Pozdrav svima,
Treba da postavim klimu u kucu. Skica kuce je u prilogu (prizemlje i potkrovlje). Ovo sto je oznaceno crvenim, tu nema ploce (open space). Juzni deo (ima kompas na sredini slike lijevo) je visok 4.6m, najvisi dio kuce je oko 6m, kuca je na 2 vode. Takodje, ovdje gdje je oznaceno plavom bojom, nema zidova. U plafonu je ubaceno 30 cm vune. Spolja za sada nema fasadu i nije omalterisano, to ce se vjerovatno dogodine raditi.
Pozicija koju sam namijenio za klimu je oznacena zelenom bojom i stajala bi ispod kosog krova, dakle na nekih 4.3m visine. Stajala bi tako da desnim dijelom duva na galeriju (potkrovlje pocinje na oko 2.8-2.9m visine od prizemlja), lijevim na ovaj veliki prostor gdje nema ploce. Ideja je da ova jedna klima ohladi sto vise prostorija u prizemlju i potkrovlju. U kuci je razvedeno podno grijanje, medjutim, klimu bih eventualno koristio i da dogrijevam ovaj otvoreni dio, posto nisam siguran kako se podno grijanje ponasa kada je visina prostora ovoliko velika. Stavio sam tu vise cijevi, ali opet, za svaki slucaj bih htjeo da imam klimu kao opciju za dogrijavanje (mozda necu ni morati da dogrijavam). Dakle dogrijavanje planiram samo za ovaj otvoreni dio u dnevnom boravku.
Za klimu mi je bitno da moze da ohladi sto vise prostorija u prizemlju i potrkrovlju. Svjestan sam da cu vrv morati da dodam jos neku klimu, ali ideja je da sada probam sa jednom vecom klimom, pa da naknadno odlucim gdje cu jos dodati klimu.
Nemam neke specijalne zahtjeve, po redoslijedu vaznosti, bitno mi je da je pouzdana (montiras i ne razmisljas o njoj), tiha i da ima dobar odnos cijena/kvalitet.
Koja bi bila preporuka za ove gore zahtjeve, odakle da krenem da trazim? Da li uzimati 12ticu ili 18ticu (obzirom da hocu da bude tiha unutrasnja jedinica)?