HvalaZa toliku sumu ti je najsigurnije da saljes sa banke u kojoj imas sredstva na racun u nekoj banci u Srbiji. To je velika kolicina a servisi popus Wise-a, Revoluta bi ti vjerovatno zakljicali nalog dok im ne dostavis tonu dokumentacije o poreklu novca i to bi ti potrajalo ko zna koliko. Mislim da je najbolje da ti legne u RF. Opet, dobro se informisi kod banke iz koje saljes oko svih detalja. Ne znam za tebe ali ako bi te sve ovo kostalo 700£ onda je po meni to i vrijedno ako ti je zurba.
HvalaKakav je kurs da te funte prvo pretvoriš u evre u UK, pa da šalješ evre za Srbiju?
Kao što si i sama napisala, u Srbiji bilo koja konverzija koja uključuje treću valutu u odnosu na evro i danar ume da ozbiljno zaboli.
Takođe, do eventualne kupovine nekretnine novac može da stoji i u UK. Ko zna možda na kraju i odlučite da kupite van Srbije.
Takođe možda bi i prodavcu odgovaralo da mu se uplati u inostrantvu.
Za prenos eura u 200k+ iznosu bih svakako napisao pismo u par većih banaka i pitao za konkretne povoljnije uslove nego što su u tarifniku.
Možda ima smisla i da pitate vašu banku u UK, sa kojom bankom u Srbiji sarađuju.
Ovako kad proda stan tamo i vrati se ovamo, pare lepo prebaci na svoj račun u Srbiji i lagano gleda stanove za kupovinu...
za kupovinu nekretnineCela prica je kako da se prebace funte u Stbiju majjeftinije (uz konv u evre negde)
![]()
Koja banka je u pitanju, pa da tamo otvorim racun? Svaka banka ili samo vasa? HvdlaMože i u dinarima, ja sam kupio nekretninu u dinarima... Naravno da mora preko računa, nikakvo koferče sa novcem ne dolazi u obzir.😀
Što se tiče plaćanja prodavcu stana, ja sam platio preko mobilne aplikacije i banka nije uzela ni dinara provizije za tu veliku transakciju, valjda pošto je prodavac stana takođe klijent iste banke. U drugom slučaju, isto kupovina stana, ali druga banka, provizija je bila oko 8000-8500 din i po rečima radnice u banci to je bila max provizija koju uzimaju. Naravno zavisi i koji paket imate u banci itd.
Zašto bi onda prebacivala iz UK direktno prodavcu stana, kad tako ne bi uštedela značajnu sumu? Možda ne bi uštedela ni dinara, a možda 70-ak evra?🙂 Ovako kad proda stan tamo i vrati se ovamo, pare lepo prebaci na svoj račun u Srbiji i lagano gleda stanove za kupovinu... Plus u slučaju neke kasnije provere kapitala, deluje mi lakše uz potvrdu i iz naše banke da dokaže poreklo kapitala...o
U pitanju je bila Credit Agricole banka, ali ona više ne postoji pošto ju je preuzela Raiffeisen banka. Ni dinara provizije nisam platio, a imao sam neki osnovni paket tekućeg računa.Koja banka je u pitanju, pa da tamo otvorim racun? Svaka banka ili samo vasa? Hvdla
Hvala vam svima na savetima. Nije jednostavno ali nije ni neizvodljivo, koliko vidim. 😀
Hvala MigrantU pitanju je bila Credit Agricole banka, ali ona više ne postoji pošto ju je preuzela Raiffeisen banka. Ni dinara provizije nisam platio, a imao sam neki osnovni paket tekućeg računa.
Ovaj drugi stan: OTP banka (tu je provizija bila oko 70 evra)...
Pre izbora banke u kojoj ćeš otvoriti račun, možeš pogledati na sajtovima banaka kolike su provizije za plaćanje sa računa na račun unutar države. Ja sam sad na brzinu video za Raiffeisen banku, piše provizija za kupovinu nekretnine (unutar države, nebitno u kojoj banci prodavac ima račun) je max 8000 dinara (oko 70 evra). Raiffeisen po mom iskustvu ima i najbolju mbank aplikaciju...
U google ukucaj "raiffeisen tarife bankarstvo privatno bankarstvo", videćeš PDF banke, piše da ako bi poslala pare iz UK na račun u Srbiji, Raiffeisen banka ti ne bi naplatila ni evra provizije. Tako da i zbog toga moja preporuka za Raiffeisen banku u Srbiji. 🙂
Još da vidiš u UK koja banka bi tamo najpovoljnije promenila funte u evre i najpovoljnije poslala na račun u Srbiji.
ode u britansku menjačnicu uz prethodnu najavu.Ne verujem da ti se isplati toliki novac DANIMA da nosis u menjacnice.
Sluzbenica je rekla da je najisplativije prenos iz funte u evre uraditi u menjacnicama a ne u njihovoj banci...I da to bi znacilo podici 7-8k u funtama promeniti u menjacnici, vratiti Se u RF I uplatiti evre... malo komplikovano ali nije neizvodljivoTi uvek moras za te cifre pisati izjsvu o poreklu ako ih stavljas bilo kako na srpski racun. Koja god valuta (i evri i dinari), na salteru ili prenos (iz Srbije ili inostranstva).
Jedini izuzetak je sa tvog na tvoj racun u istoj banci.
Ako sam razumeo ovaj deo dobro: "Onda je ipak najpovoljije kako je bankarka rekla, podici funte, otici u menjacnicu I zameniti u evre...." da planiras kes da donosis
Ako mislis poslati funte u RF i potpisati izjavu - vidi gore koliko te Revolut kosta za zamenu na 200k. Ne verujem da ti se isplati toliki novac DANIMA da nosi
Da sve bude gotovo u jednom danu...ode u britansku menjačnicu uz prethodnu najavu.
Da u oravu si DANIMA sa kursem koji se menja, misilm da cu poludeti ;-)Ti uvek moras za te cifre pisati izjsvu o poreklu ako ih stavljas bilo kako na srpski racun. Koja god valuta (i evri i dinari), na salteru ili prenos (iz Srbije ili inostranstva).
Ako sam razumeo ovaj deo dobro: "Onda je ipak najpovoljije kako je bankarka rekla, podici funte, otici u menjacnicu I zameniti u evre...." da planiras kes da donosis
Ako mislis poslati funte u RF i potpisati izjavu - vidi gore koliko te Revolut kosta za zamenu na 200k. Ne verujem da ti se isplati toliki novac DANIMA da nosis u menjacnice.
Da u oravu si DANIMA sa kursem koji se menja, misilm da cu poludeti ;-)Ti uvek moras za te cifre pisati izjsvu o poreklu ako ih stavljas bilo kako na srpski racun. Koja god valuta (i evri i dinari), na salteru ili prenos (iz Srbije ili inostranstva).
Ako mislis poslati funte u RF i potpisati izjavu - vidi gore koliko te Revolut kosta za zamenu na 200k. Ne verujem da ti se isplati toliki novac DANIMA da nosis u menjacnice.
Sluzbenica je rekla da je najisplativije prenos iz funte u evre uraditi u menjacnicama a ne u njihovoj banci...I da to bi znacilo podici 7-8k u funtama promeniti u menjacnici, vratiti Se u RF I uplatiti evre... malo komplikovano ali nije neizvodljivo
Da sve bude gotovo u jednom danu...
Da u oravu si DANIMA sa kursem koji se menja, misilm da cu poludeti ;-)
Da u oravu si DANIMA sa kursem koji se menja, misilm da cu poludeti ;-)
REVOLUT PRENOSI SAMONU DINARE NE U EVRE...Da u oravu si DANIMA sa kursem koji se menja, misilm da cu poludeti ;-)
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari