Šta je novo?

E-uprava Republike Srbije

U sustini meni ne treba citac itd samo hocu kao i do sada da na g gradjaninu vidim poreska resenja koja mi stizu u e sanduce. Ako u posti ne popunjavam nikakav formular zasto treba da svratim u postu

Da im kažeš registracioni mail za koji ti oni izdaju nove parametre.
Shvati da ne možeš da se loguješ na drugi način, a da imaš adekvatan nivo sigurnosti da bi video poresko rešenje. Bar je tako bilo i mislim da i dalje to važi 😃

Pokušavam rođaku jednom da napravim nalog na eUpravi ali ne stize mi mejl za potvrdu nakon registracije.. Jel smem sa svog naloga da ga prijavim za ličnu kartu, iako kada bih to uradio, zakazujem termin i za sebe i za njega? A da se samo ja ne pojavim tamo u tom terminu..

evo mene opet...
bio u posti i napravili su mi consentID.. to sam sredio..
dsadsadsasda.png

sad mi izbacuje da elektronski sertifikat nije aktivan.. i kad kliknem da se ulogujem preko sertifikata izbaci mi ovo

1111111111111.png

kako da sredim potpis u klaudu?

@Yoca Valjda je očigledno? Klikneš na opciju za sertifikat, otvoriće ti novu stranu, tamo imaš opcije da izdaš, obnoviš ili obrišeš sertifikat. Klikneš na dugme "izdaj". Sertfikat je aktivan.

@Yoca Daj scrreenshotove na sta mislis.
Ne znamo da li mislis da uopste ulaz na eUpravu nije moguc sa eCert (sto je normalno jer ga nemas, to je na kartici, a ne preko ConsentId) ili mislis da to eCert za potpis u Cloud-u nije aktivan (drugi kvadrat na slici, mozes ga aktivirati kad si ulogovan).

Samo preko ConsentId se i mozes ulogovati ako nemas elCert na LK (ili nekom drugom tipu kartice).

@alfaunits vidi..
kad se ulogujem na euprava, kliknem na drugu kvadratic kvalifikovani elektronski sertifikat u klaudu i izbaci mi ovo:
1111111111.png

a zatim kad kliknem na aplikacija za potpis u klaudu, odobrim na telefonu consentid i izbaci mi ovo
222222222222222.png

ne kontam kako to funkcionise uopste i to je problem

@Yoca

1) Idi na https://eid.gov.rs
2) biraj "prijava"
3) od 3 ponuđena načina za prijavu biraš skroz desnu ikonicu, za prijavu pomoću e-mail + ConsentId aplikacije.
4) Kad se loguješ tako (koristeći ConsentId, a ne mail/username + password varijantom) treba tu na eID sajtu da imaš opciju da aktiviraš taj "cloud KES" sertifikat. Aktiviraš pa će posle naravno i raditi to potpisivanje dokumenata.

Ti si se verovatno prijavljivao sa username + password opcijom?

333333333333.png

e ovo nisam znao da treba da se odradi...
44444444444444444.png

e sad, uopste mi nije bilo jasno koja je razlika izmedju euprave i eid.gov.rs
koliko su ga zakomplikovali toliko je i jednostavno..

edit: nadam se da je to to i da je sve aktivirano..
hvala sto ste izdvojili vremena da pomognete
i jedan savet za administraciju da neko pinuje poruku na prvoj strani sa tacnim koracima kako se sve podesava da se ljudi ne bi dovodili u zabludu kao ja :)

eID ti je taj "elektronski ID" koji koriste eUprava, eZdravlje, eAgrar, ePodsticaji, LPA... i svi ostali povezani sajtovi, kao način identifikacija građanina i autorizaciju za pristup uslugama koje nude ti razni državni portali.
Ti kad klikneš na eUprava sajtu na opciju za prijavu ustvari te preusmeri na eID sajt da odradiš prijavu / login i onda se taj login session deli / vidi na svim tim spomenutim sajtovima, pa te posle prijave preusmeri nazad na eUprava da radiš dalje šta si hteo na sajtu.

Poslednja izmena:
eID ti je taj "elektronski ID" koji koriste eUprava, eZdravlje, eAgrar, ePodsticaji, LPA... i svi ostali povezani sajtovi, kao način identifikacija građanina i autorizaciju za pristup uslugama koje nude ti razni državni portali.
Ti kad klikneš na eUprava sajtu na opciju za prijavu ustvari te preusmeri na eID sajt da odradiš prijavu / login i onda se taj login session deli / vidi na svim tim spomenutim sajtovima, pa te posle prijave preusmeri nazad na eUprava da radiš dalje šta si hteo na sajtu.
hvala puno

jos jedno pitanje i to je to
za sta sluzi ovo 'postpis u klaudu' ??
11111111111.png

Pa za digitalno potpisivanje dokumenata. Tipa kad šalješ elektronski neke ugovore, zahteve... digitalnim potpisom se utvrđuje sa dodatnim nivoom sigurnosti i ko je "potpisao" dokument kao i to da (sadržaj) dokument(a) u međuvremenu nije menjan.

Ta "u klaudu" varijanta je kao jednostavnija alternativa u odnosu na korišćenje "signing" sertifikata u čipu lične karte (koji izdaje MUP) za potpisivanje dokumenata što zahteva da poseduješ čitač uređaj i podešavaš program kojim ćeš potpisivati dokumente.

Uz bitnu napomenu da ima ustanova koje "ne priznaju" taj sertifikat koji koristi eID/eUprava već samo onaj (na čipu lične karte) koji je izdat od strane MUP-a.

Poslednja izmena:
Vrlo glupo pitanje, ali da li treba da se podaci na ePlati pišu latinicom ili ćirilicom? Dozvoljava mi oba, ali da za svaki slučaj proverim ovde pošto mi hitno treba za pasoš.

Drugari, da li je za Ezakazivanje za ličnu kartu/pasoš potrebno da budem logovan sertifikatom/mobilnom aplikacijom ili može i korisničkim imenom? Kad se prijavim korisničkim imenom i odem na uslugu ezakazivanja za ličnu kartu, stoji ovako, iako sam prijavljen na eupravu:

1720679850833.png

Koja je fora? Ako neko već ima sertifikat, šta će mu onda ezakazivanje?

Intesa jeste. Makar je meni tako rečeno kad sam slao traženi dokument potpisan sa "cloud KES" (u maniru "da ne idem lično do poslovnice").
Ako ta "tetka" lagala mene ja sad lažem vas.

Uglavom, nije se žalila kad sam stigao kući i potpisao sa sertifikatom iz lične karte.

Zna li se koje ustanove ne priznaju eUprava sertifikate? Da li su banke među njima?
Problem je u edukaciji zaposlenih, kao i prisutni strah (kod starijih osoba) koji gledaju na racunar kao na djavolsku napravu. Ja licno imam situaciju u mom kraju gde mi nista ne prihvataju preko euprave, vec moram da se mlataram od saltera do saltera sa papirima

Drugari, da li je za Ezakazivanje za ličnu kartu/pasoš potrebno da budem logovan sertifikatom/mobilnom aplikacijom ili može i korisničkim imenom? Kad se prijavim korisničkim imenom i odem na uslugu ezakazivanja za ličnu kartu, stoji ovako, iako sam prijavljen na eupravu:

Pogledajte prilog 449691

Koja je fora? Ako neko već ima sertifikat, šta će mu onda ezakazivanje?

Ja sam zakazivao samo sa korisnickim imenom i sifrom, svakako moras da posaljes licnu kartu i da neko odobri registraciju tako da je i to validan nacin prijave.
Moguce da se nesto ubagovalo trenutno.

Ne, ne, mislio sam kada pravis nalog sa korisnickim imenom i lozinkom da bi nalog bio aktivan moras da posaljes licni dokument - to si valjda vec odradio cim imas nalog. Ja poslednji put kada sam aktivirao za clana porodice tako bilo je u roku od pola sata ili sat.

Ako moze mala pomoc... Treba da zamenim licnu kartu, zakazao sam termin i izvrsio placanje taksi preko euprave... Na mejl sam samo dobiio potvrdu o transakciji... Da li je to dovoljno odnosno da li u mup nosim neki dokaz o uplati...?

Dovoljno je, ne nosi se ništa. Ako je lepo uplaćeno videće oni u sistemu.

Isao sam na link sa sajta Mup na eupravu popunio podatke i platio... Valjda je to "lepo"

Kad kliknes na tu aktivnost imaces u sekciji moje uplate vidljivu tu uplatu.

To je to, ne mozes da pogresis maltene.

Da li je iko vadio pasoš nakon što su izgubili stari (koji je istekao)? Ja sam uplatio taksu za izgubljen pasoš, ali na kraju ni ne znam da li sam trebao pošto žena na šalteru mi je spomenula da mi možda ne treba jer je pasoš već nevažeći a tamo kad sam išao da vadim novi nije ništa ni rekla za tu taksu što sam je platio…

Drugarica koja nije bas tehnoloski potkovana ima problem, jer je dobila sms da joj je stiglo resenje poreza na imovinu u esanduce, ali ona nema nalog na sajtu euprave. Sta raditi i tom slucaju i kako je to moguce? Da li ako napravimo nalog i vezemo ga za njen jmbg ce se to resenje moci otvoriti...

Nazad
Vrh Dno