Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ја сам 99% сигуран да су се те климе што плану по становима запалиле због лоших електроинсталација (што фиксних у стану, што лоше инсталације климе) , а не због Р32.

Jasno je da su mogući, i vrlo verovatni, uzroci pojave požara elektroinstalacije, al ipak, možda bi bilo zgodnije da nema dodatnog "goriva"...
ako baš nije pod moranje...

Naravno. Kucne instalacije, losi kontakti, kineski kablovi, neispravni senzori, otpanjene klime na 16 24/7, itd. Plastika klime je daleko zapaljivija od R32

Ko zna sta je tu bilo...
Kad ovde vidim komsiju kad sam ga jednom pitao da li radi servis na klimu? Jok zasto servis kad radi lepo... A filtere peres? Koji filteri? :rolleyes:
Onda ne bi me cudilo kad jednog dana (daleko bilo) nesto i kod njega rokne... Ne mogu da zamislim kako onda filteri izgledaju posle neki 4-5godine od kad ima tu klimu neku favorite on/off a pusi po 3 paklice dnevno

Nabavi neki termometar i stavi ga u sobu na visinu od oko 1.5m ali negdje sa strane od klime, nikako blizu klime ili u suprotan zid od klime, znaci sa strane.

Prvo pokusaj upratiti koliko klima maši. Npr ako zadas 25 a ona hladi na 22 znaci 3 stepena razlike. Pokusaj onda stimati vodeci se ovim 28 da bi ti bilo 25.

Onda pokusaj skontati da li odrzava to sto postigne precizno ili u toku dana varira temperatura gore dole po 2-3 stepena. Jedan stepen je ok ali sve preko dva je lose *********.

Ako je samo prvi problem u pitanju to nije nista strasno samo naucis kako stimati. Ja nor svuju hisense energy pro plus stimam za 2 stepena nize nego sto mi treba (22 da bi mi bilo 24) i ona to precizno odrzava.

Ako je drugi problem u pitanju i temperatura varira a klima radi cijeli dan i podesena je na isto konstantno onda na daljinskom aktiviraj IFeel, tada klima koristi sensor u daljinskom za temperaturu i stavi ga negdje gdje ga klima vidi (jer klima svakih 10 min očitava temperaturu sa daljinskog) ali isto sa strane, ne da puse u njega.
Ako ti tako bude precizna onda mozes tako da je koristis, malo smaranja ali ********* nije strasno. Ako i tada bude šetala sa temperaturom mjenjaj je sto prije dok mozes i ganjaj energy modele oni su super od hisense ili nesto trece

E ovako, čini mi se da je to sa temperaturama ipak OK jer na 3 termometra pokazuje istu temperaturu kao i na daljinskom i aplikaciji, nema nekih odstupanja. Muka mi je samo što npr kad je temperatura 25 ja stavim 28 i onda se ugasi kompresor ali unutra i dalje puše skoro pa istim intenzitom, volio bih da bude malo manje i tiše, zašto ne prebaci sam na nešto tiše, ima taj neki FAN MODE i tu može lagano skroz duvati ali na hlađenju ne može bez obzira što kompresor ne radi i što nije potrebno to duvanje. Ne pomaže ni QUIET tipka ni ona ECONOMY.

.
E ovako, čini mi se da je to sa temperaturama ipak OK jer na 3 termometra pokazuje istu temperaturu kao i na daljinskom i aplikaciji, nema nekih odstupanja. Muka mi je samo što npr kad je temperatura 25 ja stavim 28 i onda se ugasi kompresor ali unutra i dalje puše skoro pa istim intenzitom, volio bih da bude malo manje i tiše, zašto ne prebaci sam na nešto tiše, ima taj neki FAN MODE i tu može lagano skroz duvati ali na hlađenju ne može bez obzira što kompresor ne radi i što nije potrebno to duvanje. Ne pomaže ni QUIET tipka ni ona ECONOMY.
Nikad ti neces biti zadovoljan sa tom klimom, uvjek ces nesto cackati. Zato ako vec na startu nisi zadovoljan i ako ikako imas sanse, vrati i doplati da imas mir sa tim.

.
Nikad ti neces biti zadovoljan sa tom klimom, uvjek ces nesto cackati. Zato ako vec na startu nisi zadovoljan i ako ikako imas sanse, vrati i doplati da imas mir sa tim.

Pa sad... Nije to baš tako jednostavno, možda u Srbiji može ali ovdje nema tog zakona zbog kojeg bih ja mogao tražiti drugi uređaj i vratiti ovaj.
Sad čitam da se ventilator nikad neće gasiti ako nije postavljen na AUTO, doduše druga je klima od drugih proizvođača ali možda i na ovoj tako funkcioniše. probaću sutra.

Moze li mi ko pomoci sa podesavanjem klime, hisense wings 18...sta sve trebam uraditi da bih nastimao temperaturu...u sobi 23 stepena, na daljincu 28, u aplikaciji tu nesto slicno, ukljucim i feel ali ne funkcionise mi kako sam ja to zamislio....je li moguce da daljinac prikazuje pogresnu sobnu temperaturu
Imam je ja, kad je hladjenje u pitanju, najmanje trosi na quiet, meni je na 27 stavljena, u kuci 24,5, kuca bez izolacije, prosek izmedju 250-270w

Imam je ja, kad je hladjenje u pitanju, najmanje trosi na quiet, meni je na 27 stavljena, u kuci 24,5, kuca bez izolacije, prosek izmedju 250-270w

Da li je baš isti model... Kod mene je HIsense Hinano Wings pro 18 kb nešto, čudno mi da se ništa ne dešava ni kad pritisnem QUIET niti kad stavim na štedljivi mod, možda griješim pri upotrebi, možda trebam duže čekati jer je tek od jučer kod mene a nije upaljena cijelo vrijeme jer mi je prejaka i drugima je hladno.

Zdravo svima.

Molim vas za misljenje da li moja ideja u vezi lokacije klime moze da resi problem.

Potrebna mi je da rashladim stan od 50m2. Zamislio sam da postavim jednu 12-icu u hodnik, cim se udje u stan, zbog specificnog rasporeda prostorija.
Mislio sam da stavim VOX IVA klimu, ili neku varijaciju VOX-a, poput IFG12-AACT.
Da li mislite da ova klima moze da rashladi ovaj stan, ako je postavim na mesto koje sam zamislio, kao i da li je lokacija postavljanja dobra?
Primarno je da se rashlade Soba 1 i Soba 2.

Hvala unapred!

Prilozi

• Stan.png
    Stan.png
    10.2 KB · Pregleda: 122
Zdravo svima.

Molim vas za misljenje da li moja ideja u vezi lokacije klime moze da resi problem.

Potrebna mi je da rashladim stan od 50m2. Zamislio sam da postavim jednu 12-icu u hodnik, cim se udje u stan, zbog specificnog rasporeda prostorija.
Mislio sam da stavim VOX IVA klimu, ili neku varijaciju VOX-a, poput IFG12-AACT.
Da li mislite da ova klima moze da rashladi ovaj stan, ako je postavim na mesto koje sam zamislio, kao i da li je lokacija postavljanja dobra?
Primarno je da se rashlade Soba 1 i Soba 2.

Hvala unapred!
Raspored ti je katastrofa za 1 klimu :(
A hodnik je skoro uvijek najgora opcija

Drugari, treba mi mala pomoć. Prvi put se suočavam sa klima uređajem u svom prostoru pa ne znam da li je to normalno.
Postaviću pitanje i ovde, pošto vidim da je prometna tema. Klima uređaj je Hisense Energy Pro plus 12k

Naime, klima uređaj mi je postavljen naspram sobnih vrata na zidu iznad prozora. Između klime koja ofc duva direktno na vrata i vrata ima 5.5m dužine. Hodnik je širok 2 metra i naspram vrata od dnevne sobe, dakle na 7.5m udaljenosti od klime su vrata od spavaće sobe. Klima uopšte ne dobacuje ni do hodnika, ni u najjačem režimu rada ventilatora. Hladan vazduh se akumulira na prolazu vrata i oseća se temperaturna razlika.

Klima uspe da rashladi i predsoblje i sobu, ali ne toliko dobro kao dnevnu. Stolarija je nova pvc, debljina zidova je 45cm i unutra imam 2cm stiropor izolacije. Plafon ne znači ništa trenutno, a gore imam vunu 5cm.

Svaki saveti mišljenje su dobrodošli. Hvala

@hehule: ne znam šta očekuješ? Ako hoćeš da klima prebaci 7 metara, postavi krilca izduva u horizontalan položaj ili čak malo na gore, ako može, pa probaj. I ne očekuj previše - to je ipak samo klima uređaj - nije pravljen da trasportuje hladan vazduh na velike daljine. Hladan vazduh pada dole, 7 metara je poveća razdaljina i najveći deo je već pao na pod. Ili stavi ventilator na mesto gde vazduh iz klime pada dole, da njime poguraš hladan vazduha ka hodniku i drugoj sobi.
Pozdrav

Sta bi trebalo da uradim da bih ohladio, da postavim dve klime? Imas li preporuku za lokaciju?

Jel bih mogao sa dve klime da resim? Imas li preporuku za lokacije?
Idealno bi bilo 3 male klime, nekako ti vrata nisu ni jedna paralelno sa drugima da se jedna klima iskoristi za 2 prostorije

Idealno bi bilo 3 male klime, nekako ti vrata nisu ni jedna paralelno sa drugima da se jedna klima iskoristi za 2 prostorije
Stan je za izdavanje, tako da mi je puno 3 klime.
Ako bih stavio jednu klimu u jednu sobu (npr. Soba 1), da li bi uspelo da kroz 30-60 minuta rashladi i drugu sobu (Soba 2), pod uslovom da su vrata od kuhinje zatvorena?

Vojo, ugradi jednu klimu, kako si naumio, posle 10ak dana imaćeš uvid u situakciju....
Možda budeš zadovoljan, ako ne budeš, stavi još jednu u kritičniju sobu - i gotovo...

Zavisi i sta hoces da postignes.
Ako je cilj da u oglasu napises da je stan klimatizovan, a ima samo jednu klimu, onda hodnik stvarno moze da bude resenje za zamajavanje zakupaca.
Ali efekat te klime ce biti da je u hodniku ledara, a da su se ostale prostorije rashladile vrlo malo. Nije bas da nece biti nikakavog efekta, ali nece biti zadovoljavajuce.
Sigurno da situacija moze da se popravi dodavanjem ventilatora u hodnik koji bi pomagao tom hladnom vazduhu da nadje put do druge prostorije, ali ako stavis ventilator kod vrata, ometas normalno kretanje ljudi kroz stan, i to generalno ne lici ni na sta, ali eto, formalno mozes da se pravis da je stan klimatizovan, i da zakupci ipak imaju mogucnost da nesto nabudze da im bude malo prijatnije nego da klime nema.

Ako se bira resenje koje ima najvise smisla, to je ugradnja u sobu u kojoj se provodi najvise vremena u najtoplijim delovima dana (po pravilu dnevna soba).

Pozdrav ljudi, treba mi mala pomoc. Naime vec danima citam forum i sto vise citam teze mogu da se odlucim za klimu.
Stavio bih je u dnevnu sobu, nekih 20 kvadrata. Prvenstveno bih je koristio za hladjenje i grejanje u prelaznom periodu, mozda poneko dogrejavanje zimi. Bitno mi je da bude pouzdana, malo mesto, majstora ne mozes tako lako pronaci. Imam neke svoje favorite, koji mi se svidjaju.
LG H12S1P, HISENSE Energy Pro X 12k QH35XV3A, SAMSUNG AR12TXFCAWKNEU - Wind-Free Comfort, MIDEA MSFAAU-12HRFN8.WIFI. Nekako mi se midea i samsung svidjaju zbog ove njihove tehnologije (ako u praksi i vredi) mada je samsung barem 200e skuplji od drugih.

Da li neko ima iskustva sa MDV All Easy Pro?

Serviseri hvale da je pouzdana. Spada kao u premium. Da li je stvarno tako?

Da li vredi 70k za 12-icu dati. Napomena da mi je iskljucivo mi je za hladjenje (i odvlazivanje vazduha) potrebna.

Sto klima ima vise dodatnih opcija i dzidzabidza mimo hladjenja i grijanja meni se manje svidja
Mislim da je razlog taj sto bas imas klimu koja sve to ima😂
Ja sad da kupujem klimu prvo bi mi bilo da ima wifi, evo primjer prije neki dan:
Nijesam u stanu bio 3,4 dana, vec u drugom gradu. Temperatura u stanu je 30°, ukljucio sam klimu da hladi dok sam dosao temperaturu je spustila na prijatnih 26°. Ista stvar i kada se ode na zimovanje. Probao sam preko smart uticnice LMCE da palim-gasim medjutim to nije islo kako sam zamislio😄

Ima resenje i za to danas, kupi neki ir kontroler...

Samsung pravi dobre klime, godinama su stekli reputaciju na nivou LG-a ili ti, pola klase iza iza Japanaca poput Daikin, Mitsubishi, Toshiba i Panasonic, negde na nivou Fujitsua recimo.
Obicno kao i jaci LG modeli, imaju twin-rotary kompresore i mogu reci da su po recima lika koji drzi ogromnu HVAC firmu u UK, iznad Fujitsua po kvalitetu.
Windfree ima par clanova na forumu i koliko se secam, prezadovoljni su.
Cak mislim da je jedan clan koji je vratio Mitsubishi LN(zbog kvara) i Panasonic Etherea, ostao jako zadovoljan WindFree modelom Samsunga.
Te rupice znace ljudima u manjim sobama ili koji nemaju izbora, pa moraju nezgodno da nameste klimu, jer znatno rasprstava vazduh i sprecava direktno duvanje hladnog vazduha u ljude, kao i na MIdea Breezeless.
I LG i Samsung generalno imaju jako dobre filtere.

@master97
Kupi ovo, stavi da moze da gadja senzor klime i imas Wi-Fi na svakom uredjaju koji ti treba sa najbitnijim funkcijama, modovi rada, temperatura i fan speed, a mozda i ponesto dodatno.
Ja imam i koristio sam ranije za Fujitsu Luca.

Evo recimo filtera sa skoro 20 godina stare LG Art Gallery klime(ne obracati paznju na stanje filtera, nisu oprani par godina, a jos dodatno stajali 3 godine bez paljenja klime :))
Cak i tada su imali jako kvalitetne filtere.
Dodatno mala zanimljivost oko te klime, kaci se na 2 najobicnija srafa, kao aspirator, nema nosaca niti icega :)
Poret toga sto je lepa i jako kvalitetna klima, ne bih je preporucio skoro nikome da je kupi, jako je neprakticna kada je u pitanju hladjenje zbog samog oblika i smera krilaca.

Prilozi

• 20200614_135705.jpg
    20200614_135705.jpg
    170.4 KB · Pregleda: 64
  • 20200614_142232.jpg
    20200614_142232.jpg
    171.8 KB · Pregleda: 46
  • 20210613_115556.jpg
    20210613_115556.jpg
    131 KB · Pregleda: 44
  • 20210613_115938.jpg
    20210613_115938.jpg