Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Nakon 7,8 dana moram reći da situacija sa mojom klimom i nije tako loša, volio bih da je unutrašnja jedinica malo tiša ali nije nepodnošljivo. Čini mi se da je malo tiša kad otvorim širom onaj usmjerivač zraka, valjda je i logično.

Ovo je sa nekih 5m udaljenosti, čuje se buka na snimku ali i mobitel snima zvuk baš dobro tako da...

Ne koristim daljinski, samo senzor na jedinici i ako se pravilno koristi nema nekih problema sa održavanjem temperature, kao što sam mislio na početku da ima. Optimalno je kada stavim temperaturu na 26 ili 27 i tada mi u prostoriji bude možda oko 2 stepena niže, što može biti i do loše klime ali i do visinske razlike.

Nema nikakvih vibracija niti buke, baš sam bio na balkonu da popijem kafu, klima radi a iznad mene vanjska koja puše vruće i skoro da se ništa ne čuje na metar razdaljine.

Ja imam energy pro plus hisense i jos 4 dobra drugara kupila u zadnje 2 godine kad su vidjeli moju, sve 4 vanjska necujna, na hladjenju bukvalno, a jako tihe i na grijanju cak i u teskim uslovima
Potpisujem ovo, Energy Pro Plus kod mene i Energy X kod drugara rade bas tiho i necujno.

To je Hisense Energy Nordic 12ka, a servis sam izabrao preko prodavca od kog sam uzeo klimu (nama inače dobro poznat po jako dobrom iskustvu, zato sam ih i zvao bez razmišljanja, al ne bih da ih kritikujem previše zbog ovog incidenta).
Majstor je potpisao garantni list i nisam ni provalio da nema pečata dok nije otišao, gume je odneo i rekao da nam ne trebaju.
Kad je pokazivao kako radi prozor je bio otvoren, pa se nisu čule toliko vibracije kroz zid kao kad je zatvoren prozor, a posle smo raspremali pa je nismo ni palili jer nije bilo dosta toplo.
Snimam najverovatnije večeras kako bruji, pa ću okačiti, a sutra ću da snimim kako je ugrađena. Sad kad sam odgledao milion videa ugradnje na yt sumnjam i u dužinu instalacije, možda je i to deo problema..

Upravo sam to i napomenuo ženi, al ona me ubeđuje da su one mnogo bučne. Razumem ja da treba da drži i do interesa servisa i da ne popušta na svaki prohtev i ćef, ali ovo je veliki bezobrazluk.
Ja imam taj Nordic i da bukvalno je ne konstatujem. Mozda zna da se cuje kad ceo dan nisam tu pa kad dodjem popodne u kuci 30 stepeni i ukljucim nekih pola sata malo cujem spoljnu ali to kad ugasin sve niko ne prica i sedim sam u sobi. P.S. Meni cak i nema nikakve amortizere, jer monter mi bas to rekao stavi cu ti na suncu ce da izgore da se stvrdnu i onda ce da ti vibrira

Prilozi

• PXL_20240109_111734338.jpg
    PXL_20240109_111734338.jpg
    145.5 KB · Pregleda: 209
Deluje mi sa slike da je mnogo blizu zidu, da je trebao duzi nosac da se stavi, pogotovo sto imas cevi namotane iza klime. Vidi u uputstvu sta kaze za minimum i izmeri koliko je tvoja od zida, pa zameni za vece nosace ako je tu oko minimuma.

Vidim ovde da se skupilo društvo koje ima Hisense Nordic i Energy pro plus, pisao sam na Nordic temi, ali vidim da jos nema odgovora, pa da upitam ovde: da li neko ima problem sa neprijatnim mirisom koji izlazi iz klime (Hisense Nordic je u pitanju)? Od kako sam je uzeo pre dva meseca, sve vreme kada radi, izbacuje neki rezak miris, nije nepodnošljiv, ali postoji. Kada se udje u sobu u kojoj radi, tacno se malo oseti. Prvo sam pomislio da curi gas, ali mi je majstor koji je ugrađivao rekao da curi freon ne bi hladila, a ona radi stvarno dobro, hladi prostoriju za sve pare. Ali ostaje taj miris koji je pomalo neprijatan. Ako je neko imao sličan problem, bio bih zahvalan da podeli iskustvo. Ako isto mislite da bih mogao sa nečim da je naprskam da ubijem taj miris i ta preporuka je dobrodošla. Samo mala napomena, klima se nalazi u dečijoj sobi, pa ne bih prskao sa bilo čime.

Izvadi filtere i operi, i operi i osusi sundjere one sto idu preko filtera pa vidi jel bolje.
Ja nisam imao problema sa neprijatnim mirisima iz klime.

Ako možeš skini sunđere i vidi u tom slučaju kakva je situacija.

Kakvi su generalno utisci kod samsung wind free klima?
Tipa ja sam prostoriju grijao sa norveskim radijatorom od 2.5kwh lagano, tako da ocekujem da mogu lagano i sa ovom klimom.
Nisam imao nista za hladjenje a uzima mi se ova zbog izduvavanja jer mi bas smeta kad duva.
Jos kod nas u cg imamo neke subvencije, 50% za energetsku efikasnost, pa ce me umjesto 1000+ sa montazom ispasti oko 500 eura.

Deluje mi sa slike da je mnogo blizu zidu, da je trebao duzi nosac da se stavi, pogotovo sto imas cevi namotane iza klime. Vidi u uputstvu sta kaze za minimum i izmeri koliko je tvoja od zida, pa zameni za vece nosace ako je tu oko minimuma.
Moja je oko 10cm od zida. Da pise da treba da bude 250mm od zida... :( Toliko o oficialnom servisu.

Poslednja izmena:
Opusteno, tako je i meni Mitsubishi uvoznik stavio, pa su posle dosli da stave vece.

Evo kako se čuje moja Hisense Nordic 12ka, stavio sam je na Super mod jer je tada ubedljivo najbučnija, a na 24 auto brzini se isto čuje (prebacio sam da se ne bi čula unutrašnja jedinica i da bi), ali malo manje. Brujanje se čuje i na drugom kraju stana i širi se i po hodniku zgrade, pa se čuje i na spratu ispod i iznad.
Video šaljem naknadno, moram da ga komprimujem jer mi ne dozvoljava da okačim.
EDIT: Video

Prilozi

• PXL_20240804_112941164.jpg
    PXL_20240804_112941164.jpg
    251.6 KB · Pregleda: 112
  • PXL_20240804_112955208.jpg
    PXL_20240804_112955208.jpg
    233.1 KB · Pregleda: 89
  • PXL_20240804_113006058.MP.jpg
    PXL_20240804_113006058.MP.jpg
    215.4 KB · Pregleda: 121
Evo kako se čuje moja Hisense Nordic 12ka, stavio sam je na Super mod jer je tada ubedljivo najbučnija, a na 24 auto brzini se isto čuje (prebacio sam da se ne bi čula unutrašnja jedinica i da bi), ali malo manje. Brujanje se čuje i na drugom kraju stana i širi se i po hodniku zgrade, pa se čuje i na spratu ispod i iznad.
Video šaljem naknadno, moram da ga komprimujem jer mi ne dozvoljava da okačim.
EDIT: Video
Tu nesto nikako nije ok!
Evo snimak energy pro plus (vanjske nje i nordika bi trebalo da su iste)
Vanjska temperatura 32, klima upaljen 10 minuta prije snimanja i podesena na 22 a u kuci je oko 26, modulirala u trenutku snimanja na oko 800w, a nista se posebno glasnije ne cuje ni na vecim modulacija, ovo tiho brujanje bude samo u višem tonu
U stanu se ne cuje apsolutno nista

Gree clivia 12,svaka preporuka ko razmislja o njoj .
Na grejanje zimi me interesuje da li ce spusta ispod 500w i kako ce odrzavati zadatu temp. ili ce da masi kao predhodna Muse
Sto Clivia je kao neka zamena od Muse spoljasna isto neki 25kg

Poslednja izmena:
Ne znam koliko se vidi kako je ugrađena, deluje mi da i nije 3m cevi, ali ne mogu da izmerim lepo. Moguće je i što kaže @LukasP, da je ukačio armaturu pa da se zato prenosi, ali nijedna Hisense koju sam čuo nije bila ovako bučna. Videćemo da li će gospođa da 'dâ pravi signal' serviseru, ali svakako za iznos koliko je koštala ugradnja očekujem da bude sve okej

Tako se nijedna klima ne cuje, trazi zamenu spoljasnje.

Moraću onda da zovem ovlašćeni servis, pošto se ispostavilo da servis preko prodavca nije ovlašćeni (verovatno zato nije ni lupio pečat), makar kako su mi rekli iz Hisensove korisničke službe. Nadam se da ću moći makar da platim taj servis, pa da uđem u 'zvanične tokove', pa da ne plaćam eventualne naredne servise

Ne mogu da se ne nerviram kad citam ovako nesto.Au,kakav smo haos napravili od drzave.Svako ce da mulja,samo da mu se ukaze prilika.Od jednostavne stvari,konstantno pravimo agoniju.Svi sve znaju,a nista nije uradjeno do kraja kako treba.Ali,kada treba da se naplati,nema vise glupih i nesposobnih.Tu svako savrseno zna da odredi cenu.Ispade,da u Srbiji ako su dve klime postavljene u fulu kako treba.Sve "profesionalci,, a greske poceticke.Samo pare,pare,pare.Sto vise zgrcemo,sve smo nezasitiji.

Pozdrav, pitanje imam prostor od oko 120-130kvadrata, da li moze klima 24 da ohladi taj ptostor? naravno ne trazim da mi bude ledara u kuci vec zelim samo da mogu normalno da funkcionisem i spavam... Dobio sam
preporuku za Mideu i Hisens klimu, da li gledati neke skuplje ili nema potrebe? Najpovoljnije sto sam nasao nesto je Hisense Inverter klima uređaj Energy SE HiNano 24K (KA70KT0E) 91.880,00 RSD da li uzeti ovo?
Tu gde ti je 24-ka biće ledara ispred nje. Jer za hlađenje tolikog prostora jednostavno mora da duva jako i prilično hladno. Ima 24-ki koje umeju nezno da hlade kad treba, ali ne može toliki prostor da ohladi na minimumu. Ako je samo za hlađenje, stavi 2 kom Vox IHD-12, bilo ih je za 35.000din na akciji
Skini

Da li je neko ima slican zvuk iz Fujitsu LUCA spoljne jedinice?
Mislio sam da je ventilator i da udara negde medjutim nije, izgleda da je motor ventilatora 😬
Skini poklopac spoljašnje pa vidi koji šaraf se opustio. Naravno izvuci kabl iz utičnice da ne bi i ti procvrčao 😁

Ima oko 3m, možda malo više.
To je inače hodnik i ulaz u kuću i plan da duva i kroz vrata i od dnevne i od spavaće.
Zato više naginjem ka nekoj 18-tici
Pretpostavljam da bi se 12-tica malo više pomučila da ugreje, morao bih npr da je držim na 25 da bi u tim sobama bilo 22,23 stepena...
Gde ćeš sa 12-com da greješ 57kvm???

Da li neko zna koji proizvođač daje bezuslovnu garanciju? Tj. koju klimu mogu sam da ugradim, a da mi važi garancija 2 odnosno 5 godina? -Eventualno, da li ima majstora koji bi mi otkucali pečat za 2-3000 din?
-Inženjer sam po struci, umem sve da odradim po PS-u.
Naounićeš cevi inertnim gasom i variti srebrom? Druže, nije to LEGO 😂
Da li neko mozda zna, tj kopao po specifikacijama, da li postoji 12 klima sa preko 5m prednapunjena gasom. 5je standard,reko dal ima vise..
Svaki Fujitsu recimo...

Poslednja izmena:
Hm... U pravu si ali djelomicno. U praksi se moze desiti da kod vakumiranja nemora da pane manometar ( nema veze manuelni ili digitalni ) a opet da nije dovoljno stegnuto da kod grijanja neizbaci gas. Cak sto vise na hladjenju ( a znamo da je dosta manji pritisak nego na grijanju ) nemora da iscuri vec tek na grijanju. U tom slucaju kod vakumiranja se to nece pokazati. E tu sam sampion posto se bas to meni desilo a sam sebi ugradio 🤣🤣
Tada mi je kolega dosao pa dopunio, vakumirao i objasnio neke detalje. Odma sam i zamjenio cjevi sa debljom stjenkom i ujedino kvalitetniji materijal. Mislim da je u tom slucaju jako bitni iskustvo i osjecaj ili neko ko je pocetnik da koristi kilo kljuc da se upravo ovo nedesi. Sve u svemu nije dzaba taj protokol koji bi se trebao sljediti.
Nije za džaba što neki serviseri ZAVARE holendere. Uz kvalitetne cevi to je posao jednom za svagda. Sem ako se ne zalomi fuš uređaj sa bušnim isparivačem.
Ne mogu da se složim....
"Pertlanje" možda nije najprostiji način za ostvarivanje nepropusnog, a rastavnog, spoja, ali je sigurno među najdelotvornijim i najpraktičnijim.
Šta će ti rastavni spoj? Klimu nećeš pomerati do kraja njenog veka. Zavariš spojeve, obavezno pod inertnim gasom da se ne stvara garež u cevi, i Bog da te vidi

Poslednja izmena:
K
Zdravo,

Interesuje me koju bi klimu preporucili za hladjenje stana od 50ak kvadrata. Primarno dnevna + kuhinja 30 kvadrata i da eventualno dobaci do spavace.
U stanu vec imam toplotnu pumpu. Grejanje je odlicno, ali hladjenje pravi problem jer je preko zidova i stvara se kondenz, pa mi treba klima da malo isusi vazduh (i naravno rashladi)

Gadjao sam neke 12-ice u rangu oko 50-55k (Midea Breezles-E / Xtreme, Gree Pular, gledao i neke Hisense al sve nestaju sa stanja u prodavnicama).
Danas su mi u servisu preporucili MDV All Easy Pro. Da li je vredno dodati 15k vise u odnosu na prethodne modele s obzirom da je prioritet iskljucivo hladjenje?

Takodje neki drugi model ako imate da preporucite bio bih zahvalan.
Kinezi kondenzuju 1.2L/h, Japanci 1.8L/h. Tako da nabavi najpovoljniju japansku klimu (made in P.R.C) i to je to

Pazite ovo, u subotu ce biti deseti dan da nisam u stanu, potkrovlje. Danas je vec 29 temperatura unutra i ostaje i preko noci. Bas me zanima koliko ce se napatiti klime i za koliko spustiti temperaturu...
Ja se onda u Podgoricu ne bih rashladjivao kad bih cekao da se zidovi ohlade 😂 U neizolovanoj kuci ako klima od jutra ne radi do podneva vec bude 30C, dzaba je radila prethodne noci i dana - ako se ugasi temperatura brzo poraste. Bez izolacije zidovi sa spoljne strane za vrijeme ljeta ne mogu nikad da se ohlade dje je prosjecna spoljna temperatura 35+.
A svaka klima pravilno dimenzionarana trebalo bi da brzo da rashladi. Kod mene 18-ca za pola sata postigne zadatu temperaturu, a pola sata kasnije pocne da modulira.

@Boy_81

Zima je bila relativno blaga. Bilo je najniže oko -10 ako se dobro sećam. Naravno, potrošnja je tada bila nešto veća, negde do oko 400W. Kod mene je 12KMCC uvek podešena na LOW NOISE što joj ne dozvoljava da ide više od 600-650 W, a i to se dešava samo pri uključivanju klime.
Low Noise ograničava snagu kompresora na 50%
Da li neko ima iskustva sa MDV All Easy Pro?

Serviseri hvale da je pouzdana. Spada kao u premium. Da li je stvarno tako?

Da li vredi 70k za 12-icu dati. Napomena da mi je iskljucivo mi je za hladjenje (i odvlazivanje vazduha) potrebna.
Za te pare vidi ima li Vivax REWI (prepakovan Haier)

Ja se onda u Podgoricu ne bih rashladjivao kad bih cekao da se zidovi ohlade 😂 U neizolovanoj kuci ako klima od jutra ne radi do podneva vec bude 30C, dzaba je radila prethodne noci i dana - ako se ugasi temperatura brzo poraste. Bez izolacije zidovi sa spoljne strane za vrijeme ljeta ne mogu nikad da se ohlade dje je prosjecna spoljna temperatura 35+.
A svaka klima pravilno dimenzionarana trebalo bi da brzo da rashladi. Kod mene 18-ca za pola sata postigne zadatu temperaturu, a pola sata kasnije pocne da modulira.

Prilozi

• Screenshot_20240805-162913~2.png
    Screenshot_20240805-162913~2.png
    143.4 KB · Pregleda: 63
Pozdrav ekipa
Evo,posle ovih paklenih dana moja GTech pocela da posustaje nakon 4 pune grejne sezone. Odrzavana lepo i ciscena . Pretpostavljam da mora dubinsko ciscenje obzirom da dosta slabije duva,sisti i zamanjuje kao ves masina,i potrosnju je triplirala. Mada na oko ozgleda kao nova ali nesto ipak kao da je zapusen izmenjivac. Potrosila vise struje nego u Januaru na grejanju.
Planiram da je izmestim u drugu sobu a na njeno mesto mozda cak i 18-icu obzirom da je ova radila na 4oj brzini konstantno sto je nekih 510 ili 600m3/h
Razmisljao sam o Daikin ftxc42/50 ili mozda KMTA18.
Mogu da kazem da GTech nije kod mene bila stedljiva. Na hladjenju ne ide ispod 380w pa gasi kompresor a na grejanju ne ide ispod 450-500 kada je ispod nule. Do 0 radi na 600-700 i on-off. Nikad je nisam video da se zaleze i da ide vise od 700-800w i kada je dobar minus. Jedino nakon odradjenog defeosta ide do 1300-1400w
Zato sam mislio neku 18btu ali od ova dva navedena ili neka mozda bolja ideja
Ne znam za druge 18-ce, ali KMTA 18 spušta nisko i na grejanju i na hlađenju. Jedino što prilično jače duva od te Gree koju imaš (550-980), pa gledaj da ne duva nikome u glavu. Skoro je neko pisao na forumu za KMTA 24-ku, kako ume nisko da spusti snagu.
Pozdrav, nedavno su mi ugradili Hisense Energy Pro Plus, radila je ok, no maloprije sam je istekao iz utičnice kako bi stavio lopova, ali sada kako god je vratim, sa ili bez lopova, upali se samo sa oznakom ER koja treperi nonstop i nekada krene da puše baš jako. Šta mogu da radim?
Hvala
Ne koristi "lopova". Najgore moguće rešenje. Ako ne može da se ugradi dupla utičnica, koristi kvalitetan produžni kabl preseka 2.5mm^2, BEZ prekidača na produžnom

Haha 😂👍 Mada zaista ne tripujem. 😜 Da, iz Pg. Mislio sam poslije ljeta da sam odradim ciscenje klime, ali mozda reko bolje da pozovem nekoga od meni znanih servisera da ujedno izvrsi i preventivni pregled ako ima razloga.
Pogledajte prilog 451945
Možda se čuje EEV kako secka, tj dozira količinu (protok) freona? Uglavnom se to vodi pod normalno. Dakle sipaj lozu i uživaj

Ove imaju COP preko 6 😂

Da li neko može da mi prosledi neki provereni ovlašćeni servis za Hisensove klime? Servis koji mi je ugradio klimu je izgleda isfušario posao, spoljna jedinica bruji kao da poleće turbo prop avion, a majstor rekao da sam ugradim crevo za kondenz na klimu koja je na petom spratu (a pritom nije lupio ni pečat na garanciju) 🤯
Nisi valjda platio takvu "ugradnju"?

Nazad
Vrh Dno