Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Tag ima da se kupi u MTS poslovnicama. Pre neki dana video dok sam kupovao Mtel karticu.
Mozda nekom znaci taj info :)

Ja 2x na Halkidkiju i već me smorio pomalo. Sve je to lepo, ali generalno manje vise sve isto ili slično. Mada mi je a i većini verovatno safe lokacija zbog dece najviše..
Dok su deca manja (ispod 10g) Halkidiki jeste realnost vecine roditelja a pri tom je i najbliza destinacija iz Srbije.
A verujem da nije ni 5% od onoga sta se moze videti u Grckoj.

Vezano za post iznad, tu se kupi i dopuni?
Posto planiramo u avgustu za Grcku a pri tom dolazimo iz Nemacke, ovo nije lose za kupovinu, da ne stajem na NIS pumpe na autoputu.

Stvarno nemam pojma. Video sam da stoji na zidu tag i cena, dal je oko 2000. Nisam zapamtio cenu. NIje me bas zanimalo.

Jeste oko 2000, tacnije 2022 dinara i moze se kupiti u svakoj poslovnici mts, vazi i za mtel poslovnice u inostranstvu, samo sto se ne dopunjuje nego se ubacuje kartica ( klik )

Kad sam vec ovde, neko je spominjao brzu voznju u Sloveniji, pa posto imam kucu u Portorozu i svake godine sam barem par puta tamo, samo da napomenem da to ne radite jer ima i kamera i radara, tako da obavezno vozite po ogranicenjima i vinjeta je sada dostupna i online pa je najbolje kupiti unapred...

Da, u SAT je objašnjeno kako da se kupi najpovoljnija vinjeta za slo (prošle nedelje)

Dok su deca manja (ispod 10g) Halkidiki jeste realnost vecine roditelja a pri tom je i najbliza destinacija iz Srbije.
A verujem da nije ni 5% od onoga sta se moze videti u Grckoj.

Vezano za post iznad, tu se kupi i dopuni?
Posto planiramo u avgustu za Grcku a pri tom dolazimo iz Nemacke, ovo nije lose za kupovinu, da ne stajem na NIS pumpe na autoputu.
Najbliže je ipak otići do hr, bar vremenski. Mi se sad spremamo za Krk, oko 5 ipo sati piše da treba do tamo, autoput maltene do odredišta. Istra je baš lepo dostupna nama (bar ko putuje iz BG).

Najbliže je ipak otići do hr, bar vremenski. Mi se sad spremamo za Krk, oko 5 ipo sati piše da treba do tamo, autoput maltene do odredišta. Istra je baš lepo dostupna nama (bar ko putuje iz BG).
Uz obaveznu napomenu da se uzme njihov ENC i da se prati situacija na Lučkom, pošto ume da bude baš zeznuto, toliko da se nekad isplati izađi sa autoputa kod Karlovca i voziti magistralom da ZG.

Mada poslednjih godina, od kad su uradili odvojenu naplatnu rampu za ENC, lakše se prolazi.

Naravno pričam za situaciju kad se vraćamo nazad.

Računaj oko 7h pošto je kod Zagreba kolaps. Za Krk ti je super opcija i čarter let, sleće direkt na Krk iz BGa, prošle godine smo upoznali u Crikvenici jednu porodicu koja je tako doputovala.

Uz obaveznu napomenu da se uzme njihov ENC i da se prati situacija na Lučkom, pošto ume da bude baš zeznuto, toliko da se nekad isplati izađi sa autoputa kod Karlovca i voziti magistralom da ZG.

Mada poslednjih godina, od kad su uradili odvojenu naplatnu rampu za ENC, lakše se prolazi.

Naravno pričam za situaciju kad se vraćamo nazad.
Gde najbolje uzeti posle Batrovaca i jel *******a konfiguracija? Da li će smetati ako stoje dva taga jedan do drugog?

Poslednja izmena:
Gde najbolje uzeti posle Batrovaca i jel *******a konfiguracija? Da li će smetati ako stoje dva taga jedan do drugog?
Ja sam ga prošle godine uzeo na NP Slavonski brod - Zapad, može da se uzme i na prvoj naplatnoj rampi posle Batrovaca, ali je prodajno mesto u smeru ka Srbiji, pa bi morao da prelaziš autoput.

Što se tiče konfiguracije, ništa specijalno, sve se odradi na samom prodajnom mestu, popuniš neke podatke, ja sam uzeo neki bundle M veličine za 90€ dobiješ TAG i 95€ kredita za putarinu. U principu za 10-ak minuta sam završio to prošle godine.

Posle možeš da se registruješ na HAC portal, gde možeš da pratiš stanje i da eventualno dopuniš TAG.

Što se tiče drugog pitanja, to već ne znam, pošto nemam naš TAG, ne bi trebalo da pravi problem, ali opet, budući da testiraju naplatu sa jedinstvenim TAG-om, ja bih skinuo naš da ne napravi neku zbrku.

Baš sam sad hteo da pitam za Hr tag. Stalno pozajmljujem a znam da je džabe, nego stalno putujem noću i ne odgovara mi da putujem u radno vreme. Sad čitam na njihovom sajtu i vidim da na pojedinim rampama može da se kupi od 0-24, između njih i Lipovac (poslednja rampa pred Srbiju). Brat mi je trenutno u Rovinju pa ću da probam da ga iscimam da mi on uzme.

Ovde su sva prodajna mesta, da li neko zna da li je ovo Zagreb Lučko ona rampa pred zagreb kada se dolazi iz Istre? Možda tu bude jednostavnije?

Drugo, ako tako uzmem tag, da li je istovremeno aktivan za putovanje kroz Istru, odnosno za Bina Istra (i ostale) puteve? Negde sam pročitao da treba da se otvori neki račun, ali nisam razumeo koji i šta, može li neka pomoć oko toga? Na drugom mestu sam pročitao da je tag moguće koristiti 30 minuta nakon doplate na HAC putevima, a 2h nakon uplate na putevima drugih "upravitelja".

Računaj oko 7h pošto je kod Zagreba kolaps. Za Krk ti je super opcija i čarter let, sleće direkt na Krk iz BGa, prošle godine smo upoznali u Crikvenici jednu porodicu koja je tako doputovala.
Nadam se da neće biti gužve noću, pošto obično tako idemo, krećemo u 2-3 iz Bg, povratak nazad krećemo oko 22 u nedelju. Da li je haos u oba smera ili je neki od njih pošteđen? Bili smo u Sloveniji krajem maja i nije bilo gužve (ali objektivno, tek je sad krenula prava sezona).

Poslednja izmena:
Nadam se da neće biti gužve noću, pošto obično tako idemo, krećemo u 2-3 iz Bg, povratak nazad krećemo oko 22 u nedelju. Da li je haos u oba smera ili je neki od njih pošteđen? Bili smo u Sloveniji krajem maja i nije bilo gužve (ali objektivno, tek je sad krenula prava sezona).

Pretpostavljam da ste u Sloveniju išli preko GP Bregana, ako je tako, onda niste ni prolazili Lučko, pošto je to naplatna rampa na samom početku A1.

Što se tiče gužve, većinom je haos na povratku, zbog plaćanja, bude gužva i u smeru ka moru, ali ni približno kao nazad (dešavalo se da kolone budu po 10-ak km). Ali pošto idete noću, neće biti problema gotovo sigurno. Najbitnije je izbegavati petak/subotu/nedelju po danu, tada je haos.

Uvek možete na sajtu Hrvatskog autokluba da pratite kamere, fenomenalno je pokriven svaki mogući objekat na autoputevima u Hrvatskoj:

Što se tiče ovoga za BINA Istru, to već ne znam, ja idem u Dalmaciju, a tamo je sve pod upravom HAC-a.

Za Krk ti je super opcija i čarter let, sleće direkt na Krk iz BGa, prošle godine smo upoznali u Crikvenici jednu porodicu koja je tako doputovala.
Ово је супер опција и за Грчку (Халкидики) коме није прескупо, лет до Солуна, па после такси до хотела. Ми већ три године идемо тако, не размишљам о колима, путу, границама...

Do kog si mesta išao i koliko te je ove ili prošle godine koštao taxi od aerodroma?

До Неос Мармараса, 116 евра је такси у једном смеру. Нове или новије Е класе возе, фул угођај.

Znacajno su manje guzve na Batrovcima ove godine, jos nije pocela najjaca sezona ali je primetno manji broj vozila... Ako se ide vikendom onda se guzve prave u oba smera posle 10 ujutru, do tada se ne ceka puno a posle treba razmisliti i o Tovarniku koji kada se prodje imate moj savet da se ne ide odmah levo nazad na auto put nego da se vozi prilicno lepom magistralom i kroz mestasca gde nema zive duse i onda da se vrati na auto put jer je prelep pejzaz ( moze i kod Vinkovca a moze i kod Djakova)...

Guzve oko Zagreba su ceste i velike ( kao i kod Ljubljane), sada bas rade deo ( do 31. jula ) kod iskljucenja za Lucko... ali nocu gotovo nikada ne bude...

Tag Hrvatski i nas rade sasvim ok paralelno, meni stoje oba na soferki izmedju retrovizora nisam imao problema... Tag je morao da se rekonfigurise za BINA u nekoj od poslovnica gde se otvori nalog...

Na Lipovcu ( naplatna rampa posle Batrovaca) kao sto je receno je prodajno mesto u smeru ka Bgd, ali moze da se parkira pre naplatne rampe i da se predje preko ( stepenice pa preko kucica na drugu stranu) i aktivan je tag odmah ( i ako pise da treba 30 min, ljudi su ga koristili bukvalno odmah da plate putarinu sa popustom) imate pakete na njihovom sajtu https://prodaja.hac.hr/Help

Ako treba jos neka info tu sam :)

До Неос Мармараса, 116 евра је такси у једном смеру. Нове или новије Е класе возе, фул угођај.

U junu, u Toroniju (okvirno još 20eur preko), u istom smeštaju sa nam je bilo dvoje klinaca iz Nemačke. Uzeli rentacar na aerodromu i 4 ili 5 dana koliko smo se preklopili, mrdnuli auto nisu. Nisam hteo da ih smaram za detalje, ali valjda su se sračunali.

A u lokalu? Iznajmljuješ kola ili...?
Mislim, ići na Sitoniju a sedeti na jednom mestu i nije neki doživljaj.
Pozdrav
Zapravo, zavisi šta planiraš/očekuješ i gde se smestiš. Mi smo Stoniju i Kasandru obišli uzduž i popreko (pre toga smo bili na 10+ grčkih ostrva, od 2019. smo svake godine bar jednom godišnje kolima na Halikidikiju).
Ove godine smo otišli sa planom da sve dane provedemo na Tristiniki (5km.od našeg smeštaja), da bi se ispostavila da vlasnica našeg smeštaja zakupljuje plažu ispred objekta i da imamo svoje ležaljke na prelepoj plaži, na 30m od spavaće sobe. Plaža za 15-20 suncobrana ona stavila 6, za svoja 4 apartmana. Otišli u Ethnik jedan dan na kafu. I ja sam jedno jutro trčao tamo i nazad. Toliko od Tristinike :)

Kamp Castello blizu Neos Marmarasa ima isto brutalnu plazu i nema potrebe da se obilaze druge naravno ako ste vec overili sve sto se na Sitoniji treba overiti. Jedino ne bi moglo bez kola zbog marketa posto je market u kampu malo skuplji od vecih marketa. Za decu je kamp idealan, sve ogradjeno mislim da je 4x6 ulice bez saobracaja. Klinci se igraju voze trotinete, mi sedimo i hvatamo zjale ne moram da razisljam. Cena nije naivna ali se moze jeftinije jos u oktobru rezervisati. Mi smo kucicu uzimali moze i šatori i sa svojim kamperom ko je iz te priče.

I pored toga apsolutna preporuka za plažu Sani i nije Sunny posto se mnogi zeznu. Sani je na Kasandri. Bas ove godine cu da skoknem ponovo.

A u lokalu? Iznajmljuješ kola ili...?
Mislim, ići na Sitoniju a sedeti na jednom mestu i nije neki doživljaj.
Pozdrav
Не изнајмљујемо, у хотелу смо, имамо супер плажу и све што нам треба. Дошли смо да одмарамо, вожње около и номадисање по плажама нам није актуелно. Иначе би изнајмили ауто.

Da dodam ja na temu, sutra putujem za grcku, halkidiki, avion + rentakar. Nasao na discovery cars za 220e - 10 dana (150e auto + 70e ful osiguranje, ali osiguranje preko discovery sajta, ne preko rentakar kuce) fiat panda. Kolega je uzimao preko njih, kaze da su pouzdani, videcemo sutra.

• Like
Reagovanja: PJ
Tag Hrvatski i nas rade sasvim ok paralelno, meni stoje oba na soferki izmedju retrovizora nisam imao problema... Tag je morao da se rekonfigurise za BINA u nekoj od poslovnica gde se otvori nalog...

Na Lipovcu ( naplatna rampa posle Batrovaca) kao sto je receno je prodajno mesto u smeru ka Bgd, ali moze da se parkira pre naplatne rampe i da se predje preko ( stepenice pa preko kucica na drugu stranu) i aktivan je tag odmah ( i ako pise da treba 30 min, ljudi su ga koristili bukvalno odmah da plate putarinu sa popustom) imate pakete na njihovom sajtu https://prodaja.hac.hr/Help

Ako treba jos neka info tu sam :)
Ček ček, znači nije dovoljan ovaj tag što se kupuje posle granice ako recimo idem za Pulu?

Bezveze komplikacija dodatna.. nije ni čudo što ne radi T4L za HR još

Ali zasto braco Halkidiki kad idete vec avionom. Naravno, vas izbor ali dusa me boli :D

Place mi se kad znam gde moze za te pare. O cenama o hotelu u Grckoj da ne govorim. Za te pare cela kuca sa privatnom plazom. Kao iz filma.

Imamo temu o godišnjim odmorima, napravi tamo neki post sa predlozima, pa ga linkuj ovde.

Tokom poslednjih 25 godina sam zaista dosta putovao, više puta Karibi, Azija, Afrika, veći broj velikih i malih grčkih ostrva. Čvrsto stojim uz tvrdnju da Halkidiki pruža sve što je potrebno za odličan letnji godišnji odmor na moru.

Samo izabrati pravo vreme i mesto za boravak. Neko ode u Hanioti u julu i razočara se. A Pefkohori nam je žargonski izraz za gužvu.

I ključna stvar, ovo je tema o putu kolima na more, a najčešće kolima idemo do Grčke, pa opet, najčešće do Halkidikija, jer je za većinu drugih destinacija avion bolja opcija.

Nocna voznja je problem sto lakse se zaspi za volanom nego preko dana.
Pogotovo oko 4,5 ujutru.
Ko moze super, ali ja na primer ne mogu, jer oko 4 mi se bas spava i pada glava.
Tako da bolje i po suncu sa manje rizika.
Da se vratim na temu, gde prespavati u Makedoniji a da automobil bude na sigurnom? Jer naslusao sam se prica seku kablove, buse gume, obijaju aute..
Има стварно лепих места у Македонији за одморити. Ја сам у повратку свраћао до Дојрана, језеро Младости.. Рецимо да ми се највише свидео Романтик на језеру Младости, баш леп и ушушкан, цене оброка су сличне као код нас, можда чак и јефтиније у зависности где и да ли се излази код нас по ресторанима.

Ček ček, znači nije dovoljan ovaj tag što se kupuje posle granice ako recimo idem za Pulu?
Može taj tag ali prvo mora da se u nekoj od poslovnica Bine napravi nalog da bi radio na putevima koji su pod njihovom koncesijom…

Bezveze komplikacija dodatna.. nije ni čudo što ne radi T4L za HR još
ako se dobro secam, nas tag u Makedoniji radi samo na glavnom pravcu, ono drugo sto oni zovu autoputem (prema Tetovu i Gostivaru) je druga firma i ne radi tag, bar nije radilo u startu prosle godine... tamo cak ni MCard nisu prihvatali...

Vrh Dno