Šta je novo?

Intel 14th gen. LGA1700 "Raptor Lake Refresh"

^ meni ne kresuje sa 14900k,@milimili86 isto nema problema sa 13700kf, jedno mojih 10 kolega i poznanika sa 13, 14 serijom bez problema. Ne vidim ni da se na ovom forumu ljudi žale osim videa sa neta. Gde tom liku kresuje?

Evo cinebench R23 pre 10min
IMG_0610.jpeg

Dobro, tebi radi, razumemo. Ali ima dosta primera gde ne radi, u tome je problem. Cak i da je 1-2% defektnih procesora, te brojke su u desetinama hiljada, nije zanemraljivo.

Ti procesori da bi radili na duže staze moraju da se optimiziju. Jednostavno intelov bios kao postavka je totalno ******. Posle meseci rada na 330w-340w gde nabije 100c ne postoji AIO koji će ga ohladiti.

Meni sve radi kako treba, zato što sam na vreme sredio hardver jer je bilo nelogično da cpu radi na 100c na duže staze. Ovi problemi su realni, procesori su počeli da degradiraju zbog 100c i visokih vrednosti napona u piku koji mu jednostavno skraćuju životni vek.

Meni sve radi kako treba, zato što sam na vreme sredio hardver jer je bilo nelogično da cpu radi na 100c na duže staze. Ovi problemi su realni, procesori su počeli da degradiraju zbog 100c i visokih vrednosti napona u piku koji mu jednostavno skraćuju životni vek.
Nije sve tako jednostavno, nikad pojedinacni korisnik nije merilo rasirenosti problema. Minoran procenat korisnika je pre ~30 godina susreo FDIV bug u svakodnevnom poslu, pa je Intel ipak morao da opozove sve procesore.

Ovde je najveci problem sto procesori u workstation (tj. server za neke korisnike) uslovima posle odredjenog vremena prave probleme (W680 je daleko konzervativnije podesen od Z690/Z790), a neko bese rece da je u celom error log dump-u najveca zabelezena temperatura bila 83 stepena. Naravno da 100 nije preporucljivo, ali to definitivno nije uzrok problema, niti je to velika struja kojom gejmeri "prze" svoje procesore kada skinu sve limite da bi dobili 100MHz vise.

^ sam intel je rekao da su 12, 13 i 14900k najbrži gaming procesori. Ako hoćeš server onda koristiš xeon procesore, to što neko hoće da prođe jeftinije je druga stvar. A gameri kao ja radim undervolt gde odradim kontra od onog što si ti rekao.

Lemaja znamo svi na forumu da si tu super tech guy i da znas da namestis procesore divimo ti se posto stalno imas potrebu da kazes kako tebi ne kresuje. Sa druge strane mora se shvati da procesor mora da radi out of the box bez nekog mincanja ne znam sto ih branis, tako eto posto vrv ce das kazes da ih ne branis onda mogu samo da zakljucim da svaki put dodjes da se hvalis kako tebi radi i kako si ti namestio eto cestitam ti u ime kolektiva ali te i molimo da shvatis da procesor treba da radi out of the box bez kresovanja. Nije temperatura jedini problem zbog cega degradiraju procesori imas proipsain max temp i taj procesor je nekad mogao 3 godine da radi na 100c i nista mu nije. Teze ce degradirati kada je hladniji ali napon tj sturja utice na degradiranje posto su nategli tehnologiju do samog kraja i zato je ispao polu proizvod.

Sto se Xeon proesora tice to niko normalan ne koristi vise pored thredrippera.

^ sam intel je rekao da su 12, 13 i 14900k najbrži gaming procesori. Ako hoćeš server onda koristiš xeon procesore, to što neko hoće da prođe jeftinije je druga stvar. A gameri kao ja radim undervolt gde odradim kontra od onog što si ti rekao.

Drugi forumaš već ima neispravan CPU iako na default podešavanjima ovih problema ne smije biti ako su ostale komponente ispravne.

Lemaja znamo svi na forumu da si tu super tech guy i da znas da namestis procesore divimo ti se posto stalno imas potrebu da kazes kako tebi ne kresuje. Sa druge strane mora se shvati da procesor mora da radi out of the box bez nekog mincanja ne znam sto ih branis, tako eto posto vrv ce das kazes da ih ne branis onda mogu samo da zakljucim da svaki put dodjes da se hvalis kako tebi radi i kako si ti namestio eto cestitam ti u ime kolektiva ali te i molimo da shvatis da procesor treba da radi out of the box bez kresovanja. Nije temperatura jedini problem zbog cega degradiraju procesori imas proipsain max temp i taj procesor je nekad mogao 3 godine da radi na 100c i nista mu nije. Teze ce degradirati kada je hladniji ali napon tj sturja utice na degradiranje posto su nategli tehnologiju do samog kraja i zato je ispao polu proizvod.

Sto se Xeon proesora tice to niko normalan ne koristi vise pored thredrippera.
Pročitaj post gde sam napisao da im je bios postavke fabričke teško ****** i zato mora ručno pa ako je to hvaljenje po tebi ok. Odustajem od dalje priče, svako neka koristi šta hoće i na način koji hoće.

Jesu najjaci singlethread procesori, ako se to trazi u konkretnom slucaju. Drugo, kompatibilnost je i dalje na strani Intela (i dalje vecina koristi Intelove kompajlere), pa je nekima jednostavno lakse nego da razmisljaju. Na kraju, workstation platforme jesu predvidjene da rade 24/7, a koji ce softver da se vrti nije toliko bitno (game server ili rendering). Poenta je da procesori imaju problem i kada im ogranicis sve parametre rada (kao npr. na W680 cipsetu) i hladis ih kako treba (onih max 83 stepena to dokazuju).

Poslednji moj pasus je malo karikiranje bilo, ali si promasio poentu - nije ni temperatura ni "struja" prost uzrok. Sigurno doprinose brzini pojave problema i tempu kojim dalje napreduje degradacija, ali samo demaskiraju problem koji je nastao negde drugde (proizvodni proces, arhitektura, resenja za mitigaciju side-channel attack problema ili ko zna sta). Napisah pre par dana da jedva cekam da se sazna sta je konkretan uzrok.

Nije rekao da ne moze da se koriste ali sa druge strane Intel nije prodao pocesor kao prozivod evo vam da tvikujte nego se taj proizvod mora da radi bez stelovanja ne znam kako ti to nije jasno znaci Intel prodaje gotov proizvod ne prodaje lego kocke ili ne znam sa cime bi ti poredio, u restoranu ti ne donesu polu skuvanu hranu pa kada kazes e ovo nije skuvano oni ga jos pet puta dokuvavaju sve ne funkcionise tako. Ovo prolazi samo zato sto Intel u pitanju da je neko manji mrak bi ga pojeo vrlo brzo.

LEMAJA NAMESTIO PROCESOR!!!

Ali ta hrana je dobar proizvod, ali kuvari su loše skuvali (u ovom slučaju loš bios), kako to ne razumeš više?? 😂
Neka ide u Asus i kaže Shaminu da nije dobro napisao bios i da mu je isti krš, možda će poslušati savet iskusnog inženjera.

Nije rekao da ne moze da se koriste ali sa druge strane Intel nije prodao pocesor kao prozivod evo vam da tvikujte nego se taj proizvod mora da radi bez stelovanja ne znam kako ti to nije jasno znaci Intel prodaje gotov proizvod ne prodaje lego kocke ili ne znam sa cime bi ti poredio, u restoranu ti ne donesu polu skuvanu hranu pa kada kazes e ovo nije skuvano oni ga jos pet puta dokuvavaju sve ne funkcionise tako. Ovo prolazi samo zato sto Intel u pitanju da je neko manji mrak bi ga pojeo vrlo brzo.

LEMAJA NAMESTIO PROCESOR!!!
Sve je to uredu što ti kažeš... Proizvod je feleričan i treba od samog starta da se sredi da bi na duže staze radio kako treba, mora tako. Nije uredu što ste se raspravljali samnom kada sam na vreme upozoravao... Evo sad da vidim nekog da napiše kako je 100c OK.

I za starije generacije je Intel propisivao da procesori mogu da rade na 95 stepeni, pa se nisu grejali na 95 stepeni. Da su držani na toliko stepeni, pitanje i oni kako bi se ponašali.
Suština je da je poluproizvod i tu se svaka priča završava. Sve je objašnjeno.

@Lemaja Ti kao da svaku lošu reč za intel shvataš lično. Na svaki post, odgovaraš kako si na vreme namestio i da radi kako treba.

Da si pogledao makar video sa sam633-ovog linka, skontao bi da je problem mnogo veći od "velika potrošnja, greju se mnogo".
U serverskim uslovima, rade sa manjom potrošnjom i temperaturama do 70C, pa opet 50% ima probleme. Mada su ti "problemi" nešto što u realnom radu ne bi ni primetio.

Za ovo "ako hoćeš server, uzmi xeon" nemam komentar.

Popustila je kontrola kvaliteta, cpu ne može da postigne defaultni klok ili je memorski kontroler problematičan. To je kod AMD ko dobar dan, evo sad i kod intela.

I ja sam rekao da sam najbogatiji covjek na svijetu, drugi znaju da nisam haha. "A gameri kao ja radim undervolt", dok ti udjes u bios ti si u 5% ljudi koji nesto cackaju oko biosa, 95% trazi da sve radi normalno dok kliknes power gumbic.

takvi ne kupuju i9 procesore, jer im ne trebaju :)

14ta serija nije imala nikakav razvoj.

Kaže mi čovek koji zna za sve ovo i koji je znao na osnovu testiranja da ce doći do ovoga... Problem je sve, 100c u full loadu, biosi koji nisu dovoljno pretestirani a zbog čega se dešavaju enormne oscilacije napona koje negativno utiču na CPU, memorijski kontroleri čiji kvalitet strašno oscilira i često nije dovoljan da podrži ni minimalni klok za DDR5... Kod 14gen problem je intezivniji jer to je zapravo 13gen cpu gde su ti problemi sa velikim oscilacijama napona još veći jer to je isti 13gen cpu samo je defaultni klok podignut veštački i sa tim i voltaža. Generalno problem je što su pustili procesore tako podešene default a nije dovoljno ispitano, samo 100~200mhz niži defaultni klok i ne bi bio nikakav problem, kao što i nema problema sa 13700k ili 14700k koji rade na nižem nativnom kloku, i sa daleko nižim vredostima napona default gde se bios dobro snalazi i nema tih oscilacija napona. Problem je česti i kvalitet P jezgara.
Jednostavno sve je loše odrađeno i nedovoljno ispitano pa sad mi morao da se jebavamo sa tim i ručno da podešavamo da ne bi došli do ovakvih problema.

Nazad
Vrh Dno