Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Bukvalno steppening se menjao za ovakve stvari. Jel bilo nekih info do kad ce stancovati 7000 seriju?

Znači sustigli su 14900k sa 9950x. Za preskočiti ko ima 7950X3D

Poslednja izmena:
Zavisi za sta gledas, negde je i 9700x brzi od 14900k tako da mora da se definise o cemu se prica. A da fora je jos ne znam dal znas kod ovih AMD njih ubodes i radi nemam gresaka nema kresovanja nema ulaska u bios itd. Znamo da ti si ti namestio tvoj 14900k i da je jako dobar i to znamo isto i to svaka cast nema sta.

Dosta lošiji rezultati od 7950X. Može biti da je ovo uzrok nekih čudnih rezultata.

znaci oko sest meseci da se ispeglaju bubice sa biosima :)

stari dobri AMD... a mi kupujemo i dalje :)

Gledam upoređenja sa prosekom u aplikacijama i ne izgleda ništa bolje a ako bih uzračunao gubitak u novcu sa 7900x na planirani 9900x izgubio sam apetit, 3-5% i to sa višom potrošnjom. Kada udare "max PBO" već bih pregazio VRM na mojoj B650 ploči a onda sam mirne duše mogao i 7950x na početku.

@d0minat0r Fino radi default barem prema testovima koji mogu da se vide na netu... Recimo u R24 ima bolji rezultat nego 14900k, pritom ne prelazi 74c dok intel taj isti rez zapravo nešto malo manji pravi sa 90c i to ako je primerak ok, ovi bangavi udaraju u 100c.

Nego zar ne misliš da bi same performanse trebalo da budu bolje, jer u odnosu na 7950x single core brzi je 12% multi 7%, praktično zanemrljivo. U igrama je čak i nešto zanemarljivo sporiji od 7950x.

Linux, standardno dobri rezultati:

In total I ran nearly 400 benchmarks across all the CPUs. When taking the geometric mean of all the raw performance results, the Ryzen 9 9950X came out to being 17.8% faster than the Ryzen 9 7950X. The Ryzen 9 9900X meanwhile was 21.5% faster than the Ryzen 9 7900X across this wide mix of workloads. The Ryzen 9 9950X was 33% faster than the Intel Core i9 14900K performance overall and even the Ryzen 9 9900X was 18% faster than the Core i9 14900K.

Poslednja izmena:
@d0minat0r Fino radi default barem prema testovima koji mogu da se vide na netu... Recimo u R24 ima bolji rezultat nego 14900k, pritom ne prelazi 74c dok intel taj isti rez zapravo nešto malo manji pravi sa 90c i to ako je primerak ok, ovi bangavi udaraju u 100c.

Nego zar ne misliš da bi same performanse trebalo da budu bolje, jer u odnosu na 7950x single core brzi je 12% multi 7%, praktično zanemrljivo. U igrama je čak i nešto zanemarljivo sporiji od 7950x.
Slazem se da je fail. I mene nervijaru OK mi je ovo ubraznje u IPC ali sam ocekivao da ce biti veca frekvecnija ali ovo su iste frekvecije.

Hype ko hype ali za mene je najveci fail to da trosi isto, dok je IPC neznatno veci jedino a u gamingu tacno nije doneo ama bas nista

Ne razumem te Gaming performance....pa ljudi u 1080p u svakoj igri sad ide preko 200fps...pa kud ces vise:D

rtx5090, nex gen igre, nikako nisi u pravu

I sa 5090 će da se igra u 1080? Ovaj svet mora da propadne. 😂

Zna se zasto se test CPU radi u 1080 a to da se vide performanse istog a ne da budu limitirane GPU-em

Interesantno je da je za ove procesore potreban drajver koji ce da kontrolise core parking, kao i za 7950X3D i 7900X3D. To je jedan od razloga zato sam odustao od X3D verzije i uzeo 7900X jer me cela prica sa SW resenjem odbija (drajver i Game Bar). Prosto mi je neverovatno da mora reinstall celog sistema da bi bio siguran da je drajver deinstaliran! Sa druge strane, Linux ocigledno nema taj problem pa je 9950X brzi 17.8% 7950X.

valjda 8K?

Takve igre ne treba ni igrati, ako ćemo iskreno.

Interesantno je da je za ove procesore potreban drajver koji ce da kontrolise core parking, kao i za 7950X3D i 7900X3D. To je jedan od razloga zato sam odustao od X3D verzije i uzeo 7900X jer me cela prica sa SW resenjem odbija (drajver i Game Bar). Prosto mi je neverovatno da mora reinstall celog sistema da bi bio siguran da je drajver deinstaliran! Sa druge strane, Linux ocigledno nema taj problem pa je 9950X brzi 17.8% 7950X.
Taj linix test je specifican, sa optimzovanim codom, sa prerelease softwerom koje je specijalno compajlirao za 99xx jos je birao SW koji ima benefite od nove arhitekture avx512 itd, generalno glupost u 80%

Pobrkao si neke stvari.. Generalno, ako si uzimao proc za gaming onda si trebao gledat samo 7800X3D, ako ti treba za neki mix onda uzmes non X3D verziju jer je dosta jaca u multitaskovima...
Kod 7900X3D i 7950X3D se ne treba radit reinstall cijelog sistema da preselis igre sa CCDa koji nema 3d vcache na ccd koji ima 3d vcache, potrebno je napravit deinstall chipset drivera sa 3rd party programom koji brise doslovno sve registre i fajlove od chipseta (niti windows to ne radi niti amdov software), nakon kompletnog deinstaliranja chipseta skine se novi i u biosu se stavi CPPC na "driver" i sa tim ces dobit ogroman boost u FPSu iz razloga sto se sad igre pokrecu na CCDu koji ima 3D Vcache, dok ostali programi u pozadini koriste drugi ccd...

Nisam uzeo CPU za gaming. Naprotiv, gaming mi je poslednja rupa na svirali. Kada sam pominjao drajver, mislio sam na n 9950X i 9900X (pocinje od 3:07):

Mislim da je ista prica za sve x3d, a donekle i sve procesore sa vise od 8 threadova...
Process Lasso lepo sluzi ako radis nesto zahtevno (renderovanje u mom slucaju) a hoces da ti komp ostane upotrebljiv za neke light stvari

Ima ovde objasnjeno:

The core parking tech effectively shuts down one CCD during gaming to boost cache hit rates, reduce cross-CCD traffic, and keep the workload pinned to the fastest CCD, all of which boosts gaming performance. The dual-CCD provisioning approach works exceedingly well for X3D processors because only one CCD has the vast L3 cache enabled by a vertically stacked chiplet. Still, it should also benefit the dual-CCD Ryzen 9000 chips without X3D cache because it keeps latency-sensitive game data close to the execution cores.

Upravo ovo radi i Lasso. :)
Možeš za svaki process da izabereš koja jezgra da koristi, koja da ne koristi uopšte, koji procesi imaju prioritete... Ovo naravno podesiš jednom i završio si, ne mora svaki put kad pokrećeš proces.

Linux je tu specifican kao i nacin testiranje i upotrebe, pogotovo kad se testira 1 aplikacija ima za sebe sve pogovoto ako je CLI
U windowsu je to nemoguce jer se koristi za home desktop use i uvek imas bar 6-7+ aplikacija koje jedu resurse tako da bi se nesto rezervisalo samo za 1 app ili 1 igru (mislim i ako moze to nema smisla)
Ja AMD-ve koristim u linux / cli cak je desktop GUI disabled, i kod istog kad NUMA nije optimizovana prefektono na AMD se gubi na performansama sve zavisno od primene, jedan projekat st sam gurao bas je imao problema sa opmiziacijom za koju im je tebalo pola godina da taskove podele prema numa, dok je na intelu od prve radio 100%

Lepo od njih ali sam malo kratak na tečnim azotu.

U X265 HWBot benchmarku je lepo boostovao skor. Kao i u Geekbenchu.

Nazad
Vrh Dno