Šta je novo?

prenos funti iz engleske u srbiju

ggloria

Zapažen
Učlanjen(a)
12.07.2024
Poena
5
kuc kuc narode, imam jedno pitanje? koja banka uzima najmanju proviziju kod online uplate £ iz engleske? *imam racun u intezi ali oni mi uzimaju 0.35% samo da mi legne na intezin racun. gledala sam preko inteneta Erste uzima 0.40% za uplate u stranoj valiti koja nije evro, a kako izlgeda raffeisen nema nikakvih naknada? nisam sigurna da je to sto nadjem na netu tacno... ne trebaju mi kartice .
Takodje bi bilo dobro znati kako prebaciti vecu cifru iz engleske £200k
hvala

Samo reci da nije "zarada" od neke kripto investicije gde je neko trgovao za tebe i sada ti traže dodatne uplate za "porez" u UK? 🙂

Zato što sam pitanje slično tvojem video x puta u kripto grupama.

Nadam se da nije

jedan od načina je u gotovini. može se uneti max 10K€ u gotovini, što je ~8.400£. ne bi trebalo više od 25 ulaza na granici

Umesto kuc kuc kako bi bilo da angažuješ nekog poreskog savetnika a inače 700£ provizije je sitnica a kao što je momsab napisao jedno pola godine imaš rešene vikende, trkneš na kafu i rešen problem.

Dobro, sad svi ovde zbijamo šale, ali generalno postoji problem sa GBP u Srbiji. Verovatno i u ostatku Evrope.

Meni za kupovinu GBP uzimaju 2.5% od srednjeg, a nekad i više 😡

Dobro, sad svi ovde zbijamo šale, ali generalno postoji problem sa GBP u Srbiji. Verovatno i u ostatku Evrope.

Nije u pitanju kupoprodajni kurs nego kako prebaciti novac iz UK u Srbiju a za fizička lica iznad odredjene svote plaća se porez čak i za poklon.

kuc kuc narode, imam jedno pitanje? koja banka uzima najmanju proviziju kod online uplate £ iz engleske? *imam racun u intezi ali oni mi uzimaju 0.35% samo da mi legne na intezin racun. gledala sam preko inteneta Erste uzima 0.40% za uplate u stranoj valiti koja nije evro, a kako izlgeda raffeisen nema nikakvih naknada? nisam sigurna da je to sto nadjem na netu tacno... ne trebaju mi kartice .
hvala
Imas ti tu jos troskova, a to su "proxy" banke. Najbezbolniji nacin je da ti taj koji ti salje pare posalje putem da li paysend-a ili Revoluta na karticu ako mu vjerujes. Ako imas nekoga ko ima racun u intezi neka kreira virtuelnu karticu, posaljes podatke da ti moze poslat i kad parice stignu neka je ugasi. I naravno da ti pare ;) Naravno ovo se ne odnosi na 200k ;)

Imas ti tu jos troskova, a to su "proxy" banke. Najbezbolniji nacin je da ti taj koji ti salje pare posalje putem da li paysend-a ili Revoluta na karticu ako mu vjerujes. Ako imas nekoga ko ima racun u intezi neka kreira virtuelnu karticu, posaljes podatke da ti moze poslat i kad parice stignu neka je ugasi. I naravno da ti pare ;) Naravno ovo se ne odnosi na 200k ;)
Hvala. Da verujem toj osobi. Dali to znaci da je taj inostranstva suvlasnik na mojoj kartici?
Hvala. Da verujem toj osobi. Dali to znaci da je taj inostranstva suvlasnik na mojoj kartici?
Virtuelnoj
hvala
Samo da pojasnim ja zivim u UK I redovno placam porez ovde... ovo bi bilo kada bi prodali nekretninu ovde I prebacila u srbiju za kupovinu nekretnine ili stednju do kupovine.

Poslednja izmena:
Umesto kuc kuc kako bi bilo da angažuješ nekog poreskog savetnika a inače 700£ provizije je sitnica a kao što je momsab napisao jedno pola godine imaš rešene vikende, trkneš na kafu i rešen problem.

Da tako kad izracunaj 700 nije puno na 200k. U pravu si. Prijatelji su mi juce predlagali Wise...

Da u pravu ste. Uvek je I kupovni kurs za evre veci u evropi nego u UK... ovde nije samo problem prenosa funti vec transfera u evre. Mnogo se gubi jer se sve pretvara preko dinara u banci. Prvo prodas funte u dinare po prodajnom kursu, onda kupis evre po kupovnom... to ce biti dosta novca...

Poslednja izmena:
Problem je što stiže na tvoje ime a gledaju se na godišnjem nivou uplate. Nisi razumeo šta je napisao xybo, otvori se virtuelna kartica za jednokratnu upotrebu ali to je možda za max 1000 ako ti i na to ne nalepe porez od 2,5% za poklon.
Ako imas nekoga ko ima racun u intezi neka kreira virtuelnu karticu, posaljes podatke da ti moze poslat i kad parice stignu neka je ugasi

Da tako kad izracunaj 700 nije puno na 200k. U pravu si. Prijatelji su mi juce predlagali Wise...

Da u pravu ste. Uvek je I kupovni kurs za evre veci u evropi nego u UK... ovde nije samo problem prenosa funti vec transfera u evre. Mnogo se gubi jer se sve pretvara preko dinara u banci. Prvo prodas funte u dinare po prodajnom kursu, onda kupis evre po kupovnom... to ce biti dosta novca...
Ti kroz wise, Revolut mozes da izaberes koju valutu saljes a koja treba da legne na racun. To mozes provjeriti na sajtu Wise-a kolika bi provizija bila. Revolut nije isplativ, wise ne znam kako funkcionise, da li ide direktno ili ima jos koku banku izmedju... Ne znam kako je za UK ali moj bivsi kolega je slao sebi sa svog racuna iz Holandije na svoj racun RF u Srbiji i ukupna provizija je bila 21€(ako on laze, lazem i ja;)) tako da raspitaj se kod njih.

Prilozi

• Screenshot_20240712-114938.png
    Screenshot_20240712-114938.png
    218.2 KB · Pregleda: 59
  • Screenshot_20240712-114823.png
    Screenshot_20240712-114823.png
    97.3 KB · Pregleda: 59
Nije u pitanju kupoprodajni kurs nego kako prebaciti novac iz UK u Srbiju a za fizička lica iznad odredjene svote plaća se porez čak i za poklon.

Generalno postoji problem sa GBP ovde. Zato sam naveo spread.

U prvoj poruci nije bilo pitanje poreza, već trošak prebacivanja. Srbija ima sa Velikom Britanijom sporazum o izbegavanju dvostrukog oporezivanja, pa je možda novac u UK već oprezovan.

Update: sad vidim kasnije poruke...

A ovako nesto?
https://www.binance.com/en/events/trustee-co-promo

Opcije su ponudjene, ti treba da zakljucis sta ti je najbolje

Za toliku sumu ti je najsigurnije da saljes sa banke u kojoj imas sredstva na racun u nekoj banci u Srbiji. To je velika kolicina a servisi popus Wise-a, Revoluta bi ti vjerovatno zakljicali nalog dok im ne dostavis tonu dokumentacije o poreklu novca i to bi ti potrajalo ko zna koliko. Mislim da je najbolje da ti legne u RF. Opet, dobro se informisi kod banke iz koje saljes oko svih detalja. Ne znam za tebe ali ako bi te sve ovo kostalo 700£ onda je po meni to i vrijedno ako ti je zurba.

Kakav je kurs da te funte prvo pretvoriš u evre u UK, pa da šalješ evre za Srbiju?
Kao što si i sama napisala, u Srbiji bilo koja konverzija koja uključuje treću valutu u odnosu na evro i danar ume da ozbiljno zaboli.

Takođe, do eventualne kupovine nekretnine novac može da stoji i u UK. Ko zna možda na kraju i odlučite da kupite van Srbije.
Takođe možda bi i prodavcu odgovaralo da mu se uplati u inostrantvu.

Za prenos eura u 200k+ iznosu bih svakako napisao pismo u par većih banaka i pitao za konkretne povoljnije uslove nego što su u tarifniku.
Možda ima smisla i da pitate vašu banku u UK, sa kojom bankom u Srbiji sarađuju.

^To je najbolji savet, kad su tolike pare u pitanju, nikakve sporedne servise (ili ne daj Bože kripto) ne bih koristio. Treba ići na 100% sigurno i da posle ne bude problema sa dokazivanjem porekla kapitala.

Kakav Wise i Revolut, l(j)udi? :D
Oba ce min 0.5% da naplate za konverziju a opet placate primanje ovde i samo slanje nece biti free.. kakvo placanje na karticu i PaySend za ovolike sume?
Nije ni "first transaction free", jeste pogledali uopste koliko to kosta na 200k?

Na 200k samo RF nece dati dobar kurs za KUPOVINU evra, ali dace dobar za prodaju funti. Ako i ne da, nekoliko cimanja u menjacnice. Ali i to se ne isplati jer kurs funte moze ici gore/dole.. i vise se na cekanju izgubiti.. ali i dobiti :D

Primanje novca nije %, vec ima maksimum, koji mislim da debelo prelazis sa 200k.

AIK banka ne naplaćuje Loro doznake. Štaviše, ako šalješ tako što tamo izabereš SHA opciju, AIK ti neće naplatiti svoj deo, ako novac ostaviš na računu u AIK mesec dana.
Kako tretiraju funtu, nemam pojma. To bih pitao, pa bih odlučio gde bih radio GBP - EUR konverziju (UK ili Srbija).
Obavezno da budu oba računa na tvoje ime. Čak i u tom slučaju, banka u Srbiji ti može tražiti potpisanu izjavu o poreklu novca. Imaj u vidi da kod mnogih to podrazumeva fizičko prisustvo na šalteru.

Ne znam da je sem u RF moguce online popuniti izjavu o transferu uopste (sto UVEK mora), a izjavu o poreklu tek.

Da se neko ne zbuni za Wise kao gro ljudi koji ga reklamiraju a nisu probali:
Screenshot je koliko kosta Wise.
A gro ljudi ode na https://wise.com/gb/currency-converter/gbp-to-eur-rate/history
I misli da se toliko dobija a to je samo market rate (koji ni na Oandi ne moze da se dobije mada je tamo fee neprimetan, oko 4eur na 200.000e)

Ukoliko u UK moze da se dobije ispod 0.1% od market rate-a u banci - take it.
Do 0.3% se ne isplati cimanje u Srbiji, jer banke nece dati dovoljno dobar kurs, morace po menjacnicama.
Trenutno Revolut nudi 238.100 EUR za 200000gbp, sto je svega 170e trosak (na Plus do Ultra paketu, gde nema fee za preko 1000e exchange-a) sto je zacudjujuce dobro.

Prilozi

• Screenshot_20240717_135806_Chrome.jpg
    Screenshot_20240717_135806_Chrome.jpg
    66.9 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
Da je preko Wise moguće odraditi wire transfer i situaciji kada klijent ima Wise nalog i šalje meni na račun (nemam Wise nalog)?

Da je preko Wise moguće odraditi wire transfer i situaciji kada klijent ima Wise nalog i šalje meni na račun (nemam Wise nalog)?
da moze i dobices email da otvoris nalog cak i moze da ti klijent koji ima Wise nalog da ti posalje na tvoj Srpski racun u tvojoj banci ali ovo ne preporucujem

Hvala ti. Jel možeš da mi objasniš zbog čega nije preporučljivo?

Kako se priča do kraja godine smo članica Sepa :)
Ako ti se ne žuri ovo je možda jedna opcija da sačekas pola godine - godinu

I sta onda, opet je najveci trosak zamena. SEPA ne radi za non-EUR.

Pa šta da radi s funtama u Srbiji 😂
Zasto si mene citirao nije mi jasno uopste :)
Tačno, ali može tamo da promeni funte u evre ako je kurs dobar, a UK je posle izlaska iz EU ostala članica SEPA:
Do tada kurs funte moze otici 5-6% naspram evra gore ili dole i njima novac moze trebati ranije.
Pitanje je vrvt sta u jako skorije vreme raditi :)
Znaci transfer nije skup, zamena jeste.
Iskreno.najisplativija zamena je na Oandi - barem 150e manje nego sve drugo sto sam nasao. Da li bi se cinao sada? Ne.

Nazad
Vrh Dno