Šta je novo?

Yettel.bank ex Mobi Banka (2024)

Ja sam naručio novu Dinu prošle nedelje. Vidi se u staroj aplikaciji da je "inicirana". Dokle god je u tom statusu, ne treba očekivati da će da stigne. Tek kada promeni status u "poslata", onda joj se može nadati u narednih par dana.

Ja sam naručio novu Dinu prošle nedelje. Vidi se u staroj aplikaciji da je "inicirana". Dokle god je u tom statusu, ne treba očekivati da će da stigne. Tek kada promeni status u "poslata", onda joj se može nadati u narednih par dana.
Ok, hvala. 🙂🍻 Praticu tako. Bilo bi lepo da takve stvari obaveste mejlom i sms-om ako im je mrsko da zovu. Kad vec xy puta zovu za kreditne kartice mogu i za druge stvari. Ovako nije fer prema klijentima.

Stići će ti i SMS i mejl kad bude poslata kartica, ne moraš da proveravas status u aplikaciji. Ja sam 3. juna otvorio tekući a poslate su mi kartice 25. juna (i posle dan-dva su bile u poštanskom sandučetu). Sa novim dizajnom su stigle sve tri kartice.

Zanimljivo da su mi prethodnih meseci nudili kes kredit i dozvoljeni minus, koje sam morao da odbijem u aplikaciji - kako oni kazu - odobreni su mi (a nisam ih trazio). Medjutim, kada sam trazio povecanje limita na kreditnoj kartici, koji je trenutno ispod nivoa mojih mesecnih primanja, to nisu odobrili iako mi je prethodno u razgovoru sa operaterom receno da se obicno odobrava limit u iznosu dve mesecne plate. Neobicna poslovna politika...

Zanimljivo da su mi prethodnih meseci nudili kes kredit i dozvoljeni minus, koje sam morao da odbijem u aplikaciji - kako oni kazu - odobreni su mi (a nisam ih trazio). Medjutim, kada sam trazio povecanje limita na kreditnoj kartici, koji je trenutno ispod nivoa mojih mesecnih primanja, to nisu odobrili iako mi je prethodno u razgovoru sa operaterom receno da se obicno odobrava limit u iznosu dve mesecne plate. Neobicna poslovna politika...
Kako se podnosi zahtev za povećanje limita na kreditnoj kartici? Nešto iz aplikacije ili si morao da ideš u yettel?

Jel ti cela plata leže u YB?
Ja sam u YB preneo samo 40k plate, zbog 5+ pogodnosti. Odobrili su mi 80k limit. Ne znaju kolika mi je plata, niti su tražili potvrdu te vrste.

Ja ne primam platu u YB i odobrili mi 100.000 kreditnu karticu :ROFLMAO:

Pojma nemam koja im je logika za visinu limita za kreditnu karticu. Meni odobrili 600.000

@optical Progresiv+ je jedan tip računa i za njega jeste uslov 20k (plaća se, no ide neograničen broj podizanja na tuđim bankomatima, za razliku od običnog Progresiva sa 5 podizanja mesečno), a 5+ je besplatan za primanja preko 35k (isto, ali i bez naplate devizne partije).

Pojma nemam koja im je logika za visinu limita za kreditnu karticu. Meni odobrili 600.000

Meni samo 530.000 :cautious:
Deo plate koji tamo primam ni iz bliza ne opravdava toliki limit. Možda je to samo inicijalna ponuda, pa ti onda daju koliko zaista možeš.
Mada, kreditna kartica sa tako velikim limitom je najbesmisleniji način da ubiješ deo kreditne sposobnosti.

Hoćeš da kažeš da mi zbog toga ne bi odobrili neki kredit?
Recimo želim da kupim stan, ali mi ovaj iznos umanjuje kolika rata mesečno može da mi bude?

Umanjuje potpunu kreditnu sposobnost, jer se i sama kreditna računa kao neka vrsta kredita. Tako sam ja razumeo. Npr: Ako bi maksimalni kredit na koji imaš pravo bio dva miliona dinara, a ti imaš kreditnu od milion, automatski imaš pravo samo na još milion kredita.

Umanjuje ti kreditnu sposobnost za iznos minimalne mesečne otplate. Ako je kartica sa limitom 100.000 dinara, sa minimalnom otplatom 5%, umanjeuje ti kreditnu sposbnost za 5.000 dinara.
Dakle, na besmislenih 600.000 kreditnog limita, umanjuje kreditnu sposobnost za 30.000 dinara.

Kako se podnosi zahtev za povećanje limita na kreditnoj kartici? Nešto iz aplikacije ili si morao da ideš u yettel?

Zahtevom na mejl banke sa tvoje registrovane email adrese uz navođenje poslednje 3 cifre JMBG.

Da. Na početku sam tražio limit koji je nešto niži od duplog iznosa plate, odobrili mi pola od traženog. Kada sam pitao zašto, rekli mi da se nakon tri meseca obratim za povećanje limita. Nakon tri meseca urednog ispunjavanja na vreme obaveze po kreditnoj kartici (uplata punog iznosa potrošnje u prethodnom mesecu do 15. u mesecu, dakle bez kamate), podneo sam zahtev za povećanje na prvobitno traženi iznos, ali ponovo nije odobren. Pritom nemam nikakvih kredita trenutno nigde (prethodni sam kod druge banke otplatio prevremeno), a na štednji po viđenju u Yettel banci držim iznos višestruko veći od traženog limita.

Ja sam u YB preneo samo 40k plate, zbog 5+ pogodnosti. Odobrili su mi 80k limit. Ne znaju kolika mi je plata, niti su tražili potvrdu te vrste.
Kako si preneo samo deo plate, kako to funkcioniše? 🤔 Laik sam oko toga.

Zahtevom na mejl banke sa tvoje registrovane email adrese uz navođenje poslednje 3 cifre JMBG.

Da. Na početku sam tražio limit koji je nešto niži od duplog iznosa plate, odobrili mi pola od traženog. Kada sam pitao zašto, rekli mi da se nakon tri meseca obratim za povećanje limita. Nakon tri meseca urednog ispunjavanja na vreme obaveze po kreditnoj kartici (uplata punog iznosa potrošnje u prethodnom mesecu do 15. u mesecu, dakle bez kamate), podneo sam zahtev za povećanje na prvobitno traženi iznos, ali ponovo nije odobren. Pritom nemam nikakvih kredita trenutno nigde (prethodni sam kod druge banke otplatio prevremeno), a na štednji po viđenju u Yettel banci držim iznos višestruko veći od traženog limita.
Štednju po viđenju (opravdano) ne gledaju kao kolateral kod odobravanja kreditnih proizvoda. Ipak je čudno što ti ne odobravaju veći limit, posebno ako nemaš nikakvo kašnjenje u izveštaju KB.
Tražiš u firmi u kojoj si zaposlen. Njima je to sitno cimanje, ali nemaju razloga da ti ne odobre.

To zavisi od tvog poslodavca. Generalno nije problem da se realizuje, ali ima poslodavaca koji to jednostavno ne prihvataju.

Kako si preneo samo deo plate, kako to funkcioniše? 🤔
Firma pušta nalog za uplatu neto plate višekratno uz BOP (broj odobrenja generisan od strane poreske uprave za tebe i taj mesec zarade) do obračunatog iznosa iz potvrde koju poslodavac zahteva na ePorezi. Tako na primer neki poslodavci isplaćuju zaradu istog meseca dvokratno.

Da li se može negde pročitati o štednji na viđenju kako se tačno obračunava tih 4% na šta, kada se isplaćuje šta se gleda itd.
ili ako neko hoće ukratko da objasni.
Pošto to nije fiksan iznos, tipa recimo u prvoj nedelji meseca sam imao 100k a krajem meseca 300 hiljada... stalno se dodaje a nekad će možda i da se vrati malo na tekući i podigne ako zatreba itd.
Čekao sam bezveze 15 min u banci i nisam dobio tačnu informaciju.
Pošto je ta kamata svakako presitan iznos treba znati tačnu računicu i svoj interes da li je bolje držati te pare da leže tamo ili je vrv svakako bolje obrtati ih i uložiti u bilo šta drugo

Ukratko kako sam shvatio, od početka do kraja meseca obračuna se 4%, ali ako je novac položen u toku meseca, odnosno ima podizanja, garantovano je 2%. Zato se valjda oni ograđuju tom bonus kamatom da ide i do 4%, da bi krajnji obračun bio relativan.

Da li se može negde pročitati o štednji na viđenju kako se tačno obračunava tih 4% na šta, kada se isplaćuje šta se gleda itd.
ili ako neko hoće ukratko da objasni.
Pošto to nije fiksan iznos, tipa recimo u prvoj nedelji meseca sam imao 100k a krajem meseca 300 hiljada... stalno se dodaje a nekad će možda i da se vrati malo na tekući i podigne ako zatreba itd.
Čekao sam bezveze 15 min u banci i nisam dobio tačnu informaciju.
Pošto je ta kamata svakako presitan iznos treba znati tačnu računicu i svoj interes da li je bolje držati te pare da leže tamo ili je vrv svakako bolje obrtati ih i uložiti u bilo šta drugo

Ako imaš alternativu za ulaganje, svako ulaganje bi trebalo da donese veći prinos od kamate na štednju (posebno ove po viđenju), ali svakako i veći rizik. Što se tiče obračuna kamate, nisam proveravao na konkretnom primeru, ali gotovo sigurno, ide obračun po broju dana na dan pripisa kamate.

Evo sad sam računao, prošli mesec sam dobio mrvu ispod godišnjih 4%, verovatno ima veze što je jun imao 30 dana, što potvrđuje ovo što sam napisao.
Kada u toku meseca dodaješ novac, na svaki iznos ostvariš prinos u skladu sa brojem dana koliko je novac bio na računu.

To je i moja računica - kamata se obračunava dnevno. Ne znam da li je tačno.

Meni odobrili kreditnu karticu na 560 000. Zovu me cesto. Samo ja se nećkam. Lepe pare, ali posle mora vraćam.😁

1000010189.jpg

Meni odobrili kreditnu karticu na 560 000. Zovu me cesto. Samo ja se nećkam. Lepe pare, ali posle mora vraćam.😁

Pogledajte prilog 448738
Zavisi koliko si pedantan u trosenju :D Ti mozes da prihvatis karticu i da je ne koristis (sto se kaze "zlu ne trebalo").U tom slucaju ne placas nikakva odrzavanja i kamate,a mozes da koristis putno osiguranje od 30 dana godisnje;)Ukoliko si pedantan (da ne dodjes u situaciju da ti zelje premase mogucnosti) sve sto potrosis sa kartice i vratis do 15-og u narednom mesecu - ne placas nikakvu kamatu.
Za odrzavanje nisam siguran (ne placa se ukoliko je ne koristis,bar za Progresiv+ paket),bilo je (cini mi se) 200,00 a da li placas uvek kada je koristis u tom mesecu ili samo ako ne izmiris obaveze do 15-og u narednom - nisam siguran.
Podizanje novca sa bilo kog bankomata (cak i Yettel) se verovatno tarifira odredjenim procentom.
Svalako,ukoliko nesto gresim, neka me neko ispravi.
Ukoliko ti bas ne treba i nisi racionalan u trosenju,ne ulazi u iskusenje :) a verujem,ako ti cesto nude i da nekada zatrazis sam ponudu da ces dobiti taj neki iznos.

Da, ma znam naravno da je svako ulaganje u bilo šta bolje, to i radim. Ta kamata na štednju po viđenju je realno smešna s obzirom na glavnicu koja stoji kod njih ali je bitno bar da nije oročeno i da se uvek može raspolagati, podići.
Samo me zanimalo to kako se obračunava kamata i kad se isplaćuje, da ne bude tipa leži mi 29 dana ja podignem 30tog i ne dobijem ništa...
Meni to i služi za privremeno bolje da leže pare tamo nego kao što sam do sada gomilao u kešu kući, bar ta neka sića nek kapne. Pošto eure kupujem samo povremeno tek kad nakupim za veći iznos na koji daju povoljniji kurs u menjačnici, do tada gomilam dinare. Onda kupim eure uplatim na devizni, u drugu banku, Intesu jer mi je tamo održavanje deviznog računa samo 1 euro.
Ne znam još da li možda ima neka povoljnija opcija/banka za devizni račun, da se dobije možda isto ovako neka kamatica za to što leže pare kod njih ali da se istim može raspolagati. Ili neki drugi benefiti.
Za sada mi je Intesa ok, koristim samo debit classic karticu i paypal plaćanja i kupovine s inostranih sajtova.

Ne znam da li si video i tu opciju ali i imas i avista devizni racun u Yettel banci, samo sto je kamata smesna u odnosu na dinarsku + drzava otkine svoj deo.

Inace obracunava se svakog dana, podignes 29og, dobijes za 29 dana. Ako imas 2 avista racuna, i drzis npr 3 dana na jednom, 27 na drugom, za 3 dana ti ode kamata na prvi, za 27 kamata na drugi.

4% je kako god da okrenes, nema 2% ako podignes i slicne fore, primetio bih do sad razliku jer stalno guram novac napred nazad.

A s druge strane, taman i da za tih 29 dana ne dobiješ kamatu (a dobićeš), na svaki milion na štednji, to je otprilike 3.300 dinara. Preživećeš 😄

Nazad
Vrh Dno