Šta je novo?

Stari kratki crtani filmovi sa srpskom sinhronizacijom u 1080p rezoluciji

Troublemaker

Čuven
Učlanjen(a)
01.02.2002
Poena
645
Moja oprema  
Monitor
ASUS ProArt PA278CGV
Miš & tastatura
Microsoft Bluetooth Ergonomic Mouse & Logitech MX Keys Mini
Laptop
Lenovo ThinkBook 15 Gen 2
Tablet
Lenovo Yoga Pad Pro (Yoga Tab 13)
Mobilni telefon
Samsung Galaxy Z Fold 5
Pametni uređaji
Mi Air Purifier 3H
Steam
https://steamcommunity.com/id/acabre
Pristup internetu
  1. Optički internet
U nekom trenutku sam poželeo da svojoj deci pokažem stare sinhronizovane kratke crtane filmove u krštenoj rezoluciji i shvatio da to ne postoji.
I tako sam krenuo iz hobija da sređujem jedan po jedan crtani film i do sada sam dogurao do 57 komada, a kako ne bih samo ja uživao u njima, okačio sam ih na youtube kako bi svi mogli da ih pogledaju.
U pitanju su Dizni i Looney Tunes crtaći i sve je legalno. Dizni prepoznaje svoje kratke crtane filmove i velikom većinom dozvoljava gledanje istih na teritorijama Srbije, Bosne, Crne Gore i ostalih svetskih zabiti, a što se Looney Tunes-a tiče, na kanalu sam okačio samo one koji su u javnom domenu.

Svaka čast, oduševljen sam kvalitetom.
Koji softver koristiš za restauraciju?

Wow, ogromno hvala 🙌. Vrhunski uradjeno.

U nekom trenutku sam poželeo da svojoj deci pokažem stare sinhronizovane kratke crtane filmove u krštenoj rezoluciji i shvatio da to ne postoji.
I tako sam krenuo iz hobija da sređujem jedan po jedan crtani film i do sada sam dogurao do 57 komada, a kako ne bih samo ja uživao u njima, okačio sam ih na youtube kako bi svi mogli da ih pogledaju.
U pitanju su Dizni i Looney Tunes crtaći i sve je legalno. Dizni prepoznaje svoje kratke crtane filmove i velikom većinom dozvoljava gledanje istih na teritorijama Srbije, Bosne, Crne Gore i ostalih svetskih zabiti, a što se Looney Tunes-a tiče, na kanalu sam okačio samo one koji su u javnom domenu.
Bravo, fantasticno i jako lepo od tebe. Svaka cast majstore!

Topaz Video AI koristim za povećanje rezolucije, ali džaba sve ako je master loš. Za neke crtane filmove koji nisu, niti će biti izdati na DVD-u sam za čišćenje i uklanjanje ogrebotina na slici koristio AviSynth+, dok sam za korekcije boje i sređivanje početka i kraja koristio Adobe Premiere Pro. Za sređivanje zvuka sam koristio Audacity i oko toga ima dosta posla pošto naš zvuk zna da ima različitu brzinu od sređenog videa sa kojim ga treba spojiti.

Znam da Topaz ne može ovako da ispegla,zato sam pitao. Ima dosta rada ali kad je mašina jaka i uglavnom sve na AUTO onda je dečija igra.
Hvala na odgovoru i odličnom radu, ovo cu i ja da gledam. Da se podsetim kako je bilo 😄

Naš zvuk zna da ima različitu brzinu od sređenog videa sa kojim ga treba spojiti.
Preko Avidemux 2.5.6-1 samo promeniš framerate da bude sinhrono i sačuvaš bez kompresije. To je tako zbog NTSC/PAL konflikta.

Bravo, klinci uživaju!

Ja sam stare crtaće nalazio na crtaci.org, imaju lepu kolekciju ali kvalitet nije uvek najbolji

Preko Avidemux 2.5.6-1 samo promeniš framerate da bude sinhrono i sačuvaš bez kompresije. To je tako zbog NTSC/PAL konflikta.
Bilo bi lepo da je tako jednostavno, ali stare sinhronizacije su čupane sa VHS traka, a tu ne postoje nikakva pravila.
Rad u Audacity-ju svakako ne gine jer čak i da se brzine gađaju, u najboljem slučaju moraš sinhronizovati početak i kraj jer naše sinhronizacije nisu DVD ripovi.

Da ne bude da samo kačim Dizni i Looney Tunes, nabavio sam i 'Negde u zemlji snova' u 1080p i dodao srpski:

Još uvek je malo crtanih filmova, ali kada ih bude bilo više, zašto da ne.

Svaka čast na ovome, impresioniran sam. Btw, koliko ja znam većina tih crtanih sa domaćom sinhronizacijom je uništeno 5.oktobra.

Odlična ideja, i ja sam mislio tako nešto da uradim ali klinca nikad nisu interesovali ti stari crtaći. Prošle godine odradio Mućke, pisao sam u temi o serijama a sad radim muzičke spotove.
Svaka čast za ovo!

Hvala @scylla za "tagovanje" inače bi mi ova tema totalno prošla "ispod radara". :)

@Troublemaker Svaka čast za ovo što si uradio. Prepoznajem entuzijazam koji je bio prisutan pre nešto više od 15tak godina kada se grupica sličnih ljudi okupila i probala da uradi isto - da sačuva stare crtaće od zaborava prebacujući ih na neki kvalitetniji format.

Te 2007-2008 je bio napredak kada smo sinhronizovani tonski zapis nalepili na DVDrip jer do tada za mnoge crtaće nisu postojla nikakva zvanična digitalna izdanja . Iako nije bio u pitanju neki drastičan korak po pitanju rezolucije, subjektivno je razlika bila ogromna jer su remasterovani crtaći sa DVD izdanja imali mnogo više detalja i "življe" boje u odnosu na "isprane" snimke sa VHS-a. Naravno, za neke crtaće nikad nisu objavljena DVD izdanja pa smo se tu dovijali sa tim što smo imali.

U međuvremenu su standardi porasli, pa su neki crtaći objavljeni i u HD rezoluciji. Jedan od članova nekadašnjeg crtaći foruma Necro, je pre par godina Looney Tunes kolekciju koja sadrži par stotina crtaća odradio ispočetka gde je sve crtaće koji su izašli na Bluray izdanjima zamenio njihovim HD verzijama. Takođe je crtać Plava Princeza osvanuo u 1080p pa je i taj projekat prebačen u HD. Nisam siguran da li su te poboljšane verzije dostupne negde za download.

Generalno što se tiče ove vrste aktivizma, ja samo mogu da skinem kapu i da podržim sve što radite. Ukoliko ja na neki način mogu da pomognem (materijalom, tonskim zapisima...) svakako računajte na mene. Na starom forumu sam ja taj koji je stupao u kontakt sa ljudima koji su imali neke snimke crtaća na VHS kasetama u kućnim kolekcijama. Iako sam u više navrata objavljivao na svojim profilima na društvenim mrežama da svi koji žele svoje kasete nazad, da mi se slobodno jave, nikada se niko nije javio tako da ja i dalje imam par stotina kaseta sa najrazličitijim sadržajem. Sve što je iole moglo da se iskoristi je iskorišćeno tokom rada na raznim projektima, ali ako neko želi da još jednom prođe kroz sve to, i skine možda nešto što smo mi pre 15 godina preskočili, ja zaista nemam ništa protiv da to prosledim dalje.

Što se tiče kačenja na youtube, slažem se da je to najjednostavnija metoda i najdostupnija prosečnom gledaocu, ali situacija sa autorskim pravima je jako nezgodna. Ja sam 2008. imao kanal koji je još tada imao milionske preglede jer je to bilo jedino mesto gde su se tada mogli pogledati ti "stari crtaći uz koje smo odrastali". Iako nije bilo nikakve monetizacije, niti bilo kakve zloupotrebe, kanal je ugašen zbog 3 copyright strike-a. Tako da ukoliko planirate da i dalje kačite na youtube, moj savet je da to bude vrlo obazrivo, isključivo ono što je public domain da ne biste prošli kao ja. :)

Vama koji ste se inicijalno okupili oko tog projekta treba dići spomenik.
Looney Tunes koji kačim je public domain jer je Warner Brothers nemilosrdan po pitanju autorskih prava, a što se Diznija tiče situacija je veoma interesantna pošto velikom većinom nisu zaštitili autorska prava za kratke crtane filmove na svetskom nivou, već na nivou pojedinačnih zemalja/regiona. Zato će se korisnicima iz Srbije, Crne Gore i Bosne prikazati svi crtani filmovi koje sam uplodovao, ali ukoliko ste u Nemačkoj neće.
Mada smešna je stvar da nešto što je starije od 60 godina nije u javnom domenu, ali za 20 godina će po Američkim zakonima biti, tako da će sve ovo u budućnosti biti javno dostupno svima.

I od mene svaka pohvala i svaka cast za ovo sto je uradjeno... Zapraceno i bukmarkovano :D

Imam gomilu crtaća sinhronizovani naravno. Poskidao sve što sam se setio da će moj klinac za koju godinu gledati. Imam Duška Dugouška msm da je full HD sinhronizovan naravno :)
Mirijeva radionica ali je užasan kvalitet, tražio neki bolji pa da na lepim sinhronizaciju ali nisam uspeo. Draguljče, Pera Detlić, Bananamen imam sigurno 20-30gb crtaća.
Naravno ako nekome treba okacicemo negde

@djalf

Gde mogu da se pogledaju te mućke ?

Gle, Delboy! Ima li onih video rekordera još? Može i koja lutka 😁
Traži 1080P remastered na torentima, imam negde i neke linkove, šaljem na PM.

Pozdrav svima, ja sam trenutno u procesu da skupljam sve stare sinhronizovane crtace. Kada zavrsim sastavicu spisak, mislim da ima oko 1.5 Tb. Ako smo voljni da napravimo neku mega kolekciju i da se okaci negde, to bi bilo super :)

Nazad
Vrh Dno