Šta je novo?

Nvidia Blackwell arhitektura (GeForce RTX 5000)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^ niko nije spominjao fps. Nema toliko dobrih igara kao pre.

To smece od konektora ce da spali grafika tonu, a i po koju kucu, samo se nadam da ce neko da im uzme milijarde odstete za takav mazohizam
Ja gledao bas nesto osiguranje kuce ovih dana, treba i to dodati na cenu grafike.
^ niko nije spominjao fps. Nema toliko dobrih igara kao pre.
Realno nema, sve igre se prave prema PS5 a to je bese nekih "hibrid" izmedju 6700 i 6700xt sto je daleko slabije od 4090.

^ sve uglavnom i prave za konzole pa onda dolaze na PC polu ubagovane. Sam elden ring je zaključan na 60fps, tu ne pomaže ni jedna grafika.

da se vratimo na temu

Ako ne izadje 5090 ove godine, Titan II 100% verujem da oce

^ sigurno hoće izbaciti još nešto ako ne bude 5000 ove godine. Čisto da popune vremenski period.

Nigde ne videh da li se ovo odnosi samo na profi cipove (GB100) ili i na gaming varijante (GB202 i slabije).

Koliko sam ja video spominju samo AI čipove.

Ne očekujem ništa posebno od serije 5000, fokus im je na drugom tržištu.

Da, videh da pominju samo AI cipove, ali od inicijalnih "najava" da ce 5080/5090 u Q3 2024 sada i za njih dolazimo do 2025. godine. Ne da im se zuri posebno, u odlicnoj su poziciji, a jedino sto ih moze naterati da se probude je opasno dobar price/performance odnos za nove Radeone (tipa ~7900XTX performanse sa 50% boljim RT za 499 ili malo manje).

^ zabole njih za odnos cene sa performansama. Imaju toliko love preko AI čipova i zato ne žure sa 5000 serijom, takođe pozicija u gaming su svesni da imaju bolji proizvod a konkurencija nema odgovor.

Slazem se potpuno, dok ne utice na prodaju bas ih briga za odnos cene i performansi ;)

Glasam za Rendition ili 3DLabs! Onakav krš se ne pravi dva puta.

Realno nemaju razloga da izbacuju ništa novo. Ionako je AAA(A) gaming industrija u krizi i sumnjam da će se žuriti sa izbacivanjem novih kartica za igre koje neće niko igrati. Jedino što mogu izbaciti kartice sa malo većim brzinama i znatno manjom potrošnjom u sledećoj generaciji ako ih uopšte izbace.

Upravo sam odlagao kupovinu GPU jer bih dobio jednu, dve ili najvise tri igre koje ne mogu pristojno da igram sa ovom od pre nekoliko godina... Mozda opet za smesne novce kupim nesto "manje" kao sto je 6700 (odigram i te 3) i cekam bolja vremena sa gejmingom

upravo, podeli se load na dva konektora, svaki ce biti manje opterecen nego jedan na 4090

pa ne znamo ni da ce imati dva konektora :)

pise lepo
RTX 5090 could ship with two 16-pin power connectors

ma da, previse nepoznatih ! sacekacemo ipak neku zvanicnu objavu.

zver... od 2500eur

Prevelika razlika u vramu, mogli su da pojacaju 5080 sa 20 ili 24gb. 16gb neka guraju u 5070 gde i treba da bude... Opet ce sve pored 5090 da bude fail.

^ valjda neće da prave veliku razliku od 4090 sa 5080 nego samo sa 5090

Prevelika razlika u vramu, mogli su da pojacaju 5080 sa 20 ili 24gb. 16gb neka guraju u 5070 gde i treba da bude... Opet ce sve pored 5090 da bude fail.
Prestani da kukas i kupi 5090. 😀 Ja bih najverovatnije i presao na 5090/AI ( ako su rumori tacni ). Iznetvirali bi me samo ako izbace 5090 pa nakon 2-3 meseca Titan Ai odnosno full cip.

Trenutno koristim 4090 u kombinaciji sa 4k/165Hz monitorom i vecina zahtevnijih igara ne moze da radi u toj rezoluciji sa najvisim nivoom detalja pri 165fps. Cisto sumnjam da ce moci i sa 5090/Ai ali ce svakako biti bolje. Ako bude oko 30-40% jaca skroz ok.

A sto se potrosnje tice mene takve stvari ne interesuju. Samo performanse. Svakako se uvek moze ograniciti potrosnja kome je to bitno. Taman ce izaci i novi Intel procesor pa da vidimo kako ce se on pokazati pa da se za par meseci pravi novi build. X3D procesori me ne interesuju jer su ograniceni samo za gaming u 1080p prvenstveno a u 4K nema razlike sta god da se uzme ali ima u drugim stvarima koje nisu gaming tako bih isao na all-in-one procesor sta bude bilo bolje u tom trenutku.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno