Šta je novo?

Gde ste poslednji put bili na odmoru i kada ?

Toroni, ove godine u junu, Srbi ne da su dominantni, nego sedneš u restoran na ručak/večeru i doslovce nijedan sto ne govori drugi jezik. Broj restorana je ograničen, svuda je isto.

Prvih godina u Grčkoj mi je to smetalo, ali sada sam se navikao, kao da sam u nekoj našoj banji.

Imali smo svoju plažu ispred objekta, pa nisam išao po beach bar plažama, ali gledajući tablice, recimo da je srpskih bilo značajno više i od grčkih.
A ako ne računamo grčke, srpskih je bilo više nego svih ostalih zajedno.

Kad smo kod restorana u Toroniju, Leon je prva preporuka, ko hoće veće porcije za manje para, a da je ipak restoran, Badis.

Ja došao iz Toronija pre neki dan,tamo već letujem treću godinu za redom i nisam stekao utisak da Srba ima više nego svih ostalih naroda i narodnosti....:)....tj po meni,sigurno ih (nas) nema.....mada tačno je da broj Srba u Toroniju iz godine u godinu sve veći......na gradskoj plaži mislim da su svega par puta bili Srbi pored mene,uglavnom su to bili Rumuni...

Inače,po meni Leon je OK restoran (uveče ima puno komaraca),ali izbor jela mi se uopšte ne dopada,tj od ničega ne mogu da se najedem k'o čovek (kao što mogu npr od naše pljeskavice u kajmaku ili tako nekog roštilja),tako da sam najčešće uzimao giros u Giromaniji tj onu njihovu veću porciju....

Нико
Baš je to "draž" da obilaziš plaže po Grčkoj......ideš na neke,uglavnom,male plažice gde se nabije 2000 ljudi a iza plaže nabijeno nekim čudom nekako 2000 automobila..niti možeš ti da staneš na mnoge plaže niti imaš gde da ostaviš auto....stvarno su postala suluda ta obilaženja plaža baš zato što svi hoće da obilaze i onda se na većini plaža (čast izuzecima) stvaraju sulude gužve.......kad neko hoće da mi stavi peškir u krilo i sedne,pritisak mi odmah poleće u nebesa....

Ja bih predložio Toroni na Sitoniji....malo meštasce,po meni jedina mana što nema nekog posebnog "noćnog" sadržaja...mada u blizini je Neos Marmaras,ko baš hoće neki mini vašar......

Ali ako nećeš da pališ auto,Toroni ima odličnu,veliku gradsku plažu (sitan šljunak) na kojoj nekim čudom skoro nikad nema (velike) gužve....voda je uvek kristalno čista,retko kad ima velikih talasa,ima čak i prirodnog hlada na nekim delovima plaže......ima sadržaja i za ronjenje koga to zanima........Srbi srećom nisu većinski turisti (da se stalno dernjaju po plaži i šire našu tradicionalnu "kulturu"),najviše ima Rumuna,pa Bugara,a ima i Nemaca,Rusa,Ukrajinaca...
Да ли то теби или мени одговара или не то је субјективна ствар(обилажење плажа), али ја рецимо никад не бих одабрао Грчку за all inclusive тип летовања, јер ем је то код њих доста скупље а по ономе што сам видео и лошије од дестинација типа Турска, Египат, Тунис.
Слажем се са @PJ ,у Торонију има доста наших, ево тренутно тројица мојих колега у Торонију са породицама(отприлике њих 12 - 13 укупно).

Ja došao iz Toronija pre neki dan,tamo već letujem treću godinu za redom i nisam stekao utisak da Srba ima više nego svih ostalih naroda i narodnosti....:)....tj po meni,sigurno ih (nas) nema.....mada tačno je da broj Srba u Toroniju iz godine u godinu sve veći......na gradskoj plaži mislim da su svega par puta bili Srbi pored mene,uglavnom su to bili Rumuni...

Inače,po meni Leon je OK restoran (uveče ima puno komaraca),ali izbor jela mi se uopšte ne dopada,tj od ničega ne mogu da se najedem k'o čovek (kao što mogu npr od naše pljeskavice u kajmaku ili tako nekog roštilja),tako da sam najčešće uzimao giros u Giromaniji tj onu njihovu veću porciju....

Verovatno struktura posetilaca ima veze sa periodom godine.
Mi smo se 19.juna vratili, tako da je to bila prava pred sezona.

Što se hrane tiče, zaista je stvar lične preferencije. Bili smo jedno veče na tom girosu, OK je, ali mi smo od onih kojima je giros drag, volimo da ga jedemo, ali je i nužno zlo, kada nema prave hrane :)

U Leonu me je oduševilo nešto, što će se ispostaviti kao vrlo jednostavna stvar. Uz tikvice serviraju prilog, dominantan je ukus belog luka, ali ne na način da smeta. Drugi put kada sam ih naručio, pitam šta je, grčko ime nisam razumeo, ali se pravi od starog hleba, grčkog jogurta, belog luka i začina po volji. Nema šanse da bih izvali da je ono hleb unutra :)

Dok preko sireva i salate dodjem do glavnog jela, jedan ražnjić bude dovoljan...

Nisam jeo ništa morsko u Toroniju tj samo sam probao, nekako su mi za te stvari one taverne u Porto Koufo proverene.

Anyway, ako su ti u Leonu male porcije, probaj sledeći put nešto u Badisu. Imaju i gotova jela za poneti, ali ne znam kako se pakuje i kakve su cene. A količina u odnosu na cenu je ubedljivo najveća od onoga što sam probao Toroniju.

Prijatno iznenadjen cenama na jednoj plazoi na Atosu, Siropotami (ili kako vec). Lezaljke se ne naplacuju, klopa je standardna snek varijanta, dovoljno ukusna da deca prevare glad. Kao da su ostali zaglavljeni u 2010...

Prilozi

• 1000026027.jpg
    1000026027.jpg
    100.3 KB · Pregleda: 110
U Leonu me je oduševilo nešto, što će se ispostaviti kao vrlo jednostavna stvar. Uz tikvice serviraju prilog, dominantan je ukus belog luka, ali ne na način da smeta. Drugi put kada sam ih naručio, pitam šta je, grčko ime nisam razumeo, ali se pravi od starog hleba, grčkog jogurta, belog luka i začina po volji. Nema šanse da bih izvali da je ono hleb unutra :)

To je verovatno skordalja. Pravi se obično od krompira, ali može i od hleba.
Pre nego što sam došao u Grčku, ja beli luk nisam ni okušao, sad kako ga namirišem, odmah ogladnim.

Izgleda da jeste skordalja, samo u varijaciji sa jogurtom. Gledam sada recepte, tamo je definitivno bilo manje belog luka.

Ne volim da jedem beli luk, ali, kao začin, je fantastičan u mnogim jelima :)

Došao pre 15 dana iz Nea Iraklitse, par km od Kavale. Prelepo mesto, mirno more, puno plaža u okolini, za decu raj, Kavala na 10 min kolima. I da, Amolofi plaža za prave hedoniste. Sledeće godine ista ruta.

Chrousso village hotel, posle Pefkohorija. Preporuka za porodice sa malom decom (ne i sa bebama). Do plaže Ksenija ima 10ak minuta pešaka kroz šumu, a može se stići i autom za par minuta. Za parking i u hotelu i na plaži ne brinite, ima ga koliko hoćeš.

Aranžman koji smo imali je na bazi AI. Hotel nudi mnogo sadržaja i celodnevnu animaciju za decu i odrasle (za one koji ne provode od jutra do sutra na plaži).

Ja preporučih na osnovu 40-godišnjeg iskustva i obilaženja cele Grčke ... al izgleda da niko nije boravio od članova u Nea Peramosu osim mene.
Niti je shvatio suštinu grčkog stila života i naslelja.

Inače ...
Amolofi, izvorno Aspri Amo, je do pre 20-ak godina bila plaža sa najkvalitenijim peskom u celoj Grčkoj (sastav peska su usitnjene školjke, taloženo ko zna koliko vekova i milenijuma). A onda su je usrali, naneli klasičan šoder-pesak i napravili gomilu bič-barova. Duše treba da im se prže milion godina u paklu zbog toga.
Ono malo slobodnog prostora što je ostavljeno po krajevima plaže, deo u sredini i naravno ono pod vodom još pruža predstavu te nekadašnje lepote.

Poslednja izmena:
@Boki.N
Bio sam ja brt u Nea Peramosu, bas lepo mesto. Inače nisam znao to za Amolofi, otići ću sledeće godine ponovo, pa cu proveriti :) Hvala za info :)

Opet idem tamo sutra na dve sedmice :) Redovno sa vremena na vreme ...

Razmisljam dogodine da prvi put probam Tursku za letovanje. Bio sam samo u Istanbulu do sada.

Sto se Turskog primorja tice jako puno sam istrazivao ranije, jer sam zeleo kolima da idem pre svih ovih gluposti dok su cene tek bile smesne. Tako da znam dobra mesta tamo.

Ali sad bih vise nesto za pravi odmor. Pa mesta poput Mugle/Fetija/Cesmea otpadaju. Zanima me all inclusive i samo plaza-hotel-grad. Koje mesto ima dobro more za tako nesto, a da je cena hotela prihvatljiva? Vidim da je papreno sada bas.

Ja preporučih na osnovu 40-godišnjeg iskustva i obilaženja cele Grčke ... al izgleda da niko nije boravio od članova u Nea Peramosu osim mene.
Niti je shvatio suštinu grčkog stila života i naslelja.

Inače ...
Amolofi, izvorno Aspri Amo, je do pre 20-ak godina bila plaža sa najkvalitenijim peskom u celoj Grčkoj (sastav peska su usitnjene školjke, taloženo ko zna koliko vekova i milenijuma). A onda su je usrali, naneli klasičan šoder-pesak i napravili gomilu bič-barova. Duše treba da im se prže milion godina u paklu zbog toga.
Ono malo slobodnog prostora što je ostavljeno po krajevima plaže, deo u sredini i naravno ono pod vodom još pruža predstavu te nekadašnje lepote.
Letujem tamo od 2014, ali sam ljubomorno čuvao tajnu... :giggle:
Ceo potez Nea Peramos, Nea Iraklica, Paleo Tsifliki su odlični.
Pve godine kada sam otišao (mesto našao na Google maps-u) je bilo malo teže naći smeštaj jer vlanici uglavnom nisu tu.
Najviše turista su Bugari, a ima Nemaca pa čak i Italijana, do pre 2-3 godine nisam čuo srpski jezik za vreme boravka tamo
Amolofi plaža je odlična, ali u poslednjih par godina su malo preterali sa gomilanjem ležaljki.
Tako da sam prošle godine više vremena provodio na lokalnim plažama.
Bez obzira na sve idem ponovo i ove godine...

Teško da ces naci hladno more u Avgustu u Grčkoj. Drugarica bila od 20 Juna i kaze da nikad u životu more nije bilo toplije. Zadnjih desetak godina stalno ide u tom terminu.
Ja sam trenutno u Grckoj i stvarno je toplo more ali sunce przi. Prvi put u zivotu sam otisao u Julu. Uvek sam isao u Septembru i mnogo je bolje, prijatnije. Jedino prednost Jula sto mozes biti na plazi do 21h bukvalno :)

Sunce prži jer je i Grčka pod uticajem istog vremenskog sistema kao i Srbija. Inače, nije uvek tako, bude nekad i oko 30°, što se uz povetarac na plaži lepo podnosi.
Pozdrav

Na telefonu vremenska prognoza kaze da je 30 stepeni ali iskreno meni nesto ne prija od 12 do 16h na plazi. Zadnja 2 dana pirka vetar pa je dosta bolje ali prvi dan ni dasak vetra. Tezak vazduh, ne kao u Srbiji ali se znojim u hladu.

Gledam sa ženom i bebom od 6 meseci da odem negde u GR tokom septembra/oktobra na 10ak dana. Nisam imao prilike da obilazim Grčku, a i radije bih na neku laganu varijantu da ne moram da mislim ni o čemu. Može biti hotelski smeštaj sa hranom, ili privatni sa restoranima u blizini, bez buke i haosa.
Šta biste preporučili?

Gledam sa ženom i bebom od 6 meseci da odem negde u GR tokom septembra/oktobra na 10ak dana. Nisam imao prilike da obilazim Grčku, a i radije bih na neku laganu varijantu da ne moram da mislim ni o čemu. Može biti hotelski smeštaj sa hranom, ili privatni sa restoranima u blizini, bez buke i haosa.
Šta biste preporučili?
Od kako se ćerkica rodila, mi smo 4 od 5 godina na Atosu. Već drugu godinu smo u Akrathos Beach hotelu kod Uranopolisa. Privatna plaža, all inclusive, puno aktivnosti za decu. Prija ovakav odmor za razliku od pre deteta kad smo pravili po 800-1000km na moru obilazeći plaže. 🙂

Šta biste preporučili?
Nei Pori.

Razmisljam dogodine da prvi put probam Tursku za letovanje. Bio sam samo u Istanbulu do sada.

Sto se Turskog primorja tice jako puno sam istrazivao ranije, jer sam zeleo kolima da idem pre svih ovih gluposti dok su cene tek bile smesne. Tako da znam dobra mesta tamo.

Ali sad bih vise nesto za pravi odmor. Pa mesta poput Mugle/Fetija/Cesmea otpadaju. Zanima me all inclusive i samo plaza-hotel-grad. Koje mesto ima dobro more za tako nesto, a da je cena hotela prihvatljiva? Vidim da je papreno sada bas.
Mi ove godine idemo prvi put, pocetkom avgusta, u mestu Side, ima pescana plaza, njihov satlbus nas vozi od hotela do plaze. Za 7 dana 800e po osobi avionom all.in.

Vratio se iz Turske pre neki dan. Prvi put sam bio all inclusive i išao avionom na letovanje. Mislio sam da će mi biti lakše zbog dece tako, ali mislim da i nije baš sve tako bajno kao što sam mislio da će biti.
Mislim da bi deca bolje put podnela da su prespavala u kolima XY sati, nego što sam ih cimao malo kolima, malo aerodrom, malo avion, opet aerodrom, autobus... Pošli smo u sred noći da bi stigli pre podne. Nije strašno, ali ne može da se sklopi par sati da spavaju.
Kad smo bili tamo bile su vrućine, ali čujem da je u Srbiji bilo još gore. Kad se bućneš u bazen ili more ni ne osetiš da je toplo.
Imali smo problem sa klimom u sobi i trebalo im je više dana da to reše i to nam je dosta pokravilo odmor.
Svi su mi pričali kako su Truci super za turizam, ali nisam imao takav utisak. Za sve smo morali da ih vučemo za rukav da bude urađeno i više puta da se žalimo. Sada je sredina sezone i imaju najviše Rusa. Vidi se da su im oni glavni gosti i sve su njima podredili, a mi iz Srbije smo im valjda usput. Pred kraj je velika tura Rusa otišla sve je bilo mnogo manje nagurano. Dok su bili tu, moraš dosta da čekaš u red za bilo šta što se tiče hrane i pića. A skoro niko od Turaka ne priča engleski, samo ruski (i turski). Kad su Rusi otišli, odjednom su smanjili i ponudu što se tiče hrane i pića. Tu su me malo razočarali. Vidi se da osećaju finansijsku krizu u Turskoj i da pokušavaju da uštede gde god mogu. Manjak osoblja, kvalitet ponude, ne održavaju šta baš ne moraju i slično....

Sledeće godine verovatno Grčka.

Ja sam tri puta do sad letovao u Kusadasiju i to u 3 različita hotela, 2 puta all in i jednom polupansion. Nula problema i to nisu bili 5 zvezda hoteli, nego 3 i 4* prosečni. U tom "losijem hotelu" mi je šef kuhinje spremao za mene nesto slično kokorecu, jer mi nešto nije bila hrana taj dan i kaže sad cu ti ja spremiti nešto. Spremio mi čak i za put.

Spasioci na plaži koji zabadaju suncobrane tek posebna priča. Kako malo sunce počne da pada na mene tako ovaj dolazi da pita da li treba da pomeri suncobran. Lady's beach je u pitanju i to nije deo plaže od hotela.

Još ima stvari, ali ovo sam samo eto iz glave što se sećam.

Imam osećaj da je to bilo pre više godina onda :)
Svi pričaju kako se poslednjih godina sve više i više oseti kriza kod njih. A to se prenese na turiste. Ovaj naš hotel je bio 5*. Ima sadržaja za to, ali uslugu za 3. Mada se zaposleni stvarno trude, ali ne postižu. Nema se para za 2 čoveka za šankom, pa stave jednog, pa se napravi red. Jedini put kada je neko došao do ležaljke i pitao da li treba nešto, žena je zamolila za sok za decu i taj se nikada nije vratio. Verovatno u međuvremenu dobio drugi zadatak.
Ali bilo nam je OK. Klinci se iživeli na bazenima. Bilo je dana kada nismo ni ušli u more. Važno da nismo izgoreli na suncu i da se niko nije razboleo. Ja sam se vratio sa 2 kg viška, tako da je sad vreme za dijetu :)

Pre dve, tri i četiri godine. Prošle godine CG, prvi i poslednji put ono je katastrofa.

Ja nisam išao sa decom i išao sam busom i nikakav problem nisam imao, a nije mi se davalo 70% od cene aranžmana dodatno na avion. CG kao što rekoh mogu da odem samo po pršut, ali da letujem nikad više u životu.

Crna Gora... Preporuka svima... Za zaobici.
Daj još neku informaciju, gde, kada, zbog čega... Isto i za @Djilkosh_Ns.

Da se razumemo, ni ja ne letujem u CG, ali me zanima da čujem jer od jednog dela porodice koji stalno idu tamo čujem samo hvalospeve pa me interesuje svačija strana.

Da ne bude baš off, u junu smo bili u Grčkoj, kamp na jonskom moru na peloponezu, standardno uživanje. Pre par nedelja otišao sa ženom na produženi vikend na Krk, prijatno sam se iznenadio jer sam iskreno očekivao udaranje po ušima gde god da krenem ali nije bilo toliko skupo. Plaže nisu nešto ali smo to i znali pa smo se pripremili i obišli par koje su bile ok. Gužve nije bilo što me je iskreno začudilo, cene kao u Beogradu otprilike. Opskrbili se vinom i maslinovim uljem i iskreno planiramo opet na produženi vikend, baš se brzo stiže iz BG, za 6h smo bili u kampu. Voda je bila baš pretopla, ali tako je u celom regionu, ranijih godina znam da je bilo hladnije prilično. Mi smo bili tamo kada je bilo 40C u Beogradu danima, tamo je išlo do 34-35, bilo je podnošljivo.

Nazad
Vrh Dno