Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Samouslužno kuvanje besplatne kafe, nije to loše :ROFLMAO:
Ima istine i u tome ali to ne znaju ljudi koji nikad nisu bili. Najveća predrasuda je put. Lakše im je da idu 500km do CG nego 800km do Grčke, a ceo put maltene je autoput i mnogo lakše pada nego vožnja do CG. Zatim dobra većina misli da je dosta skuplje a realno je tu negde, zavisi od mesta do mesta. Ima još dosta stvari, ali recimo primetio sam da jezik predstavlja problem, posebno kod starijih ljudi, nisu sigurni kako bi se snašli. Ja već godinama pokušavam da ubedim roditelje da idu u Grčku ali ne vredi zakucani su za CG. Posebno što znam da bi im Grčka dosta više legla i više bi uživali. Navika je čudo.
Meni je to razlog broj jedan, put je neuporedivo lakši, ja od Svilajnca do Paralije imam 570km, skoro sve autoput, nema magistrale i kamiona. Rado bih išao i dalje ali to samo ako bih negde prespavao pošto kičma ne dozvoljava duže od ovoga, i ovo mi je mnogo. Ja lično ne bih ni išao nego idem zbog mojih, ne bih da operišem kičmu kad još nisam za operaciju a pogotovo ne zbog letovanja. Žena vozi dobro, ja preuzmem kad se ona umori, meni nije problem ni danju ni noću ali zbog leđa ne mogu dugo, mislim teram ja al posle kad se to upali džabe mi sve.

... Ima još dosta stvari, ali recimo primetio sam da jezik predstavlja problem, posebno kod starijih ljudi, nisu sigurni kako bi se snašli....
Baš to je mojima bila barijera. Kad su prvi put otišli, kaže matori, pa oni tamo govore ili engleski ili srpski... Reko', da, džabe si učio esperanto 🙄

Svidelo im se, sad idu svake godine, CG više neće da vide. Obrazloženje: veće plaže, jeftiniji restorani.

... . Pitam za kafu i kaze: znas da skuvas, sve ti je tamo....

Nije tražio da i njemu skuvaš?! To je neki dođoš, nije čist lokalac...

Procentualno po broju stanovnika verovatno jesmo u top 3. Halkidiki i Solunska regija su isključivo Srbi a ostrva stranci (Nemci, Britanci...)
Uh... Nemoj biti isključiv. Začudio bi se koliko ima Poljaka (Rumuna ima više nego nas). Stvar je samo u tome da slabo delimo hotele sa njima.

Pa možda, onda verovatno ne dolaze kolima. Ja gledam tablice. Grčke i naše sa ponekim izuzetkom.

Rumuna ima nenormalno mnogo.
Poljaci dolaze busevima direktno iz Poljske ili do Soluna avionom pa onda preko nekog lokalnog prevoznika do odredišta.
Hotel gde smo mi bili ove godine (malo pre Paljurija na Kasandri) je bio pun Poljaka i Francuza. Čak je i dobar deo osoblja zaduženog za animaciju iz Poljske, Francuske pa čak i Italije.
Na parkingu hotela, po tablicama smo bili negde na oko 20 % gostiju.

Moj utisak je da Rumuni prednjače i da su ako gledamo vozni park, solidno više platežno sposobni od naših. Grci (solunjani i lokalci) svakako vikendom nadjačaju ostale.

Pogledajte malo statistiku za prihode po domaćinstvu u Poljskoj, Rumuniji, u poredjenju sa Srbijom.
Kupovnu moć nemojte ni da gledate, neće vam biti dobro.

^
Čudi me za Rumune. Imaju lepo primorje. Bio sam '99 i ostalo mi je u lepom sećanju.

Slovačka je ušla u tranziciju '90. Dočim je Srbija, de fakto započela istu, izborom vlade, tek u januaru 2001. a posle svih epskih kurcšlusa prethodne dekade.

Hrvatska je bolji reper, mada je i to upitno, jer su oni u tranziciji od 1995/'96., i imaju tih sigurnih ~$10 milijardi godišnje od turizma. ;)

"Sever" Grčke je preplavljen Bugarima. Desetine hiljada novoizgrađenih apartmana su u njihovom vlasništvu i još se gradi.
Većina sada dolaze na vikend, na 4-5 dana, na jednu sedmicu, udarno je do 20-og jula, posle se solidno smanjuje njihov broj. Drugi po zastupljenosti su Rumuni ... Lokalci se masovno žale da su počeli da se osećaju kao stranci u svojoj zemlji i odreda krive vlast za aktuelnu situaciju koja traje evo sad već par decenija. I dalje se skoro ništa ne ulaže u infrastrukturu.
Ono što me je ipak iznenadlilo je osetno bolji vozni park bugara, sasvim običnih ljudi. Ove druge što dolaze sa napucanim sponzorušama za volanom (X6, Q8 isl) ne bih da komentarišem, ali mi se čini da ih ima više nego npr po Bg-u ...

More nikad toplije, u odnosu na halkidiki mnogo prijatnije. Po prvi put sam na određenim plažama mogao da uđem direktno u vodu bez imalo ustrisanja a opet da mogu da se osvežim.
Lokalci se ni nakon više decenija nisu oslobodili tupavih osobina da dižu buku u pola noći preglasnim izduvima svojih motorčića i da barovi trešte do 2-3-4 noću.

Cene nisu toliko neprijatne koliko je sve kod nas nenormalno poskupelo. Izuzetan izbor u Lidlu, možemo samo da sanjamo tako nešto. Slična priča sa Masutasom i još par lokalnih lanaca koji stalno imaju akcije po 20-50%. Naravno, đakonije, pecivo, sladoled isl jeste bilo skupo oduvek samo bar nemate taj utisak da niste dobili adekvatan kvalitet za dati novac. Kafići ... hm hm. Skupi. Zato je usluga standadno odlična.
Ako naručite pametno iz lokalne ribarnice, možete bukvalno proći sa tipa do 10-ak € po osobi i to dobro da se najedete. Ako se malo izmišljate, cifra se duplira i budete gladni ....
Mnoge stvari po prodavnicama imaju niže cene nego kod nas.
Hemija i dalje mnogo mnogo mnogo višeg kvaliteta nego što mi pazarmo u lokalu. Potvrda takođe sa ženske strane koja je isprobala neke farbe za kosu i slično. Moj nos je osetio razliku u smradu, tj nedostatku istog.

E da, gorivo u Bugarskoj 152din za bezolovni.

Sicilija, Cefalù.
Hotel ( Santa Lucia ) za prespavati adekvatno, cisto je, spremacice menjaju dnevno posteljinu i peskire. Restoranska hrana vrlo dobra. Nije neki izbor u smislu broja ponudjenih jela ali sve je ukusno i sveze. Malo je udaljen od starog grada ( i to je jedina mana cele price ) pa koriscenje nekog prevoza je maltene obavezno.
Udaljenost je nekih 2km sto na papiru nije strasno ali u praksi je dosta zahtevno zbog terena ( ima dosta gore dole ) i vlaznosti vazduha ( iako temperatura nije zvanicno prelazila 31C-32C ). Taxi je 15e voznja u jednom pravcu, lokalni autobus je karta po osobi 1.2e. Mana autobusa sto je zadnji u 20h i posle nema. Postoji i mogucnost iznajmljivanja e-biciklova, ali ne znam cenu. Mesto ima i zeleznicku stanicu pa ko zeli moze i do Palerma za nekih 7e u jednom pravcu ( 1h traje voznja ).
Plaza i more su fenomenalni. Zaista nista manje od toga. Pescane plaze i kristalno cista voda. Na delu plaze gde smo mi bili ( hotelska ) ima nesto stena u vodi ali lepo se sve vidi da se udje u more gde je pesak pod nogama. Sigurno nekih 50m moze da se useta u more i da se i dalje stoji. Obavezno nosenje vode za pice jer je na plazi nema.
Bukvalno preko puta hotela je market gde ima svega. Cene su ( 95% stvari ) manje nego u Srbiji.
Stari grad je klasicno mediteranski, uske ulicice kamen svuda. Restorana koliko ti dusa iste. Hrana u njima odlicna. Primer cena: Tri pice ( od kojih je jedma specijal tj. nije na stalnom meniju sa pistacima ) dva piva lokalna sicilijanska ( jedno 0.33 jedno 0.66 ), sok, voda velika, i za desert tiramisu i kaneloni sa ukljucenim baksisom 68e. Usporedba sa kvaltitom i ukusima u odnosu na restorane kod nas je bezpredmetna.
U kaficima sok 2-3e pivo 3-6e ( moreti najjeftiniji lokalna skuplja ) koktel tipa aperol spritz ili campari spritz 6-7e ostali kokteli do 16e u zavisnosti koji i gde ( ako je bas bas uz more onda je tu i skuplje )
Lokalci su prijatni, druzeljubivi izlaze u susret da objasne sta treba, stariji ne govore engleski ( cak i taksisti jako slabo ). Ali imaju strepljnja i malo tuc engleski muc italijanski maltaranje rukama i sve je ok.
Sve u svemu odlicno, bez nekog pretranog cimanja ( let traje sat i po, autobus od aerodroma slicno ).
9/10 i sve preporuke.
20240721_152531.jpgIMG-1f36b1262d49ec500270e52d38710814-V.jpg20240722_124541.jpg20240722_144115.jpg20240722_144158.jpg20240724_203757.jpg

Vratio se pre neki dan iz Parge - Jonsko more. I prošle godine sam bio na Jonskom moru, ali u Sivoti, i mogu da kažem da je taj deo obale (od krajnjeg juga Albanije pa sve do Kefalonije) možda i najlepši deo Mediterana. Međutim, Parga je meni lično dosta skupa, nije sad da je baš nenormalno skupa kao Mikonos, ali jake su cene evidentno zbog velikog broja platežno moćnijih turista sa severa Evrope. Morao sam da se snalazim i preračunavam pre bilo kakvog sedenja u restoranu.

Negde pročitah da Srbi nisu ni u top 10 po broju turista kada je Grčka u pitanju, i mene je to iznenadilo, mislio sam da smo prva tri mesta :ROFLMAO:

EDIT: Evo linka
Delili smo to 10-to mesto sa Makedoncima do pre nekoliko godina, međutim sada smo ispod 10-tog mesta. Na severu Grčke dominiraju Rumuni i Bugari, čak i Makedonaca ima nešto više na severu Grčke nego naših. U poslednje vreme naši malo više nego ranije odlaze na Jonsko more, dok našeg čoveka skoro i da ne možete videti na južnom Egeju (arhipelag Kikladi i Dodekanezi). I na Kritu naših ima veoma malo.

Vratio se pre neki dan iz Parge - Jonsko more. I prošle godine sam bio na Jonskom moru, ali u Sivoti, i mogu da kažem da je taj deo obale (od krajnjeg juga Albanije pa sve do Kefalonije) možda i najlepši deo Mediterana. Međutim, Parga je meni lično dosta skupa, nije sad da je baš nenormalno skupa kao Mikonos, ali jake su cene evidentno zbog velikog broja platežno moćnijih turista sa severa Evrope. Morao sam da se snalazim i preračunavam pre bilo kakvog sedenja u restoranu.
Jos ko ide kolima parkiranje je problem za Pargu.

Sicilija, Cefalù.
Hotel ( Santa Lucia ) za prespavati adekvatno, cisto je, spremacice menjaju dnevno posteljinu i peskire. Restoranska hrana vrlo dobra. Nije neki izbor u smislu broja ponudjenih jela ali sve je ukusno i sveze. Malo je udaljen od starog grada ( i to je jedina mana cele price ) pa koriscenje nekog prevoza je maltene obavezno.
Udaljenost je nekih 2km sto na papiru nije strasno ali u praksi je dosta zahtevno zbog terena ( ima dosta gore dole ) i vlaznosti vazduha ( iako temperatura nije zvanicno prelazila 31C-32C ). Taxi je 15e voznja u jednom pravcu, lokalni autobus je karta po osobi 1.2e. Mana autobusa sto je zadnji u 20h i posle nema. Postoji i mogucnost iznajmljivanja e-biciklova, ali ne znam cenu. Mesto ima i zeleznicku stanicu pa ko zeli moze i do Palerma za nekih 7e u jednom pravcu ( 1h traje voznja ).
Plaza i more su fenomenalni. Zaista nista manje od toga. Pescane plaze i kristalno cista voda. Na delu plaze gde smo mi bili ( hotelska ) ima nesto stena u vodi ali lepo se sve vidi da se udje u more gde je pesak pod nogama. Sigurno nekih 50m moze da se useta u more i da se i dalje stoji. Obavezno nosenje vode za pice jer je na plazi nema.
Bukvalno preko puta hotela je market gde ima svega. Cene su ( 95% stvari ) manje nego u Srbiji.
Stari grad je klasicno mediteranski, uske ulicice kamen svuda. Restorana koliko ti dusa iste. Hrana u njima odlicna. Primer cena: Tri pice ( od kojih je jedma specijal tj. nije na stalnom meniju sa pistacima ) dva piva lokalna sicilijanska ( jedno 0.33 jedno 0.66 ), sok, voda velika, i za desert tiramisu i kaneloni sa ukljucenim baksisom 68e. Usporedba sa kvaltitom i ukusima u odnosu na restorane kod nas je bezpredmetna.
U kaficima sok 2-3e pivo 3-6e ( moreti najjeftiniji lokalna skuplja ) koktel tipa aperol spritz ili campari spritz 6-7e ostali kokteli do 16e u zavisnosti koji i gde ( ako je bas bas uz more onda je tu i skuplje )
Lokalci su prijatni, druzeljubivi izlaze u susret da objasne sta treba, stariji ne govore engleski ( cak i taksisti jako slabo ). Ali imaju strepljnja i malo tuc engleski muc italijanski maltaranje rukama i sve je ok.
Sve u svemu odlicno, bez nekog pretranog cimanja ( let traje sat i po, autobus od aerodroma slicno ).
9/10 i sve preporuke.

Mi smo prosle godine bilo u istom hotelu, i ja ga ne bi preporučio. Na stranu stare sobe kojima treba renoviranje, čudan miris (mislim da je zbog tepiha). Hrana moze da prodje, mada za cenu bi trebala da bude bolja. Medjutim buka, nesnosna buka... voz koji na svakih 40-60min prolazi pored hotela + svakodnevne proslave do kasno u noć (mislim da iznajmljuju salu za svadbe/ridjendane/krstenja). Katastrofa!

Ako ste još uvek tu, preporuka za e-bike i plaze sa druge strane Cefalua, poseta Palermu (brzo se stigne vozom) i obavezno Etna i Taormina. Ima u hotelu frajer za renta car, Taorminu nikako ne bi trebalo da propustite.

Imate neku preporuku za smestaj u Crnoj Gori? I koju rutu savetujete da se ode?

Jedan član je svojevremeno hvalio Azul Beach Resort :D
Smeštaj - planina ili more, jezero, selo ...? Ruta - odakle?

Hahaha, ma nesto jeftinije, idemo na 5 dana. Okolina Bara, Dobre Vode, Canj u principu, sve ostalo je skupo. Najradije bih Herceg Novi jer nikad tamo nisam bio, ali skupo.
A ruta od Kg-a, planirao da idem preko Zlatibora, to se secam kao dete da smo isli.
Na bookingu nasao par smestaja za 200-250e za 4 nocenja, nesto u tom rangu ali rekoh mozda neko ima neku preporuku za slicne smestaje.

Pa, ni Dobre Vode uopšte nisu što su bile. Čanj ne bih da komentarišem. Cene su puta 10 u odnosu na to kada sam poslednji put bio tamo u hotelu (2010/11).

Ako tražiš privatni smeštaj, ima po domaćim sajtovima dosta ponude, mada danas nije ni to povoljno
Cene na bukingu su ekstremne. Nema više pristupačnosti od kada su tamo ušli Rusi

Rute imaš cele dve, stvar afiniteta. Preko Zlatibora je duža

Poslednja izmena:
Ima istine i u tome ali to ne znaju ljudi koji nikad nisu bili. Najveća predrasuda je put. Lakše im je da idu 500km do CG nego 800km do Grčke, a ceo put maltene je autoput i mnogo lakše pada nego vožnja do CG. Zatim dobra većina misli da je dosta skuplje a realno je tu negde, zavisi od mesta do mesta. Ima još dosta stvari, ali recimo primetio sam da jezik predstavlja problem, posebno kod starijih ljudi, nisu sigurni kako bi se snašli. Ja već godinama pokušavam da ubedim roditelje da idu u Grčku ali ne vredi zakucani su za CG. Posebno što znam da bi im Grčka dosta više legla i više bi uživali. Navika je čudo.
Ja imam suprotno mišljenje. Ne znam koliko može biti dugačka obala severne Grčke, recimo od Nei Poria do Kavale, ali meni lično ne može prići obali Crne Gore od stotinak kilometara. Druga i posebna priča su ostrva i jonska obala, ali imam utisak i verovatno grešim, ali posetiš jedno mesto i bukvalno si posetio sva mesta. Ne vidim neke razlike...

Glupo je raspravljati. Gde si u CG išao sa malom decom?

Idem za dve nedelje, Maiori, Amalfi obala.
Devojka s kojom sam od početka ove godine je već imala to uplaćeno sa celom porodicom, pa sam se i ja uključio..
Iskreno, nikada ne bih odabrao letovanje na moru u Evropi, pogotovo što u tih 14 dana plan je sigurno pola vremena provesti sightseeing, Pomopei, Vezuv, i slično što mene apsolutno ne zanima, pogotovo na +35 usred dana..
Takodjer me hrana ne interesuje puno, osim ako nije neki Michelin star restoran.
Ono što ja zelim je chill najveći deo dana na plaži i neke adrenalin akcije koje ne uzimaju vise od par sati..
Da li je neko bio u tom mestu, i sta moze preporučiti?

Ja imam suprotno mišljenje. Ne znam koliko može biti dugačka obala severne Grčke, recimo od Nei Poria do Kavale, ali meni lično ne može prići obali Crne Gore od stotinak kilometara. Druga i posebna priča su ostrva i jonska obala, ali imam utisak i verovatno grešim, ali posetiš jedno mesto i bukvalno si posetio sva mesta. Ne vidim neke razlike...
Uh, uh, gde si sve bio u Grčkoj pa da tako kažeš? Ima baš previše različtih mesta, da ih nikad ne obiđeš a da stalno ideš na drugo mesto. Ja sam poprilično obišao od Grčke, bio sam i po CG puno. Kad sam bio klinac stalno smo letovali u Budvi, do '98. Posle toga sam još par puta bio u CG, i dalje odem nekad, i naravno da ne kažem da je cela CG (što se tiče obale i gradova) ista. A bio sam od Igala do Ade Bojane maltene svuda. I dalje mi je najlepše mesto u CG Rt Veslo, mada će i tamo stići ono što je stiglo većinu ostatka obale. Ćale ima kuću izvan Sutomora, zet kod HN, mogu da odem tamo kad poželim i da ne platim ništa, a ja i dalje lutam okolo, CG me ni malo ne privlači za glavni odmor. Neki vikend ako se organizujem sa nekim društvom plus obilazak još nečega mimo mora, ali da odem na 2 nedelje na more dole, nema šanse. CG ima prelepu prirodu, tako im je dato, od planina, reka, pa čak i to more koje uspešno unazađuju i uništavaju (po meni). More ume da im bude stvarno lepo, ali je krcato i ne održava se ništa kako treba, infrastruktura loša... Nisu spremni za toliki broj ljudi i pitanje je da li će uspeti da uhvate korak. Oni koji dođu avionom, čeka ih taxi brod u Tivtu, ostavi ih u vili na sopstvenom doku, na izlet idu helikopterom... Se stvarno provedu fantazija. Ali za nas sa jeftinijim ulaznicama, koji bi da na letovanje potrošimo 2-3 hiljade evra, CG je baš propast.

Grčka s druge strane ima ogromnu obalu, nenormalno mnogo izbora i uvek neko može nešto za sebe da nađe da mu odgovara. I ko bi blizu, i ko bi da ne govori strani jezik, i ko bi da ne čuje srpski, i ko bi da prođe jeftinije, i ko da nađe dobar hotel, i dobru plažu, i dodatne neke aktivnosti... Svega ima. A ja u Grčku otišao prvi put mislim 2004. u Paraliju, smorio se i nisam išao godinama nakon toga. A bio sam od 2010. do danas verovatno 20 puta. Od Halkidikija (Sitonije) do Elafonisosa, ostrva, Jonske obale... Šta ti padne na pamet. I potpisujem da su Grci bolji domaćini, da mi je draže da kod njih ostavim dinar nego u CG. Bolju hranu imaju (u CG se manje - više sve svodi na roštilj i ribu što i volim, ali u Grčkoj ima baš svašta da se proba). Plaže po meni ne mogu da se porede jer je u Grčkoj moguće naći (lepu) plažu da budeš sam, ili da bude 10 ljudi na 100m plaže, u CG praktično nemoguće.

@2SaiNt4U
Iznajmite jahtu :) Ceo taj deo obale je za obilaženje jahtom, a ne kolima ili sl.
Mi smo tu negde na jugu bili pre 14 godina krajem avgusta pa je bio horor, sad ne smem ni da zamislim na šta liči.

Meni lično Pompeja je bila višak, ali zato se mora otići na Capri, obići Amalfi, Sorento, pretpostavljam i Positano ali tamo nismo išli. Kao i Napulj, takođe propustili.

Upravo se vratio sa Hvara. Nas 4 je išlo autom. Uzeli smo ceo apartman od 120 kvadrata, sve spavaće sobe, kuhinja sa trpezarijom, dnevna soba, kupatilo i toalet, i ogromna terasa. 70 e sa faksom po osobi po danu što ne smatram da je skupo. Na internetu sam čitao kako je sve nenormalno skupo pa sam se prijatno iznenadio kako su cene sasvim normalne. Super marketi su sa normalnim cenama pa čak je i malo jeftinije nego u eu. Ležaljke smo uzimali samo u gradu hvaru, bile su 8e a suncobran 4. Oni izleti brodom su bili od 35 do nekih 70,zavisi od dužine i da li je s ručkom, što je isto kao i u svim ostalim zemljama. Hrana i piće po restoranima isto sa ok cenama. Pizze od 10 do 16, paste isto tako, riba je od oko 25 pa do 8e po 100g za svežu koju možeš sam da izbiras. Piće je od nekih 2,5 do 10 za mojito i sl. Koktele. Ljudi su baš prijatni. Ne znam, meni je sve to bilo u nekoj granici normale kad poredim sa cenama u srbiji ili nemačkoj koje ne nude ništa. A da, trajekt 4 osobe i auto je 83e. Gorivo je bilo 1.5 e, tek od zagreba do nas je oko 2.

Uh, uh, gde si sve bio u Grčkoj pa da tako kažeš? Ima baš previše različtih mesta, da ih nikad ne obiđeš a da stalno ideš na drugo mesto. Ja sam poprilično obišao od Grčke, bio sam i po CG puno. Kad sam bio klinac stalno smo letovali u Budvi, do '98. Posle toga sam još par puta bio u CG, i dalje odem nekad, i naravno da ne kažem da je cela CG (što se tiče obale i gradova) ista. A bio sam od Igala do Ade Bojane maltene svuda. I dalje mi je najlepše mesto u CG Rt Veslo, mada će i tamo stići ono što je stiglo većinu ostatka obale. Ćale ima kuću izvan Sutomora, zet kod HN, mogu da odem tamo kad poželim i da ne platim ništa, a ja i dalje lutam okolo, CG me ni malo ne privlači za glavni odmor. Neki vikend ako se organizujem sa nekim društvom plus obilazak još nečega mimo mora, ali da odem na 2 nedelje na more dole, nema šanse. CG ima prelepu prirodu, tako im je dato, od planina, reka, pa čak i to more koje uspešno unazađuju i uništavaju (po meni). More ume da im bude stvarno lepo, ali je krcato i ne održava se ništa kako treba, infrastruktura loša... Nisu spremni za toliki broj ljudi i pitanje je da li će uspeti da uhvate korak. Oni koji dođu avionom, čeka ih taxi brod u Tivtu, ostavi ih u vili na sopstvenom doku, na izlet idu helikopterom... Se stvarno provedu fantazija. Ali za nas sa jeftinijim ulaznicama, koji bi da na letovanje potrošimo 2-3 hiljade evra, CG je baš propast.

Grčka s druge strane ima ogromnu obalu, nenormalno mnogo izbora i uvek neko može nešto za sebe da nađe da mu odgovara. I ko bi blizu, i ko bi da ne govori strani jezik, i ko bi da ne čuje srpski, i ko bi da prođe jeftinije, i ko da nađe dobar hotel, i dobru plažu, i dodatne neke aktivnosti... Svega ima. A ja u Grčku otišao prvi put mislim 2004. u Paraliju, smorio se i nisam išao godinama nakon toga. A bio sam od 2010. do danas verovatno 20 puta. Od Halkidikija (Sitonije) do Elafonisosa, ostrva, Jonske obale... Šta ti padne na pamet. I potpisujem da su Grci bolji domaćini, da mi je draže da kod njih ostavim dinar nego u CG. Bolju hranu imaju (u CG se manje - više sve svodi na roštilj i ribu što i volim, ali u Grčkoj ima baš svašta da se proba). Plaže po meni ne mogu da se porede jer je u Grčkoj moguće naći (lepu) plažu da budeš sam, ili da bude 10 ljudi na 100m plaže, u CG praktično nemoguće.
Slažem se. To mi je lični utisak i znam da u stvarnosti nije tako. Nisam bio puno puta na tom delu severne obale i uvek se šaralo na toj relaciji i prosto je nemoguće sve ni obići jer se uglavnom letuje jednom godišnje. I kad se ode onda se uglavnom tih deset dana ne izlazi iz kola, jer gledam da što veću regiju obiđem, plaže, mala mesta, gradove ako ih ima, da bih sledeće godine možda otišao na drugu obalu Grčke. Na "prstima" nisam bio, taj me zalivski šmek (u zavisnosti od prsta), ne privlači toliko, dosta mi je Boke :) Ali bih tu nepravdu voleo da ispravim u narednim godinama, pod uslovom da ubodem dobru glavnu bazu.
Evo pre par dana sam bio u obilasku trećeg prsta i i ostrva Amuljani i tu se vizuelni šmek znatno popravio. Druga stvar je što mene radi taj prvi utisak pristizanja na destinaciju, odnosno samo putovanje i tu mi Grčka apsolutno ne pruža ništa. Ona suvoparna ravnica i sivilo neba od Evzonija ka Solunu mi je očaj živi, za razliku od puta kada se ide na Jadran.

Sa druge strane u CG se letuje od sedamdesetih, išlo se mnogo češće u toku godine zadnjih ne znam koliko, kako zbog razdaljine od nekih 300 i kusur kilometara, tako i zbog žene, mora da se ispoštuje tazbina :) Pre par godina sam prešao skoro 600km po lokalu za deset dana, sa onakvim gužvama od Ulcinja do Tivta. Volim gužvu, krkljanac i mogao bih do sutra da nabrajam šta me sve tu radi. Ima toga i u Grčkoj, godine na Krfu su nezaboravne i sada posle toliko vremena imam želju opet otići.

@2SaiNt4U
Iznajmite jahtu :) Ceo taj deo obale je za obilaženje jahtom, a ne kolima ili sl.
Mi smo tu negde na jugu bili pre 14 godina krajem avgusta pa je bio horor, sad ne smem ni da zamislim na šta liči.

Meni lično Pompeja je bila višak, ali zato se mora otići na Capri, obići Amalfi, Sorento, pretpostavljam i Positano ali tamo nismo išli. Kao i Napulj, takođe propustili.
Hvala!
To i ja razmišljam, Capri u toku dana, Amalfi, Sorento i Positano u večernjim satima.. ali me interesuje da li ima scuba diving, fishing trip, jet ski, ili nešto sa malo akcije

Slažem se. To mi je lični utisak i znam da u stvarnosti nije tako. Nisam bio puno puta na tom delu severne obale i uvek se šaralo na toj relaciji i prosto je nemoguće sve ni obići jer se uglavnom letuje jednom godišnje. I kad se ode onda se uglavnom tih deset dana ne izlazi iz kola, jer gledam da što veću regiju obiđem, plaže, mala mesta, gradove ako ih ima, da bih sledeće godine možda otišao na drugu obalu Grčke. Na "prstima" nisam bio, taj me zalivski šmek (u zavisnosti od prsta), ne privlači toliko, dosta mi je Boke :) Ali bih tu nepravdu voleo da ispravim u narednim godinama, pod uslovom da ubodem dobru glavnu bazu.
Evo pre par dana sam bio u obilasku trećeg prsta i i ostrva Amuljani i tu se vizuelni šmek znatno popravio. Druga stvar je što mene radi taj prvi utisak pristizanja na destinaciju, odnosno samo putovanje i tu mi Grčka apsolutno ne pruža ništa. Ona suvoparna ravnica i sivilo neba od Evzonija ka Solunu mi je očaj živi, za razliku od puta kada se ide na Jadran.

Sa druge strane u CG se letuje od sedamdesetih, išlo se mnogo češće u toku godine zadnjih ne znam koliko, kako zbog razdaljine od nekih 300 i kusur kilometara, tako i zbog žene, mora da se ispoštuje tazbina :) Pre par godina sam prešao skoro 600km po lokalu za deset dana, sa onakvim gužvama od Ulcinja do Tivta. Volim gužvu, krkljanac i mogao bih do sutra da nabrajam šta me sve tu radi. Ima toga i u Grčkoj, godine na Krfu su nezaboravne i sada posle toliko vremena imam želju opet otići.
Od Halkidikija, meni je Sitonija najlepša, i priroda, i plaže. Ali ako budeš išao, zađi malo dublje na jug, nemoj stati kod Neos Marmarasa ili Nikitija. Većina tih naselja budu baš gužvare prave, u Sartiju manje - više svi kafići i restorani imaju cenovnike na srpskom, naše agencije imaju dole predstavništva, u svom vlasništvu ogroman broj apartmana, vila, naši autobusi se tu nakrcaju... E meni se to ne sviđa, ali je divota te Sitonije što možeš da letuješ na 5-10-20km od Sartija i da doživiš nešto potpuno drugačije od tog Sutomora. Zeleno, šumovito, voda tirkizna... I nije to nešto što samo Grčka ima naravno, ali ga ima drastično više nego CG. Mi imamo par štekova gde ako dođemo do 8 ujutru zauzmemo celu plažu za sebe (celih 10m), levo i desno stene da ti niko ne može prići, i samo slušaš talase i uživaš.

A tek šta može da se vidi ako malo dalje zagrebeš. Bukvalno gde zabodeš prst na obali Grčke ima šta da se vidi i doživi. Mi već pravimo planove za sledeći odmor u septembru, a biramo destinaciju za jun.

Istina je da je priroda u CG lepša, bar ta unutrašnjost, i rekoh da mi je to prelepo i vredno. Ali mi smo više puta za 2 nedelje u Gr prelazili i po više od 1500km, i svuda se stigne lako, nema gužvi, ne možeš da zabodeš 2h na putu da pređeš 20km... A što se tiče mesta što možeš obići uz letovanje, tek tu CG nema šta da traži. Za 10 do 15 dana se u CG može videti sve što je vredno, i da se više nikada ne vratiš tu. U Grčkoj možeš bar 10 godina da ideš na te ultra aktivne odmore i da obilaziš po neki grad i/ili istorijske destinacije, i da svake godine menjaš regiju, i da opet ne vidiš ni blizu sve. A možeš i da zabodeš pasivni odmor da ležiš i da iz smeštaja uletiš u more i onda na ležaljku i da ne upališ auto i da ti ništa ne fali.

Vrh Dno