Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Nije stvar u 7 evra, već u tome da smo svrstani u rang trećih zemalja, što svakako ne bi bio problem da smo van Evrope.
Jeste glupo s obzirom da smo u Evropi, ali nije bas da svrstava u rang nizih zemalja jer isto ce vaziti i za USA, UK, AUS, CAN itd... prosto nacin da uzmu malo para, stvar je formalnost kao i za USA sto treba za zemlje kojima ne treba viza...

Baš za ove navedene zemlje ima malo i do reciprociteta. Sa druge strane mi težimo EU (na ovaj ili onaj način), za razliku od navedenih.
OK, uvek ima nešto i u novcu, ali interes i pravnih i fizičkih lica je što pre ulazak u EU i Šengenski prostor, ako ništa više onda baš zbog granica. Mišljenja sam ipak da smo i dalje bliži uvođenju viza nego Šengenu, ako već govorimo o dve suprotnosti.

To za ETIAS slušam zadnjih 5 godina i uvek odlože :)
Bugari i Rumuni se ne pripremaju nego su u Šengenu (vazduh i voda, kopno do kraja godine)

schengen_area_eu_countries.png
Mislio sam na kopneni transport jer se i dalje masovno iz Srbije putuje kopnom.

Jesam i ne resavaju. Poslali su mi samo random upustvo koje vec imam j to je.

Edit: ovako, customer ID nije client code, i nema ga na ugovoru koji se dobija uz TAG uredjaj. Na tom ugovoru postoji samo TAX number sto je VAT number.
Customer ID je nesto drugo, i ovaj broj ne postoji na ugovoru, kao ni na jednom drugom papiru koji dolazi uz tag, a kako je objasnjeno u upustvu na nikana gr sajtu, mislio sam da je client code u stvari customer id.

Customer ID dolazi na ugovoru i to je onaj broj koji je na samom vrhu prvog od 4 papira ugovora koji moraš da potpišeš i da pošalješ njima. Ja sam sa tim brojem i sa VAT number bez problema registrovao TAG.

Ako rukom pridrzim grcki TAG dok prolazim kroz njihove naplatne rampe, a na autu mi je vec zalepljen i stoji nas TAG, jel nece biti nikakvih problema? Pretpostavljam da ne, ali moram da pitam.

Pisali su u temi da može tako najnormalnije 😃

Isti je držač za naš i grčki tag. Ja sam skinuo naš i ubacio grčki. Samo mora baš da se uspori na naplatnim rampama. Ispod 20kmh. Ja sam navikao na naše, gde lagano može sa 40-50kmh. U Grčkoj se baš iscimao, idem 20-25, a rampa se ne podiže.

Malo se obrati pažnja, nije ništa strašno. Strasno je da budeš deseti na na platnoj rampi.

Nije strašno ni da si deseti u redu. Strašno je kad kao poslednji staneš u kolonu na 1800m od naplatne rampe. Ili kad imaš tag, a sve 3 trake autoputa su zakrčene nekih 500m pre početka posebne trake za ENP.
Pozdrav

Dobro, to još nisam video uživo. A imam staza poprilično.

@PJ

18 godina skoro vozim po autoputevima, iskreno, najveće gužve sam po naplatnim rampama video ove godine. Doduše sever sam vozio 10%, jug 90%.

Prva asocijacija na to naplatna rampa Stara Pazova i ona posle Novog Sada ka Subotici.

I po nekoliko kilometara.

Prva asocijacija na to naplatna rampa Stara Pazova i ona posle Novog Sada ka Subotici.

I po nekoliko kilometara.
Lepo su proširili rampu stara Pazova. Sada je malo bolja situacija u sezoni. Trebali su bar na 300 metara izvući sa strane još jednu traku samo za enp

Ja bih trebao da krenem u utorak oko 4 ujutru, koliko vidim po snimcima, ima da se nacekam na granicama...

Odakle krećeš? Kreni ranije, ovako dolaziš baš u gužvu.

U 4 ujutro treba već da budeš na Evzoniju

Mi smo u petak 12.07. krenuli u 4:45h iz Niša. Na srb/mk granici smo čekali 25min. Na Evzoniju smo bili u 10h, obe granice za po 5min. Nema pravila.

Znam da pravila nema, ali ako ga uhvati gužva na ovom nenormalnom vremenu, onda će biti skuvan u autu.

Ja bih trebao da krenem u utorak oko 4 ujutru, koliko vidim po snimcima, ima da se nacekam na granicama...
I ja tako planiram, doduse sredina avgusta ali cini mi se da cu ipak ranije. Razmisljam se i preko Bugarske da idem (do Sitonije), ali me GP Gradina "plasi", tamo bude veci haos nego na Presevu.

Ja bih trebao da krenem u utorak oko 4 ujutru, koliko vidim po snimcima, ima da se nacekam na granicama..
Iako deluje kao guzva, sve to ide brzo, barem u mom iskustvu prosle nedelje u sredu kada smo ulazili u Makedoniju u 2 ujutru. Mada recimo juce oko 6 popodne kolona za ulazak u Grcku je bila ja mislim duz od Bogorodice do Evzonija skroz.

Sinoc se vratili, oko 12 popodne prolazili smo Solunsku obilaznicu, guzve nigde nije bilo, obisli smo Solunski mega outlet, lepo izgleda, ali su cene iste kao kod nas kada su vikend popusti (Ako je neko zainteresovan da obidje). Sto me je jako iznenadilo, ukupno cekanje na Evzoni i Bogorodici zajedno ne znam da li je bilo 10 minuta, da li je to bila neka slucajno ili ne znam, ocekivao sam mnogo vecu sa obzirom da je nedelja bila i 2 popodne. Nakon toga, obisli smo Skoplje City Mall, malo se zadrzali, da bi u nastavku na dalje, na izlazu iz Skoplja, naplatne rampe nisu imale opciju mtag tako da smo napravili kolonu dok sam platio karticom jer nisam imao sitnih eura ili denara. Posle toga, cekanje je bilo samo na Makedonsko-Srpsko granici, jedno 45 minuta, i to samo jer smo usli u kolonu koja ne znam iz kojeg razloga je isla jedno 3 puta sporiji u odnosu na sve druge.

I ja tako planiram, doduse sredina avgusta ali cini mi se da cu ipak ranije. Razmisljam se i preko Bugarske da idem (do Sitonije), ali me GP Gradina "plasi", tamo bude veci haos nego na Presevu.
postoje još dva prelaza ka Bugarskoj koja mogu da se iskoriste da se ne čeka na Gradini. Nisam išao tuda nikad, ali deluje ako se satima čeka na Gradini da je dobra alternativa. Evo šta pišu o tome:

Krecem iz Beograda.
Check in mi je tek u 15h, i to je problem onda.

Krecem iz Beograda.
Isto sve :) Samo sto planiramo da budemo u Sartiju od tipa 10:00-11:00 pa da mozemo na plazu.
Doduse, prosle godine u Nikitiju smo imali check-in od 13:00 ali smo usli u 11:00.

Gledam kamere sad, svuda haos.. Tacno od sredine jula do sredine avgusta je svuda tako na glavnim prelazima.
Nadam se da Turci nece krenuti u domovinu sredinom avgusta :D

1721030165933.png

Gradina je po meni najgori prelaz od svih. Batrovci, Preševo, ima puno vozila, ali kreće se. Za prvi maj smo išli preko Bugarske do Kavale. Stižemo na Gradinu, 5 auta pre nas, kao super, brzo ćemo. Čekali smo skoro sat vremena. Dajem im pasoš i saobraćajnu, daj mi vozačku i ličnu kartu. 🤬 Šta će ti lična kad imaš pasoš? Spori, nezainteresovani. Tokom sezone i praznika za izbegavanje.

Krecem iz Beograda.

Nema razloga da ti vreme prijave u smeštaj uslovljava ostatak puta.
Koliko puta se desilo da avion sleti u 8 ujutru, a ulazak u sobe 14h.

Ali zato se mnogo češće desi da sobe budu spremne pre zvaničnog vremena.

Ko posle puta voli da se istušira, odmah odspava ili tako nešto, može da bude problem, ali i kada mi je potreban odmor, nekako sam navikao da mi je ležaljka i chill u hladovini pun pogodak :)

vratio se iz Grcke u subotu, 13.07.
negde popodne sam presao granice - subota popodne, polovina jula, ocekivao katastrofu, prosao sve granice za 5min :)
Jedino je guzva bila u Grckoj, potez Lefkada - Preveza . Ostatak puta lagano.

Ko se ne snadje za internet karticu, moze dok je na odmoru da kupi i online sve.
eSIm je u pitanju, hrv sim kartica, 7 dana 15eur, 15 dana 20eur, neogranicen net. 5G, gde ima
Net2Go

Razmisljam se onda oko 2h da krenem, na granici bi trebalo oko 6h da budem. Sta mislite da li je to pametnije onda?

Razmisljam se onda oko 2h da krenem, na granici bi trebalo oko 6h da budem. Sta mislite da li je to pametnije onda?
Mislim da oko 6 počinju gužve da se stvaraju.
Ista situacija je i sa mnom, ulazak u sobu mi je u 14h. Ali uvek pošaljem poruku par dana pre nego što krenem sa pitanjem kada najranije možemo da udjemo u sobu, nekad zapadne da možeš i pre da udjes.

Poslao, 15h je najranije na zalost.
Prosle godine mi je devojka koja drzi apartmane izasla u suster te sam stigao tamo oko 2 nocu, a ona iz nekog kluba sa provoda donela mi kljuceve.

Nazad
Vrh Dno