Šta je novo?

Mehanicke Tastature

javi se posle nekih godinu-dve koriscenja :) bas me zanima kako si prosao sa tim "fantasticnim" kapovima
Ok :ROFLMAO:
Čak i da propadnu nekako (a nema razloga, pogotovo što često menjam keycapove, dođu mi kao aksesoari), za jedan od tih high end setova mogu da uzmem 5-6 ovih u raznim bojama i da ih šaltam do mile volje. Na kraju ispadne trajnije od jednog seta...
Ovi su Aifei R2 kalup, spadaju u bolje chi-fi capove koji nisu ovi koje si pomenuo...za pare za koje se prodaju su super, krađa čak.

MEDIA=youtube]Bo0Bv58b75A[/MEDIA]
Upravo odgledah, kao i neke druge testove...dopada mi se. Ima šta treba, dobro napravljena, dobro izgleda, dobro zvuči. Ali EU cena ga ubija...em u startu plaćamo 80+ evra više za istu stvar kao Ameri, em carina, PDV i ostalo udaraju pečat na cenu.
Da sam u US, ta tastatura bi me koštala nekih 220$. Ovde, 400-450€ za isto. Fuck that...

da sam u USA vec bih imao Mode na stolu :)

Kad smo kod keycapova, sad sam promenio set...prešao sa Cherry na XDA i sad mi je čudno, lol.
Zaboravih kako je zgodno kad ne moraš da razmišljaš o visini tastera i redovima već ih samo ubodeš...plus su debeli, kao većina XDA dye sub setova. Ne sećam se gde mi je pomično kljunasto mjerilo da proverim ali mislim da ovi nisu ispod 1.6mm...

Kakvo misljenje imate o ovoj tastaturi AULA F2183, USB, 2.4G wireless, bluetooth, purple switches mehanicka... Na akciji 40e.

Ok :ROFLMAO:
Čak i da propadnu nekako (a nema razloga, pogotovo što često menjam keycapove, dođu mi kao aksesoari), za jedan od tih high end setova mogu da uzmem 5-6 ovih u raznim bojama i da ih šaltam do mile volje. Na kraju ispadne trajnije od jednog seta...
Ovi su Aifei R2 kalup, spadaju u bolje chi-fi capove koji nisu ovi koje si pomenuo...za pare za koje se prodaju su super, krađa čak.
Pogledaj na YugoMk doscordu u grupna kupovina, Erland ima opet group-buy za XMI keycapove (42e base set) bolje od toga neces naci za te pare (ako ti nije bitan dizajn), iskreno meni skoro kao GMK a vise od duplo jeftinije. Kupis taj set i miran si, nema potrebe da eksperimentises sa aliexpres keycapovima (iz iskustva). Ako dodjes na meetup 29.06. ponecu tastature koje imaju i GMK i koje imaju XMI pa mozes da uporedis.

Videh ali mi se ne sviđaju vizuelno. Verujem da su kvalitetni ali eto...

Ne kapiraš, volim da experimentišem a keycapovi su savršeni za to. Danas nisam raspoložen za ove boje? No problem, stavim druge. Dosadio mi je Cherry profil? Ok, staviću XDA. Ovi prekidači mi zvuče previše tanko? Ništa, daj da stavim neki visoki profil...

Delujem kao neko žensko koje ne može da se odluči šta da obuče danas, heh. Pazi, uopšte mi nisu bitni tegovi (vizuelno) i rezbarije po tastaturi, jer ih ne vidim dok je koristim. Što se mene tiče, ne mora uopšte da ima te zezancije po sebi jer plaćam nešto što mi uopšte neće poboljšati ono šta ja smatram najbitnijim - osećaj pri kucanju. Na kraju krajeva, za to mi služi tastatura, ne da je obrćem po rukama pred kamerama za YT i da vičem "jao, što je lep ovaj detalj koji neću ni da vidim niti utiče na kucanje, stvarno vredi tih nekoliko stotina dolara!". To je bitno likovima koji žive od takvih videa, meni ne.
I pošto mi taj deo vizuelne prezentacije nije bitan niti želim da ga plaćam, tu su keycapovi kao odmah vidljiv, jeftin i lak način da vizuelno osvežim tastaturu i dam sebi malo vizuelnog flarea...eto.

Ima šarolikih (pogotovo dye sub) i sasvim solidnih po Aliju za male pare. Jesu li dobri kao izvikani? Ne, naravno, ali realno trajaće dovoljno dugo a kad bude trebalo da se menjaju lakše mi je da zamenim set od 20$ nego od 120$.
Da ne pominjem što mi se ***** više od sveprisutnog " GMK fonta"...

Drugari, uzeo sam Keychron K8 Pro. Prilicno sam zadovoljan kakav je osecaj pri kucanju ali imam dve "zamerke"
  • ne vidim nikakvu korist od osvetljenja sa strane i mnogo vise bi mi znacilo da su keycaps "providni" u smislu da propustaju svetlost. Koliko bi kostali neki korektni keycaps koji su ovako prijatni na dodir ali ozvoljavaju da svetlost prodje kroz njih?
  • na MacOS, ne uspevam da namestim da mi se Fn tasteri ponasaju kao standardni Fn tasteri vec se ponasaju kao MacOS specijalni. Posto mi za development trebaju standardni Fn, poceo sam da trazim i nailazim da treba da remapiram dugmice koriseci neki Via software i neke lejere i cuda? Jel sam promasio nesto ili stvarno ne mogu da podesim da mi se Fn ponasaju standardno? Kada prebacim switch na Windows, tada se ponasaju ok, ali onda su mi option/command zamenjeni (sto bih mogao da remapiram ali mislim da nema smisla, cemu onda sluzi switch na samoj tastaturi??) Inace tastatura ne slusa podesavanja u MacOS sto se tice Fn keys, uvek je mapirana isto. Koristim je preko BT.

Svaka pomoc dobrodosla.
1719067302348.png
Провери ова подешавања.

Ovo igra samo za Apple tastature, za Keychron mora VIA da se koristi. Bas sam se neprijatno iznenadio da tako prosta stvar zahteva remapiranje tastera i kapiranje layera...

Plen sa upravo završene Aliexpress rasprodaje od 17. juna:

1. CIY Red Lotus linearni prekidači, 110 komada
2: Durock Shrimp silent taktilni, 40 komada (već imam 70, pa da dopunim)
3. JWK T1 V2 taktilni, 110 komada
4. QUKAM Star Chen Flower Purple taktilni prekidači, 10 komada za evro i nešto...nikad čuo ali za te pare sam morao da ih probam, lol
5. Leobog Ink Crystal V3 taktilni, 100 komada (samo ih tako prodaju majmuni)
6. 2 platnene prostirke za ispod tastature (2 veličine)
7. plastična viljuška koja se udene između ploče i PCB-ja kao podrška da se lakše ubodu prekidači, pošto dosta tastatura ima meke ploče i tanke flex-cut PCB-je i onda je muka da se ubodu lepo jer se sve savija i uleže
8. akrilni switch tester 4x6
9. crni aluminijumski točkić koji će, nadam se, da pasuje na GMK i druge tastature
10: https://www.aliexpress.com/item/1005006117076854.html - plavo/belo/crveni set
11. https://www.aliexpress.com/item/1005006783939775.html - crveni set od 114 komada

Kad bude stiglo, ostaviću utiske.
Treba da mi stignu i stvari od prošle akcije od početka juna...

moze link do plate fork?

Vidjeh jutros točkić, mislim da ću naručiti i ja.

hvala, kupio :)

Opa, počeo Choice da bude zanimljiv, nudi mi Aulu F87 Pro za $57, onaj "Star Trek" kombo, sa Graywood switchevima, koliko vidim.

Svaka "radnja" nudi svoje kombinacije switcheva i caps, plus boje, plus muljav shipping. Ne kažem da uzimam, samo da je Choice sad raznovrsniji.

U Choice ionako imaš svega par radnji, koliko sam video, tako da i nemaš izbora. Bila je samo bela sa Leobog switchevima, to ti je to...

Da da, pričam o ranijim ponudama, sve je bilo šareno što se tiče opcija.

Sad za $44, ima i crna. :D

Bi osam u iskušenju da je naručim da zamenim GMK87 ali sam se setio da je GMK87 VIA kompatibilna (skarabudženo) a hoću da koristim Linux...
Mada, na TKL tastaturi nemam šta ni da remapiram, sve šta mi treba je tu...

Bi osam u iskušenju da je naručim da zamenim GMK87 ali sam se setio da je GMK87 VIA kompatibilna (skarabudženo) a hoću da koristim Linux...
Mada, na TKL tastaturi nemam šta ni da remapiram, sve šta mi treba je tu.
GMK67 isto radi posao što se tiče softvera ali sam primijetio da bude problem ako se prebacuju modovi u hodu, često mora da se restartuje aplikacija da bi se primijenile promjene u drugom modu. Sad mi je jasno što zahtjevniji korisnici traže robusniji softver.
Inače, F75 s Leobog Reaperima za $36...

Ostah dužan bar sliku.

Ja sam do sada imao dve mehaničke, HyperX Alloy Origins Core i Yunzii AL71.
U odnosu na HyperX ova iako lowprofile ima mnogo dublji ton i daleko je prijatnije kucati na njoj.
Kvalitet izrade takođe nije uporediv... izgled, sve je na strani NuPhy sa koje ovo kucam i pravim greške pri kucanju mnogo ređe nego inače.
Space je naročito prijatan za stisnuti jer ima baš fini dubok zvuk. Nije loša HyperX ali NuPhy Air je jednostavno mnogo bolja u svakom pogledu.
Iako sam mislio da će biti problema sa navikavanjem na low profile i ovaj zgusnuti raspored, nije ni sekunda prošla a navikao sam se.
Zvuči dobro i kada se postavi na nogice, ne kao kada stoji na stolu ali nije loše.

U odnosu na Yunzii su manje razlike ali opet primetne. Kvalitet kućišta iako metalni na obe je opet drastično bolji na NuPhy.
Po dimenzijama nisu daleko jedna od duge a NuPhy ima i F tastere i numpad.
Takođe wireless performanse mnogo bolje na NuPhy, to već sada osetim.
Yunzii je silent ali je kucati na NuPhy ipak mnogo prijatnije iskustvo.

Daju keycap puller, wireless dongle, plastični pokrivač za tastaturu (ovo zapravo košta 5-10 dolara na Aliju), po jedan od četiri vrste svičeva da se proba i uvidi šta propušta.
Kao i set rezervnih keycapova, default su Mac keycapovi koliko vidim, ja ću iskombinovati da napravim Linux set.

Fina je, šarena, kompletna, malih dimenzija, wireless, svetli ali ne napadno, metalna, dole polikarbonat, dobro zvuči i lepo je kucati na njoj. Za ove pare što sam platio je top (125 dolara).
Sad me kopka kakve su ove od 400-500 dolara, kada je ovolika razlika između HyperX i NuPhy :)

20240630_012205.jpg

Možda i bi kada bi imao 500 evra da odvojim za tastaturu, možda u nekom drugom životu :D Da nije propao IT možda, ovako teško, vrlo teško...

Eh da dobio sam i anime stikere, neka anime devojčica na njima, izgleda ko neka lija.
Takođe sam našao i manu, ja nahvalio kvalitet izrade, kad ono nije ravna, naginje na levo, izdignuta desna strana i malo je krivo kućište kada se gleda spreda.
Valjda je to do Aliexpress ponude, verovatno da sam kupio negde drugo po punoj ceni ne bi bilo ovih problema, eh ti Kinezi :)

Ovo:

Najravnija je kada su postavljene srednje, kraće nogice ali ni tada ne stoji potpuno ravno. Bez nogica i sa velikim nogicama se ozbiljno klati kada se pritisne na jednu stranu ali ne smeta toliko pri kucanju.

Kaže se nju fi, piše na plastičnom pokrivaču :)

Poslednja izmena:
Na Aliju, preko aplikacije, trenutno mogu da se uzmu Gateron Milky Yellow Pro super jeftino, 5-6€ za 35 komada u "choose 3" sekciji. to je nekih 16-17€ za 115 komada. Kažu da nisu loši stock ali kad se ručno podmažu fantastični su...možda uzmem da probam.
Tu isto imaju i razne Akko V3 Pro prekidače, idu od 8-13€ za 45 komada. Izdvojio bih taktilne Lavender Purple (duži hod) i Cream Blue (kraći hod i drugačija grba), kao i Cream Yellow i Jelly Black linearne...imaju i silent Fairy (linearni), silent taktilne su prodali izgleda.

Nazad
Vrh Dno