Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Juče prošao, sve rampe u Mk imaju tag i sve su radile.
Samo da se ogradim, mislim na AP od Evzoni do Preševa.
Možda neki drugi pravac? @nidzakv

Uvek treba izbegavati vikend. Ja imam smeštaj od 15 avgusta - znači četvrtak, krećem u sredu. Sredina nedelje je nekako najmanje opterećena.
A tu uklopi sad godišnji, početak aranžmana u agenciji...
Možda je lakše ako ideš u privatni smeštaj, ali mi u hotelima nemamo u sezoni izbora jer se sobe popunjavaju redom bez dana pauze.

Juče prošao, sve rampe u Mk imaju tag i sve su radile.
Samo da se ogradim, mislim na AP od Evzoni do Preševa.
Možda neki drugi pravac? @nidzakv
Jedino sam se isključio do Skoplja i vratio nazad na autoput. E sad, ne sećam se jel to bilo pre ili posle Skoplja.

Jedino sam se isključio do Skoplja i vratio nazad na autoput. E sad, ne sećam se jel to bilo pre ili posle Skoplja.
Moguće da im ovo radi samo za direktan tranzit.

I dalje mnogo ljudi u MK ide na plaćanje kešom.

Jutros oko 5:00 krenuli iz Vranja, sat vremena čekali da izađemo iz Srbije. Kod Smokvice se isključili za Dojran, tamo za 9 minuta prošli obe granice. Evzoni me neće videti više😂

Posle toga na Solun, sve bez problema i na autoput za Kavalj. Trajekt iz Keramotija, poluprazan. Sve u svemu, za prvi put tom trasom - prezadovoljan.

Ograničenja, sve je to u redu ali ima deonica gde na primer stoji 80 a usporim na 50 zbog kvaliteta puta, čisto da mi ne otpadne nešto.

Tempomat ko izmislio, zaslužuje nagradu, na duža putovanja, noga se lepo odmori a i manja je potrošnja. Čak na volanu komande za smanjivanje ili povećanje brzine.

No, treba se paziti radara.

Danas sam gledao RTS patrolu ka Italiji, po meni, možda čak bolja solucija od Grčke. Tako da eto mene u Italije next year.

A tu uklopi sad godišnji, početak aranžmana u agenciji...
Možda je lakše ako ideš u privatni smeštaj, ali mi u hotelima nemamo u sezoni izbora jer se sobe popunjavaju redom bez dana pauze.
Ja se ne sećam kad sam išao preko agencije. Idem svake godine 15 dana. Od toga polovinu vremena provedem van mesta boravka. Ako mi se svidi neki smeštaj, pitam ljude za kontakt. Sledeće godine pozovem pred sezonu, rezervišem (neki put dam neki mali avans) i kad dođe vreme zapalim kolima.

Preko agencije sam išao samo kad je bila korona pa nismo mogli u Grčku. Tada sam uplatio neki last minut Turska.

Povratak iz Grčke danas:
Krenuo u 8:30 po grčkom vremenu iz Nea Flogite, Kasandra, Halkidiki.

Razmišljao sam da obiđem Solun naširoko ali sam se predomislio s obzirom da je nedelja i prošao sam bez problema ring road oko Soluna 90+ km/h svo vreme.

Išao sam dalje na Kilkis-Dojran, prešao GR/NMK granice za 5 minuta.

Zatim sam išao na pravac Strumica-Štip-Kumanovo čisto da bude zanimljivije, jer sam ovde negde pročitao da je dobra magistrala, i zbog namere da dalje idem na Prohor Pčinjski prelaz.
Sve u svemu, najveći deo deonice je odličan i vozi se 90+ ali ne vidim neku razliku u pejzažu ni kvalitetu puta u odnosu na autoput, te ne bih ponovio.

Kod mesta Sveti Nikole sam promašio odvajanje desno pa sam morao da produžim do mesta Miladinovci gde sam se uključio na E75, poenta je da sam zbog toga do Kumanova prošao dve naplatne rampe na kojima mi tag NIJE RADIO (očita nešto, prikaže cenu ali ne digne rampu) iako je radio u dolasku, tako da treba biti oprezan i spreman za alternativu.
Do njih je bilo, siguran sam, kasnije u Srbiji tag je radio.

Zatim od Kumanova do Prohora skoro ostadoh bez benzina sa bebom u kolima. Nisam nišanio sipanje nego zbog stresa od greške i taga zaboravio da sipam, srećom na tom pravcu ima JEDNA JEDINA no-name pumpa u šumi skoro pre same granice, koja je Bogom dana meni danas bila.

Prolaz NMK/SRB na Prohoru cca. 5 minuta.

Dalje sve znamo, sve u svemu 11 sati do NS uz 2 sata pauziranja, prezadovoljan sam, nakon što sam pročitao o čekanjima danas na glavnom pravcu.

Najvećim delom je ovaj forum zaslužan za ovako lep prolazak, hvala vam ljudi, a ovo je i moj skromni doprinos.

Poslednja izmena:
Da li je mozda neko bio na granici sa MKD ili sa GR ranom zorom (period 04-08h) da li ima poveceg cekanja?

Ranom zorom je negde do 5, nakon toga više nije
Vikendom ume da bude gužve, stranaca koliko hoćeš, manje naših. Radni dan je ok

Ranom zorom je negde do 5, nakon toga više nije
Vikendom ume da bude gužve, stranaca koliko hoćeš, manje naših. Radni dan je ok
Cak i tada zna da bude guzva?

Slazem se da je rana zora do 05h zato sam dodao u zagradi vreme za koje pitam

Tada može da bude i najveća gužva, ljudi porane da iskoriste dan na moru. Kad smo odlazili, na granici smo bili oko 4 (po našem vremenu) i čekalo se možda 10 minuta, ali se brzo stvorila ozbiljna kolona iza nas.

Kako se ubacuje jos neko vozilo na Grckom tagu u android aplikaciji ili mora preko sajta ?

Shvatite da više (poslednjih 5 - 10 godina) nema pravila što se tiče gužve na granicama. Gužve su uvek - nekad manje, nekad veće :)
Vikendi su opterećeniji, kao i svi okrugli datumi (prvi, peti, deseti, ...). Što se tiče perioda tokom dana, zavisi i od smera putovanja, ali neko gluvo doba noći ima najmanje šanse za gužvu. Opet to zavisi i koji je dan konkretno: da li je vikend ili 10-ti u mesecu, itd...
Korišćenje "alternativnih" prelaza uglavnom ima smisla, mada i tamo zna da bude gužva, a pošto su mali prelazi (po jedan šalter) opet se desi da se čeka i po sat i više. Pre dve ili tri godine, na Prohoru je kolona za ulaz u Makedoniju bila do naše granice, radni dan, sasvim običan datum. Mislim da smo čekali više od sat vremena. Na Preševu je tada bilo oko dva sata. Jednom sam na Dojranu zaglavio možda i sat vremena sa kolonom od 20-tak automobila, a više puta sam prolazio ispod 10 minuta ceo prelaz (obe strane). Sve ovo govorim kao neko ko više od 10 godina ne putuje vikendom u sezoni. Na žalost, ove godine sam se (uzalud) uzdao u manje gužve u pred-sezoni, pa neki dan zaglavih na Evzoniju 2.5 sati na izlazu iz Grčke :(
Pozdrav

Kako se ubacuje jos neko vozilo na Grckom tagu u android aplikaciji ili mora preko sajta ?
Ja sam shvatio da se tag izdaje za jedno vozilo, a da na egnatiapass nalog možeš da dodaš više tag-ova.

Jutros oko 5:00 krenuli iz Vranja, sat vremena čekali da izađemo iz Srbije. Kod Smokvice se isključili za Dojran, tamo za 9 minuta prošli obe granice. Evzoni me neće videti više😂

Posle toga na Solun, sve bez problema i na autoput za Kavalj. Trajekt iz Keramotija, poluprazan. Sve u svemu, za prvi put tom trasom - prezadovoljan.
Evzoni me ne gleda pa sad ce 3 godina. A ni Preševo, samo Prohor Pčinski i Dojran.

Što se grčkog taga tiče preko sajta mogu da sw dodaju tablice ali zvanično može samo jedan nosilac tj na jedno ime. Meni stigao ugovor ali kontam da mi uopšte neće ni trebati pošto idem na Dojran a ako s ene varam do Kasandre nema naplatnih rampi ako se predje na Dojranu ili grešim?

Poslednja izmena:
Nemaš potrebe za ovime, samo prebaciš tag u drugi auto i vozi. Probano u praksi, nikakvih problema nema.

Bukvalno nema pravila sto se granica tice. Situacija se menja u 15 minuta. Pre dve-tri godine na izlazu iz Makedonije je guzva bila pre Octa pumpe. Svratili na pumpu da napunimo gorivo i napravimo pauzu, nekih 20ak minuta. Krecemo, a granica prazna, potpuna prazna. U fazonu, sta se ovo desava, da li da idemo ili da sacekamo da neko dodje, jer je pre 15 minuta bila onolika guzva. 😅 Ljudi jurcaju par kilometara pre granice da prvi stignu, stanu u sporiju traku ili nemaju tag i zaglave na naplatnoj rampi.

Samo naspavano, lagano i opusteno. Ipak se ide na odmor i ocekivane su guzve. Bolje 5 minuta kasnije, nego ne stici uopste.

2 minuta posla mu je da ubaci tablicu na sajtu. Kontam da ga nece zezati posto jelte turisticke zemlje ne drndaju turiste ako su normalni u glavu. Ali 2 minuta dok kuva kafu moze zavrsi posao i ne razmislja.

Da li je mozda neko bio na granici sa MKD ili sa GR ranom zorom (period 04-08h) da li ima poveceg cekanja?
Ја сам у четвртак ујутру око 6 прошао и Грчку и Македонску границу за 15 - 20 минута. Ишао на Евзони и тако око 6 био на Грчкој. Наравно 1. Јул је прича за себе, али увек је боље ако можете до 6 на границу, после је катастрофа. Пошто ми је повратак у поподневни часовима и ја ћу дефинитивно повратак преко Дојрана.

2 minuta posla mu je da ubaci tablicu na sajtu. Kontam da ga nece zezati posto jelte turisticke zemlje ne drndaju turiste ako su normalni u glavu. Ali 2 minuta dok kuva kafu moze zavrsi posao i ne razmislja.
Gde se to radi, za egnatia pass? Sad gledam, ne znam gde to mogu da dodam?

Ja sam to radio pri registraciji na sajtu. Cekaj da udjem da vidim.

Izgleda da mi nije mi aktivan nalog dok ne posaljem dokumentaciju .

Poslednja izmena:
Ja sam jutros dosao u Grcku, preko Preseva i Evzoni. Na srpskoj granici cekao 2h( od 02-04h), a na Grckoj 1h(od 7-8h)

Ja mogu da se zakunem da je bilo na sajtu da se doda vise vozila, cak i u app je bilo ali sada pojma nemam gde je, ne mogu da nadjem.

Za Grcki tag se nudi opcija da se prilikom registracije dodaju vise tablica/auta. Ja sam dodao za 3 auta i dosla su 3 posebna taga za svaki auto. Mislio sam da se se samo tablica unosi u njihov sistem, a da tag mogu da menjam, ali ipak ne. Stizu pojedinacni tagovi.

Na kraju necu ni da ga uzimam (potvrdjujem), do sledece god ce da ubace u open balkan a ove po svemu sudeci cu izbeci naplatne rampe.

Ima i kamera naravno, Bogorodica ispred Evzonija (Evzoni nema):

Presevo:

Sad na primer nema nikoga, ponedeljak.

@emaremare samo da potvrdim, od Dojrana do Kasandre nema naplatnih rampi, džabe sam dopunjavao grčki tag.

I da ispravim netačan navod iz svog prošlog posta, nisu SevernoMakedonci krivi, razlog što mi u povratku (ENpay) tag nije radio u NMK je što ja nisam imao sredstava na kartici kad su Toll4All pokušali naplatu dolaska u Grčku, pa je tag blokiran.

Svejedno, to nije trebalo da se desi jer mi je 3. dana boravka legla plata, a na stranici im piše da će u tom slučaju naplata biti pokušana na svaka dva dana i da će se odblokirati tag, međutim to se do dana današnjeg nije desilo.

Takođe, nikakvog obaveštenja na mail o tome nema, veliki propust.

@plivajuci_zamorac a kad uđeš na toll4all i pregledaš račune verovatno stoji status neplaćeno, da li u produžetku reda "akcija" imaš mogućnost i ikonicu da pokreneš plaćanje?

Vrh Dno