Šta je novo?

Nvidia Blackwell arhitektura (GeForce RTX 5000)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
^
Ma, izgleda da nije do igara, neki "tihi" pozadinski rat sa Intel-om...dosta igara je U5 engine, lako mogu da nakindjure i opterete seriju 4xxx, nekako mislim da je prestrojavanje za "AI napredak"
pa zato kalkulisu !

Ja i ne kontam koju racunicu imaju da uopste prave graficke, koliko ti nvida akceleratori kostaju, 50k po cipu? Znaci imaju limitiranu povrsinu silikona koju mogu da iskoriste i oni je koriste na 20 puta jeftiniji produkt, ono, nema smisla. Sve proizvode kod TSCM-a? U sustini mogu da stave istu cenu za 5090 kao i za AI akceleratore, ljudi bi i dalje kupovali (i verovatno bi vise zaradili) a ko ne moze, pa, ima AMD, dobro, i Intel.

videcemo kakav ce final spec biti, za 4080 i 5080 je 1:1 pa cemo videti kakav ce biti generacijski napredak

Maxwell je imao manje "jezgara" od Keplera pa znamo da je imao velik generacijski napredak. Valjda ce i ovde biti tako, jer ne znamo sve detalje Blackwell arhitekture.

Ajde sve specs i jezgra na stranu, ali ko bi sledece godine recimo dao neku svotu novca za Doom The Dark Ages?
Ja bih dao, mehhh mozda 350-500e ali max... jer to je jedino sto ce realno spasiti FPS u 2025.

prodaju prvo jedno 100000 kartica po 2500 2700e pa vide gde su sa prodajom i sta ce da rade sa cenom. Koliko bude brze od 4090 toliko ce biti skuplja tj ako je 10% brza 15% skuplja.

Takav trend nikada ranije nije bio. Pa to bi onda islo u nedogled . Kartice niko ne bi ni kupovao koliko bi bile skupe. Na svaku sledecu arhitekturu i pomak u performansama proporcionalno povecanje cene?

Eto cisto radi podsecanja, GTX 580 na launch je bio 500$, GTX 680 na launch-u je bio isto 500$, dakle nije ni bio skuplji a opet je bio znacajno brzi.

GTX 780 Ti, launch sa cenom od 700$, GTX 980 Ti sa nizom cenom od 650$ a koliko je brzi od GTX 780 Ti?
GTX 1080 Ti - 700$ karta koja je jela sve zivo, (ja sam imao dva komada, rado se secam ;) RIP SLI :cry:)

Ja se slazem da od normalnog poskupljenja, period ka sumanutom se desio sa pojavom RTX 3090, cemu je prethodilo mining ludilo jos pocev od RTX 2xx generacije pa na dalje ali da ta tendecija stalnog poskupljenja sa neopravdanim cenovnim skokovima moze da opstane, nema sanse.

Ako RTX 5090 bude bio brzi od RTX 4090 oko 50% po toj logici treba da kosta 2400$ na launch-u?

Sa nVidia-om nista nije nemoguce ali ipak bih rekao da ce 1600$ da zadrze, eventualno 100$ preko.
Bilo je trenutaka kada su cak govorili da ce RTX 5xxx serija biti osetno jeftinija, naravno, u tu jednacinu se sada ubacije nedostatak konkurncije pa to menja situaciju.

Ukoliko promene poslovnu strategiju, to ce se odraziti znacajno na prodaju. To je moje licno misljenje.

Licno, tipujem na 5080 ukoliko bude imao opravdan skok.

5090 je unikat ko i 4090 bice skuplja definitivno ali ce biti i dosta brza ako je tacno 33% vise shadera + 512bit gddr7...
za ostale ocekujem manji skok i verovatno slicne cene ali ce izaci tek 2025+

Ajde sve specs i jezgra na stranu, ali ko bi sledece godine recimo dao neku svotu novca za Doom The Dark Ages?
Ja bih dao, mehhh mozda 350-500e ali max... jer to je jedino sto ce realno spasiti FPS u 2025.
GeForce Now na mesec dana i resen problem.
Takav trend nikada ranije nije bio. Pa to bi onda islo u nedogled . Kartice niko ne bi ni kupovao koliko bi bile skupe. Na svaku sledecu arhitekturu i pomak u performansama proporcionalno povecanje cene?
opravdan skok.
Još od 2014. smo to pričali na forumu, jer smo se mi neki bunili i tada. A tada je bilo u pitanju 100$. Sada su karte po 3000$, niko ih više i ne kupuje, gaming praktično mrtav, ovo sto je ostalo od njega, e-sports, nije gaming. Još ovi konsultant tipa Sweet Baby Inc.. Treba biti potpuno lud pa uložiti 5000 eur i high end PC, zato ih i na forumu i danas imamo 5 umesto 500 kao pre 10 godina.

Ali sad je kasno.

^ sića za tebe 🤣. Ali opet jedan je život i ako možeš uzimaj kad izađe

^ ali iskreno ako možeš zašto da ne. Svako nešto voli i na to daje svoj novac.

steam survey za maj mesec kaze da 1% ljudi imaju 4090, to je poprilicno velik broj uzimajuci u obzir koliko steam ima korisnika, gaming je daleko od mrtvog :D

A na kom geografskom području je to? Amerika, Kanada?

^ sviđalo se nama ili ne taj konektor je postao standard.

To smece od konektora ce da spali grafika tonu, a i po koju kucu, samo se nadam da ce neko da im uzme milijarde odstete za takav mazohizam

po meni 5000 serijaj krajj 2025...nema potrebe za nicim boljim....zastoo zuriti

@Kimins još bolje po nas korisnike 4000 serije 😀

^ u pravu si 100%, 4090 je zbog dlss mnogo ispred svog vremena.

Moja 4090 tek dobila vodeni blok, polako.

Igara nema, tako da....

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno