Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Molim Vas ako može preporuka za neku klimu koja ne mora da se montira? Ako sam dobro shvatio, mobilne klime ne moraju da se montiraju?
Kao sto je kolega djalf napisao to je...
Ne bih Vam preporucio ni jednu, bolje i najjeftiniji inverter nego to, nisam je za dzabe penzionisao... U novcu skoro isto kosta inicijalno, mobilne su bucne, jedu struju, greju, stvaraju mnogo veci stres nego olaksanje...

U kući mi je 27.7 i meni je prijatno, a 700kw nije potrošnja klime nego ukupna potrošnja struje za mesec dana za 2 domacinstva, čitaj malo.
Napisao si da bi trosio 700kWh skupe struje, a pre toga si rekao da si izmerio da ti ~70% potrosene struje trosi klima(16.6kWh od 23 kWh).
To je oko 500kWh skupe struje i dodaj na to 40% za jeftinu koju nisi racunao i to je to.

Moja preporuka je bila da uzmes merac potrosnje jer ti racunica nije kako treba, a ne tako napamet, na sta si ti odgovorio da ti ne treba, da mozes sam da izracunas...sto se potvrdilo kao netacno.
Hvala, ovo mi sve objašnjava.
Mobilne su ok za neke podrume, radionice, magacine i slicno, gde ne mozes da montiras klimu, a hoces da izgines od vrucine i mozda i pomeras sa mesta na mesto.

Ne greju prostor, jer odvode toplotu, ali za to moras da iseces prozor za odvod toplote, a vecina samo otvori prozor, pa je potrosnja veca na vec neefikasnoj klimi.
Dodatno, solidno su bucne, jer je em hardver krs, em ti je ceo uredjaj u prostoriji.
Imao sam jednu u podrumu vikendice, imala je drugarova baba jednu u sobi u stanu, lepo to hladi, ali druge mane nisu male.
Drugo, kao neko ko je drzao servis bele tehnike 30 godina(moj cale), kazem ti da ako crkne van garancije, oprosti se od popravke.

Poslednja izmena:
Ajd pitanje kopka me danima posle ugradjenje klime majstori lulu nisu stavili na spoljnoj jedinic, razlog da ne bi ledila voda u crevu zimi mada mislim da bi to bila kratka cev do zardinjere.

Da li staviti ili ne, sve mi je pristupacno. Ili iskulirati, obzirom da kaplje voda iz te rupe i nikom ne smeta.

Ajd pitanje kopka me danima posle ugradjenje klime majstori lulu nisu stavili na spoljnoj jedinic, razlog da ne bi ledila voda u crevu zimi mada mislim da bi to bila kratka cev do zardinjere.

Da li staviti ili ne, sve mi je pristupacno. Ili iskulirati, obzirom da kaplje voda iz te rupe i nikom ne smeta.
Ako planiras zimi da se grejes onda ti ne treba lula...
I ja na obe nemam od starta... Kaplje na beton i ne moram zimi da razmisljam da ce se nesto zalediti itd

Jedno pitanje/savet.
Klima mi je do juče radila tj. hladila sasvim normalno.
Danas, spoljna jedinica kao da je upala u neki safe mode ili ne znam kako to da nazovem - radi 5 sekundi pa onda stane na jedno 3-4 minuta.
U kući, naravno, generalno mlak vazduh izlazi iz klime u odnosu na prethodni period. Klima je upaljena još jutros pre polaska na posao...
Nije podešen mod na auto/dry, ventilatore sam nameštao na svaku moguću brzinu ali nema pomaka. Da li neko zna šta bi mogao da bude problem?

Probaj da iskljucis za pocetak klimu iz struje na 10 minuta i ukljucis ponovo.
Vidi da ti nije iFeel ukljucen, hoce nekad da zabode.
Ako nije probaj da ukljucis iFeel, mozda je senzor na klimi zabrljao.
Ovo je najbezbolnije za pocetak :D

Isključio sam je iz struje sad :D
Nemam iFeel dugme, je l' ima neka fora da se uključi kombinacijom nekih tastera? :D
Klima je Midea MSR-12HR, jeste stariji model ali nije radila sve ukupno 2 meseca otkad je kupljena, freon i dezinfekcija su odrađeni pre 20ak dana, ledila je bukvalno :D

Nemam iFeel dugme, je l' ima neka fora da se uključi kombinacijom nekih tastera?
Ne bih znao to da ti kazem.
Ako ne proradi posle restarta verujem da ce neko strucniji imati da ti kaze sta dalje.
Meni je tako zabola stara klima pa sam sa vremena na vreme iskljucivao iz struje i resetovao i to je pomagalo.

Ma jok, isto kao i pre gašenja/restarta :cautious:

edit: mislim da pojasnim, spoljna jedinica zapravo radi tj ventilator vrti, vruć vazduh je tu ali se čuje da radi 5 sekundi na svakih par minuta...

Planiram na jesen, kad prodje ovaj haos, da uzmem novu klimu, mislio sam hisense energy plus pro ili tako nesto.. Prostor je oko 30m2 + 2 manje sobe koje isto rashladjuje, ukupno oko 52m2, ili nešto manje, pošto kupatilo ne hladi. Trenutna klima, neka stara 12ica, uspeva da ohladi toliko da i u sobama bude podnošljivo.

Sad razmišljam, da li je možda bolje da uzmem neku 18icu za ovaj prostor,, i koju? Budžet nije nesto strogo definisan, ali recimo ne bih preko 700e. Planiram da je koristim i za grejanje, ili barem dogrevanje dok ne krenu minusi. Da li bi 18ica radila rasterecenije, i da li bi se to pozitivno odrazilo na račun za struju?

@heroj
Ovo su računi iz 2022 i 2023 gde se vidi da je potrošnja manje vise ista. Leti ne radi susilica za veš ali zato cepa klima. Tad sam imao električni bojler koji je žestoko nabijao kilovate u zimskom periodu. Pre 2 nedelje stavljen gasni kondenzacioni kotao. Faktički će potrošnja el energije biti merodavna u septembru i oktobru kada se klima i susilica ne bude koristile a konačno i električni bojler.

Prilozi

• Screenshot_2023-07-18-16-05-44-852_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-07-18-16-05-44-852_com.android.chrome.jpg
    85 KB · Pregleda: 68
Zaboravih da dodam da kapi vode nema u kofi u koju nam ide crevo od spoljne jedinice...
I primetio sam nešto što pre nije bilo. U uglu iznad broja 25 na slici koja je pod spojlerom.
Moguće da je dete nešto čačkalo, stiskalo dugmiće pa uključilo "ovo" nešto :D Pokušao sam i reset isključivanjem iz struje i reset dugmence na daljinskom ali ovaj kvadratić neće da se skloni...
IMG_2017.JPG

To je znak da je daljinac upaljen, a samim tim bi trebalo da bude i klima. To se uvek tu pojavi, kad se pali klima i stoji dok se ne ugasi.

Dopuna freona, čišćenje filtera i dezinfekcija istih
Ako je klima ranije radila kako treba, onda ti nije dobro zavrnuo holendere i iscureo ti je freon.
Pogledaj da li ti lede cevi kod klime, ako lede, imas manjka freona.
Freon se ne proverava i ne dopunjava nikada. Servis klime je samo pranje klime i apsolutno nista vise. Isto izmisljeno za uzimanje para u Srbiji, ali ajde, nije lose ocistiti uredjaj.
Filtere treba sam da cistis periodicno.
Ako fali freona, treba da se ispita instalacija da se vidi gde curi. Imam Toshiba inverter star 30 godina, nosaci zardjali, spoljasnja na delove ima korozije, na cevima istrulila zastita, polu gole cevi, r22 freon, nikada nije dopunjena.

Kaže da je dopunio jer je bio do pola, a klima nije radila 2-3 godine jer u stanu nije niko živeo. Ne lede nigde cevi, bar ne koliko ja mogu da vidim…

Hajde da iskljucimo daljinski iz moguceg problema,ali mi deluje da nije on.
Otvori vratanca unutrasnje jedinice,kao kad se cisti klima.
Dole,sa desne strane,imas kao mali prekidac,moguce da ce ti trebati hemijska ili srafciger,i upali tako klimu.
To je auto 24c mod.
Takodje mozes da proveris jer ti je hladno sace UJ, ako nije, onda je problem negde drugde.

Dobro vece, klime su mi vec danima upaljene na hladjenu ne gasim ih, medjutim jedna nije ispustila ni kap vode poslednjih dana koliko sam video.. I ranije sam ih palio ne preko celog dana i samo jednom sam video da je pustila nesto malo vode, dok druga redovno ispusta i kaplje..Da li je to normalno? Na velikoj visini su na zgradi, ispred zgrade vidim da je sve suvo kod te klime ispod, dok kod druge redovno kaplje..

Hajde da iskljucimo daljinski iz moguceg problema,ali mi deluje da nije on.
Otvori vratanca unutrasnje jedinice,kao kad se cisti klima.
Dole,sa desne strane,imas kao mali prekidac,moguce da ce ti trebati hemijska ili srafciger,i upali tako klimu.
To je auto 24c mod.
Takodje mozes da proveris jer ti je hladno sace UJ, ako nije, onda je problem negde drugde.
Ništa se nije promenilo🥲

Vec sam ti objasnio, klima se ne dopunjava nikada.
Ako fali freona, znaci da negde pusta na instalaciji i to mora da se popravi.

Moguce je da je taj prevarant dopunom freona jos pogorsao problem i freon jako brzo iscureo iz sistema.
Ko god te savetuje samo da "dopunis" freon, taj je prevarant.

Možda je više pitanje za temu 'Ima li pravnika na forumu', ali pošto su komšije već pokrenule inicijativu da odradimo neke slivnike na koje bi vertikale sa klimama nakačile creva, čisto da pitam da li je još negde stiglo ovakvo obaveštenje...
Mi smo u Dušana Vukasovića u 62. bloku gde sve zgrade redom imaju nakačene klime kao i svi ostali blokovi - kome je gde odgovaralo, a i sam dokument mi je dosta nekako nedefinisano napisan jer se pozivaju samo na broj zgrade, ne i na konkretan stan, a ima nas 90+ i 17 spratova u ulazu.
Meni, recimo piški klima od par spratova iznad pravo na spoljnu jedinicu, pa ume da nervira kad krene da kljuca, dok je moje crevo izmešteno u stranu 1,5m tako da kaplje na pola metra od zida u zavučeni ćošak...
Svakako nije po propisu, ali tu gde je instalirana i nema gde drugde da se uradi odvod i bar ne curi po ostalima ili po prolaznicima.

Deluje mi kao neko generičko obaveštenje, mada ne isključujem i da je neko prijavio, mada očigledno nije naveden stan koji pravi problem jer ni ne može spolja da se zna konkretan broj stana.

1720737313647.png

Meni klima hladi 85-100 kvadrata na prijatnih 24°C, potrošnja u sred bela dana oko 300 vati na sat. Doduše klima samo održava temperaturu pošto je nikako ne gasimo osim kad luftiramo.
Mislim da ljudi preteruju koliko nisko stave temperaturu na daljincu i time nepotrebno opterete klimu.
Položaj SJ i UJ, koložaj samih krilaca i usmerivača vazduha UJ su takođe veoma bitni za što lakši rad klime. Kod mene je sad SJ na Fujitsu skroz izložena suncu isto kao i kuća. Do sada je veliko drvo pravilo zaklon i senku na kući i potrošnja je bila duplo niža, znači duplo manje opterećena u letnjem periodu.
Velike su vrućine i nenormalno veliko sunčevo zračenje. Usled takvih uslova i nebrige oko recimo zatvaranja vrata i prozora klime rade blizu svog maksimuma dug period pa sve češće crkavaju. Kod mene u firmi jedna po jedna otkazuju uglavnom oni stari LG i nove TCL.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno