Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ja se onda u Podgoricu ne bih rashladjivao kad bih cekao da se zidovi ohlade 😂 U neizolovanoj kuci ako klima od jutra ne radi do podneva vec bude 30C, dzaba je radila prethodne noci i dana - ako se ugasi temperatura brzo poraste. Bez izolacije zidovi sa spoljne strane za vrijeme ljeta ne mogu nikad da se ohlade dje je prosjecna spoljna temperatura 35+.
A svaka klima pravilno dimenzionarana trebalo bi da brzo da rashladi. Kod mene 18-ca za pola sata postigne zadatu temperaturu, a pola sata kasnije pocne da modulira.
Kod mene je isto iznenadjujuce brzo dostiglo zadatu ali je trebalo dan dva da se potrošnja opet spusti na neki minimum

Danas sam zvao servis, kaže 'vrlo fina' teta da su Hisense spoljne jedinice mnogo bučne, trebalo je to da znam pre kupovine, a da gume/podloške propadnu za dve nedelje (ali 'neka mi bude pa nek vidim sam kad već hoću'). Serviseru će 'dati signal' da vidi zašto nije stavio kondenz crevo, a potom mi je prekinula vezu. Mislim da je ovo već za Zaštitu potrošača, krajnji bezobrazluk.
Druže, ako si pošteno platio uteđaj i ugradnju tu treba lopata po leđima. Kakvo crno tužakanje, samo u tri oka!

Je li normalno da klima smrdi na ribu kad se ukljuci i sta bi moglo biti....klima je postavljena skoro

Je li normalno da klima smrdi na ribu kad se ukljuci i sta bi moglo biti....klima je postavljena skoro
Naravno da nije. Ukljuci klimu i stavi na najmanju brzinu, skini filtere i isprskaj izmjenjivac asepsolom, da ubije bakterije. Vrati filtere i ostavi je da radi neko vrijeme. Nakon toga isperi izmjenjivac vodom i ukljuci je na fan i neka radi 10,15min. Ako se posle ovoga miris ne makne, onda znaci da su se plijesni nahvatali na turbini

Kratak apdejt u vezi sa problema sa klimom - zvao sam Hisense, apsolutni profesionalizam, uzeli su sve podatke i čekam da mi se javi njihov majstor. Rekao sam da imam garanciju, ali ne i pečat, ali kaže operater da to nije ni bitno toliko. Videćemo kakvi će biti majstori, ali za sad skidam kapu njihovoj korisničkoj službi, posle onog bezobrazluka sa prethodnim servisom, ovo je lepo osveženje

Vidim ovde da se skupilo društvo koje ima Hisense Nordic i Energy pro plus, pisao sam na Nordic temi, ali vidim da jos nema odgovora, pa da upitam ovde: da li neko ima problem sa neprijatnim mirisom koji izlazi iz klime (Hisense Nordic je u pitanju)? Od kako sam je uzeo pre dva meseca, sve vreme kada radi, izbacuje neki rezak miris, nije nepodnošljiv, ali postoji. Kada se udje u sobu u kojoj radi, tacno se malo oseti. Prvo sam pomislio da curi gas, ali mi je majstor koji je ugrađivao rekao da curi freon ne bi hladila, a ona radi stvarno dobro, hladi prostoriju za sve pare. Ali ostaje taj miris koji je pomalo neprijatan. Ako je neko imao sličan problem, bio bih zahvalan da podeli iskustvo. Ako isto mislite da bih mogao sa nečim da je naprskam da ubijem taj miris i ta preporuka je dobrodošla. Samo mala napomena, klima se nalazi u dečijoj sobi, pa ne bih prskao sa bilo čime
Probaj sa funkcijom samočišćenje unutrašnje jedinice. Svaka Hisense klima ima tu funkciju na unutrašnjoj jedinici, a modeli Energy Pro, Plus, Nordic, X i Fresh Master imaju i na spoljašnjoj.

Kako ste resavali problem sa uticnicama, tj kablom za struju.
Da li dolazi neka veca duzina kabla jer mi je uticnica blizu poda?
A opet postoji li neki drugi nacin osim kanalice posred zida?

Opcija je da se klima nakači na doznu, direktno. Ali u toj varijanti se taj način povezivanja mora predvodeti još u toku projektovanja kućne elektro instalacije, kako bi se dovukao do dozne kabl samo za klimu, na posebnom osiguraču. Dakle oštema se malo zid do dozne, i nakon toga zakrpi, i ništa se ne vidi, nema kabla

Ako ti je uticnica pri podu, a vanjska jedinica ispod prozora nisko, majstor neka napojni kabal poveze na spoljnu jedinicu, pa pusti kabal da ide po podu do uticnice, da ne visi.

Jos kod nas u cg imamo neke subvencije, 50% za energetsku efikasnost, pa ce me umjesto 1000+ sa montazom ispasti oko 500 eura.
Da se nadovezem na ovaj post...
Da li je neko u Srbiji pokusavao da dobije subvencije za mere energetske efikasnosti za kupovinu invertera? Nikako da resim klimu vec mesec dana (jos se nekako stara on/off drzi), a ako je moguce dobiti 50%, sacekao bih konkurs i uzeo sigurno 2-3 i resio hladjenje cele kuce (i grejanje u prelaznom periodu)...

Ja sam pre nedelju dana saznao da to postoji, a kupio sam 10ak klima u poslednje 2 godine...ebiga

Naounićeš cevi inertnim gasom i variti srebrom? Druže, nije to LEGO 😂
Cevi se ne pune nego vakumiraju
Nije za džaba što neki serviseri ZAVARE holendere. Uz kvalitetne cevi to je posao jednom za svagda. Sem ako se ne zalomi fuš uređaj sa bušnim isparivačem.

Šta će ti rastavni spoj? Klimu nećeš pomerati do kraja njenog veka. Zavariš spojeve, obavezno pod inertnim gasom da se ne stvara garež u cevi, i Bog da te vidi
Cevi se ne vare, zabranjeno je za R32. I otkud ti znas da nece pomerati??
Ne koristi "lopova". Najgore moguće rešenje. Ako ne može da se ugradi dupla utičnica, koristi kvalitetan produžni kabl preseka 2.5mm^2, BEZ prekidača na produžnom
Lopov ako je kvalitetan ne pravi nikakvu razliku. A kabl od 2.5mm2 za 10A je nenormalno

20240806_114516.jpg
20240806_122044.jpg
Screenshot_20240806_121624_Comfort Cloud.jpg

Коначно сам после пуно година набавио даљински контролер CZ-TACG1 за (новију) климу. Пошто је у Норвешкој баш прескуп наручио преко женине пријатељице у Италији, па смо покупили сад на лето. Било мало муке да се подеси, закомпликовали га Јапанци само тако, али успео сам на крају... Стара клима нажалост остаје офлајн, а ту би ми баш значила даљинска контрола.

@mitar1982 ja sam za staru klimu koristio Smart IR sa Alija preko Smart Life, bio je oko 4 dolara i super je radio. Mislim da nije bio preset za tu klimu, ali podržava kopiranje daljinskog, a meri i temperaturu i vlažnost vazduha. Mogu da pošaljem link u PM, ako ne može ovde

Пошаљи линк, мени је у принципу битно да ради поуздано, и овај ћу добро испробати прво у свакодневним ситуацијама. Даљинска контрола ми највише значи зими кад путујемо да могу да смањим климу на неких 17-18 степени да одржава док смо одсутни, и онда да могу на време пре доласка да је појачам да угреје кућу. Ко није приметио Сунце на слици горе - за мене је почела грејна сезона... :Д

V
Cevi se ne pune nego vakumiraju

Cevi se ne vare, zabranjeno je za R32. I otkud ti znas da nece pomerati??

Lopov ako je kvalitetan ne pravi nikakvu razliku. A kabl od 2.5mm2 za 10A je nenormalno
Vidi se da nikad nisi vario bakarne cevi. Vare se pod Argonom da ne bi goreo bakar, i to dok je freon i dalje u unutrašnjoj, dakle nije u cevima. Pa vakuumiranje pod OBAVEZNO, i tek onda se pusti freon iz unutrašnje u ostatak instalacije. Nek svako radi kako hoće, ja sam rekao šta je najsigurniji način spajanja cevi. A i u struju se s oproštenjem razumeš ko Marica u kombajn.

Пошаљи линк, мени је у принципу битно да ради поуздано, и овај ћу добро испробати прво у свакодневним ситуацијама. Даљинска контрола ми највише значи зими кад путујемо да могу да смањим климу на неких 17-18 степени да одржава док смо одсутни, и онда да могу на време пре доласка да је појачам да угреје кућу. Ко није приметио Сунце на слици горе - за мене је почела грејна сезона... :Д
Hladno, al' standard.🤣

Pogledajte prilog 453076
Pogledajte prilog 453077
Pogledajte prilog 453078

Коначно сам после пуно година набавио даљински контролер CZ-TACG1 за (новију) климу. Пошто је у Норвешкој баш прескуп наручио преко женине пријатељице у Италији, па смо покупили сад на лето. Било мало муке да се подеси, закомпликовали га Јапанци само тако, али успео сам на крају... Стара клима нажалост остаје офлајн, а ту би ми баш значила даљинска контрола.
Pa jesi li se uopste i hladio ove godine kad vec pocinjes sa grijanjem. Ti si tipican primjer kad smo spomenuli da su nam vase zime 90% naslih klima bi se moralo mjenjati.

Хладио сам се у Београду. :) Јуни био хладан, малтене сам из зимске јакне прешао у кратке рукаве, кувао се у Бг и Грчкој и сад поново грејање до следећег лета...

Da se nadovezem na ovaj post...
Da li je neko u Srbiji pokusavao da dobije subvencije za mere energetske efikasnosti za kupovinu invertera? Nikako da resim klimu vec mesec dana (jos se nekako stara on/off drzi), a ako je moguce dobiti 50%, sacekao bih konkurs i uzeo sigurno 2-3 i resio hladjenje cele kuce (i grejanje u prelaznom periodu)...
Ja sam pokusao prosle god ispalili su me. Kazu to je samo za toplotnu pumpu. Ja im kazem pa ovo je toplotna pumpa vazduh vazduh :) :) al su me iskulirali imaju tacno modele toplotnih pumpi i samo na njih daju

Clivia se u prospektu energynet-a i vodi kao toplotna pumpa vazuh-vazduh, otuda i ideja, posle videh i onaj post sto sam citirao... :LOL:

Clivia se u prospektu energynet-a i vodi kao toplotna pumpa vazuh-vazduh, otuda i ideja, posle videh i onaj post sto sam citirao... :LOL:
Ali sve to zavisi ko je dato konkursom, jer posebno ide split/multi split, a poslebno toplotne pumpe, pelet, cvrsta goriva. Sad zavisi za sta je dat konkurs

EDIT: Pitanje za korisnike multi split sistema, kako je njega najekonomicnije koristiti? Da li je bolje da rade sve jedinice istovremeno ili da radi jedna koja je u dnevnoj, a u sobi paliti po potrebi.

Ja sam pokusao prosle god ispalili su me. Kazu to je samo za toplotnu pumpu. Ja im kazem pa ovo je toplotna pumpa vazduh vazduh :) :) al su me iskulirali imaju tacno modele toplotnih pumpi i samo na njih daju
Ima GEFF program subvencija, nisam koristio ali vidim da su neki inverteri pod kategorijom klime a neki toplotne pumpe. Na primer gree amber premium 12, ili fujitsu 09 lmce su pod toplotnim pumpama. Manje su subvencije 15-20 posto, ali ako je neko imao dobro iskustvo bolje ista nego nista.

Ima GEFF program subvencija, nisam koristio ali vidim da su neki inverteri pod kategorijom klime a neki toplotne pumpe. Na primer gree amber premium 12, ili fujitsu 09 lmce su pod toplotnim pumpama. Manje su subvencije 15-20 posto, ali ako je neko imao dobro iskustvo bolje ista nego nista.
Ima i 07 lmce, i 07 llce, neke iz k serije...

Хладио сам се у Београду. :) Јуни био хладан, малтене сам из зимске јакне прешао у кратке рукаве, кувао се у Бг и Грчкој и сад поново грејање до следећег лета...
Ja sam ovo uzeo, radio na Gree, Midea, Fujitsu i Toshiba od pre 30 godina :)
Temperatura, pomeranje krilaca, mod rada i jacina turbine, sve radi. Imas i verziju ustog IR kontrolera sa termometrom u sebi.
Bas smo dosta spominjali te IR kontrolere, cudi me da nisi pohvatao sve ove godine.

Imas i Tuya slicne cene, tu 10-15e, a mislim da je sve to AliExpress poreklo.

Vrh Dno