Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Da li neko ima iskustva sa MDV All Easy Pro?

Serviseri hvale da je pouzdana. Spada kao u premium. Da li je stvarno tako?

Da li vredi 70k za 12-icu dati. Napomena da mi je iskljucivo mi je za hladjenje (i odvlazivanje vazduha) potrebna.
Nije premium,vec kao i sve ostale klime u srednjoj klasi.

Poenta All Easy Pro modela je lako i brzo rasklapanje unutrasnje, zato je i skuplja od modela ispod.

A wifi je itekako poželjan, to vec spada u obaveznu opremu
A vidis kako za koga... Ja prve dve klime uzeo sa wifi , koristio ga mozda mesec-dva.. Bilo u pocetku zanimljivo, kao stedim na struji , palim/gasim podesavam klimu pre nego sto sa posla krenem kuci , ali posle nekog vremena dosadilo. Sad upalim na pocetku sezone i ne diram nista, eventualno mrdnem gore-dole jedan stepen na osnovu trenutnog osecaja i to je to...

Kupi ovo, stavi da moze da gadja senzor klime i imas Wi-Fi na svakom uredjaju koji ti treba sa najbitnijim funkcijama, modovi rada, temperatura i fan speed, a mozda i ponesto dodatno.
Ja imam i koristio sam ranije za Fujitsu Luca.
Porucio, cekam da mi stigne sa alia. A do sada sam brata koristio posto je on blizu mene😂
Bilo u pocetku zanimljivo, kao stedim na struji , palim/gasim podesavam klimu pre nego sto sa posla krenem kuci , ali posle nekog vremena dosadilo. Sad upalim na pocetku sezone i ne diram nista
Nije fora stednja struje, nego funkcionalnost. Zasto klima da radi 10, 12 dana kada nijesam tu? Sto je grijanja tice upalim je 2 dana prije nego sto dodjemo i udjemo u toplu kucu.

A vidis kako za koga... Ja prve dve klime uzeo sa wifi , koristio ga mozda mesec-dva.. Bilo u pocetku zanimljivo, kao stedim na struji , palim/gasim podesavam klimu pre nego sto sa posla krenem kuci , ali posle nekog vremena dosadilo. Sad upalim na pocetku sezone i ne diram nista, eventualno mrdnem gore-dole jedan stepen na osnovu trenutnog osecaja i to je to...
Ne dirkam ni ja to često već mi je ključno za prelazni period kada nema potrebe da radi 24 sata jer preko aplikacije nastimam da se pali ujutru rano a gasi uveče tako da bude prijatno čim se ustane i da ne razmišljam o paljenju i gašenju
I naravno kada se putuje na duze.

Pozdrav svima,
Treba da postavim klimu u kucu. Skica kuce je u prilogu (prizemlje i potkrovlje). Ovo sto je oznaceno crvenim, tu nema ploce (open space). Juzni deo (ima kompas na sredini slike lijevo) je visok 4.6m, najvisi dio kuce je oko 6m, kuca je na 2 vode. Takodje, ovdje gdje je oznaceno plavom bojom, nema zidova. U plafonu je ubaceno 30 cm vune. Spolja za sada nema fasadu i nije omalterisano, to ce se vjerovatno dogodine raditi.
Pozicija koju sam namijenio za klimu je oznacena zelenom bojom i stajala bi ispod kosog krova, dakle na nekih 4.3m visine. Stajala bi tako da desnim dijelom duva na galeriju (potkrovlje pocinje na oko 2.8-2.9m visine od prizemlja), lijevim na ovaj veliki prostor gdje nema ploce. Ideja je da ova jedna klima ohladi sto vise prostorija u prizemlju i potkrovlju. U kuci je razvedeno podno grijanje, medjutim, klimu bih eventualno koristio i da dogrijevam ovaj otvoreni dio, posto nisam siguran kako se podno grijanje ponasa kada je visina prostora ovoliko velika. Stavio sam tu vise cijevi, ali opet, za svaki slucaj bih htjeo da imam klimu kao opciju za dogrijavanje (mozda necu ni morati da dogrijavam). Dakle dogrijavanje planiram samo za ovaj otvoreni dio u dnevnom boravku.
Za klimu mi je bitno da moze da ohladi sto vise prostorija u prizemlju i potrkrovlju. Svjestan sam da cu vrv morati da dodam jos neku klimu, ali ideja je da sada probam sa jednom vecom klimom, pa da naknadno odlucim gdje cu jos dodati klimu.
Nemam neke specijalne zahtjeve, po redoslijedu vaznosti, bitno mi je da je pouzdana (montiras i ne razmisljas o njoj), tiha i da ima dobar odnos cijena/kvalitet.
Koja bi bila preporuka za ove gore zahtjeve, odakle da krenem da trazim? Da li uzimati 12ticu ili 18ticu (obzirom da hocu da bude tiha unutrasnja jedinica)?

Prilozi

• skica.png
    skica.png
    243.6 KB · Pregleda: 155
Samo da prenesem početno iskustvo sa klimom i servisima.

Imam neki problem sa klimom a možda i nemam, jednostavno mi treba neko objasniti u čemu je stvar i da li klima ispravno radi.

Odem u prodavnicu gdje sam kupio klimu i kažu mi da oni samo prodaju klime i da ne znaju i ne bave se ničim drugim osim prodaje a za ostale stvari imaju serviseri. Kaže pitaj one što su ti montirali, trebali su ti detaljno ispitati klimu prije nego što su završili sa tobom a imaš i servis, neka firma u Lukavcu.

Nazovem ove montere što su postavili klimu i kažu nemamo mi ništa s tim, naše je da pustimo gas i da klima hladi.

Hajd dobro, nazovem ovu firmu iz Lukavca jer su oni ovlašteni serviseri Hisense uređaja za ovo područje. i oni mi kažu da ne mogu ništa bez naloga od Gorenja i da nazovem Gorenje servis, dali mi broj.

Zovem ja i nakon 3 pokušaja dobijem Gorenje u Sarajevu i kaže nemamo mi ništa s tim, možemo vam dati broj servisa u Doboju pa nazovite.

Nazovem i njih ali dobijem neku tetu koja samo prodaje rezervne dijelove ali je eto obećala da će pitati servisere pa će mi javiti, ispričao sam joj šta je problem sa klimom. Firma je inače Servis Gorenja i prodaja ujedno, popravljali su mi neke uređaje od Gorenja ranije.

Prvao iskustvo je znači 0, katastrofa, tačno zažalim što sam ju uopšte kupovao.

Pisao sam ranije, npr ako je u sobi temperatura 25 i ja stavim na 24 da malo ohladi klima spusti na 22 i hladi i dalje i ne gasi kompresor, soba bude prehladna bez potrebe. Ne dešava se svaki put doduše ali svjedno mi to nije OK i praktično. Drugi problem, ako je problem, npr radi hlađenje na 25 i ako u tom momentu povećam na 28 klima i dalje radi dok npr na nekim modelima zaustavi kompresor u roku 10s, ako se ne varam.

Pisao sam ranije, npr ako je u sobi temperatura 25 i ja stavim na 24 da malo ohladi klima spusti na 22 i hladi i dalje i ne gasi kompresor, soba bude prehladna bez potrebe. Ne dešava se svaki put doduše ali svjedno mi to nije OK i praktično. Drugi problem, ako je problem, npr radi hlađenje na 25 i ako u tom momentu povećam na 28 klima i dalje radi dok npr na nekim modelima zaustavi kompresor u roku 10s, ako se ne varam.
To je bas bio problem sa wings serijom, ima na forumu unazad prije par godina se pisalo i ljudi su bas za wings govorili da je za izbjegavanje dok su ostali modeli ok. Cudi me da je nisu povukli iz prodaje...ili su to ostali stari modeli

To je bas bio problem sa wings serijom, ima na forumu unazad prije par godina se pisalo i ljudi su bas za wings govorili da je za izbjegavanje dok su ostali modeli ok. Cudi me da je nisu povukli iz prodaje...ili su to ostali stari modeli
Bitno je da se nekome uvali...
U prodavnici pricaju verovatno (kao uvek) bajke da je baba roga od klime, najprodavanija itd

@lain coubert
Pa koji ti je preporucio ?

Bitno je da se nekome uvali...
U prodavnici pricaju verovatno (kao uvek) bajke da je baba roga od klime, najprodavanija itd

@lain coubert
Pa koji ti je preporucio ?
Na što misliš?

Ako misliš na preporuku od prodavca pri kupovini nije je ni bilo. Prodavac je u fazonu boli me ***** što ti kupuješ i inače je takav bio čitav proces, jedan od njih je rekao nešto u fazonu dobru si klimu uzeo ovo ono, nije bilo nekih pritužbi za njih, doduše i ja sam bio laik dok nisam malo počeo po forumima čitati. Pošto je bila ubrzana kupovina kriteriji su bili da bude 18 veličina i da nije ni najjeftinija ni neka skuplja, ova je bila tako nekako, djelovala solidno na papiru.

Tako i ja kad sam trebao da kupim klime. Čitao forum ovaj onaj i čitao i čitao... Ljutio se na neke sa foruma što su mi savetovali klime od 700 eura a ja znam da imaju od 400, i znam da je sve to isto i pravi se na istom mašinama u Kini samo je nalepnica druga. Al to ne da nema veze sa životom nego nema ni sa zdravom pameću pomisliti da su Tošiba, Fujitsu, Mitsubishi i Daikin generički uređaji.
A onda vreme provedeno na forumu me iskristalisalo da znam šta hoću i kupum prvog japanca, reko ako sam se zeznuo neće biti prvi put u životu. Nakon iskustva sa njim mogu samo da kažem hvala momcima sa foruma koji su me savetivali da se klima kupuje za namenu i za konkretnu prostoriju. To je bilo toliko uspešno da sam otišao i kupuo još jednog i to još boljeg. I to je dobitna kombinacija namena i prostorija.
Tako i vi kad kupujete samo se dobro razmislite zašto kupuješ klimu i koja su ti očekivanja (u okviru optimalnih i realnih mogućnosti klime) pa onda biraj klimu.
Sad se razmišljam da uzmem još dva da ne moram da palim centralno tih par dana kad mi deca u gosti dođu.

Gledam wi-fi module za Vivax klime i svuda se prodaje za AERI, AEMI, AESI seriju, nigde se ne pominje AEHI.
Postoji li onda uopšte zaseban modul za AEHI seriju ili taj jedan modul što je kao usb stik odgovara?

Tako i ja kad sam trebao da kupim klime. Čitao forum ovaj onaj i čitao i čitao... Ljutio se na neke sa foruma što su mi savetovali klime od 700 eura a ja znam da imaju od 400, i znam da je sve to isto i pravi se na istom mašinama u Kini samo je nalepnica druga. Al to ne da nema veze sa životom nego nema ni sa zdravom pameću pomisliti da su Tošiba, Fujitsu, Mitsubishi i Daikin generički uređaji.
A onda vreme provedeno na forumu me iskristalisalo da znam šta hoću i kupum prvog japanca, reko ako sam se zeznuo neće biti prvi put u životu. Nakon iskustva sa njim mogu samo da kažem hvala momcima sa foruma koji su me savetivali da se klima kupuje za namenu i za konkretnu prostoriju. To je bilo toliko uspešno da sam otišao i kupuo još jednog i to još boljeg. I to je dobitna kombinacija namena i prostorija.
Tako i vi kad kupujete samo se dobro razmislite zašto kupuješ klimu i koja su ti očekivanja (u okviru optimalnih i realnih mogućnosti klime) pa onda biraj klimu.
Sad se razmišljam da uzmem još dva da ne moram da palim centralno tih par dana kad mi deca u gosti dođu.
"Klima se kupuje za namjenu" ljepo receno... Mnogi su kupli za hladjenje ali bi i za dogrijavanje pa kad se spusti malkice temp onda gori forum.

Pozdrav, nedavno su mi ugradili Hisense Energy Pro Plus, radila je ok, no maloprije sam je istekao iz utičnice kako bi stavio lopova, ali sada kako god je vratim, sa ili bez lopova, upali se samo sa oznakom ER koja treperi nonstop i nekada krene da puše baš jako. Šta mogu da radim?
Hvala

Pozdrav, nedavno su mi ugradili Hisense Energy Pro Plus, radila je ok, no maloprije sam je istekao iz utičnice kako bi stavio lopova, ali sada kako god je vratim, sa ili bez lopova, upali se samo sa oznakom ER koja treperi nonstop i nekada krene da puše baš jako. Šta mogu da radim?
Hvala
Jesi je ugasio prije istekavanja ili si je istekao dok je radila ?
Istekaj iz zida i izvadi baterije iz daljinskog. Nakon 15 minuta ustekaj u zid a na daljinskom stisci dugmice par sekundi dok su izvadjene baterije). Kad budes ustekivao klimu vrati baterije i upali sve normalno, malo sacekaj kad upalis da vidis hoce raditi

Jesi je ugasio prije istekavanja ili si je istekao dok je radila ?
Istekaj iz zida i izvadi baterije iz daljinskog. Nakon 15 minuta ustekaj u zid a na daljinskom stisci dugmice par sekundi dok su izvadjene baterije). Kad budes ustekivao klimu vrati baterije i upali sve normalno, malo sacekaj kad upalis da vidis hoce raditi
Hvala, uspio. Sada ne znam da li i ovo ima veze, otvarao sam poklopac pa ono duge On/Off (reset) treba kao cackalicom ili nečim. I baš ispred tog dugmeta je prelazio kabel pa nisam mogao stisnuti dugme. Odvremem šaraf pa pomjerim kabel i resetujem, no i dalje mi je tu grešku izbacivalo. Sada sam napravio kako ste napisali i upalilo je bez greške.

Pozdrav ekipa
Evo,posle ovih paklenih dana moja GTech pocela da posustaje nakon 4 pune grejne sezone. Odrzavana lepo i ciscena . Pretpostavljam da mora dubinsko ciscenje obzirom da dosta slabije duva,sisti i zamanjuje kao ves masina,i potrosnju je triplirala. Mada na oko ozgleda kao nova ali nesto ipak kao da je zapusen izmenjivac. Potrosila vise struje nego u Januaru na grejanju.
Planiram da je izmestim u drugu sobu a na njeno mesto mozda cak i 18-icu obzirom da je ova radila na 4oj brzini konstantno sto je nekih 510 ili 600m3/h
Razmisljao sam o Daikin ftxc42/50 ili mozda KMTA18.
Mogu da kazem da GTech nije kod mene bila stedljiva. Na hladjenju ne ide ispod 380w pa gasi kompresor a na grejanju ne ide ispod 450-500 kada je ispod nule. Do 0 radi na 600-700 i on-off. Nikad je nisam video da se zaleze i da ide vise od 700-800w i kada je dobar minus. Jedino nakon odradjenog defeosta ide do 1300-1400w
Zato sam mislio neku 18btu ali od ova dva navedena ili neka mozda bolja ideja

Vrucina vise ne zateze pricu, i zamrla diskusija :)
Bice opet od sutra, bar tako kazu.
Nocu ce nize ici temp, ako je verovati prognozi, pa ce biti to ok u odnosu na ono ludilo sa kojim se junacki izborismo :)

Poslednja izmena:
Dobro vece, klime su mi vec danima upaljene na hladjenu ne gasim ih, medjutim jedna nije ispustila ni kap vode poslednjih dana koliko sam video.. I ranije sam ih palio ne preko celog dana i samo jednom sam video da je pustila nesto malo vode, dok druga redovno ispusta i kaplje..Da li je to normalno? Na velikoj visini su na zgradi, ispred zgrade vidim da je sve suvo kod te klime ispod, dok kod druge redovno kaplje..
Evo da se javim ponovo, klimu sam bio drzao na 24-26c , kad je bilo bas jako toplo spustio sam na 22c i fan 4 i pocela je da ispusta vodu.. Medjutim vec sutradan i narednih dana skoro nista vode nije pustila.. Poslednjih par dana kad je bila upaljena nije pustala vodu.. Da li je to normalno ili treba zvati majstora? U pitanju je Amber Comfort 12

Ako zelis da proveris sigurno,skini filtere unutrasnje i sipaj vodu direkt na sace.
To mora da izadje napolje.

Da li je to normalno ili treba zvati majstora? U pitanju je Amber Comfort 12
To je, verovatno, normalno.

Klima "pušta vodu" u slučaju da u vazduhu ima dovoljno vodene pare, koja se ohladi na isparivaču i kondenzuje, tj iz gasovitog pređe u tečno agregatno stanje

Ako nema vlage - nema ni vode....
Računica je jasna - dvaput ništa je ništa...

Evo stanja….

Prilozi

• IMG_2869.jpeg
    IMG_2869.jpeg
    238.5 KB · Pregleda: 93
  • IMG_2870.jpeg
    IMG_2870.jpeg
    169.4 KB · Pregleda: 86
  • IMG_2871.jpeg
    IMG_2871.jpeg
    293.8 KB · Pregleda: 97
  • IMG_2873.png
    IMG_2873.png
    1.5 MB · Pregleda: 104
  • IMG_2878.png
    IMG_2878.png
    1.4 MB · Pregleda: 106
  • IMG_2876.png
    IMG_2876.png
    1.3 MB · Pregleda: 96
  • IMG_2875.png
    IMG_2875.png
    1.6 MB · Pregleda: 85
  • IMG_2870.jpeg
    IMG_2870.jpeg
    169.4 KB · Pregleda: 73
  • IMG_2869.jpeg
    IMG_2869.jpeg
    238.5 KB · Pregleda: 118
Evo, da zivne.

Prilozi

• Screenshot_20240727_200143_MELCloud.jpg
    Screenshot_20240727_200143_MELCloud.jpg
    68.8 KB · Pregleda: 78
  • Screenshot_20240727_200406_Tapo.jpg
    Screenshot_20240727_200406_Tapo.jpg
    61.7 KB · Pregleda: 77
ŠTa mislite je li ovo zadovoljavajući nivo buke za klimu, nemam trenutno sa čime usporediti.

Aplikacija mi mjeri nekih 39 db kada je ovako uključena, ovo je najniže što može, QUIET mode za koji nisam siguran da radi.

Nazad
Vrh Dno