening

4. Treninzi su navlakusa, i to se nadam da ces sam uvideti kad krenes, posle izvesnog vremena neces morati da se "teras" :)

1. Imas decu, neodgovorno je prema njima ako SEBICNO ne otmes 3-4 sata nedeljno da odradis treninge

2. Proveravaj krvnu sliku, holesterol trigliceridi itd, neodgovorno je prema deci ako to ne radis

3. Samo jutarnji treninzi, kako dan odmakne...pisi propalo, samo ces naci 101 razlog da ne odradis trening

4. Treninzi su navlakusa, i to se nadam da ces sam uvideti kad krenes, posle izvesnog vremena neces morati da se "teras" :)
Hvala svima na odogovorima, al nisam hteo ovako da ispadne u ovom kontesktu :D
Naime, nisam sve hteo da napisem da ne ispadne da kukam, ja se trudim maksimalno sto se tice svega, za 2 firme radim bas zbog dece, svaki trenutak slobodan gledam da budem sa njima i posvecen njima i da pomognem za sve sto treba, jer nije nimalo lako sve to izgurati. Bas iz tih razloga se osecam iscrpljeno, ja imam volju ali nemam snage. Svaki put kad uzmem da odradim vezbe smorim se jer vidim da to ne lici na ono sto bi trebalo, jer kao da nemam snage da odradim valjano trening.
Sto se tice krvne slike, u redu je, to na sistematskom u kompaniji proveravam na 12 meseci (odradjen pre 2 meseca)
Mislio sam da nema neko neki savet sto se tice mozda ishrane i ili nekih doadataka ishrani kako bi povecao tu snagu ili energiju ne znam kako da se izrazim pravilno.
Citam dosta o tome u poslednjem periodu, i neki plan mi je da probam uz kreatin neki za pocetak, video sam da nakon odredjenog vremena konstantog koriscenja daje snagu i energiju, pa bih probao sa tim. Ne svidja mi se samo sto sam video dosta kometara da navlaci mnogo vode u organizam, pa se plasim da ne nabacim jos koje kilo sa njim??
Hvala svima na odogovorima :D

Nije popularno u ovom podforumu reci da nemas vremena, da zelis slobodno vreme da provodis sa porodicom i da zelis dovoljno sna. :) A ja te razumem u potpunosti, posto se osecam kao i ti. A uz to su u pravu i drugi komentari - ako zelis sa porodicom da provedes sto vise vremena, moras biti i zdrav i misliti i na sebe. Zato se i raspitujemo u ovom podforumu jer zelimo nesto da promenimo. :)

Nutricionista mi je rekao da proverim i kortizol jutarnji, kao i TSH (stitna zlezda), posto i to moze uticati na "nivo energije" u toku dana. Dala mi je odredjene suplemente za to (melatonin i ashwagandu) i stvarno se bolje osecam.

Pozdrav celoj ekipi, nov sam ovde i video temu :D, Pa sad slede pitanja ako moze naravno...
Naime, vecim delom dana sam ispred laptopa, kuci tri deteta, i jos kucnih obaveza, sto povlaci i ishranu koja nije redovna, preskacem obroke, necu da kazem da jedem bas zdravo ali se trudim i konstanto se osecam iscrpljeno i ne mogu da skupim snage za trening koji mi je prekopotreban? Da li je neko u istoj situaciji bio mozda, pa da mi da savet kako bih to mogao da popravim,nadomestim snagu volje, energije za trening? Da li mogu kroz ishranu, vitamine, suplemente svaki svet je dobro dosao? :D
Ostali su ti dali savete, ja bih još dodao dve stvari: disciplina je mnogo bitnija od volje. Volja je kratkog daha i slaba pokretačka snaga u dugom roku. Disciplina je ta koja donosi rezultate.
Možeš za početak da kupiš par tegova pa da kreneš sa laganim treninzima snage u kući. Ne bi trebalo da odjednom kreneš sa jakim treninzima, nego postepeno, samo je bitno da budeš disciplinovan i redovan, pa vremenom pojačaš intenzitet treninga.

Nije popularno u ovom podforumu reci da nemas vremena, da zelis slobodno vreme da provodis sa porodicom i da zelis dovoljno sna. :) A ja te razumem u potpunosti, posto se osecam kao i ti. A uz to su u pravu i drugi komentari - ako zelis sa porodicom da provedes sto vise vremena, moras biti i zdrav i misliti i na sebe. Zato se i raspitujemo u ovom podforumu jer zelimo nesto da promenimo. :)

Nutricionista mi je rekao da proverim i kortizol jutarnji, kao i TSH (stitna zlezda), posto i to moze uticati na "nivo energije" u toku dana. Dala mi je odredjene suplemente za to (melatonin i ashwagandu) i stvarno se bolje osecam.
https://proteinbox.rs/p/yamamoto-ashwagandha-ksm-66/

Jel to? Kolege su mi preporucili isto to, al se plasim da me ne uspavljuje, vidim da je za opustanje, laksi san?

@Milan/SD/92 & @njikolaj zapravo organizam kad je u dobroj formi, trebaće ti manje sna i brže ćeš da se oporavljaš i posle teškog dana, i posle bolesti, a danima kada ne treniraš ćeš se takođe buditi ranije i imati kvalitetniji dan. Potrebno je dosta discipline, što kaže kolega iznad, i da je taj target daleko u budućnosti, jer su to mravlji koraci ka cilju. Meni je trebalo 5 godina, sa tim da poslednjih godinu i po dana malo intenzivnije treniram, tj. možda je moglo i malo ranije da stigne da sam imao ovu "pamet" kao što imam sad.

Suština je da ne gubiš to vreme koje investiraš u svoje zdravlje. Izlažeš organizam zdravom stresu, i zapravo ga pripremaš da bude neuporedivo sposobniji da izdrži svaki vid stresa. Takođe vreme koje si proveo u treningu će se sigurno bar u istoj meri vratiti kroz kvalitetniji i kraći san, kraće bolovanje kad se razboliš itd. U paketu si zaradio vreme, a o kvalitetu života da ne govorim.

Svi ti suplementi, pa i kreatin koji mozda ima i najvise dokazanih benefita, prave skoro zanemarljivu razliku. To sa zadrzavanjem vode je isto nije nista posebno, misici ce imati malo vise vode i ATP-a u sebi, sto je dobro. Generalno svi ti suplementi ne prave neku osetnu razliku.

Kofein je tu mozda i najjaci pokretac, ali kao sto sam rekao, ako redovno pijes kafu efekat nestane i organizam se brzo navikne. Treba cesto praviti pauze od kofeina par dana.

Zavisi od osobe do osobe, individualnog nivoa kortizola... Nekoga može da omami/uspava, a neko drugi ne oseti ništa...

@Milan/SD/92 posto imas dosta obaveza i dan ti je ispunjen ako mogu tako reci- ja bi ustao dva sata pre ujutru ako je moguce, istezanje, brzi hod ili lagano trcanje i nakon toga uradis trening snage, pravac kuci/ stan, tusiranje i bices 200% raspolozeniji tokom dana, plus ti dan lepo krene. Pored toga zbog sebe bi bilo dobro da sredis ishranu i izbacis nepotrebne stvari. Samo ove dve stvari da ubacis imaces odlicne rezultate i bices prezadovoljan. Kreatin je dobar, kako hoces, ti odluci da li ti je prekopotreban, ima benefita. Whey je isto dobar, pogotovo ujutru kad zavrsis trening.
E da, i ja sam primetio da mi je dovoljno manje sna nego pre i da se osecam odlicno ujutru.

Ovo za san je individualno.
Moj imuni sistem je katastrofa, pa sam vremenom navikao da prepoznam simptome.

Ništa me ne vraća u život kao nekoliko vezanih dana sa ranijim odlaskom u krevet i najmanje 8 sati sna. Čak i kada osetim simptome, ne krajcujem treninge, eventualno malo prepakujem program.

Nestrpljenje je najčešća greška. Ljudi krenu u trening (bilo kakav) i ako se odmah ne pojave željeni rezultati, smore se i odustanu. S druge strane, lagani treninzi ne operete organizam, pa postepeno predju u naviku i simptimatično je da se tada manje razmišlja o onom željenom rezultatu, već sam trening postaje želja, a rezultat dodje vremenom.

Evo ovako, svratio do jednog Gyma. Popricao malo sa ljudima, dali mi savete za ishranu i neke vezbe preporucili zbog jedne stare povrede. I dali mi predloge vezano za suplemente neke, i ja sam poprilicno zadovoljan odgovorima i savetim kako mi je on ispricao onako lepo. E sad moje pitanje, da li je neko pio sve ovo? I ako jeste da li moze da mi kaze da li je imao rezultata?
Naravno da ne pomisli neko necu da pijem i da sedim i da mislim da ce mi pomoci, vec sam svesan da sve ovo bez treninga prica u prazno.

Za regulaciju apetita jer sadrzi Hrom, i pomoc u aktivaciji topljenju masnih naslaga.

Za regulaciju metabolizma ovo

I kreatin za snagu

Za prve dve stvari nema potrebe. Ja sam uzeo yamamoto ai burn i na kraju prodao, jednostavno nema potrebe za njima, iako sam ga uzimao prosle godine.
Kreatin je sasvim okej, ima rezultata, koristim ga vec duze vreme i sve pozitivno za njega. Neko vreme sam pio 5g pre i 5g posle treninga, ali mi najvise odgovara 5g dnevno sto i sad praktikujem.
Preporuka za kreatin i za njihove proizvode.

Ako ces da radis cardio na prazan stomak, l carnitine i yohimbine su meni bas lepo legli. Nisam osecao glad, a osecao sam se dovoljno energicno i sveze. Pripomocice i oko sagorevanja masti, ali ne ocekuj nesto posebno. Regulisanje ishrane se podrazumeva.

Koji jogurt preferirate ili vam je svejedno? 😃

Da li ima neka manja mlekara za koji znate da je dobra i moze generalno da se kupi? Da batalim imlek više..

Pozdrav celoj ekipi, nov sam ovde i video temu :D, Pa sad slede pitanja ako moze naravno...
Naime, vecim delom dana sam ispred laptopa, kuci tri deteta, i jos kucnih obaveza, sto povlaci i ishranu koja nije redovna, preskacem obroke, necu da kazem da jedem bas zdravo ali se trudim i konstanto se osecam iscrpljeno i ne mogu da skupim snage za trening koji mi je prekopotreban? Da li je neko u istoj situaciji bio mozda, pa da mi da savet kako bih to mogao da popravim,nadomestim snagu volje, energije za trening? Da li mogu kroz ishranu, vitamine, suplemente svaki svet je dobro dosao? :D
Jedan savet

Više slušaj savete muškaraca koji imaju 2+ dece, imaju preko 35g i izgledaju dobro.

Muči me manjak energije. Nisam se nikom žalio, na netu sam video da možda može da pomogne uzimanje magnezijuma i kreatina.
Kad sam pogledao šta ima da se kupi ostao sam zatečen prevelikim brojem ponuđenih proizvoda.
Ne znam šta da uzmem, koji je kvalitetan, koji je efikasan ?

Ne znam koliko si fizički aktivan, to je obično početak svih problema. Ne osuđujem, samo konstatujem.

Ujutru posle trčanja pocepam dnevnu dozu magnezijum citrat (za ono moje su to dve kapsule), a posle najvećeg obroka taurat, ručak, večera. Hvale i glikanat (biglikanat), ja to još nisam probao, to ću probati umesto taurata kad ga potrošim da vidim kako mi organizam podnosi.

Moje pitanje se više odnosilo na proizvod, brend - previše je ponuđenog a ja nemam nikakvu referencu, šta je dobro, šta je provereno.
Otvorim sajtove ovih apoteka/kozmetičkih prodavnica koje drže monopol, ima ih na svakom ćošku u gradu i u zemlji,
ukucam "magnezijum" i dobijem na stotine proizvoda: tableta, šumećih, kombinovanih...
Sa kreatinom je malo drugačije, uglavnom su to neki "fitnes" sajtovi sa kojih se naručuje, ali opet sve izgleda isto i nemam predstavu koji da odaberem.
Nisam aktivan koliko bih voleo, ali jesam aktivan i u toj aktivnosti (što obaveznoj što rekreativnoj) osećam pad energije i snage.

Sto se tice kreatina imas brendove Optimum nutrition, Dymatize, ultimate nutrition...
Kupi čist monohidrat, 5gr na dan i vozi tako

Da li kazem da su ostali brendovi losi? Ne, licno mislim da je to sve isto, al eto ovi gore su najpoznatiji

Muči me manjak energije. Nisam se nikom žalio, na netu sam video da možda može da pomogne uzimanje magnezijuma i kreatina.
Kad sam pogledao šta ima da se kupi ostao sam zatečen prevelikim brojem ponuđenih proizvoda.

Kreatin monohidrat bilo koji, samo da je monohidrat. Podrazumeva se da si fizički aktivan tj. treniraš ?
Što se tiče magnezijuma dobar je Solgar Magnezijum citrat, skuplji je ali se odlično apsorbuje. Oni u kesicama direkt i to... bacanje para imo...

Direkt u kesicama razbija za brzo rešavanje grčeva. Sutra mi je po planu preko 20km trčanja, u najavi znam da ću nakon završetka treninga biti prinuđen da šetam još najmanje 1km i da će direkt 400mg da mi pomogne da izbegnem grčeve.

Da ne bude zabune, unosim elektorlite u toku treninga, ali na kraju tih dužih sesija šanse su pola-pola da moram da uzmem kesicu direkta.

Mislim da kreatin nema bas veze sa energijom generalno, nece ti pomoci za te simptome, vise je za eksplozivne aktivnosti ali ubaci ga svakako, redovan monohidrat, bilo koji (creapure). A magnezijum vec moguce (obicno manjka ako si veoma fizicki aktivan, puno se znojis). Moze biti i cink, vitamin d, gvozdje, ishrana u deficitu...

Zato nije lose uraditi detaljnu krvnu sliku.

Poslednja izmena:
San tj da spavas na vreme i dovoljno.
Digitalni detox
Mediteranska ishrana
Puno vode
Elektrolita
Voća
Trening (trening pomaze oko manjka energije tj luci se testeteron oa se bolje osećaš )

Magnezijum bisglacinat

Hvala vam za savete.
Nikada nisam uzimao ništa od suplemenata i sličnih stvari pa odatle i ova neobaveštenost.
Ne kažem da nikad nisam uzeo neke vitaminske šumeće ili obične tablete ali to je bilo jako retko, na nivou slučajnosti i ako neko drugi uzme.
Ne sećam se kad sam poslednji put popio neku vitaminsku/mineralsku tabletu, sigurno ima preko 10 godina.
Ja sam uvek bio fizički aktivan, kućno vežbanje mi je bilo svakodnevica, tu i tamo sam tokom ranijih godina trčao i išao u teretanu, sve na amaterskom nivou.
Jedem i dobro i loše, ima svakog dana i povrća i slatkiša. Osim slatkiša nemam drugih poroka. Nemam višak kilograma iako forma i izgled više nisu što su bili.
Nisam više mladić, iz godine u godinu sve manje imam snage i volje za vežbanje, i ove godine primetno sam slabiji i nemam volje da vežbam.
Puno sam u pokretu (ne kolima već nogama) pa me to malo teši i daje nadu da još nije sve propalo.

Kad smo kod mediteranske ishrane, imate li predlog gde uzimati brancin i oradu? Lokalna ribarnica nema, pa uzmem u metrou povremeno. Ne znam da li ima negde povoljnije ili da li neka druga riba ima bolji odnos cene/kvaliteta "mesa"?

Kad smo kod mediteranske ishrane, imate li predlog gde uzimati brancin i oradu? Lokalna ribarnica nema, pa uzmem u metrou povremeno. Ne znam da li ima negde povoljnije ili da li neka druga riba ima bolji odnos cene/kvaliteta "mesa"?

Ja uzimam u marketima tipa roda, dis, idea, lidl... Još kada je na akciji uzmem više i u zamrzivač, ništa joj ne fali :) . Inače pastrmku možeš naći svežu svuda sigurno, korektan odnos cene i kvaliteta.

Za pastrmku se iznenadih u lidlu nedavno, slučajno bacio pogled u prolazu i videh nešto oko hiljadu din, koliko košta brancin u metrou.

Vrh Dno