Šta je novo?

prenos funti iz engleske u srbiju

To da, jedino da vraća te funte nazad u Englesku, ili da ih investira opet kroz funte i ovde, jer su malo teze upotrebljive u Srbiji rekao bih bez neke konverzije u dinare / evre

Za toliku sumu ti je najsigurnije da saljes sa banke u kojoj imas sredstva na racun u nekoj banci u Srbiji. To je velika kolicina a servisi popus Wise-a, Revoluta bi ti vjerovatno zakljicali nalog dok im ne dostavis tonu dokumentacije o poreklu novca i to bi ti potrajalo ko zna koliko. Mislim da je najbolje da ti legne u RF. Opet, dobro se informisi kod banke iz koje saljes oko svih detalja. Ne znam za tebe ali ako bi te sve ovo kostalo 700£ onda je po meni to i vrijedno ako ti je zurba.
Hvala
Kakav je kurs da te funte prvo pretvoriš u evre u UK, pa da šalješ evre za Srbiju?
Kao što si i sama napisala, u Srbiji bilo koja konverzija koja uključuje treću valutu u odnosu na evro i danar ume da ozbiljno zaboli.

Takođe, do eventualne kupovine nekretnine novac može da stoji i u UK. Ko zna možda na kraju i odlučite da kupite van Srbije.
Takođe možda bi i prodavcu odgovaralo da mu se uplati u inostrantvu.

Za prenos eura u 200k+ iznosu bih svakako napisao pismo u par većih banaka i pitao za konkretne povoljnije uslove nego što su u tarifniku.
Možda ima smisla i da pitate vašu banku u UK, sa kojom bankom u Srbiji sarađuju.
Hvala

@bbK1ng koliko je realno da se plati nekome van zemlje za nekretninu u Srbiji?
Mislim i legalno a i iskreno da ne bih smeo to. Novac moze nestati za 'tili cas bez kontrole.

Svako plaćanje nekretnine beše valjda preko 20K eura mora da bude na račun, postoje namenski devizni računi (za kupoprodaju nekretnina ne važi pravilo da mora da bude dinar) bez obzira da li se plaća odavde ili iz inostranstva.

Nekretnine u Srbiji se prodaju isključivo putem transfera na devizni račun u banci, tako da @ggloria treba da razmotri da nekretninu koju želi da kupi plati direktno na račun prodavcu i tako završi konkretan posao bez prebacivanja gotovine i plaćanja nepotrebnih provizija.

Može i u dinarima, ja sam kupio nekretninu u dinarima... Naravno da mora preko računa, nikakvo koferče sa novcem ne dolazi u obzir.😀
Što se tiče plaćanja prodavcu stana, ja sam platio preko mobilne aplikacije i banka nije uzela ni dinara provizije za tu veliku transakciju, valjda pošto je prodavac stana takođe klijent iste banke. U drugom slučaju, isto kupovina stana, ali druga banka, provizija je bila oko 8000-8500 din i po rečima radnice u banci to je bila max provizija koju uzimaju. Naravno zavisi i koji paket imate u banci itd.
Zašto bi onda prebacivala iz UK direktno prodavcu stana, kad tako ne bi uštedela značajnu sumu? Možda ne bi uštedela ni dinara, a možda 70-ak evra?🙂 Ovako kad proda stan tamo i vrati se ovamo, pare lepo prebaci na svoj račun u Srbiji i lagano gleda stanove za kupovinu... Plus u slučaju neke kasnije provere kapitala, deluje mi lakše uz potvrdu i iz naše banke da dokaže poreklo kapitala...

Rec je o 200k funti!
naravno da bi izgubila novac pa makar samo da prebaci u dinare, cak i da provizija banke bude 0%

Nije mi jasno kako si kupio stan za slicnu sumu i odakle ti tolika kolicina dinara a da nisi politicar 😁
Obicni ljudi obicno imaju devize, i prodavac obicno trazi devize, tako da bi izgubio na konverziji.
Ovako kad proda stan tamo i vrati se ovamo, pare lepo prebaci na svoj račun u Srbiji i lagano gleda stanove za kupovinu...

U temi i jeste rec kako to najbezboljnije da uradi.

Prodavac bi joj prihvatio dinare ili evre, funte nema šanse. 🙂 Može da konvertuje funte u evre u UK, pa prebaci preko banke ovde na svoj račun u Srbiji, pa tek onda prodavcu stana (isto evre), a da ne izgubi ni 1 evro u toj "dodatnoj" transakciji, eventualno par desetina evra... Mislim da je tako nešto najsigurnije, nego da direktno iz UK uplati prodavcu stana u SRB...
Što se mene tiče, nemam veze sa politikom, a i potpisao sam neki papir da nisam državni funkcioner ili tako nešto.😅

Cela prica je kako da se prebace funte u Stbiju majjeftinije (uz konv u evre negde)

Ako sam ja ovo skroz pogresno razumeo, ozbiljno moram na kontrolu.

Ako nisam, cemu zadnjih nekoliko poruka :)

Može i u dinarima, ja sam kupio nekretninu u dinarima... Naravno da mora preko računa, nikakvo koferče sa novcem ne dolazi u obzir.😀
Što se tiče plaćanja prodavcu stana, ja sam platio preko mobilne aplikacije i banka nije uzela ni dinara provizije za tu veliku transakciju, valjda pošto je prodavac stana takođe klijent iste banke. U drugom slučaju, isto kupovina stana, ali druga banka, provizija je bila oko 8000-8500 din i po rečima radnice u banci to je bila max provizija koju uzimaju. Naravno zavisi i koji paket imate u banci itd.
Zašto bi onda prebacivala iz UK direktno prodavcu stana, kad tako ne bi uštedela značajnu sumu? Možda ne bi uštedela ni dinara, a možda 70-ak evra?🙂 Ovako kad proda stan tamo i vrati se ovamo, pare lepo prebaci na svoj račun u Srbiji i lagano gleda stanove za kupovinu... Plus u slučaju neke kasnije provere kapitala, deluje mi lakše uz potvrdu i iz naše banke da dokaže poreklo kapitala...o
Koja banka je u pitanju, pa da tamo otvorim racun? Svaka banka ili samo vasa? Hvdla
Hvala vam svima na savetima. Nije jednostavno ali nije ni neizvodljivo, koliko vidim. 😀

U novogradnji (podrazumeva se da se kupuje od firme) se kupuje u dinarima a ako kupuješ staru gradnju kako vlasnik želi, može dinari a može i euro a možda i u funtama ako je voljan da prihvati. Sve se to definiše u ugovoru.

Kako sam ja kupio novogradnju u evrima, sa mog deviznog računa na devizni račun firme?

Koja banka je u pitanju, pa da tamo otvorim racun? Svaka banka ili samo vasa? Hvdla
Hvala vam svima na savetima. Nije jednostavno ali nije ni neizvodljivo, koliko vidim. 😀
U pitanju je bila Credit Agricole banka, ali ona više ne postoji pošto ju je preuzela Raiffeisen banka. Ni dinara provizije nisam platio, a imao sam neki osnovni paket tekućeg računa.
Ovaj drugi stan: OTP banka (tu je provizija bila oko 70 evra)...

Pre izbora banke u kojoj ćeš otvoriti račun, možeš pogledati na sajtovima banaka kolike su provizije za plaćanje sa računa na račun unutar države. Ja sam sad na brzinu video za Raiffeisen banku, piše provizija za kupovinu nekretnine (unutar države, nebitno u kojoj banci prodavac ima račun) je max 8000 dinara (oko 70 evra). Raiffeisen po mom iskustvu ima i najbolju mbank aplikaciju...

U google ukucaj "raiffeisen tarife bankarstvo privatno bankarstvo", videćeš PDF banke, piše da ako bi poslala pare iz UK na račun u Srbiji, Raiffeisen banka ti ne bi naplatila ni evra provizije. Tako da i zbog toga moja preporuka za Raiffeisen banku u Srbiji. 🙂
Još da vidiš u UK koja banka bi tamo najpovoljnije promenila funte u evre i najpovoljnije poslala na račun u Srbiji.

U pitanju je bila Credit Agricole banka, ali ona više ne postoji pošto ju je preuzela Raiffeisen banka. Ni dinara provizije nisam platio, a imao sam neki osnovni paket tekućeg računa.
Ovaj drugi stan: OTP banka (tu je provizija bila oko 70 evra)...

Pre izbora banke u kojoj ćeš otvoriti račun, možeš pogledati na sajtovima banaka kolike su provizije za plaćanje sa računa na račun unutar države. Ja sam sad na brzinu video za Raiffeisen banku, piše provizija za kupovinu nekretnine (unutar države, nebitno u kojoj banci prodavac ima račun) je max 8000 dinara (oko 70 evra). Raiffeisen po mom iskustvu ima i najbolju mbank aplikaciju...

U google ukucaj "raiffeisen tarife bankarstvo privatno bankarstvo", videćeš PDF banke, piše da ako bi poslala pare iz UK na račun u Srbiji, Raiffeisen banka ti ne bi naplatila ni evra provizije. Tako da i zbog toga moja preporuka za Raiffeisen banku u Srbiji. 🙂
Još da vidiš u UK koja banka bi tamo najpovoljnije promenila funte u evre i najpovoljnije poslala na račun u Srbiji.
Hvala Migrant

@Migrant za sta ti RF ne bi naplatila nista? Naplacuju prijem za Premium klijente.

Prilozi

• Screenshot_20240724_121242_Adobe Acrobat.jpg
    Screenshot_20240724_121242_Adobe Acrobat.jpg
    118.3 KB · Pregleda: 80
@alfaunits
Ovo sam video, prvi pdf koji mi iskoči o tarifama za stanovništvo (piše važi od 1.1.2024.)

Prilozi

• IMG_2154.jpeg
    IMG_2154.jpeg
    243 KB · Pregleda: 56
Hmm, onda lol, moj SS je za Premium a i naplacuju mi tako.

Sad sam našao, ovaj pdf što je meni prvi izašao važi za paket "privatno bankarstvo - stanovništvo", a ne za sve pakete. Samo sam kliknuo na prvi pdf koji je izašao na guglu, što je moja greška. Pod "privatno bankarstvo stanovništvo" sam automatski pogrešno skontao da to važi za sva fizička lica, odnosno sve račune.
Evo ovde svih paketa, onda bi joj uz premium paket za transakciju uzeli 350 evra, a uz paket privatno bankarstvo 0 evra, ali paket privatno bankarstvo se posebno traži i ne piše cena za isti (ne bi me čudilo da je 100+e).

Hbt kad nam treba AI da razumemo sta se naplacuje ;)

Da, 10.000 mesecno je taj racun :)

Prilozi

• Screenshot_20240725_140130_Adobe Acrobat.jpg
    Screenshot_20240725_140130_Adobe Acrobat.jpg
    119 KB · Pregleda: 50
Manje nego 350e provizije. :D

U prevodu - begaj od RF za ovu akrobaciju :)

Danas sam bila u banci I raspitala se kod RF.
Postoji devizni (ali samo online) racun bez ikakvog paketa...I bez mesecnih troskova, I bez bilo kakve provizije, kod prenosa iz engleske banke u srpski RF. Novac stigne brzo ali treba da se da izjava tipa to mi je poklon,to mi je penzija, to je moj novac iz inostrantva.... itd I tek onda legne na racun... znaci treba biti u srbiji ...Onda je ipak najpovoljije kako je bankarka rekla, podici funte, otici u menjacnicu I zameniti u evre.... toliko od mene pozdrav momci

Ti uvek moras za te cifre pisati izjsvu o poreklu ako ih stavljas bilo kako na srpski racun. Koja god valuta (i evri i dinari), na salteru ili prenos (iz Srbije ili inostranstva).
Jedini izuzetak je sa tvog na tvoj racun u istoj banci.
Ako sam razumeo ovaj deo dobro: "Onda je ipak najpovoljije kako je bankarka rekla, podici funte, otici u menjacnicu I zameniti u evre...." da planiras kes da donosis :D
Ako mislis poslati funte u RF i potpisati izjavu - vidi gore koliko te Revolut kosta za zamenu na 200k. Ne verujem da ti se isplati toliki novac DANIMA da nosis u menjacnice.

Ti uvek moras za te cifre pisati izjsvu o poreklu ako ih stavljas bilo kako na srpski racun. Koja god valuta (i evri i dinari), na salteru ili prenos (iz Srbije ili inostranstva).
Ako sam razumeo ovaj deo dobro: "Onda je ipak najpovoljije kako je bankarka rekla, podici funte, otici u menjacnicu I zameniti u evre...." da planiras kes da donosis :D
Ako mislis poslati funte u RF i potpisati izjavu - vidi gore koliko te Revolut kosta za zamenu na 200k. Ne verujem da ti se isplati toliki novac DANIMA da nosi
Sluzbenica je rekla da je najisplativije prenos iz funte u evre uraditi u menjacnicama a ne u njihovoj banci...I da to bi znacilo podici 7-8k u funtama promeniti u menjacnici, vratiti Se u RF I uplatiti evre... malo komplikovano ali nije neizvodljivo
ode u britansku menjačnicu uz prethodnu najavu.
Da sve bude gotovo u jednom danu...
Ako mislis poslati funte u RF i potpisati izjavu - vidi gore koliko te Revolut kosta za zamenu na 200k. Ne verujem da ti se isplati toliki novac DANIMA da nosis u menjacnice.
Da u oravu si DANIMA sa kursem koji se menja, misilm da cu poludeti ;-)

Poslednja izmena:
Sluzbenica je rekla da je najisplativije prenos iz funte u evre uraditi u menjacnicama a ne u njihovoj banci...I da to bi znacilo podici 7-8k u funtama promeniti u menjacnici, vratiti Se u RF I uplatiti evre... malo komplikovano ali nije neizvodljivo

Da sve bude gotovo u jednom danu...

REVOLUT PRENOSI SAMONU DINARE NE U EVRE...

Prilozi

• Screenshot_20240806-234651_Samsung Internet.jpg
    Screenshot_20240806-234651_Samsung Internet.jpg
    85.7 KB · Pregleda: 25
To im je online. U appu moze GBP u EUR i slanje EUR.

Nazad
Vrh Dno